Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uuden Nellin rakentaminen yhdistyneessä TAMKissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uuden Nellin rakentaminen yhdistyneessä TAMKissa"— Esityksen transkriptio:

1 Uuden Nellin rakentaminen yhdistyneessä TAMKissa
Informaatikko Hannu Hahto Kirjastoverkkopäivät HY pe

2 Hei, me fuusioidutaan! PIRAMKin ja TAMKin fuusio varmistui syksyllä 2008. Yhdistynyt amk jatkaisi Tampereen ammattikorkeakoulun nimellä ja TAMKin lyhenteellä (Tampere tunnetumpi kuin Pirkanmaa). Ylläpitäjänä Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Oy. Virallinen yhdistyminen vasta Lukuisia eri tason valmistelevia ryhmiä aloitti heti loppuvuodesta 2008, myös kirjastossa.

3 Kirjaston fuusion organisointi
Kirjaston fuusiota johtamaan ohjausryhmä: 2 tietopalvelupäällikköä, 2 informaatikkoa ja 2 opettajaa. Neljä jaosta, joista keskimmäisiin tuli myös alaryhmiä: tekniikka (4), kokoelma (4), asiakaspalvelu (4) ja tiedonhankinnan opetus (2). Tekniikkajaoksessa Hannu Hahto (pj., PIRAMK), Marjatta Ojala (TAMK), Kaisa Toikka (TAMK) ja Tero Kansanaho (PIRAMK).

4 Kirjaston verkkopalvelut
Kirjastolla 6 eri tietojärjestelmää: Voyager-kirjastojärjestelmä Nelli-portaali (MetaLib + SFX) Etäkäyttö (EZproxy vs. Citrix) E-opinnäytteet (Theseus vs. TATU/Doria) Kirjaston www-sivut

5 Tietojärjestelmien aikataulu
Alunperin tavoitteena saada vuoden 2010 alkuun yhteisiksi kirjaston www-sivut ja e-opinnäytealusta (Theseus). Yhteinen Voyager-tietokanta kesällä 2010, samaten Nelli-portaali. Sittemmin Nelliä haluttiin aikaistaa samaan aikaan kirjaston kotisivujen kanssa vuoden 2010 alkuun (myös etäkäyttö ratkaistava).

6 Nellin valmistelu Yhteisen Nelli-portaalin valmistelu aloitettiin keväällä Tekniikkajaoksella vetovastuu. Asioista keskusteltiin kahden viikon välein jaoksen kokouksissa. Lisäksi kysyttiin muun kirjastohenkilöstön kantaa eri asioihin, varsinkin informaatikkojen. Tiedonhankinnan jaos osoitti erityisesti kiinnostusta ratkaisuihin.

7 MetaLib-instanssi Päätettiin hankkia uusi MetaLib-instanssi: ei ole kovin kallis, aloitetaan puhtaalta pöydältä. Instituutio-nimeksi tampere (tamk oli jo varattu TAMKin vanhalle Nellille, piramkia ei voinut enää käyttää). Nelli-palvelimella hakemistonimenä tamkp. Asennettiin kesän 2009 alussa FinElibin instanssin pohjalta, ilman aineistoja yms.

8 SFX-instanssi Valmistelu keskittyi MetaLibiin eli hakuportaaliin, SFX:n viilaaminen jäi loppuvuoteen 2010. PIRAMK ollut HAMKin kanssa yhteisessä SFX-instanssissa (nelli19b), TAMK ollut yksin omassa instanssissaan (nelli20b). Todettiin järkevimmäksi, että PIRAMK siirtyy TAMKin instanssiin.

9 Erilaisia koulutusaloja
PIRAMKilla ja TAMKilla erilaisia aloja ja siksi myös e-aineistoja. Yhteisiä aloja vain liiketalous, tietojenkäsittely ja viestintä. Vain PIRAMKilla: terveysala, sosiaaliala, musiikki, hotelli- ja ravintola-ala, kotitalous, matkailu ja maatalous. Vain TAMKilla: tekniikka, metsätalous, taide ja opettajankoulutus.

10 Terminologia Kotisivujen ja Nellin perusterminologiasta tehtiin asiakkaille ja kirjastohenkilöstölle kysely, jonka perusteella tekniikkajaos päätti termit aineisto, ei tietokanta > Aineistonvalinta e-aineistot (e-resources) e-kirja (e-book), ei verkkokirja e-lehti (e-journal), ei verkkolehti kirjastotietokanta (library database), ei kokoelmatietokanta tms.

11 Sivupalkki PIRAMKin Nellissä ei ollut ns. sivupalkkia linkkeineen (silti käytetyimpiä AMK-Nellejä). TAMKin Nellissä oli sivupalkki, mutta linkkejä oli liiankin paljon. Uuteen Nelliin päätettiin sivupalkki ottaa (myös piramkilaiset kannattivat).

12 Sivupalkki Mitä sivupalkkiin tulisi:
hakukenttä, jolla voi hakea yksittäisiä aineistoja (osoittautunut hyväksi ja helpoksi) hakukenttä e-lehtien hakemiseksi jätettiin pois (ollut aiemmin TAMKilla), käytettävä Lehtivalintaa linkit eri aihealueiden päätasolle linkit aineistoihin tyypeittäin alaosaan vain peruslinkit: PIRKKA & TARKKA (myöhemmin OMA) ja kirjaston kotisivut. Jos sivupalkkiin laitettaisiin vähänkin enemmän aineistolinkkejä, mihin raja vedettäisiin?

13 Aihealueet Päätettävä mitä aihealueet olisivat.
Päätasolla päädyttiin suurin piirtein OPM:n koulutusalaluokitukseen ammattikorkeakouluille ( kuitenkin nimet supistettuina, esim. Sosiaali- ja terveysala. Lisäksi keskeiset monialaiset tietokannat. Alaryhmät hieman kuten aiemmissakin Nelleissä, koulutusohjelmatasolla tai karkeammin - esim. Kulttuuriala = Musiikki, Taide, Viestintä.

14 Aihealueet Kädenvääntöä siitä millä periaatteilla aineistoja laitetaan alakohtaisiin ryhmiin. Laitetaanko esim. terveysalalle vain pelkkiä terveysalan aineistoja vai myös yleisiä aineistoja, joissa on myös terveysalaa? Päädyttiin jälkimmäiseen, mutta aloilla on suuria eroja: joillakin paljon ”omia” e-aineistoja (liiketalous), joillakin vähän (marata). Kunkin alan informaatiko(i)lla ratkaisuvalta.

15 Aineistotyypit Päätettävä mitä aineistotyyppejä käytettäisiin.
Listattiin mitä aineistotyyppejä kahdessa vanhassa Nellissä oli käytetty, ja kukin informaatikko sai esittää mitä aineistotyyppejä kannatti > kaikkiaan 21 aineistotyyppiä (!) Esim. tekniikkajaoksen ajama "julkaisuarkistot" herätti vastustusta, vaikka mm. Kansalliskirjasto käyttää termiä. Aineistotyypit näkyvät yksittäisen aineiston kohdalla tyyppinä; sivupalkissa kuitenkin aineistotyyppejä on osin yhdistetty.

16 Pikahakuryhmät PIRAMKissa ollut 12 kpl, TAMKissa 8 kpl.
Uuteen korkeintaan 9 pikahakuryhmää, vähintään 6, mihin lopulta päädyttiin. Pikahaussa ryhmiä, jotka eivät perustu suoraan esim. aineistotyyppiin (sellaiset ryhmät löytyvät sivupalkin kautta). PIRAMKin Nellissä pikahakuryhmiä käytetty myös keskeisten aineistojen esittelyyn.

17 Pikahakuryhmät Tampereen ja Pirkanmaan kirjastoja
LINDA + AMK-kirjastojen tietokannat Suomalaiset artikkeliviitetietokannat (PIRAMKissa toiseksi käytetyin), vain IN-käyttäjille Haku ulkomaisista kokotekstilehdistä (toimivuus mietinnässä yhä), vain IN-käyttäjille TAMKin opinnäytteet (uusi) Muiden korkeakoulujen opinnäytteet (uusi) Järjestys ollut suurin piirtein myös suosituimmuusjärjestys.

18 Aineistojen lisääminen
Ensin pikahakuryhmien aineistot, sitten kaikki maksulliset aineistot, sitten ilmaisia aineistoja. Vanhojen Nellien kaikkia ilmaisia aineistoja ei viety uuteen Nelliin, silti noin vuoden 2010 alussa noin 270 aineistoa. PIRAMKilla ollut noin 175 aineistoa, TAMKilla aiemmin noin 220 aineistoa. Maksullisia aineistoja ei vielä karsittu. Aineistojen viemistä jaettiin: KT (vain TAMKilla olleet), TK (vain PIRAMKilla olleet) ja HH (molemmilla olleet).

19 SFX:n muokkaus Lisättiin PIRAMKin SFX-aineistoja TAMKin instanssiin (lähinnä maksullisia, myös esim. DSpace-arkistoja). Käyttöliittymä teksteineen suurin piirtein ennallaan. Kirjastotietokantojen nimiä ja pudotusvalikoita muokattiin (Pirkanmaan kirjastot; AMK-kirjastot). SFX:ään lisätty myös kotimaisia e-lehtiä.

20 Etäkäyttö PIRAMKissa oli käytössä korkeakoulukirjastoissa yleinen EZproxy, TAMKissa Citrix. Myös TAMKin kirjastossa haluttiin siirtyä EZproxyn käyttöön. TAMKin IT-puolella ehdotettiin itse tehtyä ratkaisua etäkäyttöön, minkä kirjasto torjui. Nelli julkiseksi tammikuussa 2010, mutta PIRAMKin ja TAMKin käyttäjähallinto yhdistettiin vasta kesällä 2010 > ratkaisu, jossa TAMKin Nelliin saattoi syksyyn 2010 saakka kirjautua joko PIRAMKin Shibbolethin tai TAMKin vanhan Shibbolethin kautta.

21 Ulkoinen ilme Nellin ulkoasuun ei paljoa muutoksia, lähinnä banneri uuden TAMKin ilmeen mukainen. Käyttöliittymä sivupalkkia lukuunottamatta FinElibin perus-Nelli, ei kikkailua. TAMKin uusi Nelli julkiseksi tammikuussa 2010, epävarmuutta tulevien vaihtoehtojen takia: KDK-asiakasliittymä tulossa (Ex Libriksen Primo) Xerxes oli esillä MetaLibin käyttöliittymän vaihtoehtona

22 Arviointia Yllättävän työläs prosessi.
Aineistojen kopioiminen ei sinänsä aikaavievää, mutta kuvailujen tarkistelu on! Joitain asioita olisi pitänyt tehdä toisin. Kenelle Nelli ensisijaisesti ”kuuluu”? Fuusiossa: tekniikkajaos; nykyään e-aineisto-työpari (HH + KT). Pyritään saamaan muitakin mukaan Nellin kehittämiseen.


Lataa ppt "Uuden Nellin rakentaminen yhdistyneessä TAMKissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google