Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lasten säännöt - johdatus. Lasten säännöt - miksi?  Lasten säännöt on laadittu käytettäviksi 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailuissa käytettäviksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lasten säännöt - johdatus. Lasten säännöt - miksi?  Lasten säännöt on laadittu käytettäviksi 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailuissa käytettäviksi."— Esityksen transkriptio:

1 Lasten säännöt - johdatus

2 Lasten säännöt - miksi?  Lasten säännöt on laadittu käytettäviksi 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailuissa käytettäviksi.  Lasten säännöt on laadittu antamaan nuorille tytöille ja pojille pehmeä startti ennen virallisten sääntöjen kovaan maailmaan siirtymistä.  Lasten säännöt on laadittu, jotta nuorilla olisi mahdollisuus opastuksen ja oman oppimisen kautta omaksua kilpailun parhaat periaatteet ja ”pelin henki”, kuitenkin ilman liian kovia ”takaiskuja” liian aikaisin.

3 Perusperiaatteet  Alkuvaiheessa lapselle riittää oppia tärkeimmät perusasiat. Nippelitekniikan aika tulee myöhemmin.  Lapsen tulee oppia reilun pelin periaatteet. Myös turvallisuus kuuluu jo alkuvaiheessa opittaviin asioihin.  Tuomarin tulee osoittaa hänelle, että kilpailijoiden kohtelu on aina tasapuolista!  Alkuvaiheissa opastaminen on usein tärkeämpää kuin varsinainen ”tuomitseminen”.  Tuomaritoiminnan on oltava kannustavaa ja kilpailemisen hauskaa.

4 Lasten vs. aikuisten säännöt  Lasten säännöissä on lievennyksiä aikuisten sääntöihin verrattuna. Esim. vilppilähdöistä ei heitetä ulos yhtä nopeasti.  Suoritustekniikkaan lasten säännöt tarjoavat helpotuksia alkuvaiheessa. Esim. metrin ponnistusalueen käyttö.  Lajien rakentelussa (riman korotussarjat jne.) meidän ei tarvitse noudattaa IAAF:n aikuissääntöjä. Ole valmis soveltamaan ja sopeuttamaan!  Lasten säännöt antavat tuomarille valtuudet joustaa ja vaikka ”katsoa läpi sormien” joitakin näkemiään asioita. Kuitenkin samalla opastaen!

5 Ennen lajin alkua…  Kerää kilpailijat yhteen ja kerro lyhyesti lajin kulku.  Kerro tärkeimmät säännöt lajista ja kilpailemisesta yleensä.  Suoritusten määrä, suoritusjärjestys, jatkoonpääsy  Aloituskorkeudet ja miten sitten edetään  Ponnistusalueet ja lankut  Miten lähettäminen tapahtuu  Heittovälineiden käsittely ja turvallisuus heittopaikalla; jne., jne.  Ole kannustava, luo myönteinen ilmapiiri ja rohkaise esittämään kysymyksiä.  Muista, että mukana saattaa olla ensikertalaisia!

6 Tuomarin persoona ja rooli  Pyri olemaan isä/äitihahmo ja voittamaan kilpailijoiden luottamus. Näytä kuitenkin, että sinä johdat kilpailua.  Ylläpidä neuvovaa ja opastavaa roolia ja kerro myös, miksi pitää tehdä juuri ”niin ja niin”.  Muista, että ”tuomitseminen” ei ole välttämätöntä, jos lapsen virheestä ei ole ollut etua hänelle itselleen tai haittaa hänen kanssakilpailijoilleen.  Ensimmäisen virheen kohdalla voi antaa armon käydä oikeudesta, kertoen kuitenkin, että seuraavalla kerralla on jo pakko nostaa punainen lippu.  Vältä turhan ”nöyryyttäviä” hylkäämisiä.

7 Lasten vanhemmat  Kaikki eivät välttämättä tunne yleisurheilun sääntöjä.  Jotkut elävät hyvin voimakkaasti lapsensa kilpailun mukana.  Yritä rauhoittaa kuumentunut tilanne ensisijaisesti diplomaattisin keinoin, ts. puhumalla. Pysy itse rauhallisena.  Älä kuitenkaan anna vanhempien vaikuttaa toimintaasi lajin taas jatkuessa.  [ Voit sopivassa tilaisuudessa houkutella häntä mukaan toimitsijahommiin ja tarjota ykköstason koulutusta. ]

8 Kilpailun- ja lajinjohtaja  Sinun tehtäväsi on ohjeistaa alaisesi ennen lasten kilpailun alkua!  Varmista, että kilpailun tuomarit ja toimitsijat ovat tutustuneet lasten sääntöihin riittävän hyvin etukäteen!  Painota, että linjan on oltava yhtenäinen kaikissa lajeissa ja kaikissa ikäryhmissä.  Tarkoitus on, että linja on yhtenäinen myös kaikilla eri paikkakunnilla.  Valvo kilpailun aikana, että ohjeistustasi noudatetaan kaikilla suorituspaikoilla!


Lataa ppt "Lasten säännöt - johdatus. Lasten säännöt - miksi?  Lasten säännöt on laadittu käytettäviksi 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien kilpailuissa käytettäviksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google