Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tieteellisen esityksen laatiminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tieteellisen esityksen laatiminen"— Esityksen transkriptio:

1 Tieteellisen esityksen laatiminen
Petri Nokelainen Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskus Tampereen yliopisto

2 Sisältö Suullinen esitys [3-9] Suullinen esitys symposiumissa [10]
Posteriesitys [11-12] Ryhmäkeskustelu [13-14]

3 Suullinen esitys Paper/oral presentation, paper session, symposium
Esityksen pitäjä laatii PowerPointilla (tai vastaavalla ohjelmalla) valmistetut kalvot. Esitys ei ole yhtä kuin artikkeli copy-paste –menetelmällä siirrettynä .. esityksen laadintaan tulee panostaa, koska sen perusteella yleisö tekee päätöksen varsinaisen raporttisi/artikkelisi kiinnostavuudesta! Lyhyessä ajassa (15 – 30 minuuttia) on aikaa esitellä tutkimuksen lähtökohta, ongelmat, keskeiset tulokset ja loppupäätelmät. Lähteet voi kirjata esityksen loppuun, muista lisätä myös yhteystietosi.

4 Suullinen esitys Esitys tallennetaan pääsääntoisesti muistitikulle ja käytetään järjestäjän tarjoamia laitteita. Joissakin konferesseissa on erikseen ilmoitettu aika, jolloin esittäjät tuovat esityksensä muistitikuilla järjestäjän tekniseen tukipisteeseen ja sieltä ne siirretään verkon välityksellä esityshuoneisiin sijoitettuihin tietokoneisiin. Konferenssin järjestäjä antaa ohjeet jos esittäjien on otettava mukaan oma kannettava, silti muistitikku on syytä varata mukaan.

5 Suullinen esitys Mäkkikäyttäjälle suosittelen oman koneen mukaan ottoa muistitikun lisäksi, esitystä voi näin tarvittaessa muokata paikan päällä PC-laitteille sopivaksi. Mäkki saattaa myös vaatia oman datatykkisovittimen: Jos sellainen on laitteen mukanaan toimitettu, se on syytä ottaa mukaan (nimim. ”kokemusta on”).

6 Suullinen esitys Älä tallenna esitystäsi esityksen laadintaohjelman tarjoamaan uusimpaan tallennusmuotoon, koska konferenssin järjestäjän koneet eivät vielä välttämättä tue sitä (esim. Unkari, Puola, Kreikka, Viro, …). Esim. vuonna 2008 opetusteknologia-alan suuressa konferenssissa (ED-MEDIA, Wien), jäi muutama esitys näkemättä kun esittäjä oli ottanut vain muistitikun mukaan ja esitys oli tallennettu tuolloin juuri julkaistun PowerPointin uusimmalla versiolla.

7 Suullinen esitys Pääsääntöisesti datatykki on paikalla järjestäjän toimesta, mutta asia kannattaa varmistaa konferenssin järjestäjän ohjeista. Esim. Yhdysvalloissa järjestettävä AERA –konferenssi on tarjonnut datatykin “talon puolesta” vasta kolmisen vuotta!

8 Suullinen esitys Esityksen kesto on yleensä minuuttia ja lisäksi 5-10 minuuttia yleisön kysymyksille. Esityksen puheenjohtaja (chair) päättää käytännön asioista, esim. onko keskustelu kunkin yksittäisen esityksen jälkeen (5-10 min), vai vasta kootusti lopussa. Puheenjohtaja näyttää ajan kulumisen esittäjälle valkoisin A4/letter –kokoisin paperilapuin, joihin on merkitty esim. 10 min, 5 min. ja 0 min. Mieti etukäteen suostutko esityksesi videotallentamiseen.

9 Suullinen esitys Esitykseen tuodaan paperille tulostettua kopiota enemmän tai vähemmän julkaisuvalmiista paperista (yleensä APA-muodossa). Muista myös ottaa käyntikortteja mukaan! Joidenkin sessioiden lopussa on diskussantin (yhden tai useamman) puheenvuoro, jossa käydään jokainen (ajoissa etukäteen lähetetty) esitys vuorollaan kriittisesti läpi ja esitellään esityksiä yhdistäviä tai erottavia yleisiä huomioita. Diskussantti on yleensä kokenut tieteentekijä, session puheenjohtaja on usein tavallinen vapaaehtoiseksi (volunteer) ilmoittautunut konferenssikävijä.

10 Suullinen esitys symposiumissa
Jotkut sessiot ovat etukäteen valmisteltuja symposiumeja. Tällöin yksi tai kaksi tutkijaa on ennen konferenssien abstraktien/proposalien jättöaikaa ehdottanut konferenssin järjestäjälle tietyn teeman ympärille rakentuvaa paperisessiota. Symposiumeissa toimii puheenjohtajana sen ehdottanut tutkija, ja hän on yleensä järjestänyt sessioon diskussantin. Symposiumeihin on usein kutsumenettely, jolloin perustaja kutsuu tuntemiaan tutkijoita sähköpostitse osallistumaan symposiumiin ja toimittaa konferenssin järjestäjälle kootun proposalin symposiumin sisällöstä (joka sisältää yksittäisten esitysten abstraktit).

11 Posteriesitys Poster presentation
Esitys laaditaan visuaaliseen muotoon ja ripustetaan minuutin ajaksi näytille muiden postereiden kanssa. Posteritila on yleensä iso huone tai halli, jossa osallistujat kävelevät posterilta toiselle ja esittävät kysymyksiä esittäjille. Joskus posterisessioissa on puheenjohtajia tai diskussantteja, jotka keskusteluttavat esittäjiä postereidensa äärellä.

12 Posteriesitys Konferenssin sivuilla mainitaan postereiden mitat, tyypillinen koko on 120 cm x 180 cm. Posterin voi laatia PowerPointilla, mutta tulostaminen on mittojen vuoksi tehtävä painotalossa – valmistaudu siis ajoissa! Posterin voi toki koota myös A4 –papereista, mutta pystytys on työlästä ja vie aikaa. Järjestäjä tarjoaa alustat joille posterit kiinnitetään, sekä kiinnitystarvikkeet (yleensä nastat tai magneetit).

13 Ryhmäkeskustelu Round table, paper discussion
Tutkimus/kehitystyö esitetään suullisesti n. 10 hengen pyöreän pöydän äärellä. Aikaa on minuuttia. Esittäjä istuu järjestäjän ilmoittamaan pöytään (numeroitu) ja odottaa istuuko kukaan kuulemaan esitystä aiheesta. Mukaan otetaan kappaletta artikkeleita (yleensä APA-muotoon laadittuina), jotka halukkaat osallistujat voivat ottaa mukaansa.

14 Ryhmäkeskustelu Joissakin ryhmäkeskustelusessioissa on diskussantit jotka kiertävät pöydästä toiseen ja esittävät kysymyksiä esittäjälle. PPT-kalvoja voi näyttää suoraan kannettavan ruudulta, akku on oltava ladattuna koska sähköä ei ole tarjolla – eikä myöskään datatykin käyttömahdollisuutta.


Lataa ppt "Tieteellisen esityksen laatiminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google