Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietotekniikan perusteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietotekniikan perusteet"— Esityksen transkriptio:

1 Tietotekniikan perusteet
OSA 1

2 Tietotekniikan vaikutukset
Tietojenkäsittely = kaikki se toiminta, jossa tuotetaan, käsitellään tai käytetään tietoa. ATK = automaattinen tietojenkäsittely luvulta alkaen tietoa alettiin käsitellä elektronisesti => automaatio. MTK = manuaalinen tietojenkäsittely. Jos käsiteltävien tietojen määrä on vähäinen se on kannattavaa.

3 Tietoyhteiskunta 1990-luvun aikana tapahtuneen tieto- ja viestintätekniikan läpimurron seurauksena Suomen yhteiskuntajärjestelmän sanotaan muotoutuneen tietoyhteiskunnaksi. Keskeinen yhteiskuntaa ja kansantaloutta ylläpitävä voima ei enää ole teollinen, vaan tieto ja sen hallinta.

4 Tietotekniikan hyödyntäminen työpaikoilla
Tietotekniikan alue Käyttöalue Tekstinkäsittely Kirjeet, raportit, lomakkeet Taulukkolaskenta Tiedon analysointi ja graafiset kuvaajat Grafiikka Esitteet, mainokset Tietoliikenne ja verkot Koneiden ylläpito, tiedon välitys ja haku Hallinnolliset järjestelmät Kirjanpito, palkat, asiakasrekisterit Muut järjestelmät Virustentorjunta, projektien hallinta, ammattiohjelmien käyttö

5 Tietotekniikka ja ympäristö
Vähentää ympäristön saastumista (videokonferenssit => ei matkoja) Säästää energiaa (robotit, tuotantokoneet) Paperiton toimisto Tulostuspaperin, värikasettien uusiokäyttö Henkilöstötarpeiden väheneminen

6 Mikä tietokone on ? Elektroninen laite, jonka alkuperäinen tarkoitus oli suorittaa laajoja lasku- ja vertailutehtäviä. Pääosat: laitteisto (hardware) ja ohjelmisto (software)

7 Tiedon esittäminen tietokoneessa
Bitti = 2-luku eli binäärijärjestelmän luku joka voi saada arvokseen joko 1 tai 0 Tavu (B= Byte, t = tavu) = 8 bittiä (ASCII-koodisto, American Standard Code Index Information). Vastaa yhtä merkkiä esim. A = Kerrannaisyksiköt (fysiikka) k = kilo (1000, kt), M = mega ( , Mt) G = giga ( , Gt), T = tera (1012, Tt)

8 Muistin määrän yksiköitä
Tavu B,t 8 bitin jono 1 merkki Kilotavu kB,kt 210 tavua 1024 tavua Megatavu MB,Mt 220 tavua tavua Gigatavu GB,Gt 230 tavua tavua Teratavu TB,Tt 240 tavua tavua

9 Tiedon hierarkia Yksikkö Merkitys Bitti (bit) Tavu (byte) Tietoalkio
1 tai 0 Tavu (byte) 1 merkki Tietoalkio Esim. etunimi henkilörekisterissä Tietue (record) Esimerkiksi yhden henkilön tiedot henkilörekisterissä Tiedosto (file) Esimerkiksi henkilörekisteri Tietokanta (database) Useasta tiedostosta koostuva järjestelmä

10 Tietokoneiden historia
Teorian automaattisille laskulaitteille loi Charles Babbage 1800-luvun alussa. Saksassa ja Yhdysvalloissa kehitettiin reletekniikkaan perustuvia elektronisia laitteita 1940-luvulla. Ensimmäinen elektronisiin putkiin perustuva ”tietokone”, ENIAC valmistui 1946.

11 Jonh von Neumann kehitti 1950-luvulla tietokoneen perusperiaatteet: 1) Käskyt kootaan peräkkäin ohjelmaksi, joka ladataan keskusmuistiin ja suoritetaan käsky käskyltä. 2) Lukujärjestelmänä on 2-järjestelmä, jolloin tieto esitetään bitteinä. Läpimurto 1970-luvulla, jolloin tietokoneen koko tietoa käsittelevä ydin saatiin yhdelle mikropiirille => mikroprosessori Ensimmäiset mikrotietokoneet markkinoille 1970-luvun puolivälissä

12 IBM (International Business Machines) julkaisi henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun IBM PC-mallin (PC = Personal Computer) v Käyttöjärjestelmänä oli Microsoftin PC-DOS.

13 Erilaisia tietokoneita
Luokitus: Mikrotietokoneet, minitietokoneet, suurtietokoneet ja supertietokoneet. Nykyään myös seuraavasti: mikrotietokoneet, kämmentietokoneet, työasematietokoneet ja palvelin- tietokoneet.

14 Mikrotietokoneet Intel tai AMD-prosessorilla varustettu PC-laitteisto tai Apple Machintosh eli Mac. Yleisempiä PC-tietokoneet, jotka noudattavat ns. avointa arkkitehtuuria (useiden valmistajien ohjelmat toimivat kaikenmerkkisissä mikroissa) Macin käyttäjä joutuu turvautumaan laitevalmistajan omiin lisä- ja laajennusosiin. Mac on parempi kuvan- ja äänenkäsittelyssä, PC ottanut etumatkaa kiinni vasta viime vuosina. Macin graafinen käyttöliittymä ollut Windows-käyttöjärjestelmän esikuvana. Sekä PC että Mac voi olla kannettava tai pöytäkone.

15 Kämmentietokoneet ja älypuhelimet
PDA- eli kämmentietokoneet on kädessä pidettävä tietokone jota ohjataan joko pienellä näppäimistöllä tai elektronisella kynällä. Esim. Fujitsu Siemens Pocket LOOX 400 Series Älypuhelimissa on nykyään kämmentietokoneille tyypillisiä ominaisuuksia kuten sähköposti, webselain, sekä tekstin ja taulukonkäsittelyohjelmia. Esim. Nokia 3660

16 Palvelintietokoneet Palvelintietokoneita käytetään kun tarvitaan suurta suoritustehoa ja kun käsitellään suuria tietomääriä. Esimerkiksi tietokantapalvelinten on usein kyettävä hakemaan tietoa laajoista tietokannoista jopa sadoille samanaikaiselle käyttäjälle. Tieteellisessä laskennassa jossa on hyvin paljon muuttujia, suoritetaan laskenta sovelluspalvelimella.

17 Työasematietokoneet Työasematietokoneet on yleensä kytketty toisiinsa verkoksi (esim. Sotungin lukio atk-luokka) ja usein myös palvelintietokoneeseen. Työasemia voi käyttää, vaikka yhteyttä mihinkään muuhun tietokoneeseen ei ole olemassa, joten ne eivät juuri eroa mikrosta. Niitä käytetään yleensä jos käsiteltävän tiedon määrä ei ole kovin suuri.


Lataa ppt "Tietotekniikan perusteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google