Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Marjaana Seppänen Aihe: Vanhuspalveluja Stakesissa 30 min

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Marjaana Seppänen Aihe: Vanhuspalveluja Stakesissa 30 min"— Esityksen transkriptio:

1 Gerontologisen sosiaalityön paikka ja tehtävät Vanhustyön sosiaaliset –seminaari 13.3.2008
Marjaana Seppänen Aihe: Vanhuspalveluja Stakesissa 30 min Sisältö: Esittely - Mitä aion puhua 1) KOTOSA-hanke 7 min 2) Palveluasumisen nykytila ja tulevaisuus 7 min 3) Omaishoidon tuen selvitys 7 min 4) Stakesin vanhustenhuollon asiantuntijoiden kannanotto vanhuspalveluihin 5 min

2 Gerontologisen sosiaalityön määritelmä
Gerontologisella sosiaalityöllä tarkoitetaan sosiaalityöntekijän yliopistokoulutuksen saaneen ammattihenkilön toimintaa, joka perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon, ammatillis-tieteelliseen osaamiseen ja sosiaalityön eettisiin periaatteisiin. Gerontologisen sosiaalityön tavoitteena on vahvistaa vanhusten hyvinvointia edistäviä olosuhteita, yhteisöjen toimivuutta ja vanhusten toimintakykyisyyttä. Gerontologinen sosiaalityö on luonteeltaan muutostyötä, joka perustuu yksilöjen, perheiden, ryhmien ja yhteisöjen sosiaalisten ongelmien tilannearviointiin ja ratkaisuprosesseihin. (vrt. SosNetin määritelmä)

3 Näkökulmat gerontologiseen sosiaalityöhön
1. Gerontologinen sosiaalityö palveluna; tarkastelun lähtökohtana Sosiaalityöntekijän tekemää työtä Paikka palvelurakenteessa 2. Gerontologinen sosiaalityö työn sisältönä ja orientaationa; tarkastelun lähtökohtana Työn tavoite Työn sisältö

4 Gerontologisen sosiaalityön paikka
Sosiaalihuollon avo- ja laitospalvelut Vanhusten avopalvelut Vanhusten pitkäaikaishoiva (vanhainkodit) Aikuissosiaalityö Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sosiaalityö (avo- ja laitospalvelut)

5 Vanhussosiaalityö ja sosiaalityön perinteet (vrt. Toikko 2005)
Hallinnollisten toimenpiteiden perinne Yhteisöllisen muutostyön perinne Henkilökohtaisen vuorovaikutuksen perinne

6 Tällä hetkellä Vallitsevana hallinnollisten toimenpiteiden perinne
Psykososiaalisen tuen tarpeisiin ei ole riittävästi keinoja vastata Yhteisöllisen työn tilanne?

7 Tulevina vuosina gerontologisen sosiaalityön paikkaa määrittävät
Ikäpolitiikan painopisteet Kotona asumisen tukeminen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämien Yhteiskunnallinen konteksti laajemminkin Demografiset muutokset Kunta- ja palvelurakenteen muutokset Hyvinvointivaltion uudelleen muotoutuminen Vastuiden uudelleen määrittely NG NPM

8 Ikäihmisten palvelujen kattavuuden kehitys 1995-2005
Asiakkaat % 75 vuotta täyttäneistä 1995 2001 2003 2005 Omaishoidon tuki 2,7 3,2 3,5 3,7 Säännöllinen kotihoito 13,8 12,1 11,4 11,5 Palveluasuminen 3,4 5,1 5,5 5,4 Vanhainkodit 6,5 4,7 4,3 Terveyskeskusten pitkäaikaishoito 3,0 2,6 2,5 Perusteluja KOTOSA-hankkeelle Kotihoitoa ei kehitetä tyhjiössä vaan se on osa palvelurakennetta kotihoito on volyymiltaan suurin vanhuspalvelu. Säännöllisen kotihoidon 75+ asiakkaita oli vuonna 2005 ( sivu 34 Ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalvelut 2005) mutta kattavuus oli laski ja kääntyi hienoiseen nousuun 2005 Lähteet: Sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterit, Stakes ja Kuntien toimintatilasto, Tilastokeskus.

9 Uudessa laatusuosituksessa (2008) esitetyt valtakunnalliset tavoitetasot (suhteutus 75 vuotta täyttäneisiin) vuoteen 2012 mennessä 91-92 prosenttia asuu kotona (nyt 90,1) 13–14 prosenttia saa säännöllistä kotihoitoa (nyt 11,5) 5-6 prosenttia saa omaishoidon tukea (nyt 3,7) 5-6 prosenttia on tehostetussa palveluasumisessa (nyt 3,9) 3 prosenttia on hoidossa vanhainkodeissa tai pitkäaikaisessa hoidossa terveyskeskusten vuodeosastoilla (nyt 6,5)

10 Uusi näkökulma gerontologiselle sosiaalityölle
Promootio (edistäminen) Preventio (ehkäisy) Puuttuminen (varhainen puuttuminen – varhainen tuki – kuntoutus)

11 Moniammatillisen vanhustyön yhteisenä viitekehyksenä toimintakyky
Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen

12 Näkökulmana hyvinvointi, tavoitteena hyvinvoinnin turvaaminen ja edistäminen sen tärkeillä osa-alueilla Terveys Lähisuhteet Kotisuhde (ks. Fogelholm ym. 2007; Seppänen 2008)

13 Gerontologisen sosiaalityön tehtävät
Simo Koskisen (2005) mukaan vanhussosiaalityön käytännön tehtävät voidaan tiivistää kolmeksi päätehtäväksi: Vanhussosiaalityössä on puututtava vaikeisiin elämäntilanteisiin. Vanhussosiaalityössä on varmistettava, että elämän perusta (talous, etuudet, palvelut, asuminen) on kunnossa. Lisäksi on työskenneltävä vanhuksen oman ongelmanratkaisukyvyn vahvistamiseksi ja voimaannuttamiseksi. + Vanhusten hyvinvointia edistävien olosuhteiden ja toimintakykyisyyden vahvistaminen?

14 Vanhussosiaalityöntekijän tehtävät:
Asiakkaan tilanteen arviointi Neuvonta ja ohjaus varmistetaan myös etuudet Palvelujen koordinointi kotihoito, päiväpaikka ja erilaiset ryhmät, lyhytaikaispaikka ja tarvittaessa pitkäaikaispaikan hakeminen, asunnon muutostyöt, omaishoidontuki, edunvalvoja, vapaaehtoisapu yms. Tukeminen, psykososiaalinen tuki Asiakkaan asian ajaminen Kriisitilanteessa auttaminen Lausuntojen laatiminen (Gero-hanke, Viljaranta 2007)

15 Hallinnollisten toimenpiteiden perinne
Henkilökohtaisen vuorovaikutuksen perinne Yhteisöllisen muutostyön perinne Puututaan vaikeisiin elämäntilanteisiin Varmistetaan, että elämän perusta on kunnossa Työskennellään ongelmanratkaisukyvyn vahvistamiseksi

16 Asiakkaan ja työntekijät suhteet gerontologisessa sosiaalityössä
Tarkastelua Kirsi Juhilan (2006) esittämien suhteiden pohjalta: Liittämis- ja kontrollisuhde Kumppanuussuhde Huolenpitosuhde

17 Sosiaalityö liittämis- ja kontrollisuhteena
Sosiaalityöntekijöiden roolina on liittää asiakkaita yhteiskunnan valtakulttuuriin ja tarvittaessa kontrolloida niitä, joiden liittämisessä on vaikeuksia. Asiakkaiden rooliin kuuluu asettuminen sosiaalityöntekijöiden liittämis- ja kontrollitoimenpiteiden kohteiksi. (Kirsi Juhila 2006 ja 2007)

18 Sosiaalityö kumppanuussuhteena
Asiakkaat ja sosiaalityöntekijät toimivat rinnakkain. Asiakkaiden elämää ja ongelmatilanteita sekä mahdollisia muutostarpeita ja -tavoitteita jäsennetään yhdessä. Kummankin rooliin kuuluu kumppanina toimiminen. (Kirsi Juhila 2006 ja 2007)

19 Sosiaalityö huolenpitosuhteena
Asiakkaat eivät kaikissa tilanteissa ja kaikissa elämänvaiheissa välttämättä selviä omillaan vaan tarvitsevat apua ja tukea eli heidän rooliinsa kuuluu avun ja tuen vastaanottaminen. Sosiaalityöntekijöiden rooliin kuuluu pitää huolta näistä asiakkaista tai huolehtia siitä, että he saavat tarvitsemansa avun ja tuen jostakin muualta. (Kirsi Juhila 2006 ja 2007)

20 Gerontologinen sosiaalityö ja hoiva
Ikääntyvillä toimintakyvyn väheneminen on väistämätön asia -> Sosiaalityön näkökulmaa on sovitettava sopeutumisen ja tuen suuntaan Myös hoivan piirissä tarvitaan uutta näkökulmaa -> vanhusten joukossa on niitä, joiden elämäntilanteeseen kuuluvat ”perinteiset” sosiaalityön kohdeongelmat (päihde, köyhyys ym.) Stina Johansson (red.) Socialt omsorg i socialt arbete 2007

21 Gerontologisen sosiaalityön tehtävät ja painotukset
Hoiva ja huolenpito Asianajo Ehkäisevä työ Palveluohjaus Psykososiaalinen tuki (erityisesti sosiaalisten suhteiden kysymys, taustalla yksinäisyysongelma ja hoivan uusjako)


Lataa ppt "Marjaana Seppänen Aihe: Vanhuspalveluja Stakesissa 30 min"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google