Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Feromonien vaikutus eläinten käyttäytymiseen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Feromonien vaikutus eläinten käyttäytymiseen"— Esityksen transkriptio:

1 Feromonien vaikutus eläinten käyttäytymiseen
Tervetuloa tunnetuoksujen ihmeelliseen maailmaan! Tervetuloa feromonien ihmeelliseen maailmaan...

2 Mitä feromonit ovat? Feromonit ovat viestimolekyylejä saman lajin kahden yksilön välillä; viestintä johtaa molempia suosivaan käyttäytymiseen seksuaalikäyttäytymiseen liittyvät viestit reviirimerkit (naamaferomoni, virtsa-ja ulostemerkit) tyynnyttävät feromonit emo ja pennut lauman hierarkia Feromonit ovat hajuaineita, joita eläimet erittävät ihostaan ja erilaisten eritteiden mukana. Nämä hajuaineet ovat kullekin lajille ominaisia ja eläimet käyttävät niitä muun muassa reviirinsä merkitsemiseen tai välittävät toisilleen muita näkymättömiä viestejä. Feromonin aiheuttama keskushermostossa syntynyt hajuaistimus saa aikaan eläimen tunnetilan muuttumisen.

3 Feromonit merkityksellisiä myös ihmisillä
Feromonireseptorigeeni nenän limakalvoissa myös ihmisellä! Ihmisen aivot reagoivat hajuihin sukupuolispesifisesti ja osin tiedostamattomasti naiset androgeenien ja miehet estrogeenien kaltaisiin feromoneihin Vaste näkyy muillakin kuin hajuaistin alueilla; hypotalamuksessa ja aivokuoressa

4 Tyynnyttäviä feromoneja eri eläinlajeilla
Naamaferomonit kissan F1-F5 Emon nisien ihosta erittyvät feromonit (tyynnyttävät) koira hevonen sika lammas kani Tyynnyttäviä feromoneja on löydetty monilta eri eläinlajeilta, joita on lueteltu ohessa. Kissa käyttää omaa tyynnyttävää feromoniaan reviirinsä turvalliseksi havaittujen ja jollakin tavoin kissalle itselleen merkittävien kohteiden merkitsemiseen. Se saattaa hieroa naamaansa esim. ihmisen raajoja vasten tai sohvan käsinojaan. Toisiaan risteävien reviirien kissat tunnistavat toisensa naamaferomonimerkkien avulla, mikä vähentää kissojen toisiaan kohtaan tuntemaa aggressiota. Saman lauman kissat saattavat myös hieroa toisiinsa naamaferomonia. Koiran tyynnyttävän feromonin tarkoituksena on pentujen suotuisan kehityksen tukeminen niiden ensimmäisten elinviikkojen aikana ja nuoren koiran laumaan sitoutumisen helpottaminen.

5 Feromoniaistimuksen synty
Vomeronasaalielimen spesifiset reseptorit nenäseptumin vetraalipinnalla > sensoriset neuronit > hajunystyn lisänysty > limbinen systeemi (mediaalinen amygdala, hypotalamuksen ventromediaalinen osa) Tunnetilat syntyvät limbisessä systeemissä

6 Feromonien vaikutusreitti
Vomeronasaalielimestä feromonin aiheuttama hajuaistimus kulkeutuu hermoratoja pitkin aivojen limbiseen systeemiin, jossa varsinainen tunnetilan muutos tapahtuu.

7 Feromonien aistiminen
Feromonimerkin havaitsemisen merkkinä on ”flemen” reaktio Feromonit aistitaan suussa yläetuhampaiden takana kovassa kitalaessa sijaitsevan vomeronasaalielimen avulla, joka ihmisellä on surkastunut. Feromonin aistiminen aiheuttaa esim. kissalla selkeästi havaittavan ”flemen” reaktion, jolloin kissa kohottaa ylähuultaan. Koira taas saattaa louskuttaa leukojaan. kissan flemen

8 Feromoni muuttaa eläimen havaintomaailmaa
Lääkkeillä vaikutetaan käyttäytymistä muuntaviin (inhiboiviin) mekanismeihin Feromonilla vaikutetaan siihen, millaisena eläin havaitsee ympäristönsä (tilanteiden tunnistaminen) vähentää oudon tilanteen aiheuttamaa pelkoa Toimii parhaiten, kun käyttäytymisen taustalla on pelko tai ahdistuneisuus Tyynnyttävät feromonit vaikuttavat aivojen limbisessä systeemissä muuttaen eläimen tapaa havainnoida ympäristöään. Tämä vaikutus kohdistuu erityisesti siihen, miten eläin tunnistaa eri tilanteita vähentäen uusien kokemusten aiheuttamaa pelkoa. Tyynnyttävät feromonit toimivatkin parhaiten silloin, kun eläimen ei-toivotun käyttäytymisen taustalla on pelko tai ahdistuneisuus.

9 Feliway® kissan naamaferomoni F3
Kissa on voimakkaasti reviirisidonnainen eläin, joka stressaantuu muutoksista Naamaferomoni luo kissalle turvallisuuden ja hyvänolontunnetta sekä vähentää kissan tuntemaa stressiä kissan tarve virtsalla merkkaamiseen ja kynsimiseen vähenee kissa tuntee itsensä levolliseksi myös vieraassa ympäristössä Kissa merkitsee naamaferomonilla reviirinsä sellaiset kohteet, jotka se on tutkinut ja todennut vaarattomiksi. Naamaferomonimerkit ehkäisevät kohteen kynsimistä ja sen merkitsemistä virtsamerkillä. Kissa ei koskaan merkkaa virtsalla tai kynsi sellaista kohdetta, joka on merkitty naamaferomonilla. Virtsalla merkkaamiseen on Feliway suihkeella saatu kokeellisesti erittäin hyviä tuloksia. Lisäksi feromonin käyttö on turvallista verrattuna moniin muihin merkkaamisen hoitoon käytetyihin lääkkeisiin eikä hoidolla ole sivuvaikutuksia. Feromonin käytöllä on myös pitkäaikaisvaikutusta - 10 kk kuluttua hoidon lopettamisesta 77% kissoista merkkaaminen oli yhä siedettävissä rajoissa vaikkei feromonia käytetty enää ollenkaan tai käyttö oli satunnaista. Huonekalujen kynsimiseen Feliway on tehokas silloin, kun kyseessä on stressin aiheuttama käyttäytyminen. Sellaiset kissat, jotka ovat erotettu emostaan noin 6 viikon iässä, harrastavat kynsimistä muita kissoja innokkaammin. Tällainen kissa siirtää toiminnan johonkin muuhun kohteeseen, jos alkuperäisen kohteen kynsiminen esim. Feliwayn käytöllä estetään. Näille kissoille onkin tarjottava uusi sallittu kynsimiskohde alkuperäisen läheisyydessä. Feliway auttaa kissoja kotiutumaan vieraassa ja stressaavassa ympäristössä on sitten kyseessä eläinlääkärin vastaanotto, kissahoitola taikka loma-asunto, jossa kissa oleilee vain harvoin.

10 Naamaferomonimerkki Kissa hieroo merkattavaan kohteeseen naamaferomonia naamassaan olevista rauhasista.

11 Feliway® suihke ja haihdutin
Voidaan käyttää kaikissa kissalle stressiä aiheuttavissa tilanteissa muutokset kissan ympäristössä muutto, kuljetus, uudet huonekalut, loma-asunto, hoitolat, eläinlääkärin vastaanotot muutokset kissan ”laumassa” uudet perheenjäsenet toiset lemmikit Feliwayn käyttö vähentää merkittävästi kissan stressioireita kuljetuksen aikana. Kuljetuskoppi käsitellään kahdesti 30 min ennen kissan laittamista siihen suihkeella (yhteensä 8 suihkausta – yksi jokaiseen nurkkaan, kaksi suihkausta kattoon ja lattiaan) ja auton sisusta, jossa koppi on käsitellään 3-4 kertaa. Kissa laitettaan kuljetuskoppiin vasta 30 minuutin kuluttua käsittelystä, koska suihke on alkoholipitoinen (ärsyttävä). Loma-asunto käsitellään samoin ennen kissan sinne tuloa, tai jos sähköä on saatavilla, laitetaan sinne haihdutin.

12 Feliway® suihke ja haihdutin
tietyn kohteen tarkka käsittely (kuljetuskoppi, auto, kädet) kun sähköä ei ole saatavilla Haihdutin Muun muassa virtsalla merkkailuun, kynsimiseen, masentuneisuuteen ja pelkotiloihin Feliway suihketta voidaan käyttää kaikissa kohteissa ja kätevimmillään se on silloin, kun tarvitaan tietyn kohteen kuten esim. kuljetuskopin tarkkaa käsittelyä. Feliway suihketta voidaan käyttää yhdessä haihduttimen kanssa mm. virtsalla merkkaamisen estämiseksi feromonin käytön ensimmäisen viikon aikana, jolloin kissan merkkaamat kohteet käsitellään päivittäin suihkeella. Suihkeen käyttö jätetään vähitellen pois, kun haihduttimen vaikutus alkaa näkyä. Kun peloissaan olevaa kissaa joudutaan käsittelemään, voi feromonin hieromisesta käsiin olla apua.

13 D.A.P.® koiraa tyynnyttävä feromoni
Erittyminen alkaa emon nisien ihon talirauhasista 3-5 päivää synnytyksen jälkeen Merkitystä emon ja pentujen välisen suhteen muodostumiselle lisää pentujen ja emon yhteenkuuluvuuden tunnetta rauhoittaa pentuja kun pentuja kohtaa uusi ärsyke, ne oppivat sopeuttamaan reaktionsa ärsykkeen mukaisesti  JOHTAA PENTUJEN SUOTUISAAN KEHITYKSEEN Koiraa tyynnyttävää feromonia alkaa erittyä narttukoiran nisien välisessä ihossa sijaitsevista talirauhasista pentujen ollessa noin 3-5 päivän ikäisiä. Feromoni tyynnyttää pentuja ja vahvistaa pentujen sekä emon välistä suhdetta ja tukee pentujen ensimmäisiä yrityksiä tutustua ympäristöönsä emon läheisyydessä. Feromonin avulla pennut oppivat sopeuttamaan reaktionsa eri ärsykkeisiin, mikä edistää pentujen suotuisaa kehitystä. Feromonin tyynyttävä vaikutus säilyy aikuisellakin koiralla ja auttaa mm. nuorta koiraa sitoutumaan lauman jäseneksi. Tutkimuksissa on todettu, että laumaa johtava koira erittää samankaltaista tyynnyttävää feromonia korvistaan kuin emo ihostaan.

14 Mitä tapahtuu pentuvaiheen jälkeen?
Nuori koira kokee stressaavana vieroituksen ja pyrkii hakeutumaan lauman jäseneksi Lauman johtava koira erittää vastaavaa feromonia korviensa ihosta  LAUMAN YHTEENKUULUVUUDEN TUNNE LUJITTUU JA NUORI KOIRA SITOUTUU LAUMAN JÄSENEKSI Kun emo viimein noin 2-3 kk iässä vieroittaa pennut, on niiden luonnossa sitouduttava lauman jäseniksi. Tämä käykin helposti, sillä on todettu, että lauman johtavassa asemassa oleva koira erittää korvien ihostaan emon feromonia vastaavaa feromonia.

15 D.A.P.® haihdutin Tyynnyttää koiraa erilaisissa stressaavissa, uusissa ja odottamattomissa tilanteissa Koiran ensimmäinen stressaava kokemus on, kun se joutuu eroon emostaan ja sisaruksistaan noin 8 viikon iässä. Tällöin voidaan pennun kokemaa tuskaa helpottaa laittamalla D.A.P.-haihdutin uuteen kotiin 48 tuntia ennen pennun tuloa. Kaikki koirat on opetettava viihtymään yksin silloin, kun niiden lauma on työssä tai koulussa. Päiväksi erilleen laumasta jääminen ei ole koiralle normaalia, vaan erittäin stressaava kokemus. Tässä voidaan käyttää apuna D.A.P.-haihdutinta. Kun yksin jäämisestä on tullut koiralle jo ongelmallinen tilanne (koira tuhoaa kotia, virtsaa sisälle tai ulvoo omistajansa perään) tarvitaan feromonihaihduttimen lisäksi myös yksilöllisesti suunniteltua käyttäytymisterapiaa. Ilotulitteet, liikenteen melu ja ukkonen ovat monille ääniherkille koirille liian rankka kokemus. Ne hermostuvat, läähättävät ja vetäytyvät piiloon huomatessaan, että pelottava kovaääninen uhka lähestyy. D.A.P.-haihduttimella voidaan näiden koirien oloa helpottaa yhdessä käyttäytymisterapian kanssa, joka tähtää koiran vähittäiseen äänien sietokyvyn kasvattamiseen. Kun koira joudutaan viemään esim. loman ajaksi hoitolaan, kaipaavat monet koirat laumaansa niin, että ne masentuvat eivätkä suostu syömään mitään. Koirahoitoloissa D.A.P. helpottaa laumaansa ikävöivien koirien oloa samoin kuin se auttaa koiraa sopeutumaan siihen, että sitä hoitaakin nyt ihan vieras ihminen.

16 Käytetään terapian tukena
Koiraa tyynnyttävää feromonia käytetään käytösterapian tukena luomaan turvallisuuden tunnetta voidaan käyttää ilmankin terapiaa tukemaan koiraa pelkoa aiheuttavissa tilanteissa (mm. ääniarkuus) haihdutin laitetaan mahdollisimman lähelle koiraa sen piilopaikassa Omistajalle on pyrittävä antamaan ohjeet, joiden mukaan hän toimii

17 D.A.P. käyttökohteita Pelkotilojen vähentäminen (yksinolo, ääniherkkyys, vieras ympäristö tai ihmiset) Haukkuminen eri tilanteissa (kennelit, hoitolat) Pennun totuttaminen uuteen kotiin “Lick granuloman” ehkäisy Koiran rauhoittaminen stressiä aiheuttavassa ympäristössä Hoivaamiskäyttäytymisen vahvistaminen Koiran tyynnyttävän feromonin on todettu voimistavan synnyttäneen nartun hoivaamiskäyttäytymistä.

18 D.A.P. ja Feliway haihduttimen käyttö
Haihdutin laitetaan siihen huoneeseen, jossa eläin viettää eniten aikaansa jos asunnossa on kaksi kerrosta, molempiin oma haihdutin pelkoa aiheuttavissa tilanteissa koiran piilopaikkaan mahd. lähelle koiraa Haihdutinta ei saa irrottaa pistorasiasta käytön aikana kestää 48 tuntia, että pitoisuus ilmassa palaa riittävälle tasolle kytketään avoimelle paikalle ei koskaan huonekalujen tai verhojen taakse Riittää m² suuruiseen tilaan 4-5 viikon ajaksi Hoitoaika vähintään 1-3 kk. Haihdutin on uusi kätevä ja turvallinen tapa levittää feromonia huoneilmaan. Haihdutinta voidaan käyttää kaikissa kohteissa, joissa on sähköt ja pistorasia. Myös autossa invertterin avulla. Haihduttimessa oleva synteettinen feromoniliuos, on vaikutukseltaan idettinen luonnollisen feromonin kanssa. Feromoniliuos on haihduttimessa kertaa konsentroitua luonnolliseen verrattuna.

19 D.A.P. ja Feliway haihdutin
D.A.P. ja Feliway tuotteita voidaan käyttää samanaikaisesti feromonit ovat lajille ominaisia, joten kissa ei kiusaannu koiran feromonista eikä päinvastoin Ihminen ei “ymmärrä” eläinten feromoniviestejä Ei sovellu vakavista hengityselinsairauksista kärsiville (esim. astmaatikoille) Naamaferomonit ovat kuitenkin eri kissaeläimille yhteisiä ja esim. tiikeri tunnistaa hyvin kissan naamaferomonin vaikka koiralle se onkin ihan yhden tekevä haju muiden joukossa. Koska haihduttimesta erittyy parafiinijohdoksen haihtuessa ilmaan kaasuja, jotka saattavat ärsyttää herkkiä ihmisiä, ei sen käyttöä voida suositella vaikeista hengitystiesairauksista kärsiville henkilöille.

20 Tyynnyttävää ja rauhaisaa kesää kaikille toivottaen Vetcaren väki!


Lataa ppt "Feromonien vaikutus eläinten käyttäytymiseen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google