Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lasten Kaste –laivaseminaari

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lasten Kaste –laivaseminaari"— Esityksen transkriptio:

1 Lasten Kaste –laivaseminaari 25.1.2012
Salla Korhonen

2 TUKEVA 2 osahankealueet kartalla

3 TUKEVA -hanke Aikataulu: TUKEVA 1: 1.11.2008 - 31.10.2010
Budjetti: TUKEVA1 toteuma yht. n. 1,8 MEur TUKEVA 2 budjetti: € josta STM 75% ja kunnat 25% Hankkeen toteuttajat: Oulun seutu (hallinnoi) Kainuun maakunta - kuntayhtymä Oulunkaaren kuntayhtymä Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä / POSKE Lappi Hankehenkilöstö: hlöä suoraan hankkeen työntekijöinä, vaihtelee eri hankevaiheissa. Kunnissa yli 300 hlöä.

4 Osahankkeiden toimintaympäristöt
Oulun seutu Oulun seudulla kehittämistyötä tehdään kymmenessä kunnassa eri hallinnonaloilla. Osahankkeen kehittämistyötä koordinoi Oulun seutu -organisaation palkkaama hankehenkilöstö. Kehittämistoimenpiteet ja pilotointi toteutetaan kuntien sosiaali- ja terveystoimessa, nuorisotoimessa sekä sivistystoimessa. Kuntien työntekijöillä on merkittävä rooli kehittämistyössä ja uusien toimintamallien pilotoinnissa -> hanke ostaa kuntien työntekijöiden työpanosta asiantuntijatyönä.

5 Osahankkeiden toimintaympäristöt
Kainuu Kainuun maakunta-kuntayhtymä järjestää alueella kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut lasten päivähoitoa lukuun ottamatta. Maakunta-kuntayhtymä vastaa myös nuorten ja aikuisten ammatillisesta koulutuksesta sekä lukiokoulutuksesta. Osahankkeen kehittämistyötä koordinoi maakunta-kuntayhtymän palkkaama hankehenkilöstö Hankkeen kehittämistoimenpiteet kohdistuvat maakunta-kuntayhtymän ja kuntien tuottamiin lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.

6 Osahankkeiden toimintaympäristöt
Oulunkaari Oulunkaaren kuntayhtymään (aloittanut ) kuuluu viisi kuntaa. Kuntayhtymän tehtävänä on mm. alueen sosiaali- ja terveydenhuollon lakisääteisten palvelujen järjestäminen ja tuottaminen. Osahankkeen kehittämistyötä koordinoi Oulunkaaren kuntayhtymän palkkaama hankehenkilöstö. Hankkeen kehittämistoimet kohdistuvat pääsääntöisesti kuntayhtymän ja sen jäsenkuntien tuottamiin lapsiperheiden palveluihin.

7 Osahankkeiden toimintaympäristöt
Lappi Lapin osahankkeessa on mukana 16 kuntaa. Osahankkeen kehittämistyötä koordinoi Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymän ja Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskukseen palkkaama hankehenkilöstö. Kehittämistoimenpiteet ja pilotointi toteutetaan osin yhteisenä koko osahankealueella osin seudullisesti kuntien sosiaali- ja terveystoimessa sekä sivistystoimessa hankkeen palkkaamien kehittäjä-työntekijöiden tuella.

8 Kumppanuus yhteistyöverkostot Kaste-hankeyhteistyö / hyvät käytännöt TUKEVA-alueen sisäinen asiantuntijuuden vaihto tutkimus- ja kehitysyhteistyö Hyvinvointiarviointijärjestelmän kehittäminen ja ohjelmatyö hyvinvoinnin arvioinnin moniammatillinen kehittäminen ikäkausittaiset hyvinvointiarviot (pilotointi 4-vuotistarkastusten yhteydessä) raportointi ja tiedon hyödyntäminen lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelmatyö 2. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluprosessien kehittäminen jo pilotoitujen toimintatapojen juurruttaminen/jakaminen, myös valtakunnallisesti sosiaalisen median hyödyntäminen palveluprosessien tukena osallistavan taiteen työmenetelmien soveltaminen ja jakaminen mallintaminen vaikuttavuuden arviointi 3. Lapsiperheiden palvelujen saatavuuden edistäminen huomioiden myös Pohjois-Suomen pitkät etäisyydet tietoteknisiä ratkaisuja hyödyntäen psykososiaalisen erityisasiantuntijuuden tuominen perheiden lähiympäristöön videoteitse tehtävän asiakastyön työmenetelmien toimivuuden arviointi

9 Hyvinvointiarviointijärjestelmän kehittäminen
Pilotoidaan laajoja terveystarkastuksia neuvolan 4-v tarkastusten yhteydessä Oulun seudulla. Tavoitteena on kehittää hyvinvointiarviointijärjestelmiä raportoinnin ja tiedon hyödyntämisen näkökulmasta sekä luoda toimintamalli, joka mahdollistaa kerätyn tiedon hyödyntämisen perustyössä ja päätöksenteossa. Pilotoidaan Oulussa (2 neuvola- aluetta), Kempeleessä ja Limingassa. Pilottiin osallistuu vuoden aikana n. 900 perhettä.

10 Ohjelmatyö Tuotos: Seudullinen lapsi- ja nuorisopolitiikka 2025 –ohjelma Oulun seudulle Ohjelmatyön tavoitteet: Rakentaa lapsi- ja nuorisopolitiikan yhteisö-suuntautunut strategia: lasten ja nuorten arjen tärkeimpien kehitysyhteisöjen (perhe, asuinalue, harrastukset) sekä peruspalvelujen vahvistaminen ja kasvatuskumppanuus peruspalvelujen ja niiden tukipalvelujen vahvistaminen niin, että erikoistuneiden palvelujen tarve ja kuormitus vähenevät Painopisteen siirtäminen ongelmien havaitsemisesta, ehkäisystä ja hoidosta hyvinvoinnin edellytysten vahvistamiseen Lapsi- ja nuorisovaikutusten arviointi huomioidaan kaikessa kunnan päätöksenteossa

11 Palveluprosessien kehittäminen
Juurrutetaan TUKEVA 1 –hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja Oulun seudulla juurrutetaan TUKEVA 1:n aikana kehitetyistä 14:sta toimintamallista viisi toimintamallia kuntiin pysyväksi toiminnaksi. Kukin kunta (10 kuntaa) on valinnut 1-3 mallia juurrutettavakseen hankkeen tuella. Juurrutettavat toimintamallit ovat Raskausajan tuen polku, Kotona hoidettavan lapsen ja hänen perheensä ryhmämuotoisen tuen polku, Joustavasta joustavasti toiselle asteelle, Nuoren neuvontapiste TsekPoint sekä Haastavasti käyttäytyvän nuoren tuen polku. Kainuussa on jatkettu hoidollisen vauvatyön verkostojen kehittämistä ja juurruttamista. Tavoitteena on, että perustasolla jokaisessa perhekeskuksessa toimii perustason vauvatyön tiimi. Samoin lastenpsykiatrian vastuualueella toimii erityistason vauvatiimi. Perus- ja erityistaso muodostavat vauvatyön verkoston. Kainuussa edelleen vahvistetaan TUKEVA 1:n aikana käyttöönotettua työpari- ja verkostotyötapaa perhekeskustoiminnassa – Tukeva –työote Oulunkaarella on viety käytäntöön TUKEVA 1:n aikana kehitettyä perhekeskusmallia.

12 Palveluprosessien kehittäminen
Uusien toimintamallien kehittäminen ja pilotointi Kainuussa hanke on mukana maakunnallisen oppilashuoltotyön kehittämisessä. Jatkohankkeen tavoitteena on myös selkiyttää nuoren psykososiaalisen tuen ja mielenterveyspalvelujen hoidonpolkua sekä vahvistaa maakunta –kuntayhtymän sosiaali- ja terveystoimen sekä kuntien perusopetuksen välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä tukea järjestettäessä. Oulunkaarella on käynnistetty kehitettyjen toimintamallien pilotointivaihe. Pilotoitavia toimintamalleja ovat Vanhempainkoulu, Filmii –elokuvapilotti, Fyysinen perhekeskus, Raskausajan moniammatilliset ennakoivat kotikäynnit sekä Haastavasti käyttäytyvän nuoren tuen polku.

13 Palveluprosessien kehittäminen
Uusien toimintamallien kehittäminen ja pilotointi Lapissa on kehitetty ennalta ehkäisevien ja varhaisen tuen toimintamalleja neljällä seudulla. Toimintamalleja on kehitetty ja pilotoitu mm. ryhmäyttämiseen, välituntitoimintaan, kondennettuihin pienryhmiin, perheleireihin, erityissosiaalityön ja oppilashuollon yhteistyöhön, mielenterveystyön ja oppilashuollon yhteistyöhön sekä kuntoutusohjaukseen. Keskeistä on jalkautuminen nuorten kehitysympäristöihin, erityisesti kouluille. Lapin osahankkeessa tuetaan myös työntekijöiden osaamista ja työn kehittämistä mm. menetelmäkoulutuksilla ja yhteisillä kehittämispäivillä.

14 Palvelujen saatavuuden edistäminen
Oulunkaaren osahankkeessa käynnistetään etätekniikan hyödyntäminen perhepalveluissa asiakastasolla Etäperhevalmennus -pilotissa Lapin osahankkeessa kehitetään ja kokeillaan videoneuvottelun avulla internetissä toteutettavaa psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta nuorille ja lapsiperheille. Lisäksi kokeillaan videoneuvottelun käyttöä perheneuvolan asiakastyössä.

15 Yhteystiedot: www.ouka.fi/seutu/tukeva Oulun seudun osahanke:
projektipäällikkö Irja Lampinen projektipäällikkö Leena Hassi Yhteystiedot: TUKEVA-hankkeen koordinaatio projektijohtaja Salla Korhonen Kainuun osahanke: projektipäällikkö Maarit Rusanen Oulunkaaren osahanke: projektipäällikkö Anne Leppälä-Hast Lapin osahanke: projektipäällikkö Marja-Sisko Tallavaara


Lataa ppt "Lasten Kaste –laivaseminaari"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google