Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteisöllisyys kannabiksen käyttäjien keskuudessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteisöllisyys kannabiksen käyttäjien keskuudessa"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteisöllisyys kannabiksen käyttäjien keskuudessa
Jussi Perälä

2 Yhteisöllistä kuten muidenkin päihteiden käyttö
Kannabis yhdistää samalla lailla kuin alkoholin tai tupakan käyttö. ”Ryyppäämällä ryhmäksi”, ”polttamalla porukaksi” Polttaminen on sosiaalista ja kannabis sidostava tekijä. ”Paukkuporukkaan” osallistuminen tekee onnellisemmaksi. Kuten alkoholikin, kannabis on toisille hauska juttu, joillekin se johtaa ongelmiin.

3 Kasvattamalla kasaan Ensin ”säätäminen” yhdessä.
Kasvattaminen yhdessä, ulkona ja sisällä. Kasvattamisvälineitä hankitaan netistä ja kokeneemmilta kasvattajilta. Kasvatustietoutta jaetaan toisille, toimintaa opetellaan yhdessä. Rahallisia kuluja ja tarvikkeita jaetaan. Yhteisen kasvattamisen avulla erilaiset käyttäjät saavat kannabiksensa ja voivat vaihtaa lajikkeita keskenään. Osa ei voi kasvattaa, lääkekäyttäjä ei välttämättä jaksa kasvattaa, nämä tarvitsevat yhteisöä.

4 Polttamalla porukaksi
Yhteisössä voi olla joitakin normeja, käyttäytymissääntöjä. Usein käyttötapana on polttaminen ”jointissa”, itse valmistetussa savukkeessa tai ”bongissa” eli vesipiipussa. Jointti tai bongi kiertää myötäpäivään, ”väsääjä” aloittaa. Kunnolliset filtterit eivät maksa paljoa, mutta kuka niitä ostaa koska huhuna kiertää, että poliisi seuraa filttereidenkin ostajia. Jointtia huomattavasti haitattomampaa olisi käyttää ”vapoa” eli vaporisaattoria, josta savu tulee vesihöyrynä. Hyvä vapo on kuitenkin kallis eikä se ole kovin siisti juttu jointtiin verrattuna. Normiin kuuluu usein se, että tarjotaan ilmaiseksi läsnä oleville.

5 Porukassa Mukana olevilla on hauskaa, ideoita syntyy ja ajatus lentää. Musiikki kuulostaa hyvältä. Jotkut kokeilijat eivät huomaa kannabiksen vaikutuksia ollenkaan, joillekin voi tulla hetkellisesti epämiellyttävä tai jopa ahdistava olo. Osaksi laittomuuden takia, osaksi siksi, että kannabis on psykedeeli. Ollakseen mukana muiden nuorten toiminnassa, voi kannabiskokeilulle tulla sosiaalista painostusta. Jos kannabiksesta tulee ongelmia, niihin ei kannabiksen käytön rangaistavuuden vuoksi kovin helposti uskalleta hakea apua.

6 Laiton yhteisö Jonka sisällä ”kaksi koulukuntaa”. Toiminta on toiselta puolelta todella yhteisöllistä, ”taistellaan saman asian puolesta” ja ollaan aktiivisia epäkohtia vastaan. Laiton yhteisöllisyys toimii, sen kautta saa kavereita ja näiden kautta monia mahdollisuuksia elämään, jopa työtä tai tyttöystävän. (Yhteisöjä tarvitaan tutkimusten mukaan ja yhteisöjen tärkeys on ollut poliittisessa keskustelussa viime aikoina presidenttiä myöten esillä). Toisia autetaan mielellään, jos toista ”kuumottaa” viranomaiset, voidaan esimerkiksi ottaa sato haltuun, jolloin otetaan paljon vastuuta itselleen että yhteisö toimii. Toinen puoli yhteisöstä ”ei kerro kenellekään” koska ”eihän kukaan täysjärkinen kerro kenellekään, että kasvattaa”. Mitä enemmän on menetettävää, sitä tarkemmin julkisivusta pidetään huolta. Tämä puoli yhteisöstä ”pelkää vähän kaikkea”. Voi mennä työpaikka, välit vanhempiin. Heille yhteisön muodoksi jää ainoastaan netti.

7 Yhteisöllisyys toimii siis netissä
Netin kautta voidaan olla yhteisössä mukana anonyymisti. ”Netissä voi puhua asiasta, josta ei voi kertoa edes läheisilleen.” Netti myös yhdistää pienemmillä paikkakunnilla vaikuttavia käyttäjiä sekä edistää kansainvälistä yhteisöllisyyttä. Myös lääkekäyttäjät pääsevät mukaan toimintaan netin välityksellä. Netin mahdollistamana on muodostunut uudenlainen yhteisöllisyys. Kasvatuskavereita ei välttämättä ole ikinä nähty todellisessa elämässä.

8 Koska kannabis on laitonta, se syrjäyttää nopeammin ja rajummin kuin alkoholi? Ongelmia ei pelkästä aineesta vaan laittomuudesta ja seuraamuksista kiinni jäätäessä. Kun kontrolli iskee, aletaan poltella itsekseen ja vältellä tulevaa, toistuvaa kontrollia mikä syrjäyttää entisestään. Myös muita aineita tulee helpommin eteen laittomilla markkinoilla.

9 Kaikki nuoret eivät halua paukkuporukkaan
Vaikka kannabis onkin jo melkoisen normalisoitunut asia nuorten keskuudessa, se on astetta jännittävämpää kuin alkoholi, koska sitä leimaa alakulttuurinen leima. Tunnetaan paukkuporukat ja heidät hyväksytään, mutta heihin ei haluta kuulua. Nuorten suhtautuminen kannabikseen on kuitenkin sallivampaa, jos tuntevat jonkun paukkuporukasta.

10 Yhteisöllisyys hajoaa
Ylivoimaisesti suurimmalle osalle käyttäjistäkin kannabis ja kannabisyhteisöllisyys on kevyempää ja se on ohimenevä vaihe. Se hajoaa muiden asioiden alkaessa kiinnostaa. Elämään tulevat mukava opiskelu- tai työpaikka, parisuhde ja perhe. Käytöstä tulee hyvin satunnaista ja hyvin salattua. Yhteinen salaisuus yhdistää. Olisi tärkeää, että käyttöön puuttuminen ei vaikuta nuorten tulevaisuuteen negatiivisesti eikä rajoittaisi heidän mahdollisuuksiaan yhteiskunnassa. Käyttäjät itse pitävät suurimpana haittana riskiä paljastua poliisille ja tulla rangaistuksi.

11 Kiitos ajastanne!


Lataa ppt "Yhteisöllisyys kannabiksen käyttäjien keskuudessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google