Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TAMPEREEN AIKUISLUKIO: NUORTEN AIKUISTEN PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖTODISTUKSEN SUORITTAMINEN ETÄOPETUKSENA Perusopetuksen päättötodistus = yhteiskuntapassi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TAMPEREEN AIKUISLUKIO: NUORTEN AIKUISTEN PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖTODISTUKSEN SUORITTAMINEN ETÄOPETUKSENA Perusopetuksen päättötodistus = yhteiskuntapassi."— Esityksen transkriptio:

1 TAMPEREEN AIKUISLUKIO: NUORTEN AIKUISTEN PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖTODISTUKSEN SUORITTAMINEN ETÄOPETUKSENA Perusopetuksen päättötodistus = yhteiskuntapassi Tasa-arvoinen asema muiden nuorten aikuisten kanssa asuinpaikasta riippumatta Sisäasiainministeriön hankerahoitus/Pirkanmaan ELY-keskus

2 OSAKSI SUOMALAISTA YHTEISKUNTAA
Nuorten aikuisten perusopetuksen päättötodistuksen suorittaminen etäopetuksena Tampereen aikuislukiossa Nuorten aikuisten maahanmuuttajien syrjäytymisen ehkäisy Maahanmuuttajien koulutuksen nivelvaiheiden tukeminen Suomen kielen ja yhteiskunnan perusteiden oppiminen Moniammatillinen yhteistyö ja maahanmuuttajatyötä tekevien toimijoiden yhteistyön tehostaminen Ryhmäytyminen ja yhteenkuuluvuuden vahvistaminen OSAKSI SUOMALAISTA YHTEISKUNTAA

3 Opetusmenetelmä Läsnä oleva etäopettaja, reaaliaikainen ja interaktiivinen yhteys Opettaja opettaa Adobe Connect Pro -video-opetusmenetelmällä tietokoneen kautta web-kameran ja kuuloke-mikrofonin avulla. Opiskelijat saavat hankkeen kautta samat välineet, tietokone ja nettiyhteys välttämättömät Menetelmä on helppokäyttöinen ja perustuu linkkiin, jonka kautta opiskelijat pääsevät kurssille ja näkevät ruudulla opettajan, muut opiskelijat ja oman web-kamerakuvansa. Opiskelijat voivat osallistua opetukseen oman kaupunginosansa, kuntansa tai oppilaitoksensa tietokoneilta ja opiskelijan tukena opetustilanteessa voi olla läsnä oma ohjaava henkilö. Opiskelijat oppivat suomen kieltä, englantia, yhteiskuntaoppia, matematiikkaa sekä muita perusopetuksen oppimäärään kuuluvia tietoja ja taitoja. He tutustuvat luontevasti myös suomalaisen yhteiskunnan tietotekniseen puoleen.

4 Keskeiset toimijat Tampereen kaupunki Pirkanmaan TE-keskus
Tampereen aikuislukio Tampereen ammattiopisto Tyttöjen talo –hanke Sastamalan koulutuskuntayhtymä Opettajat ovat Tampereen aikuislukion opettajia Toimivat myös aikuislukion etälukion ja/tai videolukion opettajina Koordinaattorina toimii aikuislukion Mamupilotti-opettaja

5 Etäopetusmallin levittäminen ja juurruttaminen
Etäopetusmallin levittäminen on luonnollinen jatkumo pilottiohjelmalle, sillä hankkeen keskeinen elementti on fyysisesti eri paikoissa opiskelevat maahanmuuttajat. Tampereen seudulla on useita maahanmuuttajakeskittymiä sekä kaupungin sisällä että Pirkanmaan seutukunnassa. Vuoden 2009 aikana Pirkanmaalle on perustettu neljä uutta yksikköä noin 80 turvapaikanhakijalle. Osa näistä nuorista tulee sijoittumaan Tampereelle ja seutukuntiin ja heille tämä hanke antaa mahdollisuuden saavuttaa perusopetuksen oppimäärän keskeiset taidot jatko-opintoja varten. Kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan helpottuu, kun nuorilla aikuisilla on yhtäläiset tiedot ja taidot kuin ei-maahanmuuttajanuorilla. Tampereen kaupungin maahanmuuttajaneuvosto on linjannut keväällä 2009, että perusopetuksen päättötodistuksen saaminen on tärkeä asia nuorelle aikuiselle maahanmuuttajalle.

6 Etäopetusmallin levittäminen ja juurruttaminen (2)
Pirkanmaan TE-keskuksen mukaan seutukunnassa on kiinnostusta etäopetusmallin hyödyntämiseen. Hankkeen käytänteistä luodaan tiedotus- ja markkinointimateriaalia sekä etäopetusopas ja –materiaali, jonka avulla opetustoiminta on mahdollista käynnistää muillakin paikkakunnilla. Hankkeen kokemusten perusteella on suunnitteilla, että opiskelumenetelmästä lasketaan yksikköhinta, jolloin eri paikkakunnilla asuvat nuoret aikuiset maahanmuuttajat voivat osallistua opetukseen kunnille edullisella tavalla. Etäopetusmallin juurruttaminen vaatii monikulttuurista yhteistyötä ja oppilaitosten ja kolmannen sektorin samansuuntaista yhteistyötä.

7 Arviointi ja kustannustehokkuus
Arvioinnissa käytetään hyväksi opiskelijoiden itsearviointia oman osaamisen kartuttamisesta sekä pilottia varten luotua kyselykaavaketta, johon vastataan 1. opintovuoden keväällä. Aikuislukiossa on käytössä INKA-palautejärjestelmä Tampereen kaupungin VIRTA-video-opetushanke toimii benchmarking-arvioinnin välineenä Oppiminen on tehokkainta opiskelijan ryhmässä Esimerkki: 10 opiskelijaa/ryhmä Kurssien määrään suhteutettu kustannus 333 euroa/kurssi Perusopetuksen päättötodistus 48 kurssia Vuosikohtaiset kustannukset/opiskelija euroa Kuntakohtaiset kustannukset jäävät kohtuullisiksi, kun ryhmän opiskelijat tulevat usean kunnan alueelta ”Yhden syrjäytyneen nuoren kustannukset tulevat olemaan miljoona euroa ”

8 Vaikuttavuus ja tulokset
Hankkeen vaikuttavuus ja tulokset näkyvät perusopetuksen kurssimäärien kasvuna kunkin opiskelijan opiskelutodistuksissa. Hankkeen toivotaan tuovan yhteisöllisyyttä ja sosiaalisen eheyden tuntua nuorten aikuisten maahanmuuttajien arkeen. Lopullisena tuotoksena tulee olemaan perusopetuksen päättötodistusten saaminen ja siten mahdollisuus päästä haluamiinsa jatko-opintoihin tai siirtyä työelämään.

9 Vaikuttavuus ja tulokset (2)
Tampereen seudun maahanmuuttajatiheät asuinalueet hyötynevät jatkossa vieläkin enemmän, kun etäopetuspisteitä saataisiin perustettua lisää esimerkiksi Hervannan asuinalueelle. Pohjois-Hervannan koulun opiskelijamäärästä jo noin 30 % on maahanmuuttajataustaisia lapsia, ja myös nuorten aikuisten maahanmuuttajien osuus hervantalaisista on suurempi kuin monella muulla paikkakunnalla. Kolmannen sektorin kanssa tehtävä yhteistyö tuo myös ohjauksellista monimuotoisuutta maahanmuuttajanuorten kanssa tehtävään työhön. Hanke sopii hyvin aikuislukion toimintalinjaan ja eheyttää aikuislukion erillisiä opetuskokonaisuuksia: suomi toisena kielenä, etäopetusväylät sekä aikuisten perusopetuksen opintokokonaisuudet ja niiden hallinta.

10 Innovatiivinen tapa opettaa. Yhteisöllinen oppiminen osana kotoutumista.


Lataa ppt "TAMPEREEN AIKUISLUKIO: NUORTEN AIKUISTEN PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖTODISTUKSEN SUORITTAMINEN ETÄOPETUKSENA Perusopetuksen päättötodistus = yhteiskuntapassi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google