Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

5.13 Fyysinen kehitys: tytöstä naiseksi, pojasta mieheksi (s )

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "5.13 Fyysinen kehitys: tytöstä naiseksi, pojasta mieheksi (s )"— Esityksen transkriptio:

1 5.13 Fyysinen kehitys: tytöstä naiseksi, pojasta mieheksi (s. 100-104)
Skeema 2 Motivointi 1

2 Muistele parin kanssa…
Mistä tiesit, että murrosikä oli alkanut? Millaisia fyysisiä, psyykkisiä ja/tai sosiaalisia muutoksia silloin tapahtui?

3 Lue artikkeli ”Lapsuus lyhenee”. Vastaa seuraaviin kysymyksiin:
Mitä muutoksia murrosiän alkamisajankohdassa on tapahtunut? Mitä ongelmia liittyy nopeaan biologiseen kehittymiseen? Mitkä tekijät voivat selittää kehityksen nopeutumista?

4 Vastauksia Tyttöjen ja poikien kehittyminen alkaa entistä varhemmin.
Psykososiaalisia ongelmia, masennusta, ahdistuneisuutta; sairastumisriski kasvaa. Parempi ravinto, taloudellisesti turvallinen ympäristö, liikapainoisuus, hormonitasapainon häiriöt, ympäristökemikaalit ja kasvuympäristö.

5 5.13 Fyysinen kehitys: tytöstä naiseksi, pojasta mieheksi (100-104)
Skeema 2 Motivointi 2

6 Nuorten kysymyspalstoilta poimittua
Onko normaalia, että murrosiän aikana paino nousee? Kuinka kuukautisten alkamisen voi ehkäistä? Miksi kasvoissa ja vartalolla on näppylöitä? Milloin pitäisi tulla häpykarvoitusta? Mikä on minun kokoiseni tytön tai pojan keskipaino? Olen varmaan ylipainoinen, pitäisikö minun alkaa laihduttaa? Miten voin löytää poika- tai tyttöystävän? Onko pornon katsominen normaalia?

7 Pohdi Mitä kysymykset kertovat murrosiästä?
Miksi nuoret kysyvät mieltä painavia asioita erilaisilla kyselypalstoilla? Millaisia muita asioita nuoret kysyvät?

8 5.14 Kognitiivinen kehitys: konkreettisesta ajattelusta abstraktiin (s. 110-121)
Skeema 2 Motivointi 1

9 Pärjäisitkö PISA-testissä?
Tutustu ja tee muutama PISA-testeissä käytetty tehtävä.

10 Supermarketin tiedote
Tiedote maapähkinäallergian varalta: Herkkusitruunakeksit Tiedotteen päiväys: 4.2. Valmistajan nimi: Hieno-Eines Oy Tuotteen tiedot: Herkkusitruunakeksit 125 g (parasta ennen ja parasta ennen 1.7.) Tarkemmat tiedot: Osa näiden tuote-erien kekseistä saattaa sisältää maapähkinää, jota ei ole mainittu valmistusaineiden luettelossa. Maapähkinälle allergisten henkilöiden ei pidä syödä näitä keksejä. Kuluttajan toimet: Jos olet ostanut näitä keksejä, voit palauttaa ne ostopaikkaan täyttä hyvitystä vastaan. Lisätietoja saat soittamalla numeroon

11 Tehtävä Mikä tämän tiedotteen tarkoitus on?
Mainostaa Herkkusitruunakeksejä. Kertoa, milloin keksit on tehty. Varoittaa kyseisistä kekseistä. Selittää, mistä Herkkusitruunakeksejä voi ostaa. Minkä niminen yhtiö on? Mikä on Tarkemmat tiedot -kohdan tarkoitus? Mainostaa erilaisia keksejä. Kuvailla kekseihin liittyvää erikoistarjousta. Luetella keksien valmistusaineet. Kertoa, mikä kekseissä on vialla. Miksi tiedotteessa on mainittu Parasta ennen -päiväykset?

12 Vastaukset c) Hieno-Eines d)
Parasta ennen -päiväykset toimivat kyseisten keksierien tunnisteena.

13 Moottoripyörä ”Oletteko koskaan heränneet tuntien, että jotakin on vialla? Tuo päivä oli minulle sellainen. Nousin istumaan sängyssä. Vähän myöhemmin avasin verhot. Ilma oli hirveä – satoi kaatamalla. Sitten katsoin alas pihalle. Kyllä vaan! Siellä se oli – moottoripyörä. Se oli aivan yhtä romuna kuin illallakin. Ja jalassani alkoi tuntua kipua.”

14 Tehtävä 1 Tarinan henkilölle oli tapahtunut jotakin edellisenä iltana. Mitä? Huono ilma oli vahingoittanut moottoripyörää. Huono ilma oli estänyt henkilöä lähtemästä ulos. Henkilö oli ostanut uuden moottoripyörän. Henkilö oli ollut moottoripyöräkolarissa. ”Tuo päivä oli minulle sellainen.” Millainen tuo päivä lopulta oli? Hyvä päivä. Huono päivä. Jännittävä päivä. Tylsä päivä.

15 Tehtävä 2 Rivillä 7 sanotaan: ”Kyllä vaan!” Miksi henkilö sanoo näin?
Koska henkilö on saavuttanut jotain haasteellista. Koska henkilö oivaltaa, ettei päivästä olekaan tulossa niin huono. Koska henkilö muistaa, miksi jotakin tuntui olevan vialla. Koska henkilö on iloinen nähdessään jälleen moottoripyöränsä. Miksi kirjoittaja aloittaa tarinan kysymyksellä? Koska kirjoittaja haluaa tietää vastauksen. Vetääkseen lukijan mukaan tarinaan. Koska kysymykseen on vaikea vastata. Muistuttaakseen lukijaa siitä, että tällainen kokemus on harvinainen.

16 Vastaukset d) b) c)

17 Pizzat Eräässä pizzeriassa on tarjolla saman paksuisia pyöreitä pizzoja kahta eri kokoa. Pienemmän halkaisija on 30 cm ja hinta 30 zediä. Suuremman halkaisija on 40 cm ja hinta 40 zediä. Kumpi pizza antaa rahalle paremman vastineen? Merkitse päättelysi perusteet näkyviin.

18 Vastaus Suurempi pizza on suhteellisesti edullisempi.

19 Pohdi Miksi suomalaiset pärjäävät hyvin PISA-testeissä?
Miten suomalaisessa koulussa valmennetaan PISA-testeissä vaadittaviin taitoihin? Miten koulu tukee oppilaiden kognitiivista kehitystä?

20 Vastauksia Selityksiä on varmasti monia, mutta erityisesti suomalaista monipuolista, tasa-arvoista ja demokraattista koulujärjestelmää on pidetty hyvien tulosten taustatekijänä. Kouluissa on ammattitaitoisia opettajia ja oman alansa hyviä osaajia. Oppiaineita on monipuolisesti. Oppilaille tarjotaan koko ajan uusia haasteita ja myös oppiaineita, joiden avulla oppilas voidaan pitää lähikehityksen vyöhykkeellä. Opettajat tukevat yksilöllisesti oppilaiden kehitystä.

21 5.14 Kognitiivinen kehitys: konkreettisesta ajattelusta abstraktiin (s.105-109)
Skeema 2 Motivointi 2

22 Pohdi Mitä seuraavat tilastot kertovat suomalaisten murrosikäisten koulussa viihtymisestä? Mitkä eri tekijät voivat selittää tutkimustuloksia? Mistä muutokset 7. ja 9. luokan välissä voivat johtua?

23 Koulusta pitäminen 7. ja 9. luokilla
Pojat 7. lk. % Tytöt 7. lk. Pojat 9. lk. Tytöt 9. lk. PITÄÄ 62,5 74,9 55,4 63,0 EI PIDÄ 37,5 25,1 44,6 37,0 YHTEENSÄ 100 (n) (821) (872) (764) (871) Lähde: Marko Harapainen, 2007.

24 Kouluterveyskysely 2011 (7. ja 9. lk.)

25 Kouluterveyskysely 2011 (7. ja 9.lk)

26 Vastauksia Koulussa viihtyminen vähenee yläkoulun aikana.
Murrosikään liittyvät voimakkaat fyysiset, kognitiiviset ja psyykkiset muutokset. Nuorilta edellytetään enemmän iän lisääntyessä, ja heidän on tehtävä tärkeitä valintoja. Tahti kiihtyy koulussa 9. luokalle tultaessa, ja opettajat olettavat nuorten käyttäytyvän ”aikuismaisesti”.

27 5.15 Psykososiaalinen  kehitys: lapsen minäkokemuksesta nuoren identiteettiin (s. 110-121)
Skeema 2 Motivointi 1

28 Kuvaile seuraavia nuorisoryhmiä:

29 Pohdi Mitä erilaisia nuorten ryhmiä tiedät?
Mistä ryhmän jäsenet tunnistaa? Miksi nuoret haluavat kuulua ryhmiin? Mikä merkitys ryhmillä on nuorille? Millaisiin ryhmiin olet itse kuulunut? Mitä ryhmät ovat sinulle merkinneet?

30 5.15 Psykososiaalinen  kehitys: lapsen minäkokemuksesta nuoren identiteettiin (s. 110-121)
Skeema 2 Motivointi 2

31 Kuvakollaasitehtävä Selatkaa nuorten suosimia lehtiä.
Pohtikaa, millaista kuvaa nuoruudesta lehdet tarjoavat. Poimikaa lehdistä kuvia nuorista ja mainoksista. Kootkaa kuvat isolle paperille ja kirjoittakaa kuvien yhteyteen nuoruutta kuvaavia sanoja ja/tai iskulauseita.

32 Pohdi Mitä mahdollisuuksia media tarjoaa identiteetin rakentamiselle?
Mitä ongelmia media aiheuttaa nuorten kehitykselle? Millaisia kokemuksia itselläsi on mediasta murrosiässä? Mitä hyviä kokemuksia, mitä huonoja kokemuksia?


Lataa ppt "5.13 Fyysinen kehitys: tytöstä naiseksi, pojasta mieheksi (s )"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google