Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Asukkaan asialla - mahdollisuuksia, voimavaroja ja tekemisen meininkiä 23.11.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Hämeenlinna.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Asukkaan asialla - mahdollisuuksia, voimavaroja ja tekemisen meininkiä 23.11.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Hämeenlinna."— Esityksen transkriptio:

1 Asukkaan asialla - mahdollisuuksia, voimavaroja ja tekemisen meininkiä 23.11.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Hämeenlinna

2 Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Rahoittajana toimivat Sitra ja Hämeenlinnan kaupunki. Uudistuva kylä kaupungissa Hankkeen tavoitteet: 1) lisätä asukas- ja asiakasymmärrystä 2) kehittää lisääntyneen asukas- ja asiakasymmärryksen avulla uusia palvelukokonaisuuksia ja monituottajuutta sekä alueellista sopimusmallia 3) luoda malli alueellisen yhteisöllisyyden kehittämisestä 4) löytää eri asuinalueilla uudenlaista ”tekemisen meininkiä” ja voimaantumista.

3 Toimenpiteet ja kokeilut Agenttityö - asukasagentin tekemää verkostoitumista, kohtaamista, läsnäoloa asukkaiden, järjestöjen, yritysten ja kaupungin oman palvelutuotannon kanssa. - hankkeen tärkeänä tehtävänä pidetään pyrkimystä saada asiat ja ihmiset liikkeelle tuottamaan alueelleen toimintaa ja voimaantumista. Minipilotit – mitä voin tehdä itse? - pieniä, 2-3 eri toimijan yhdessä tekemiä kokeiluja, joihin myönnetty 500€ avustus - Minipilotti on tuote, prosessi tai toimintatapa, joka on uutta tietyssä ympäristössä. Tärkeintä on koettu uutuus, muutos ja hyödyllisyys. Sähköiset palvelut - sosiaalisen median eri kanavia hyödynnetään asukaskohtaamisiin ja tarjotaan yhteinen paikka tulla nähdyksi ja kuulluksi - Nuorten itsensä tekemät mobiilihaastattelut ja kyselyt sekä päiväkirjahuonenauhoitukset ovat välineitä nuorten osallistamiseen ja kuulemismenetelmien kehittämiseen

4 Sähköiset palvelut

5 Lähde: 27.1.2012 Hämeen Sanomat Innostaminen Ihmisten oma osallisuus Toiminnan mahdollisuuksia - aitoa kohtaamista Löytää taitoa, osaamista, voimavaroja ja uusia mahdollisuuksia – luovaa osallistumista Luovuus Luovu – luo uus´ Jakaa kokemuksia, tietoa

6 Elämänkaarikahvila video Elämänkaari -kahvila Kuva: Vilja Tamminen - Kalvolan SPR:n, kolmen eläkeläisjärjestön ja Iittalan kouluvanhempien suunnittelema ja aloittama toiminta. - Vapaaehtoiset eläkeläiset pitävät nuorisotilassa tiistaisin avointa kahvilaa nuorisotilalla, joka kokoaa viikoittain 15-40 eläkeläistä ja 10-70 koululaista. Ikäihmisten tarjoama kohtaamisen paikka sekä toisilleen että koululaisille on Synnyttänyt mm. yhteisiä retkiä ja rikastuttanut koululaisten oppitunteja. Oppilaat ovat Vastaavasti opettaneet mm. atk-taitoja, jotka ovat vahvistavat ikäihmisten itsetuntoa ja mahdollisuutta hoitaa omia asioita sähköisten palveluiden lisääntyessä.

7 Esimerkkejä saavutetuista tuloksista Nuorten miesten etsivätyö Lähiön nuoren tekemän etsivän työn kautta on löydetty yli 50 syrjäytymisvaarassa olevaa 13-30-vuotiasta nuorta miestä liikunnan pariin kolme kertaa viikossa. Toimintaan tulee koko ajan uusia kasvoja ja osan tie jatkuu eteenpäin esim. kouluun tai töihin. Yli 10 nuorta on saanut ensimmäisen työpaikan toimintaan mukaan tulemisen jälkeen. Nyt nämä pojat ovat luvanneet järjestää kesällä 2012 kahvakuulajumppaa omalla alueella kiitokseksi tästä mahdollisuudesta. - hankkeessa on toteutettu 120 kokeilua. Lisäksi se on synnyttänyt kymmeniä kokeiluja ja uudenlaista yhteistyötä ilman 500€ avustusta. Lue kokemuksista: www.hameenlinna.fi/minipilotitwww.hameenlinna.fi/minipilotit - kohtaaminen asukkaiden arjessa on tuonut esiin todellista voimaantumista ja yhdessä tekemistä Kylä kasvattaa Tarkoituksena oli löytää apua kylän lapsiperheille lastenhoitoon, tutustua paremmin kyläläisten kesken, lisätä yhteisöllisyyttä ja helpottaa naapuriavun tarjoamista ja pyytämistä. Järjestettiin MLL:n kanssa neljä perhetutustumisiltaa ja ohjelmaa kaiken ikäisille. Saatiin yli 20 asukkaan yhteystiedot jaettavaksi ja kylältä löytyi vapaaehtoisia kylämummoja lastenhoitoapuun.

8 Esimerkkejä saavutetuista tuloksista Hauhon Ekakahvila Ekakahvila toimii noin kerran kuussa Hauhon ikäihmisten asumisyksikössä Koivukodolla. Kahvila on avoinna kerran kuussa klo 10-11.30. Osallistuminen on maksutonta. Kävijöitä 40-120 välillä, 0-100-vuotiaisiin. Päätarkoitus tapahtumassa on yhteinen kokeminen, tekeminen sekä kahvista ja mehusta nauttiminen. Ekakahvilan tavoitteena on tuottaa elämyksiä, kokemuksia, muistoja ja elämän laadun parantumista eri-ikäisille ihmisille. Hauhon vanhat verkostot on herätetty henkiin ja yhteinen toiminta yli ikäsektorien tuottaa myös henkilöstölle hyvinvointia. Toiminnan järjestämiseen on osallistunut varhaiskasvatus, ikäihmisten kotihoito, ikäihmisten päivätoiminta, kirjasto ja seurakunta. Ekakahvila eri teemojen ympärillä Ekakahvilassa jokainen saa jotakin. Ikäihmiset nauttivat lasten katselemisesta ja kuuntelemisesta. Lapset oppivat ikäihmisiltä asioita vanhoista ajoista. Jotkut lapset ovat tavanneet isoisovanhempiansa kahvilassa. Kotiäidit lapsineen saavat juttuseuraa ja vaihtelua arkeen. Järjestäjät saavat toteuttaa palkitsevaa verkostotoimintaa. Ekakahvila on hyvänmielen toimintaa. Lisätietoja Ekakahvilasta: Taru Terho, Hauhon varhaiskasvatuskeskuksen johtaja

9 Myönteistä asennetta tarvitaan.

10 Mira Sillanpää, asukasagentti mira.sillanpaa@hameenlinna.fi


Lataa ppt "Asukkaan asialla - mahdollisuuksia, voimavaroja ja tekemisen meininkiä 23.11.2012 Mira Sillanpää Asukasagentti, Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Hämeenlinna."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google