Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vaaralliset aineet ja riskinarviointi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vaaralliset aineet ja riskinarviointi"— Esityksen transkriptio:

1 Vaaralliset aineet ja riskinarviointi
Euroopan riskienarviointikampanja

2 Mitä vaaralliset aineet ovat?
Kaikki nesteet, kaasut ja kiinteät aineet, jotka vaarantavat työntekijän terveyden tai turvallisuuden Näitä löytyy lähes kaikista työpaikoista, myös pk-yrityksistä (esim. maatilat, kampaamot, moottoripyöräkorjaamot, sairaalat, koulut) Sekä kemiallisia että biologisia aineita (esim. bakteerit, virukset, hiiva ja home, loiset) Työn sivutuotteena syntyviä aineita ja raaka-aineita (esim. hitsaushöyryt, dieselpakokaasu, puupöly, leipomoissa käytettävä jauho).

3 Vaarallisten aineiden haitat
Jos vaarallisiin aineisiin liittyviä riskejä ei huomioida, työntekijöiden terveys voi vahingoittua esim. yksittäisen lyhyen altistumisen seurauksena toistuvien altistumisten seurauksena kehoon pitkän ajan kuluessa kertyneiden aineiden vaikutuksesta.

4 Terveysvaikutukset Vaarallisilla aineilla on monia vaikutuksia terveyteen: Akuutit: myrkytys, tukehtuminen, räjähdys, tulipalo Pitkäaikaisvaikutukset, esim. hengityselinsairaudet (hengitysteiden ja keuhkojen reaktiot), kuten astma, nuha, asbestoosi ja silikoosi työperäiset syövät (leukemia, keuhkosyöpä, mesoteliooma, nenäontelon syöpä) Akuutit ja pitkäaikaiset vaikutukset terveyteen: ihotaudit, vaikutukset lisääntymiskykyyn, synnynnäiset vauriot, allergiat Jotkut aineet voivat kertyä kehoon Joillakin aineilla voi olla kumulatiivinen vaikutus Jotkut aineet voivat imeytyä ihon läpi

5 Vaaralliset aineet - lainsäädäntö
Lainsäädäntö koostuu säädöksistä työntekijöiden suojaamisesta riskeiltä, jotka liittyvät kemiallisiin tekijöihin biologisiin tekijöihin karsinogeeneihin ja mutageeneihin (esim. asbesti ja puupöly) Luokitusta ja merkitsemistä koskevat säädökset ovat yhtä tärkeitä, mutta ne eivät koske kaikkia vaarallisia aineita (esim. kampaamokemikaalit ja lääkkeet) Käytön ja markkinoinnin rajoitukset koskevat joitain aineita ja työprosesseja Kansallisesta lainsäädännöstä kannattaa etsiä omaa työpaikkaa koskevia lisätietoja vaarallisten aineiden käytöstä.

6 Muu sovellettava lainsäädäntö
REACH Euroopan yhteisön asetuksella EY 1907/2006 on luotu uusi yhtenäinen kemikaalien rekisteröinti-, arviointi-, rajoitus- ja lupamenettelyn järjestelmä (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals):  tavoitteena parantaa ympäristön ja ihmisten terveyden suojelua antaa teollisuudelle enemmän vastuuta kemikaalien aiheuttamien riskien hallinnasta, ja antaa kaikille aineita valmistaville tai käyttäville turvallisuustietoa lisätietoa REACH-menettelystä: GHS – YK:n alaisuudessa hyväksytty, kemikaalien maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettu luokitus- ja merkintäjärjestelmä, joka vaikuttaa työntekijöiden terveyteen lisätietoa GHS:stä:

7 Lyhyesti sanottuna Työnantajien on EU:ssa lain mukaan suojattava työntekijänsä vaarallisten aineiden haitoilta työpaikalla. Työnantajien on lain mukaan tehtävä riskinarviointi, jotta he voivat suojata työntekijänsä vaarallisilta aineilta. Arviointi on tehtävä yhteistyössä työntekijöiden kanssa.

8 Mitä riskinarviointi on?
Riskinarvioinnissa arvioidaan työpaikan vaaratekijöistä aiheutuvia riskejä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle. Siinä käydään järjestelmällisesti läpi työn kaikki osa-alueet ja pohditaan: mikä voi aiheuttaa vammoja tai vahinkoja voidaanko vaarat poistaa, ja jos vastaus on ei, mitä ennalta ehkäiseviä tai suojaavia toimenpiteitä riskien hallinnassa tulisi käyttää. Riskinarviointi on toimivan työsuojelujohtamisen perusta ja avain työtapaturmien ja työperäisten sairauksien vähentämiseen

9 Vaarallisten aineiden riskinarviointi
Vaarallisten aineiden riskit arvioidaan samojen periaatteiden mukaan kuin muutkin työhön liittyvät riskit Riskinarvioinnin tekevän henkilön on ehdottomasti otettava työntekijät mukaan prosessiin. Työntekijät tuntevat työpaikkansa ovat niitä, joiden on mahdollisesti muutettava työoloja ja työkäytäntöjä. On olemassa erilaisia menetelmiä. Useimmissa yrityksissä mutkaton viisivaiheinen riskinarviointimenetelmä toimii kuitenkin hyvin.

10 Vaihe 1: Vaarojen ja vaarassa olevien tunnistus (1)
Tunnista mahdolliset vaaralliset aineet ja mahdollisessa altistumisvaarassa olevat työntekijät Kiinnitä erityistä huomiota niihin työntekijäryhmiin, joilla riski voi olla tavallista suurempi, kuten: nuoret työntekijät raskaana olevat ja imettävät naiset siirtotyöntekijät kouluttamattomat tai kokemattomat työntekijät siivoojat, alihankkijat ja sivulliset henkilöt. Muista: vaaratekijä voi olla mikä tahansa vahinkoa aiheuttava asia, kuten työssä käytettävät materiaalit, laitteet, työmenetelmät tai käytännöt.

11 Vaihe 1: Vaarojen ja vaarassa olevien tunnistus (2)
Vinkkejä vaarojen tunnistamiseksi: Tee luettelo työpaikalla käytettävistä ja tuotettavista aineista Kerää tietoa näistä aineista (esim. mitä vahinkoa ne voivat aiheuttaa ja miten vahinko voi tapahtua) tärkeitä tiedonlähteitä ovat kemikaalien toimittajien tarjoamat standardoidut turvallisuusmerkinnät, riskisymbolit ja käyttöturvallisuustiedotteet Tarkista aineiden työperäisen altistuksen raja-arvot (OEL) OEL-arvot auttavat hallitsemaan altistusta työpaikalla, sillä niissä annetaan aineiden pitoisuuksien enimmäisarvot Arvioi, käsittelettekö karsinogeeneja tai mutageeneja, sillä niitä koskevat tiukemmat säännöt Jos haluat lisätietoa, katso Facts 33 ja Facts 35

12 Vaihe 2: Riskien arviointi ja priorisointi
Arvioi työntekijöiden altistus tunnistetuille vaarallisille aineille, ja arvioi altistuksen tyyppi, voimakkuus, kesto ja toistuvuus Mieti, mitä työtapoja käytetään Mieti eri altistumisten yhteisvaikutuksia Mieti yhteisvaikutuksia muiden riskien kanssa, esim.: tulipalon vaara syttyvien aineiden lähellä raskas fyysinen työ, joka voi lisätä altistusta kemikaaleille työ märissä olosuhteissa, voi pahentaa kemikaalien ihovaikutusta Luettelon perusteella voidaan tehdä toimintasuunnitelma. Muista: riski tarkoittaa pientä tai suurta mahdollisuutta, että joku loukkaantuu vaaratekijän vuoksi.

13 Vaihe 3: Päätökset ennalta ehkäisevistä toimista (1)
Noudata toimenpiteiden hierarkiaa ja estä tai vähennä työntekijöiden altistusta vaarallisille aineille: Poistaminen – paras tapa vähentää vaarallisiin aineisiin liittyviä riskejä poista tarve käyttää vaarallista ainetta muuttamalla tuotetta tai työmenetelmää, jossa ainetta käytetään Korvaaminen – jos poistaminen ei ole mahdollista korvaa vaarallinen aine vaarattomalla tai vähemmän vaarallisella vaihtoehdolla

14 Vaihe 3: Päätökset ennalta ehkäisevistä toimista (2)
Hallinta - jos ainetta tai menetelmää ei voida poistaa eikä korvata Estä tai vähennä altistusta seuraavasti: sulje menetelmä, joka aiheuttaa vaaralliset päästöt hallitse päästölähteitä hallitse menetelmiä paremmin minimoi altistus teknisillä ratkaisuilla vähennä altistumisvaarassa olevien työntekijöiden määrää sekä altistuksen kestoa ja voimakkuutta jos altistusta ei voida muilla keinoilla estää, varmista, että työntekijät käyttävät tarvittavia henkilökohtaisia turvavälineitä ja ovat saaneet koulutusta niiden käyttöön.

15 Korvaaminen – työprosessit
Aloita niistä aineista ja työprosesseista, jotka ovat jo aiheuttaneet ongelmia työpaikalla (esim. terveysongelmia tai onnettomuuksia tai vaaratilanteita) edellyttävät säännöllistä terveydentilan seurantaa (kuten työntekijöiden lääkärintarkastukset) ovat käyttörajoituksista määrättyjen kansallisten säädösten alaisia aiheuttavat huomattavan suurta altistusta tai joille monet työntekijät altistuvat. Huomioi etenkin seuraavat työprosessit: avoimet prosessit, esim. suurien pintojen maalaus, sekoittaminen avoimissa säiliöissä/astioissa prosessit, joista aiheutuu pölyä, höyryä tai savua tai jotka levittävät nesteitä ilmaan, kuten hitsaus tai spraymaalaus.

16 Korvaaminen – aineet Huomioi etenkin aineet, jotka
lisäävät tulipalon ja räjähdyksen vaaraa ovat haihtuvia, esim. orgaaniset liuottimet, tai leviävät ilmaan (aerosolit, pöly) aiheuttavat akuutteja terveysriskejä, esim. myrkylliset, syövyttävät tai ärsyttävät aineet aiheuttavat kroonisia terveysriskejä, esim. allergeenit ja lisääntymiskykyyn vaikuttavat aineet aiheuttavat ammattitauteja voivat imeytyä ihon läpi edellyttävät henkilökohtaisten turvavälineiden (esim. hengityssuojaimet) käyttöä. Jos haluat lisätietoa, katso Facts 34

17 Karsinogeenit ja mutageenit
Karsinogeeneja ja mutageeneja koskevat säädökset ovat tiukempia: karsinogeeniset ja mutageeniset aineet on korvattava, jos se on teknisesti mahdollista päästöjä aiheuttavat menetelmät on suljettava, jos se on teknisesti mahdollista työntekijöiden pääsyä on rajoitettava työntekijöiden altistuksesta on pidettävä tarkempaa kirjaa, ja tiedot on säilytettävä kauemmin työntekijöille on annettava enemmän tietoa altistuksen ja terveydentilan seurannasta. Kansallisesta lainsäädännöstä kannattaa etsiä omaa työpaikkaa koskevia lisätietoja vaarallisten aineiden käytöstä.

18 Vaihe 4: Toimenpiteiden toteuttaminen
Ennalta ehkäisevien ja suojaavien toimien toteuttaminen Tehokkaaseen toteutukseen kuuluu suunnitelma, jossa määritetään: vastuunjako milloin työn on oltava valmis toimien toteuttamiseen myönnetyt resurssit milloin arviointi tarkastetaan ja kuka sen tarkastaa On tärkeää asettaa etusijalle toimet, joiden avulla riskejä voidaan poistaa, korvata tai hallita.

19 Vaihe 5: Seuranta ja tarkistukset
Ennalta ehkäisevien toimien tehokkuutta tulisi seurata Arviointia tulisi tarkistaa aina, kun organisoinnissa tapahtuu merkittäviä muutoksia: kun työtavat muuttuvat kun otetaan käyttöön uusia kemikaaleja tai uusia työtapoja kun onnettomuuksia tai terveysongelmia esiintyy säännöllisin väliajoin, jotta riskinarviointi pysyy ajan tasalla.

20 Arvioinnin kirjaaminen
Riskinarvioinnin tuloksista on pidettävä kirjaa, tietojen avulla voidaan: välittää tietoja asianosaisille henkilöille arvioida, ovatko käytössä olevat toimenpiteet riittäviä hankkia näyttöaineistoa valvontaviranomaisille tarkistaa toimenpiteitä, jos olosuhteet muuttuvat.

21 Neuvoja työntekijöille
Jotta työntekijät osaisivat varoa vaarallisia aineita, heille on kerrottava: riskinarvioinnin tulokset vaarat, joille he altistuvat millaisia vaikutuksia aineilla on mitä heidän on tehtävä, jotta he itse ja muut olisivat turvassa mitä heidän tulisi tehdä onnettomuustilanteessa miten he tunnistavat vaaratilanteen kenelle heidän tulisi raportoida ongelmista miten huoltotyöt tulisi tehdä mahdollisen altistuksen tai terveydentilan seurannan tulokset.

22 Neuvoja työnantajille: kommunikointi
Työnantajan ja työntekijän väliseen hyvään kommunikointiin kuuluu: luettelo vaarallisista aineista, joita käytetään tai tuotetaan työprosessissa käyttöturvallisuustiedotteet ja muut vastaavat dokumentit kaikista käytettävistä vaarallisista aineista vaarallisista aineista saatujen tietojen perusteella laaditut työohjeet vaarallisten aineiden säiliöt on merkitty selkeästi riskinarvioinnin tulosten kertominen työntekijöiltä kysytään säännöllisesti mahdollisista terveys- ja turvallisuusongelmista työntekijöille annetaan kaikki tarvittavat tiedot, ohjeet ja koulutus työpaikan vaarallisiin aineisiin liittyen.

23 Terveellinen työ. Yhteinen etu. Euroopan riskienarviointikampanja
Terveellinen työ. Yhteinen etu. Euroopan riskienarviointikampanja


Lataa ppt "Vaaralliset aineet ja riskinarviointi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google