Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kotitalousvähennys Marina Rosas Uudenmaan verotoimisto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kotitalousvähennys Marina Rosas Uudenmaan verotoimisto"— Esityksen transkriptio:

1 Kotitalousvähennys Marina Rosas Uudenmaan verotoimisto
Yrittäjyysiltapäivä Edupolissa UUDENMAAN VEROTOIMISTO NYLANDS SKATTEBYRÅ

2 Mikä kotitalousvähennys on?
Tavanomaisen kotitalous-, hoiva-, tai remonttityön työkustannuksista saatava verovähennys. Työ tulee olla tehty kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Vähennyksen enimmäismäärä on 3000 euroa per henkilö. omavastuu 100 euroa/henkilö vähennys tehdään suoraan verosta kotona tai vapaa-ajan käytössä olevassa asunnossa tehty työ – asunnon hallintatavalla ei merkitystä Palveluasuminen: siltä osin kuin työ tehdään asukkaan itsensä hallitsemissa tiloissa/yhteisissä tiloissa tehdyistä ei saa. Kunnan palvelut eivät oikeuta vähennykseen , koska kunta ei harjoita veronalista toimintaa. Vähennys on henkilökohtainen joten puolisot voivat saada vähennystä yhteensä jopa 6000€ vuodessa.

3 Vähennyksen voi saada myös työstä, joka on tehty
verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Henkilön on kuitenkin maksettava itse kustannukset, jos hän haluaa vähennyksen omaan verotukseensa. kotona/vapaa-ajan asunnolla tai ylenevän polven sukulaisten kotona

4 Kotitalousvähennystä ei saa, jos
samaan työsuoritukseen on saatu omaishoidon tukea lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea kunnan myöntämä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli palkkatukea tai matalapalkkatukea Edellä mainitut tuet ja palveluseteli eivät estä vähennystä muissa kuin niissä töissä, joita varten tuki on saatu. Esimerkiksi illalla tapahtuva lastenhoito oikeuttaa vähennykseen, jos kotihoidontukea on saatu päivällä tapahtuvaa hoitoa varten. Vähennystä ei myöskään myönnetä kunnossapito- tai perusparannustyöstä, jos asunnon korjaukseen on maksettu avustus valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön varoista. Vuodesta 2007 alkaen pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus ei ole estänyt vähennystä tuet, jotka eivät estä vähennystä: eläkkeensaajan hoitotuki vammaisen saamat tuet osittainen hoitoraha pientalojen energia-avustus (läämmitysjärjestelmien uusiminen) yrityksen saama työllistämistuki

5 Tavanomaista kotitaloustyötä on mm.
ruoan laitto siivous pyykinpesu, silitys, muu vaatteiden huolto huonekalujen kokoaminen kaupassakäynti, asiointipalvelut ja lemmikkien ulkoiluttaminen oikeuttavat kotitalousvähennykseen ollessaan osa laajempaa vähennyksen oikeuttavaa työkokonaisuutta. pitopalvelu kotona järjestettävissä perhejuhlissa pihan ja puutarhan hoito esim. nurmikonleikkaus, pensasaidan leikkaus, istutustyöt, piha-alueella olevien puiden kaato, puiden hakkuu, lumityöt, pihan auraus, katon ja räystäskourun puhdistus sekä muu piha-alueen puhtaanapito Vain kotona (vapaa-aja asunnossa) tapahtuvan työn osuus oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Raaka-aineista ja kodin ulkopuolella tapahtuvasta työstä aiheutuvat kustannukset eivät ole vähennyskelpoisia. poikkeus: kauppa-asiat ja lemmikkien ulkoiluttaminen osana kokonaisuutta ei- (ei tavanomaista) jätteiden kuljetus, likakaivon tyhjennys muutto-ja kuljetuspalvelut pesulapalvelut huonekalujen verhoilu, taulujen kehystys, pianon viritys hälytysjärjestelmien asentaminen, asunnon kuntotarkastus sisustussuunnittelu kotiopettajan työ kampaajan, parturin tai kosmetologin kotikäynnit kotiompelijan työ piha-alueen ulkopuolella tehtävä: ruoppaus, kaislojen kitkeminen puunkaato, jos puut myydään

6 Hoiva- ja hoitotyötä on
verovelvolliseen tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuvaan henkilöön tai omiin tai puolison sekä edesmenneen puolison vanhempiin, iso-, otto- ja kasvattivanhempiin tai näiden puolisoihin kohdistuva työ. muun muassa: lasten, sairaiden, vammaisten ja vanhusten hoitaminen hoidettavan kotona. Hoitamisella tarkoitetaan esim. syöttämistä, pukemista, pesemistä ja auttamista ulkoilussa ja muissa henkilökohtaisissa toimissa. Hoiva- ja hoitotyön on tapahduttava verovelvollisen tai hänen esim. vanhempiensa kotona tai vapaa-ajan asunnolla. ei: terveydenhoitotyö esim. lääkärin- sairaanhoitajan lähihoitajan fysioterapeutin hierojan taim muun terveydenhuollon ammattihenkilön tekemä työ sosiaalihuollon palveluista saa mitä muut sosiaalihuollon palvelut???

7 Asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyötä on
muun muassa: keittiön, kylpyhuoneen, sauna- ja kellaritilojen remontti mukaan lukien sähkö- ja putkityöt. rakennusten maalaaminen ja parvekelasien asennus vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt. aurinko- tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen. esim. öljysäiliön puhdistustyö, öljypolttimen huoltotyö ja lämmityskattilan tulisijan puhdistus Ei –uudisrakentaminen – lopputarkastus pvm Uudisrakentaminen ja kaikki siihen verrattava rakentaminen ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennystä Myös grillikatoksen tai leikkimökin rakentaminen on uudisrakentamiseen verrattavaa rakentamista eikä siten oikeuta kotitalousvähennykseen, samoin saunan rakentaminen tai kylmän tilan muuttaminen asumiskäyttöön. Uudisrakentamisena ei pidetä kuitenkaan kattamattomien rakennelmien, kuten esimerkiksi pation, laiturin tai aidan rakentamista ennestään rakennettuun rakennukseen. Vastuunjako asunto-osakeyhtiö / osakkeen omistaja osakkeen omistaja saa vähennyksen jos kunnossapitovastuu on osakkeenomistajalla. Vastuunjako yhtiöjärjestyksessä sovittu. ei- nuohous kodinkoneiden ja laitteiden, kuten kylmälaitteiden tai astianpesukoneen, asennus ja korjaus, ellei sitä tehdä suuremman korjaustyön yhteydessä. pihapiirin ulkopuolella tehty työ johtojen ja putkien vetäminen (vrt. vastuukysymyksetkin) Konetyö pääsääntö: työhön käytetyn koneen osuudesta ei saa vähennystä. Joidenkin töiden tekemiseen käytetään sellaisia työkoneita (kaivurit, traktorit) , joiden hankintahintaa/käyttökustanukset ovat niin suuret, että osa työn tuntiveloituksesta on katsottava koneen osuudeksi. Tällaisissa töissä kotitalousvähennyksekseen oikeuttavaksi työn osuudeksi hyväksytään 25 e tunti. (toisenlainen KVL-päätös –valitus KHO on)

8 Tietotekniikan neuvonta- ja asennuspalveluja ovat
muun muassa: digilaitteiden (esim digiboksi), television, antennien asentaminen tai korjaaminen tietokoneen tai sen oheislaitteen tietoliikenneyhteyksien käyttöönottaminen ja asentaminen  tietoturvapalveluiden, hankittujen ohjelmien ja päivitysten asentaminen kodin tieto- ja viestintälaitteiden ja -yhteyksien opastustyö Kotona tapahtuva, ei liikkeessä.

9 Vähennyksen edellytykset, kun työ ostetaan yrittäjältä
Maksajan tulee tarkastaa, että yritys on ennakkoperintärekisterissä maksuhetkellä. Jos on enintään vuoden sopimus, tarkistus sopimushetkellä riittää. Jos yli vuoden, tarkistus vähintään kerran vuodessa. tiedon ennakkoperintärekisteröinnistä saa tai verohallinnosta puhelimitse 020 697 030 Laskussa/tositteessa tulee olla eriteltynä työn osuus. Yrittäjä= harjoittaa veronalaista toimintaa Kunnan palvelut eivät oikeuta vähennykseen , koska kunta ei harjoita veronalaista toimintaa. poikkeus: yleishyödylliselle yhdistykselle maksettu korvaus hoiva-tai hoitotyöstä oikeuttaa vähennykseen, vaikka ei harjoittaisikaan yritystoimintaa/olisi ennakkoperintärekisterissä. Kunnossapito-ja perusparannustöistä ei kuitenkaan saa vähennystä ellei yhdistys kuulu ennakkoperintärekisteriin. Mistä yhdistyksen status?? ennakkoperintärekisteröinti Maksuhetkellä. Jos tarkistettu sopimuksentekohetkellä, tämä on katsottava riittäväksi, jos enintään vuoden sopimus. Jos toistaiseksi voimassa oleva yli vuoden sopimus, kerran vuodessa tulee tarkistaa ennakkoperintärekisteröinnin voimassa olo. Laskussa/tositteessa tulee olla eriteltynä työn osuus tarvike-, materiaali-, yms. kuluista. Y-tunnus ja muuta yksilöinti tiedot. kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa.

10 Miten kotitalousvähennyksen määrä lasketaan?
Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei materiaaleista. Vähennys on 60 % yritykseltä ostetun työn kustannuksesta tai 30 % työntekijän palkasta sekä palkan sivukulut Omavastuu on 100 euroa/henkilö/vuosi maksimi 3000 euroa, puolisolla 6000 euroa. ei: tarvikkeista, matkakustannuksista täyden määrän saa yritykseltä ostaessaan silloin, kun työn osuus on euroa.[(5 166 x 60 %) - 100) Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

11 Esimerkki vähennyksen laskemisesta / yrittäjältä ostettu palvelu
lasku: 500 euroa tarvikkeet 200 euroa työt euroa vähennys: 300 * 60% = 180 euroa ./. omavastuu 100 euroa Vähennyksen määrä = 80 euroa.

12 Palkattu työntekijä Kotitalouteen palkatulle työntekijälle maksetusta
palkasta ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä, jos samalle työntekijälle maksetaan enintään 1 500 euroa vuodessa. Jos maksettava määrä on työntekijää kohti yli 1 500 euroa vuodessa, koko palkasta on toimitettava ennakonpidätys ja maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu ( alk 2,0%). Molemmissa tapauksissa on annettava vuosi- ilmoitus verottajalle. Eläke-ja tapaturmavakuutukset tulee hoitaa eläke- ja tapaturmavakuutusyhtiöiden kautta. Eläkevakuutus, tapaturmavakuutus, ryhmähenkivakuutus, työttömyysvakuutus Jos kotitalous on tehnyt eläkevakuutusyhtiön kanssa vuosisopimuksen, TyEL-maksun suuruus on 21,4 % työntekijän palkasta. Jos sopimusta ei ole ja työ on tilapäistä, TyEL-maksun suuruus on 22,4 % työntekijän palkasta. Työntekijän osuus on vuotiailta 4,3 prosenttia ja 53 – 68 vuotiailta 5,4 prosenttia palkasta Lakisääteinen tapaturmavakuutus Työnantaja on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä tapaturmavakuutuslain mukaan, jos työpäiviä kertyy vuodessa yli 12. Jos työtä aloitettaessa tiedetään 12 päivän rajan ylittyvän, lakisääteinen tapaturmavakuutus on otettava työn alkaessa. Yli 12 päivää voi kertyä yhdenkin päivän työnteosta, jos työhön osallistuu yli 12 työntekijää. Vakuutusmaksun suuruus riippuu palkkojen määrästä, työn vaarallisuudesta ja vakuutusmuodosta. Työttömyysvakuutus Jos kotitalous on velvollinen ottamaan työntekijöille lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, se on velvollinen maksamaan myös työnantajan työttömyysvakuutusmaksun. Poikkeuksena ovat tässäkin ne kotiapulaiset ja kotisiivoojat Ryhmähenkivakuutus Tehtävästä työstä riippuen työnantajalla voi olla lisäksi velvollisuus ottaa työntekijöilleen työntekijäin ryhmähenkivakuutus. Keskimääräinen maksu on n. 0,07 % palkasta. Myös tämä maksu maksetaan tapaturmavakuutusyhtiölle tapaturmavakuutusmaksun yhteydessä

13 Näin haet kotitalousvähennyksen
Palkkaa maksavalle kotitaloustyönantajalle tarkoitettu palvelu, jonka kautta kotitalousvähennys välittyy veroilmoitukselle. Verokortin (ennakonpidätysprosentin) muutospalvelu, jossa kuluvan vuoden verokorttiin saa kotitalousvähennyksen heti, kun lasku on maksettu. Esitäytetyn veroilmoituksen palautuspalvelu. Vuoden 2008 veroilmoitus aukeaa verkossa huhtikuussa 2009. palauttamalla esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ilmoitetaan liitelomakkeella 14 Puhelinneuvonta valtakunnallinen 020 697 002 verotoimisto (09)


Lataa ppt "Kotitalousvähennys Marina Rosas Uudenmaan verotoimisto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google