Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ammuntakenttä SJAL tuomarikoulutus 2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ammuntakenttä SJAL tuomarikoulutus 2013."— Esityksen transkriptio:

1 Ammuntakenttä SJAL tuomarikoulutus 2013

2 Yleistä Tuomari valvoo sääntöjen noudattamisen osalta kilpailijoiden lisäksi myös kilpailun järjestäjää. Tuomarin tehtävänä on tarkistaa kilpailukenttä ja sen varusteet.

3 Kilpailukentän tarkistaminen
Ensimmäisenä työnäsi on tarkistaa, että kilpailun puitteet ja varusteet ovat sääntöjemme mukaiset. Kaikilla kilpailijoilla on oltava samanlaiset olosuhteet, jotta kilpailusta tulee hyvä, tasapuolinen, oikeudenmukainen ja urheilijat voivat saada hyviä tuloksia aikaiseksi.

4 Mitä kaikkea tarkistat
Tarkista kaikkien ammuttavien matkojen taulujen etäisyydet ammuntaviivalta Tarkista kentän kaikkien viivojen sijoitus, suoruudet ja kulmat. Tarkista, että kenttä on mahdollisimman turvallinen kaikille. Tarkista turvavälit ammuntamatkojen mukaisesti. Huomioi myös mahdolliset muut vaaratekijät. Katsojien sijoittelu ja kentän läheisyydessä olevat tiet ja polut Tarkista taustojen kunto, kiinnitys, niiden keskinäinen linjaus ja kulmat. Ammuntasuunnan on oltava pohjoiseen (+- 20 astetta). Turvaväli ammuntakentällä sivusuunnassa on 10 metriä ammuntaviivan kohdalla ja 20 metriä 90 metrin viivan kohdalla (eli 15 metriä 45 metrin kohdalla).

5 Mitä kaikkea tarkistat
Tarkista ammunnanohjauksen laitteistot ja käytettyjen valojen/näyttöjen toimivuus. Huomioi myös muitten ammuntaan vaikuttavien ratalaitteiden sijoittelu ja niistä mahdollisesti aiheutuvat häiriötilanteet (= äänentoiston toimivuus). Varmista, että varajärjestelmät on huomioitu (= liput ja pillit sähkökatkoksen vuoksi)

6 Miten tarkistat linjat?
Tarkista ensimmäiseksi koko kenttä katsomalla ammunnanohjaajan paikalta, että kaikki on paikallaan, kenttä on turvallinen ja esteetön. Mittaa eri linjojen etäisyydet, rullamitalla. Tarkista myös kolmiomittaamalla. 3 m – 4 m – 5 m Taustojen etäisyydet on oltava toleranssien sisällä keksipisteeseen (kymppiin) mitattuna

7 Kolmiomittaus 5 4 3

8 Radan järjestelyt

9 Ammuntapaikka Huom: - Taulunumerot tulee olla 1-2 m ammuntaviivan edessä. Ampujien paikkojen rajat (min. 80 cm alue) tulisi merkitä ammuntaviivalla. Odotusviiva 5 metriä ammuntaviivasta (sisällä 3 metriä). Mediaviiva metrin odotusviivan edessä.

10 Mitä vielä linjoja? Tarkista, että kentällä on odotuslinja vähintään 5 metrin päässä ammuntalinjasta (sisällä 3 metriä). 3 metrin linja on paikoillaan ja suorassa ammuntalinjan edessä. Mitataan 3 metrin viivan takareunasta ammuntaviivan keskelle. Säännöt määrittelevät myös medialinjan, jonka paikka on metrin odotusviivan edessä. 1-4 taustan välein tulisi olla myös ns. taululinjat. Narulinjojen on oltava suorat ja paikoillaan. Sääntökirjan luvun 7. alussa oleva kuva ammuntakentästä!

11 Mitä muuta? Tarkista, että taustan keskikohta on selkeästi merkitty ammuntaviivalle. Jos ampujia on taustassa kaksi tai useampia, tarkista myös heidän alueidensa merkkaaminen. Tarkista taustanumerot. Taustanumero on merkittävä 1-2 metriä ammuntaviivan etupuolelle. Varmista, että jokaisella ampujalla on minimissään 80 cm tila käytössään linjalla. Huolehdi, että pyörätuoliampujilla on riittävästi esteetöntä tilaa > 80 cm

12 Kentän turvallisuussäännöt
Taustojen takana on oltava 50 metriä vapaata ja häiriötöntä tilaa. Tiet ja polut suljettava! Varmista, että 90 metrin taululinjan molemmilla puolilla on vähintään 20 metriä tilaa. (tarvitaanko lippusiimoja tai aitoja?) Varmista, että ammuntalinjan molemmissa päissä on 10 metrin suojaetäisyys. Muista kaikkien turvallisuus! Valli ammuntalinjan takana voi pienentää tarvittavaa turvaväliä.

13 Luokat LUOKKA TÄHTÄIN TALJA VAISTO LONGBOW Yleinen Y YT YV YLB Naiset
NV NLB Juniorit 11 11 11T 11V Juniorit 13 13 13T 13V Tyttöjuniorit 15 T15 T15T T15V Juniorit 15 15 15T 15V 15LB Tyttöjuniorit 17 T17 T17T T17V Juniorit 17 17 17T 17V Naiset 20 N20 N20T N20V Yleinen 20 20 20T 20V 20LB Naiset 50 N50 N50T N50V Yleinen 50 50 50T 50V Naiset 60 N60 N60T N60V Yleinen 60 60 60T 60V Naiset 70 N70 N70T N70V Yleinen 70 70 70T 70V Harrastajat HA HAT HAV

14 Matkat FITA-kierros FITA-kierros voidaan ampua joko pisimmästä lyhimpään matkaan tai lyhimmistä pisimpään matkaan.

15 Matkat 70-metrin kierros
Ottelukierrokset ammutaan aina 70-metrin kierroksen matkoilta.

16 Matkat 900-kierros

17 Matkat sisäammunta Ampuja saa valita alkukilpailuun 10-r/spotti. Ottelut aina luokan viralliseen tauluun. Kilpailujärjestäjä valitsee ammutaanko pystyspottiin vai vegasiin. SM-kilpailut aina luokan viralliseen tauluun ja spoteista pystyspottiin.

18 Kentän turvallisuussäännöt
Ammuntalinja, odotuslinja, medialinja ja 3 metrin linja lisäävät kentän toiminnallisuutta ja lisäävät näin myös kentän turvallisuutta Huolehdi, että linjat ja ammuntapaikan numerointikyltit ovat huolellisesti kiinnitettyinä kentän pintaan Huolehdi, että taustat on tukevasti maassa kiinni linjassa

19 Kentän turvallisuussäännöt
Myös kentällä olevien eri näyttöjen johdot on oltava kiinni maassa Huolehdi, että linjat ja ammuntapaikan numerointikyltit ovat huolellisesti kiinnitettyinä kentän pintaan Huolehdi, että ammunnanjohtajalla on esteetön näkyvyys niin ampumalinjalle kuin kentällekin Tuomareiden on varmistettava että kenttä on varmasti tyhjä ennen seuraavan kierroksen alkamista

20 Takaisin taustoille Mittaa, että taustat ovat vähintään 124 x 124 cm:n kokoiset Varmista, että taustat on kiinnitetty kunnolla. Tuuli yllättää tai nuolet tarttuvat kiinni. Tarkista taulunumerointi. Numerokorkeus vähintään 30 cm ulkona ja 15 cm sisällä. Keltainen numero mustalla taustalla ja seuraavassa taustassa päinvastoin. Taulunumerot voivat olla joko taustan ala- tai yläpuolella! Tuulilipun tyhjän varren korkeus on oltava vähintään 40 cm taustan tai taustanumeron yläpuolella. Taustat ovat kaikki samassa kulmassa. 10-15 astetta ulkona, 0-10 astetta sisällä. Taustan koon on oltava sellainen, että juuri pistealueen ulkopuolelle osuva nuoli jää vielä taustaan.

21 Ulkotaustan rakenne

22 Sisätaustan rakenne

23 Taustojen numerointi

24 Millaisia tauluja World Archery (FITA) hyväksyy taulujen valmistajat. Virallisessa taulussa on tästä maininta. Eri matkoilla käytettyjen taulujen vyöhykkeiden tarkat leveydet ja viivojen paksuudet löytyvät sääntökirjasta. Tauluissa käytetyt värit on määritelty Pantone-värijärjestelmän mukaisiksi. Värit voivat vaihdella eri toimittajien ja eri painokertojen välillä. Huolehdi ettei eri värisävyisiä tauluja ole käytetty saman sarjan ampujille.

25 Taulut Ulkoammunnassa käytetään neljänlaisia tauluja
122 cm taulu 80 cm taulu 80 cm spotti (pistealueet 10-5), 50 tai 30 metriä. 80 cm spotti (pistealueet 10-6), voidaan käyttää vain 30 metriltä, poistuu vuoden 2014 lopussa. Sisäammunnassa käytetään seuraavia tauluja: 40 cm 10-renkainen 40 cm vegas-spotti 40 cm pystyspotti 60 cm 10-renkainen

26 Taulun rakenne

27 Taulujen toleranssit Taulujen koko mitataan käyttäen pisterenkaita erottavien renkaiden halkaisijoita. Pistealueiden välisten viivojen leveys on korkeintaan 2 mm. Pistealueiden toleranssit X, 10, 9 ja 8 alueilla ovat +/- 1mm, muilla +/- 2 mm). Taulun keskellä on 4mm leveä risti, jonka viivan paksuus on korkeintaan 1mm.

28 Taulujen mittoja (80 cm) Toleranssit ovat samat kaikilla ulko- ja sisätauluilla, eli 8-renkaan sisällä +-1 mm ja muuten +-2 mm.

29 Taulujen sijoittelu Yhdessä rivissä olevien taulujen keskikohta on cm (sisällä +-2 cm) korkeudella. Minkään taulun keskipiste saa olla korkeimmillaan 172 cm (sisällä 162 cm) korkeudella ja alimmillaan 90 cm (sisällä 100 cm) korkeudella. Vegas-taulussa ylärajan määrittä ylimmän spotin (2) keskipiste ja alarajan alimpien spottien (1 ja 3) keskipisteet. Taulujen väliset etäisyydet mitataan pistealueiden reunoista.

30 Ulkotaulut: 4 x 80 cm spotti

31 Ulkotaulut: 3 x 80 cm spotti

32 Ulkotaulut: 2 x 80 cm spotti

33 Ulkotaulut: 1 x 80 cm spotti

34 Sisätaulut: 4 x 10-renkainen

35 Sisätaulut: 4 x vegas

36 Sisätaulut: 4 x pystyspotti

37 Sisätaulut: 2 x pystyspotti

38 Sisätaulut: vaakaspotti (joukkueuusinta)

39 Ammunnan ohjauslaitteet
Tarkista että käytetyt kellolaitteet näkyvät ammuntalinjalle kunnolla ja että ne näyttävät aikaa oikein. Tarkista myös aikanäytön ja äänimerkin synkronisointi. Näyttöjen digitaalisten numeroiden tulee olla vähintään 20 cm korkuisia. Kaikkien ampujien on nähtävä näytöt hyvin (huomioi vasenkätiset ampujat). Näytöt tulee sijoittaa ampumalinja eteen noin 25 metrin etäisyydelle.

40 Muita huomioitavia Kentällä on oltava hyvin kaikille näkyvät ammuntavuoronäytöt AB - CD ja CD - AB. Kentällä mahdollisesti olevat tuulipussit on sijoitettava 2,5 – 3,5 metrin korkeuteen molemmille puolille ja keskelle kenttää. Taulujen yläpuolen tuuliliput on oltava selkeästi erottuvaa väriä (esim. keltainen tai punainen). Aika- ja vuoronäytöt tulee sijoittaa ampumalinja eteen noin 25 metrin etäisyydelle.

41 Ja vielä lisähuomioita
Kilpailijoilla tulisi olla numerot. Ne kiinnitetään reiteen tai nuoliviineen. Ei selkään! Kilpailijoilla tulisi olla selässään myös nimet, jotka eivät peity rintasuojien alle. (Suomessa riittää seura). Tuomareille on oltava suojaisa istumapaikka 4 metrin päässä ampumalinjasta. Mikäli kilpailun lopuksi ammutaan vuoroammuntana ottelukierrokset on ampujien edustajille, taulutuomareille ja merkkaajille oltava ammuntaa häiritsemättömät suojaseinät.

42 Puutteet Jos kentän järjestelyissä on puutteita, pyritään ne korjaamaan ennen kilpailua. Kilpailu pyritään aina ampumaan! Turvallisuus Tasapuolisuus (saman sarjan kesken) Ennätyskelpoisuus Saavatko ampujat järjestelypuutteista etua. Esim. sallittua suuremmat taulut. Turvallisuus


Lataa ppt "Ammuntakenttä SJAL tuomarikoulutus 2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google