Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HomePNA-asennus Nettimaunula 2002.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HomePNA-asennus Nettimaunula 2002."— Esityksen transkriptio:

1 HomePNA-asennus Nettimaunula 2002

2 HomePNA-asennus HomePNA-asennus tehdään taloyhtiön jakamossa, joka edellyttää suorittajalta teleurakointioikeuksia. Listan teleurakoitsijoista löydät THK:n (Telehallintokeskuksen ) sivuilta: ( Asennus sisältää seuraavia vaiheita:

3 HomePNA-kytkimien asennus
HomePNA-kytkin/kytkimet asennetaan kiinteästi jakamoon. Taloyhtiön jakamossa tulisi olla riittävästi tilaa aktiivilaitteille. Mikäli jakamo on liian pieni laitteistolle, tulee HomePNA-laitteistoa varten asentaa erillinen lukittu kaappi. Käytännössä HomePNA-kytkimet olisi hyvä asentaa kytkinrimojen läheisyyteen (ylös, alas, sivulle). Mikäli kytkimiä on useita, tulisi hankkia seinäkiinnityskehikko (19"). Eräät pienemmän HomePNA-kytkimet voidaan myös suoraan seinäkiinnittää.

4 HomePNA-kytkimien asennus
Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet: - iskuporakone - ruuvimeisseli - proppuja, ruuveja sekä prikkoja Sähkönsyöttö tulisi myös tarkistaa. Mikäli pistorasia on kovin etäällä kytkinrimoista tai HomePNA-kytkimistä, voidaan käyttää jatkojohtoa.

5 ADSL-reitittimen ja Palomuurin asennus
ADSL-reititin voidaan tilata operaattorilta tai hankkia itse. Palomuuri tulee myös hankkia kiinteään Internet-yhteyteen (tai toteuttaa ADSL-reitittimellä). Aktiivilaitteiden välinen liikennöinti tapahtuu Ethernet-tekniikalla. Laitteiden mukana toimitetaan erilaisia Ethernet-välikaapeleita. Joissain tapauksissa tarvitaan suoraa, joskus käännettyä Ethernet-kaapelia. Kytkentä on seuraavanlainen: Internet <-> ADSL-reititin (NAT + DHCP) <-> HomePNA-kytkin 1 <-> HomePNA-kytkin 2 <-> ...

6 ADSL-reitittimen ja Palomuurin asennus
Laitteet kannattaa asentaa kiinteästi, jos mahdollista. Kaikkien aktiivilaitteiden virtajohdot ja välikaapelit tulisi sitoa nippusiteillä, jotta asennuksesta tulisi siisti ja kompakti. Kun aktiivilaitteet ovat asennettu, voidaan siirtyä HomePNA-johdotukseen.

7 HomePNA-johdotus HomePNA-tekniikassa ei tarvita uudelleen kaapelointia. Ainoa kaapelointityö on jakamossa suoritettava kytkentätyö HomePNA-kytkimen porttien (portti/asunto) ja kytkinrimojen välillä. Itse kytkentä on helpointa suorittaa kytkentälangalla. HomePNA-kytkimen päähän tarvitaan RJ-11-liittimiä. Kytkentälangan päät tulisi kuoria ennen RJ-liittimen puristusta. Tehty RJ-11-kaapeli kytketään HomePNA-kytkimen vapaaseen porttiin ja toinen pää kytketään asuntoon menevään liittimeen (ruuvi/khrone). Kytkentä suoritetaan erikseen jokaiselle asunnolle.

8 HomePNA-johdotus Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet:
- RJ-puristuspihdit - kapea/leveäpäinen ruuvimeisseli (ruuvirimat) - Khrone-erikoistyökalu - sivuleikkurit - RJ-11-liittimiä - kytkentälankaa

9 HomePNA-asennus Kytkentä voidaan tarkastaa HomePNA-Ethernet-sillalla, joka kytketään asennuksen jälkeen asunnon puhelinpistokkeeseen. Mikäli HomePNA-kytkimen sekä Ethernet-sillan linkkivalo nousee ylös, toimii kytkentä. Asennuksen toimivuus voidaan luonnollisesti testata myös asunnossa olevalla tietokoneella, mikäli HomePNA-sovitin (USB tai PCI) on sinne etukäteen asennettu. Asennuksen joustavuuden kannalta on kuitenkin tehokkaampaa asentaa ja suorittaa HomePNA-asennus, ennen siirtymistä työasemaan. Mikäli työasemassa on asennusongelmia, tulisi siirtyä seuraavaan asuntoon ja selvittää PC:n asennusvaivat seuraavassa vaiheessa.

10 Aktiivilaitteiden konfigurointi & kytkentä
Tavallisessa HomePNA-asennuksessa on seuraavia aktiivilaitteita, jotka asennetaan jakamoon: - HomePNA-kytkin/kytkimet - Palomuuri - ADSL-reititin (jos ei tilattu ADSL-operaattorilta) HomePNA-kytkennän jälkeen voidaan aktiivilaitteet määritellä. Tarvittava NAT-Palomuuri toteutetaan ADSL-reitittimellä. ADSL-reititin käyttää yhtä IP-osoitetta liikennöintiin ja mahdollistaa rajattoman IP-avaruuden lähiverkon (=taloyhtiön) käyttäjille. Yhden IP-osoitteen avulla kaikki taloyhtiön käyttäjät pääsevät Internetiin. ADSL-reitittimen sisäverkko (LAN, HomePNA) toimii epävirallisella IP-osoiteavaruudella (esim ). ADSL-reititin toimii myös IP-osotteiden jakajana (DHCP-server) kaikille työasemille.

11 Aktiivilaitteiden konfigurointi & kytkentä
Mikäli ADSL-yhteys ei olisi siltaava vaan reitittävä, joudutaan hankkimaan erikseen NAT-palomuuri (n. 150EUR). Useat HomePNA-kytkinlaitteet ovat myös hallittavia, joten tulisi tarkistaa, ettei niillä ole päällekkäisiä IP-osotteita keskenään tai muiden (esim. ADSL-reitittimen) kanssa. Erilaiset IP-päällekkäisyydet aikaansaavat toimimattomuutta lähiverkossa. Asennuksen lopuksi olisi hyvä tarkistaa, ettei mihinkään aktiivilaitteeseen (HomePNA-kytkin, ADSL-reititin tai palomuuri) jää oletussalasanoja!

12 Huoneistojen välinen tietosuoja - VLAN
Kaikki markkinoilla olevat HomePNA-kytkimet sisältävät VLAN-ominaisuuden. Sen avulla voidaan huoneistot eristää toisistaan siten, etteivät näe toisiaan samassa lähiverkossa. VLAN:n ollessa päällä, myös huoneistojen välinen liikenne rajoittuu. Esim. IP-puheluiden, videoneuvottelun tai verkkopelaamisen toimivuus ei välttämättä onnistu. Kehittyneimmissä HomePNA-kytkimissä voidaankin määritellä samaan ’VLAN-ryhmään’ ne asunnot, jotka haluavat nähdä toisensa.

13 HomePNA-asennus Jakamossa suoritetun asennuksen jälkeen voidaan aloittaa asuntojen HomePNA-laitteiden asennus. Käytettäviä laitteita ovat: HomePNA PCI-korti sopii parhaiten pöytäkoneisiin. Edullisin. Toimii Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Linux. HomePNA USB-sovitin sopii pöytäkoneisiin sekä kannettaviin. Ei tarvitse koneen avaamista Windows 98/Me/2000/XP Ei Windows 95-tukea! HomePNA-Ethernet-muunnin Mikäli asunnossa on jo Ethernet-verkko, vaatii Ethernet-verkkokortin koneeseen, MAC-tietokoneet!

14 HomePNA-asennus HomePNA-sovittimen asennus vastaa lähiverkkokortin asennusta. Asennuksen aikana tarvitaan Windows-asennus CD:tä. Asunnossa tehdyn HomePNA-sovitinasennuksen jälkeen linkkivalon tulisi syttyä. Se on merkki siitä, että yhteys asunnosta jakamossa sijaitsevaan HomePNA-kytkimeen on kunnossa. Työaseman tulisi saada nyt myös automaattisesti IP-osoiteen DHCP-palvelimelta (=ADSL-reititin). Voit tarkistaa IP-osoitteen esim. Windows 9x-koneissa käynnistämällä WINIPCFG-ohjelman ja valitsemalla HomePNA-verkkokortin. IP-osoite voi olla esim

15 Laitekustannukset Taloyhtiö voi etukäteen arvioida tulevia laitekustan-nuksia seuraavista tiedoista. Hinnat verollisia EUR. NAT-Palomuuri jakamoon Kiinteä Internet-yhteys tarvitsee palomuurin. Palomuuria ei kannata ostaa palveluna, sillä oma palomuuri toimii IP-osoitteiden jakajana, tietosuojana, monitorointipisteenä sekä DHCP-serverinä. NAT-palomuurit ovat tänä päivänä niin edullisia, ettei Linux-pohjaisia palomuureja kannata alkaa virittelemään ilman erityssyitä. NAT-palomuuri 4-port kytkimellä 200EUR Erillistä palomuuria ei aina välttämättä tarvita, ks. seuraava.

16 ADSL-reititin Kaikkein edullisimpia ADSL-reititintä ei kannata hankkia, koska ADSL-reititin on asennuksen tärkein lenkki. Jos siinä on toimintahäiriöitä, näkyvät ne koko taloyhtiölle. ADSL-reititin pystyy toimimaan myös NAT-palomuurina sekä DHCP-palvelimena (kun siltaava ADSL-yhteys). Tällöin ei erillistä NAT-palomuuria tarvita. ADSL-reititin (NAT/DHCP) 220EUR.

17 HomePNA-kytkimet jakamoon
Jakamoon tarvitaan kytkin niin monella portilla, kun asuntoja on tulossa mukaan. Mikäli käyttäjiä tulee enemmän kuin mitä yhdessä kytkimessä on, tarvitaan lisäkytkimiä. HomePNA-kytkin 8-asuntoa 510EUR HomePNA-kytkin 12-asuntoa 980EUR HomePNA-kytkin 14-asuntoa 1000EUR

18 HomePNA-laitteet asuntoon
eri tarkoituksiin noin hinta: HomePNA PCI-kortti, tavallinen pc 45EUR HomePNA USB-sovitin, kannettava 60EUR HomePNA-Ethernet-muunnin, verkkoon tai mac-koneeseen EUR

19 Muut tarvikekustannukset
Muita mahdollisia kustannuksia 19” räkki sekä erilaiset lähiverkkovälikaapelit, mutta oletusarvoisesti laitteet sisältävät peruskaapelit (HomePNA-johdotusta lukuun ottamatta).

20 Asennuskustannukset…
ADSL-reititin, HomePNA, NAT-palomuuri. Sähköasennus Mikäli jakamossa ei ole sähköä, tulee sähköliikkeeltä pyytää asennus (50-80EUR). ADSL-asennus: ADSL-operaattorista vaihteleva kustannus. NetSonic 160EUR. Muilla paikkakunnilla EUR.

21 Asennuskustannukset…
HomePNA-asennus, jakamo Asennustyön kestoon ja kustannukseen vaikuttaa merkittävästi jakamon tila ja kaapelointien dokumentointi. Mikäli kyseessä uusi rakennus, jossa dokumentointi on kunnossa ja paikkansapitävä, HomePNA-asennus kestää n. 1-2 tuntia ( EUR kuluineen & tarvikkeineen). Mikäli dokumentaatiosta ei ole varmuutta, joudutaan puhelinparit etsimään (piippaamaan). Tällöin asennukseen kuluu 4-6h ( EUR).

22 HomePNA-asennus, työasemat
Työasema-asennus kannattaa pääsääntöisesti jättää asukkaiden asennettavaksi, koska ammattitaitoinen asennusapu maksaa. Osaavat naapurit pystyvät auttamaan niitä, joilla asennuksessa on vaikeuksia.

23 Kiitos mielenkiinnosta!
Nettimaunula


Lataa ppt "HomePNA-asennus Nettimaunula 2002."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google