Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tie rakentuu askeleista, joita otamme- Sosiaalikonstruktionismi asiakastyössä Tapio Malinen HPI/2.2.2009 www.tathata.fi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tie rakentuu askeleista, joita otamme- Sosiaalikonstruktionismi asiakastyössä Tapio Malinen HPI/2.2.2009 www.tathata.fi."— Esityksen transkriptio:

1 Tie rakentuu askeleista, joita otamme- Sosiaalikonstruktionismi asiakastyössä Tapio Malinen HPI/2.2.2009 www.tathata.fi

2 Sateenvarjo nimeltä Post-modernismi  Keskiaika (500-1500): auktoriteetti, kirkon säännöt, totteleminen  Uusi aika (1600-1950): keskeisenä ethoksena pyrkimys varmuuteen, vapaus, rationaalisuus, individualismi, reaktio keskiajalle.  Postmodernismi (1950-): reaktio modernismille, edistykselle, luonnon tuhoamiselle, kontrollille, perinteen, etiikan ja estetiikan unohtamiselle, ”itsen” idean haastaminen.

3 Mistä SK ilmestyi?  G.H. Mead (1934): Mind, Self and Society.  P. Berger & T. Luckmann (1966): The Social Construction of Reality.  K.J. Gergen (1973): Social Psychology as History.  M. Foucault ja diskurssin käsite.

4 SK:n peruspiirteitä  Kriittinen suhtautuminen itsestään selvänä pidettyyn tietoon.  Käsityksemme, todellisuutemme, tietomme, arvomme ja moraalimme ovat historiamme ja kulttuurimme tuotteita. (Harj.1)  Tieto syntyy sosiaalisissa prosesseissa.  Tieto ja sosiaalinen toiminta kuuluvat yhteen.

5 Miten SK eroaa perinteisestä psykologiasta?  SK on anti-essentialistista. Ei ole olemassa yhtä ihmisluontoa tai –olemusta.  SK on anti-realistista. Psykologiassa ei ole olemassa ”objektiivisia faktoja”, ei uskota ylihistoriallisen tai –kulttuurisen teorian mahdollisuuteen.  Kieli ei vain heijasta todellisuutta, vaan myös luo sitä.

6 Eettinen asennoituminen SK- terapioissa  Uteliaisuus  Kunnioitus  Toiveikkuus  ”Tyhjällä päällä” työskentely  Harj. 2

7 Perinteisen psykologian / SK:n käsitys ”minästä”  Kaikilla ilmiöillä on syvärakenne/Identiteetti on sosiaalisen prosessin tuotos.  Käyttäytyminen on syvempien olemusten pinnallista ilmentymää/ Kokemuksiin liittyvät merkitykset ja niistä tehdyt kertomukset muodostavat käsityksemme itsestä. Nämä kertomukset konstituoivat elämämme.  Syvimmät olemukset muodostavat persoonallisuuden ytimen, itsen/Minä ei ole pysyvä entiteetti, vaan jatkuvasti muuttuva prosessi.

8 Identiteetti ja strukturalismi - sisäiset kategoriat  Motiivit  Tarpeet  Piirteet  Resurssit  Voimavarat  Ominaisuudet  Vietit  Puutteet  Kyvyt

9 Identiteetti ja poststrukturalismi - intentionaalisuus  Periaatteet  Sitoumukset  Toiveet  Unelmat  Arvot  Uskomukset  Kutsumukset  Aikomukset  Tarkoitukset

10 Perinteisen psykologianSK:n/perusolettamuksista seuraa…  sellaisten teorioiden tuotanto, joiden avulla käyttäytymistä voidaan tulkita/se, että rohkaistaan ihmisiä kyseenalaistamaan ja purkamaan identiteettiinsä liittyvät kielteiset ”totuudet”.  erilaisten ammatillisten diagnoosi- ja interventiokäytäntöjen kehittely/se, että luodaan keskusteluja, joissa kuvataan kattavasti ihmisten vaihtoehtoisia identiteettejä.  asiantuntijatietoon liittyvät valtasuhteet/se, että tutkitaan ihmisten kanssa elämää, joka liittyy näihin rikkaisiin kuvauksiin. Tähän sisältyy se tieto ja ne kyvyt, joita tarvitaan ongelmien kohtaamisessa.

11 Muutos ja SK  Elämä on jatkuva tulemisen prosessi.  Muutos on merkitysten muuttumista. Se johtaa uudenlaisiin suhteisiin ja muuttuneeseen toimintaan.  Menneisyys ei määritä tulevaisuutta. Menneisyys on nykyhetkessä tehty sosiaalinen konstruktio. Muisti on kertomus, tässä hetkessä tehty sosiaalinen konstruktio.  Sosiaalisten ryhmien tai organisaatioiden jäsenet osallistuvat koko ajan – tietämättään tai ei – jatkuvaan muutosprosessiin, jossa vanhat merkitykset muuttuvat uusiksi.  Kärsimys on takertumista muuttumattomuuden illuusioon.

12 ARVIOINTIA  Mikä tänään on ollut sinulle erityisen mukavaa ja/tai tärkeää?  Miten valta on ilmennyt tämän koulutuksen aikana?  Mikä hämmensi, mitä jäin kaipaamaan?  1 asia, jonka vien tästä koulutuksesta arkeni pyhyyteen?

13 Kirjallisuutta  Burr,V.: (1995) An Introduction to Social Constructionism. London, Routledge.  Malinen, T. (2008) Post-strukturalismi ja psykoterapia. Kirjassa Luova tila – ratkaisukeskeisestä ja narratiivisesta työtavasta. Helsinki, Lyhytterapiainstituutti.  Malinen, T. (2008) Buddha, Wittgenstein ja posmodernit terapiat. Ratkes 3.  McNamee, S. & Gergen, K.J. (Eds.)(1992) Therapy as Social Construction. London, Sage.


Lataa ppt "Tie rakentuu askeleista, joita otamme- Sosiaalikonstruktionismi asiakastyössä Tapio Malinen HPI/2.2.2009 www.tathata.fi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google