Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Monikulttuurinen käsityö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Monikulttuurinen käsityö"— Esityksen transkriptio:

1 Monikulttuurinen käsityö
-kirjonnat ja virkkaus albaaninaisten kapioperinne

2 Albaaninaisten kapioperinne
Albaaninaisten kapioperinne on runsas. Kosovossa nuorena tyttönä on tehty paljon kapioita; pöytäliinoja servetteineen , liinavaatteita ja pitsejä sekä pikkuliinoja hyllyjen koristeluun. Tekniikat ovat olleet: virkkaus, laakapisto-, ristipisto-, kukkakirjonta värillisillä mulinelangoilla ja leikekirjonta niin käsin kuin koneellakin, myös makrame´pitsi on naisille tuttu tekniikka. Kapiot ovat olleet tärkeitä ja ne on otettu mukaan kun on jouduttu jättämään kotimaa. Osa kapioista on sekavissa oloissa hävinnyt ja ”varastettu”, niitä kaivataan vielä vuosienkien jälkeen. Albaanit ovat sukurakkaita ja juhlia vietetään yhdessä suurella joukolla. Kun äiti tulee kotiin vastasyntyneen vauvan kanssa ovat suvun naiset koristaneet äidin sängyn kauniisti kirjotuilla lakanoilla. Vauvan sänky on myös petattu kirjotuilla lakanoilla ja vauva kiedotaan kirjoen koristeltuun kapaloliinaan. Kun vauva nukkuu pidetään kasvojen päällä pientä kevyttä kirjottua liinaa. Pojan ympärileikkausta juhlitaan myös suvun kanssa ja koko toipilasajan, noin kaksi viikkoa, lepää ja nukkuu poika koristellussa vuoteessaan.

3 Käsityöharrastus uudessa kotimaassa
Albaaninaiset ovat jatkaneet käsityöharrastustaan myös täällä Suomessa. Naiset purkavat ja turruttavat huoliaan ja murheitaan käsityön parissa, ajatukset vapautuvat silmukoiden ja pistojen laskemiseen, mallien ja kuvioiden suunnitteluun, kopioimiseen ja toteuttamiseen. Tulosta syntyy paljon, isoja virkattuja liinoja, lukemattomia pikkuliinoja hyllyjen koristeluun, kirjottuja liinoja, neulottuja vauvan vaatteita.

4 Käsityötaidon ja kapioperinteen siirtäminen jälkipolville
Suomessa kasvaneet ja koulunsa käyneet nuoret eivät enää ole kiinnostuneita kapioiden teosta, jonkin verran heitä kiinnostavat äitien tekemät liinat, mutta kun kaupasta saa niin paljon kaikkea kaunista on olemassa vaara, että äitien työt eivät enää kelpaa. Onkin tärkeätä saada äidit säilyttämään taitonsa ja keskittymään taas vaativampien mallien ja tekniikoiden tekoon, sekä säilyttämään oma kansallinen perintö ja omaleimaisuus käsitöissään. Myös hyvien materiaalien käyttäminen käsitöissä on tärkeätä. Usein työttömyydestä, yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä kärsivät kouluttamattomat kotiäidit voivat tuntea itsensä taitaviksi ja käsityönsä kiinnostaviksi, halutuiksi ja käyttökelpoisiksi. Naiset voivat kokea oppimisen ja opettamisen iloa kun yhdessä töitä tehden säilytetään ja palautetaan mieliin sekä tekemisiin taidot ja oman kulttuurin mallit käyttötarkoituksineen.

5 Vieraan kulttuurin lähettiläänä
Vieraan kulttuurin käsitöiden omaleimaisuus kiinnostaa ja kiehtoo toista kulttuuria, tämä on rikkaus, joka antaa uusia ideoita käsityöhön. Vuorovaikutus tekijöiden kesken auttaa hyväksymään ja kunnioittamaan toista, syntyy rohkeus ja kiinnostus uuden kotimaan käsityöperinteeseen ja ihmisiin, tapaan tehdä käsitöitä. Tuntiessaan itsensä yhdeksi meistä käsityöihmisistä toivottavasti maahanmuuttajanaiset uskaltautuvat kursseille, ompeluseuroihin ja kiltoihin mukaan valtaväestön kanssa ja syntyy käytäntöjä, jotka ovat tätä suomalaista elämää, sopeudutaan yhteiskuntaan ja kyetään nauttimaan kaikista sen tarjoamista mahdollisuuksista harrastaa, opiskella ja mahdollisesti löytää myös työpaikka ja ainakin paikkansa tässä yhteiskunnassa, tuntea itsensä hyväksytyksi ja kiinnostavaksi henkilöksi. Valtaväestö oppii ymmärtämään mikä moninainen rikkaus meillä on täällä kotomaassa kun joukossamme on vieraan kulttuurin lähettiläitä.

6 Malleja käsitöihin Malleja käsitöihin ovat omat tai ystäviltä saadut valmiit työt. Monet naiset eivät osaa lukea työohjeita kirjoista tai lehdistä, ne ovat vierasta kieltä tai lukutaito ja ohjeiden ymmärtäminen on heikko Myös kuvista katsomalla ja kopioimalla pystyvät taitavimmat tekijät tekemään työnsä Onkin tärkeätä valokuvata ja tallentaa naisten omassa kotimaassaan tekemiä kapioita, että vanhat mallit ja oma tyyli säilyisivät, eivätkä unohtuisi ja sekoittuisi kokonaan uuteen

7 Virkattuja hyllyliinoja

8 Kukkakuvioisia pikkuliinoja

9 Soikeita tarjotinliinoja

10

11 Pöytäliina ja servetit samaa sarjaa

12 Liinoja

13 Hyllynreunapitsejä virkaten

14 Omalle sanoma-lehdelle säilytys-paikka

15 Ristipistoja Kosovosta

16 Kirjottuja vauvan lakanoita

17 Vauvan kapaloliina kirjoen

18 Leikekirjontaa koneella
Liinavaatteita elämän juhlahetkiin

19

20 Värillistä kirjontaa liinoihin

21 Tarjotin-liinoja kirjoen

22 Kirjotun liinan reunaviimeistely helmilangalla ommellen

23 Laakapistoja pöytäliinassa ja serveteissä

24 Kapiot ja käsityöt: Xhezide Ferati
Esityksen toteutus: Kteo Anna-Liisa Heinonen


Lataa ppt "Monikulttuurinen käsityö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google