Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ulkoiset keskeytykset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ulkoiset keskeytykset"— Esityksen transkriptio:

1 Ulkoiset keskeytykset
Joona Isokääntä

2 Yleistä Keskeytys (interrupt) on yksi tapa ohjata prosessorin toimintaa ulkoapäin. Prosessorin kotelossa on muutamia jalkoja, jotka ovat keskeytystuloja. Nimeltään ne ovat usein INT (Interrupt). Keskeytystulot INT 0, INT 1, INT 2.

3 Toiminta Keskeytystuloon tulee sopiva looginen tila tai reuna, siitä aiheutuu prosessorille keskeytyspyyntö. Jos prosessorin keskeyttäminen on sillä hetkellä sallittua, prosessori keskeyttää sen hetkisen ohjelman suorittamisen ja siirtyy suorittamaan keskeytyksen palveluohjelmaa.

4 Kuitataan keskeytyksen aiheuttaja tai varmistutaan, että syy poistuu
automaattisesti, jotta samasta syystä ei tule välittömästi uutta keskeytystä.

5 Keskeytys tuloon sopivan loogisen tilan tai reunan aiheuttaa funktio attachInterrupt.
attachInterrupt funktio määrittää tilanmuutoksen, joka käynnistää keskeytyksen. attachInterrupt funktiolla on neljä moodia(loogista tilaa): Low, Change, Rising, Falling. detachInterrupt funktiolla voidaan pysäyttää keskeytys.

6 5v Low 0v Change

7 5v Rising 0v Falling

8 Rekisterit Ulkoinen keskeytys tarvitsee toimiakseen seuraavien rekistereiden asetukset: GICR (General Interrupt Control Register) MCUCR (MCU General Control Register) MCUCSR (MCU Control and Status Register) SREG (Status Register)

9 GiCR(General Interrupt Control Register)
Määrittelee mitkä ulkoiset keskeytykset sallitaan Keskeytys on sallittu (enabled), kun vastaava bitti on 1. Keskeytys on kielletty (disabled), kun vastaava bitti on 0.

10 MCUCR(MCU General control Register)
Keskeytystulojen INT0 ja INT1 keskeytystavan valinta hoidetaan MCUCR-rekisterillä. MCUCR rekisterillä määritetään millainen tapahtuma aktivointipinnissä aiheuttaa keskeytyksen.

11 SREG(Status Register)
Tilarekisterin 7. eli eniten merkitsevä bitti, I-bitti, kieltää tai antaa luvan saakoyleensäkään käyttää keskeytystä. Estää tai sallii kaikki keskeytykset. Globaali keskeytysbitti.

12 Lähteet nterrupts/sivut116_117.pdf


Lataa ppt "Ulkoiset keskeytykset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google