Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Erilaisia ja samanarvoisia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Erilaisia ja samanarvoisia"— Esityksen transkriptio:

1 Erilaisia ja samanarvoisia
Monikulttuurisuus varhaisnuorisotyössä Suvielise Nurmi

2 Kwikslag -turnaus Kuka pääsee voittajien pöytään?

3 Terveiset sairastuvalta!
Peliohjeet saa käyttöönsä minulta tai ne voidaan ladata PTK:n sivulle ”Työkalupakkiin”. Ohjeet pelin vetäjälle kirjoitan vielä myöhemmin. Jos huomasitte epäloogisuuksia ohjeissa, korjaukset ja huomiot Mukavaa loppuaikaa! T. Suvielise

4 Jakaminen Miltä sinusta tuntui?
Mitä pelissä oikeastaan tapahtui? Missä vaiheessa tajusit? Miten reagoit pelin tapahtumiin? Miten koit toisten reagoivan? Saitko pelin aikana tukea joltakulta? Kiersikö joku puukoa haavassasi? Millaiset asiat (toisten reaktioissa) tuntuivat hyviltä/ tukivat omaa ”jaksamistasi” pelissä? Miksi? Millaiset asiat (toisten reaktioissa) tuntuivat ikäviltä/ suututtivat? Miksi? Miten itse suhtauduit niihin, jotka olivat ”eksyksissä”?

5 Tulkinta Mitä tosielämän tilanteita ajattelet pelin heijastavan?
Mitkä tilanteet voivat aiheuttaa vierauden tunteen? Millaisia reaktioita tosielämässä ihmisille voi syntyä siitä, kun huomaa, ettei maailma yhtäkkiä toimi ollenkaan sen logiikan mukaan, jonka on oppinut? Eläydy varhaisnuoren elämäntilanteeseen: Mikä etu nuorilla näissä tilanteissa on verrattuna vanhempiin ihmisiin? Miten heille voi vastaavista tilanteista olla enemmän haittaa kuin vanhemmille? Mikä tekee heidät herkemmiksi? Pohdi, missä tilanteissa vastaava tunne voi kohdata –vuotiaan tytön/pojan oman kulttuurinsa sisällä?

6 Onko Suomi yksi? Keskustelkaa pienessä ryhmässä
Millaisia kulttuurijakoja Suomessa on? Millä eri tavoilla varhaisnuoren elämä voi Suomessa olla ”erilaista”? Miten teidän seurakunnassanne tämä moninaisuus otetaan huomioon?

7 Voiko 1+2=1? Monikulttuurisuus ei tarkoita kulttuuristen tai muiden erojen poistamista (ei assimilaatiota!) … vaan erilaisten keskinäistä yhdenvertaisuutta. Tämä tarkoittaa, ettei eroista pidä vaieta (vaikeneminen on enemmistön vallankäyttöä), vaan niistä pitää opettaa puhumaan. Yksilö saa/ hänen tulee arvostaa omaa taustaansa – ja pitää omia arvojaan parhaina … mutta hänen on muistettava olevansa vain ihminen (ei Jumala). Nöyryys: vain Jumala todella tietää …

8 Monikulttuurisuutta 1. totuuden tähden
Yhden ihmisen julistama totuus siitä, mikä on oikein/väärin/arvokasta ei voi olla objektiivinen totuus. Voiko 5 miljoonan? Entä jos 5 miljardia ihmistä on samaa mieltä? Totuus ei ole mielipidekysymys. Mutta mitä paremmin kuuntelemme toisia ja niitä, jotka ovat eri mieltä, sitä todennäköisemmin olemme tiellä kohti totuutta. Esim. Sandra Hardingin teoria vähemmistössä/ marginaalissa olevien/ syrjäytyneiden kuulemisen tärkeydestä (tieteenfilosofinen teoria totuudesta)

9 Monikulttuurisuutta 2. Kristuksen tähden
Pienryhmässä Lukekaa teksti 1. Kor 12: 12-27 Onko teidän seurakunnissanne A) varhaisnuorten toimintaa, jossa eri kulttuureista tulevat/ eri uskontoja tai kristillisiä kirkkokuntia edustavat lapset voisivat tavata ja tutustua toistensa kulttuuriin turvallisesti? B) käytetty tai kehitetty jotakin menetelmää syrjinnän/ kiusaamisen kitkemiseksi? C) tehty kansainvälistä yhteistyötä varkkatyössä (esim. leirivierailuja)?

10 Monikulttuurisuutta 3. ihmisarvon tähden
Ihmisarvo on luovuttamaton! Ihmisarvo edellyttää jokaisen ihmisen oman identiteetin pitämistä arvokkaana Ihmisen identiteettiä tulee arvostaa ja ymmärtää jopa silloin, kun se vaikuttaa kieroutuneelta/ ihminen ilmaisee sitä toimimalla rikollisesti. Vain arvostettuna identiteetti voi kehittyä. Ihmisarvoa ei saa kytkeä mihinkään fyysisiin tai henkisiin ominaisuuksiin mielipiteisiin tai arvoihin minkään tiettyyn elämisen ”logiikkaan” (vrt. Kwikslag-peli), eli siihen, että osaa toimia ”oikeiden” pelisääntöjen mukaan


Lataa ppt "Erilaisia ja samanarvoisia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google