Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Psykologinen kehitys aikuisiässä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Psykologinen kehitys aikuisiässä"— Esityksen transkriptio:

1 Psykologinen kehitys aikuisiässä
Uudempi s Vanhempi s

2 KUKA ON AIKUINEN??

3 I VARHAISAIKUISUUS 20 /25 - 35/40 vuotta
Sisäisen autonomian saavuttaminen Ammatti-identiteetin selkiytyminen

4 parisuhde Erikson: läheisyys vs. eristäytyminen
Pysyvän parisuhteen muodostaminen selkiinnyttää sukupuoli-identiteettiä ja vahvistaa itsetuntoa Parisuhteen vaiheet: 1. symbioosi 2. itsenäisyys 3. kumppanuus

5 Sternberg: täydellinen rakkaus
SITOUTUMINEN LÄ HEI SYYS INTOHIMO

6 perhe Perustaminen Ensimmäinen lapsi Perheenjäsenet yksilöityvät
Lapset lähtevät Menetyksen läpikäynti avioero? Uusioperheen haasteet Winnicott: riittää, että on ”kyllin hyvä vanhempi”

7 Baumgarten: kasvatus Salliva Määräävä Auktoriteettiin perustuva

8 Työ / työttömyys Muovaavat identiteettiä

9 Elämässä vuorottelevat:
Levinson Siirtymät Vakaat vaiheet Elämässä vuorottelevat:

10 Levinson: Varhaisen aikuisuuden käännekohta
itsenäistyminen Kolmenkymmenen vuoden käännekohta Perhe, työpaikka, arvomaailma Uusi murrosikä? ”näin ei voi jatkua”

11 Kolmenkympin murrosikä
”Eikö tuossa iässä pitäisi tuntea olevansa vastuullinen aikuinen”, Sanna, 31, kertoo kuulleensa useasti. Pakoon vastuullisuutta Intiaan Sanna vastustaa iän määrittelyä. ”Kapinavaihe on mielestäni ihan terveellinen. Kuka sanoo miten on oikein elää?” Sanna alkoi paiskoa ovia vuosi sitten. Lääketieteen opinnot katkesivat välivuoteen Intiassa vapaaehtoistyössä. ”Auto, asuntolaina, palkka, erikoistuminen. Siinä se, mitä kurssikavereillani oli mielessä. Minua alkoi ahdistaa. En halunnut porvarillista elämää ja tasaista uraputkea. Elämässä oli pakko olla jotain juuri minulle. Mitä? En tarkalleen tiennyt”, hän pohdiskelee. Sanna vaihtoi Intian vuoden jälkeen etunimensä. ”En kokenut enää olevani Sanna. Se kuulosti mielestäni niin arkiselta. Kaurapuurolta”, hän sanoo. Nimen lisäksi arvot menivät uusiksi. ”En tee kauaskantoisia suunnitelmia. Rationaalisuus on karissut ja erilaiset vaihtoehtoiset lääkintämuodot kiinnostavat. Voisin ihan hyvin opiskella jotain aivan muuta. Uskon, että ihmisellä on useampi murrosikä. Elämänvaiheesta toiseen ei edetä virtaviivaisesti”, hän sanoo. ”Kuka sanoi, että vanheneminen on jotain seesteistä?”

12 Kolmenkympin murrosikä
Elämävalintojen punnintaa Päivi , 33, on äidinkielen opettaja. Kalevala-korut välkkyvät korvissa ja iloinen puhe raikaa. Päivi kertoo olleensa aina kiltti tyttö. Liki parikymppisenä hän pääsi työelämään kiinni sijaisopettajana. Asialliset paitapuserot ja suorat housut korostivat hänen uskottavuuttaan. Nyt Päivi sanoo elävänsä murrosikäänsä. Tummat hiukset vivahtavat violettiin ja asialliset paitapuserot ovat vaihtuneet tiukkoihin toppeihin. ”Vuosi sitten toukokuussa aloin ajaa moottoripyöräkorttia”, hän sanoo. Vuosia kestänyt avioliitto insinöörin kanssa päättyi eroon. Lukiossa tavannut pari asui yhdessä rivitalon pätkää. ”Perjantaisin laitoin sämpylätaikinan ja menimme saunaan”, hän kertoo nuoren parin arjesta. ”Aloin asettaa itselleni kysymyksiä: kuka olen ja mitä haluan. Oliko tämä se elämä, jota halusin? Peilasin itseä ympäristöstäni. Olin täyttänyt kaikki ne odotukset, jotka ympäristö oli minulle asettanut”, Päivi kertoo. Pitkät keskustelut kouluun tulleen uuden uskonnon opettajan kanssa avarsivat. ”Halusin tietää asioista. Aloin opiskella elämänkatsomustietoa. Aviomieheni ei ymmärtänyt minua ollenkaan. Hänestä opiskelu, joka ei tähdännyt ammattiin oli ajanhukkaa”, Päivi sanoo. Nyt Päivi elää yksin. Hän otti vuorotteluvapaata virastaan. ”Aviomiehelläni oli tapana katsoa automaatilla toisten kuitteja ja hän nauroi, jos ihmisillä ei ollut rahaa tilillään. Hänen elämässään ei ollut heikkoja, epäonnistuneita ja köyhiä. En sittenkään halunnut sellaista elämää. Nyt annan itselleni luvan epäonnistua”, Päivi sanoo.

13 Post-formaalinen ajattelu (jatkoa Piaget’n vaiheisiin)
Tulee mahdolliseksi koulutuksen myötä Relativismia (asiat on suhteellisia) Eri näkökulmien sietämistä, ei tarvitse saada ehdotonta totuutta Pystyy arvioimaan omaa ajatteluaan

14 Cattell: älykkyyden lajeja
Joustava älykkyys tyypillistä nuorille Uusia ratkaisuja Kiteytynyt älykkyys tyypillistä aikuisille Valmiita ratkaisumalleja

15 II KESKI-IKÄ kehitystehtävänä perheen, työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen

16 Keski-ikä on luopumista
Lapset, Oma keho / terveys, Jaksaminen, Omat vanhemmat

17 Omat lapset Omat vanhemmat
Sandwich-sukupolvi Omat lapset Omat vanhemmat

18 Erikson: luomiskyky vs. lamaantuminen

19 "Keski-iän kriisiin liittyy tunne, että elämä on eletty ja edessä on suurta näköalattomuutta. Kysytään, miten olen elänyt elämäni, mitä olen laiminlyönyt ja mitä haluan loppuelämältäni. On oman elämän inventaarion paikka." Sellaisen inventaarion teki Marjatta, 40-vuotias maailmanmatkaaja, joka erosi miehestään pari vuotta sitten. Aviokriisin aikoihin osui myös isän kuolema syöpään, minkä lisäksi hän kärsi rajusta työuupumuksesta. Marjatta kysyi itseltään, onko todella niin, ettei hän halua lasta, kuten oli miehen kanssa puhuttu. "Kun tulee itse keski-ikään ja vanhempi kuolee, tajuaa oman elämänsä lyhyyden." Marjatta hankkiutui raskaaksi. Nyt hän on muutaman kuukauden ikäisen lapsen yksinhuoltaja.

20 Tilanne seuraava, kolme lasta, mies (40v
Tilanne seuraava, kolme lasta, mies (40v.) muutti pois ja asuu nyt 20-jotain vuotiaiden kanssa kimppakämpässä joista toinen hänen tyttöystävänsä. Olen nyt lueskellut paljon keski-iän kriisistä ja miehellä ollut paljon noita oireita. Ekaksi alkoi sillä että oli aina väsynyt, ärtynyt, masentunut, viettää paljon aikaa tietokoneella. Nyt on sitten vaihtanut uraa, taantunut 20-vuotiaaksi, seurustelee paljon nuoremman naisen kanssa, flirttailee naisten kanssa. Nämä kaikkia klassisia oireita. Yksi oire josta luin myös on ylenpalttinen muistelu, jota hänellä myös esiintynyt. Ottanut paljon yhteyttä vanhoihin kavereihin ja katselee dvd:ltä nuoruuden tv-sarjoja. Miten kauan tämä vaihe yleensä kestää? Eroperhe.net ( )

21 Levinson: Keski-iän kriisi (35/40–55/60)
nuoruuden haaveet tai rajallisuuden tiedostaminen ja pyrkimys katsoa jäljellä olevaan elämään nousevat keskeisiksi tekijöiksi.

22 Ns. viidenkymmenen villitys on pyrkimys vanhenemisen kieltämiseen

23 III Myöhäisaikuisuus


Lataa ppt "Psykologinen kehitys aikuisiässä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google