Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

INKERIN LIITTO Inkerinsuomalaisten yhdistys

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "INKERIN LIITTO Inkerinsuomalaisten yhdistys"— Esityksen transkriptio:

1 INKERIN LIITTO Inkerinsuomalaisten yhdistys
Järjestön rakenne ja toiminta

2 Inkerin Liiton tavoitteet
Inkerinsuomalaisten indeniteetin elvyttäminen ja inkeriläisyyden säilyttäminen omalla synnyinmaallamme Suomen kielen, kansanperinteiden ja omien kulttuuriarvojen säilyttäminen Inkerissä Inkerinsuomalaisten elintason kohentamiseen tähtäävien työnhaku- ja koulutusmahdollisuuksien laajentaminen Sosiaalisen ja lainopillisen avun tarjoaminen inkerinsuomalaisille, ihmisten omistusoikeuden puolustaminen ja rehabilitaatiokysymysten ratkaiseminen Inkerinsuomalaisten virallinen edustaminen hallinnollisissa elimissä ja virastoissa sekä yhteistyö Venäjällä ja ulkomailla toimivien inkerinsuomalaisten järjestöjen kanssa

3 IL:n toiminta on monipuolista

4 Inkerin Liiton toimintamuodot Suomen kielen opetus (1)
Suomen kielen opetus aikuisille (lukuvuonna ryhmää) sekä täydennyskoulutus suomen opettajille (2 ryhmää). IL osallistuu paluumuuttovalmennuskoulutuksen järjestämiseen Pietarissa ja Hatsinassa (7 ryhmää). Opettaen kieltä noin 400 ihmiselle vuodessa Inkerin Liitto on suurin suomen aikuiskouluttaja koko Luoteis-Venäjällä. Suomen kurssinkäynti on IL:n jäsenille ilmaista. Kustannukset korvaa Suomen työministeriö. Pietarissa toimii suomenkielen ystävien klubi (noin 20 jäsentä). Kääntämis-, tulkki- ja opastuspalvelut.

5 Inkerin Liiton toimintamuodot Kulttuurityö (2)
Inkerinmaan historian opetus eri muodoissa niin inkerinsuomalaisille kuin muillekin (mm. seminaarien ja koulutuspäivien pitäminen). Kansanjuhlien pitäminen, tuki inkerinsuomalaisille musiikkiyhtyeille, kirjailijoille ja kulttuuriharrastajille. Kalenterivuoden aikana IL säännöllisesti järjestää juhannuksen, Inkerin päivän (5. lokakuuta), joulun, laskiaisen ja Kalevalan päivän yhteiset viettämiset. Tuetaan folklooriyhtyeitä ja muusikkoja. Suurin musiikkiyhtye IL:lla on Pietarin kuoro. Inkerinmaan kantakansojen siirtyvän interaktiivisen museon ylläpitäminen ja kehittäminen. Valokuva- ynnä muiden näyttelyiden järjestäminen. Seutu- ja sukututkimukset harrastajien voimin. Käsityökerhoja (esim. kansallispuku- ja tilkkutyökerhot Pietarissa, pitsikerho Tyrössä sekä joulupajat).

6 Inkerin Liiton toimintamuodot Tiedotustoimita (3)
–internettisivuston ylläpitäminen ja päivittäminen. Oman Inkeri-lehden julkaiseminen. Lehti, jossa aineisto on sekä suomen, että venäjän kielellä, ilmestyy epäsäännöllisesti rahoitusmahdollisuuksista riippuen. Inkerinmaan suomenkielisten uutisten toimittaminen muualla julkaistaviin inkeriläislehtiin mm. Viron inkerinsuomalaisten liiton Inkeriin, Suomen Inkeri-liiton Inkeriläisten viestiin, Ruotsin Inkeri-liiton Ingriaan sekä Petroskoissa ilmestyviin Karjalan Sanomiin. Tapahtumien arkistointi valokuva- ja videoaineistona.

7 Inkerin Liiton toimintamuodot Inkeriläistyövoimatoimiston palvelut (4)
Vuonna 2000 Inkerin Liiton Pietarin osaston yhteyteen perustettiin oma inkeriläistyövoimatoimisto, Inkerin Liiton työllistämiskeskus. Se toimii tiiviissä yhteistyössä Suomen työhallinnon kanssa ja saa työministeriön rahatukea. Mahdollisuuksiensa mukaan työllistämiskeskus kehittää yhteistyötä myös paikallisten työllisyysvirastojen kanssa. Työllistämiskeskus palvelee työnantajia ja työnhakijoita välittämällä vakituisia työpaikkoja (noin 30 vuodessa) niin Pietarin alueella kuin Suomen rajan yli. Toimien yhteistyössä suomalaisten maanviljelijöiden kanssa se toimittaa kausityövoimaa Suomeen (noin 500 henkilöä vuodessa). Mahdollisuuksien mukaan Pietarin alueella järjestetään ammattillinen täydennys- ja atk-koulutus. Koulutustoiminta kehittyy yhteistyössä Pietarissa toimivien suomalaisten oppilaitosten kanssa. Nuorille tarjotaan mahdollisuus päästä tutkintoon johtavaan ammattilliseen koulutukseen Suomeen. Työllistämiskeskus konsultoi inkeriläisyrittäjiä.

8 Inkerin Liiton toimintamuodot Sosiaalinen ja lainopillinen apu (5)
Yhteistyö suomalaisilla varoilla rakennettujen vanhusten palvelutalojen kanssa. Sellaisia taloja on Inkerinmaalla 6 (Pietarissa, Keltossa, Taaitsassa, Tyrössä, Skuoritsan Tervolassa ja Kupanitsan Kikkerissä). Humanitaaristen tavaroiden toimittaminen apua tarvitseville. Lakimiespalvelut, mm. rehabilitaatiota koskevissa asioissa.

9 Inkerin Liiton toimintamuodot Lapsi-, nuoriso- ja urheilutoiminta (6)
Kieli- ja kulttuuriopetus lapsille (mm. kuvataide- ja laulukerho). Lasten ja nuorten kesäleirejä ja seutumatkoja. Nuorilla on Vaeltaja –niminen seutumatkakerho. IL:n kautta järjestyy opastus Inkeri-kierroksiin. Nuorten valokuvauskerho Uusi kaarti. Kansallisten urheilulajien kehittäminen (saappaanheitto ja kyykkä). Inkerin Liitto on ainoa saappaanheiton kehittäjä Venäjällä. Keväällä juoksu Elämän tietä pitkään.

10 Inkerin Liiton toimintamuodot Kansainväliset projektit ja yhteistyö (7)
Tiivis yhteistyö Suomen hallituksen kanssa sen lähialueyhteistyö-hankkeissa. Suoritetuista hankkeista isoimpia ovat Inkeri-projekti ( ) ja Inkerinsuomalaisten tukiprojekti ( ). Suhteiden ylläpitäminen muihin maailmassa toimiviin inkeriläis-järjestöihin enen kaikkea Karjalan suomalaisten Inkeri-liittoon, Viron inkerinsuomalaisten liittoon, Ruotsin Inkeri-liittoon, Suomen Inkeri-liittoon, Inkerikeskukseen ym. Osallistuminen ulkosuomalaisparlamentin toimintaan. Inkerin Liitto on muiden joukossa usp:n perustajayhteisö. Strateginen yhteistyö Inkerin kirkon kanssa. Yhteistoiminta ulkomailla ja Venäjällä toimivien kansalaisjärjestöjien kanssa. On mainittava esim. kaksi toteutettua SIDA-hanketta. Inkerinsuomalaisten edustaminen kansainvälisellä tasolla, mm. suomalais-ugrilaisten kansojen liikkeessä ja edustamattomien kansojen ja valtioiden järjestössä (EKVJ:ssä). IL tukee inkeroisten ja vatjalaisten seurojen toimintaa Inkerinmaalla.

11 Inkerin Liiton organisaatio
Yhteisö perustettu vuonna 1988. Yhdistää 17 paikallisjärjestöä Inkerinmaalla ja muualla Venäjällä paitsi Karjalassa. Jäsenmäärä noin 3000. Korkein elin on vuosikokous, johon osallistuvat paikallisjärjestöjen edustajat. Vuosikokous valitsee kahden vuoden kaudeksi neuvoston ja liiton puheenjohtajan.

12 Inkerin Liittoon kuuluvat
Paikallisjärjestöt Pietarin Inkerin Liitto Hatsinan Inkeri-Seura IL:n Seulaskoin osasto IL:n Toksovan osasto Inkeritupa (Taaitsa) IL:n Jaaman osasto IL:n Tyrön osasto IL:n Sosnovy Borin osasto IL:n Käkisalmen osasto IL:n Kupanitsan osasto IL:n Systärpekin osasto Pihkovan suomalainen kansallis-kulttuurinen autonomia ”Pikku Inkeri” IL:n Moskovan osasto IL:n Nizhni Novgorodin osasto Vladikavkazin Suomalainen-Seura Kansallis-kulttuurinen autonomia Ingeria (Novosibirsk) Krasnojarskin kaupungin suomalainen kulttuuriseura Muut yksiköt Inkerin Liiton työllistämiskeskus (Pietarin Inkerin Liiton yksikkö) Inkerin Liiton opetus- ja tiedekeskus Inkerin Liiton kulttuurikeskus Inkerin nimikeskus Vanhusten palvelupiste Pietarissa Liteinillä 11 (Pietarin Inkerin Liiton yhteydessä)

13 Inkerin Liiton johtoelimet
Inkerin Liiton vuosikokous (noin sata paikallisosastojen edustajaa kerran kahdessa vuodessa) valitsee IL:n neuvoston (11 jäsentä) ja puheenjohtajan. Neuvosto päättää varapuheenjohtajasta, johtokunnasta ja toiminnanjohtajasta. *Huom! Kaikki paikallisosastojen puheenjohtajat kuuluvat neuvostoon äänioikeutettuina jäseninä automaattisesti


Lataa ppt "INKERIN LIITTO Inkerinsuomalaisten yhdistys"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google