Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KÄSPAIKKA.fi & PUNOMO.fi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KÄSPAIKKA.fi & PUNOMO.fi"— Esityksen transkriptio:

1 KÄSPAIKKA.fi & PUNOMO.fi
KOKO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUALA YHDESSÄ.. KÄSPAIKKA.fi & PUNOMO.fi yhteisöllisyyttä ja yrittäjyyttä verkossa SKO-PÄIVÄT Pirjo Sinervo, käsityöopettaja, yrittäjä

2 KÄSPAIKKA.FI PEDAGOGISET SISÄLLÖT
Mistä on kysymys? Punomo Networks Oy omistaa ja hallinnoi puitteita PUNOMO.FI VERKKOKAUPAT KÄSITYÖALAN YRITTÄJILLE: käsintehdyt tuotteet, käsityömateriaalit ja -välineet Käspaikan ystävät - käsityö verkossa ry hallinnoi tekijät omistavat sisällöt Punomo Networks Oy tarjoaa puitteet eli infran PUNOMO.FI:N ja KÄSPAIKKA.FI:N INFRA mainokset ilmoitukset tapahtumatiedot KÄSPAIKKA.FI PEDAGOGISET SISÄLLÖT käsityöalan opettajien ja opiskelijoiden julkaisut, käsityön osaamisen jakaminen, oppimateriaalit, ideat PUNOMO.FI & KÄSPAIKKA.FI VERKOSSA

3 160’000 kävijää joka kuukausi!

4 Miksi käsityö meni verkkoon?
Tarina alkoi jo 1996, jolloin internet oli vielä niin uutta… Aito tarve koota yhteen osaamista: Käsityöopettajat aina yksin kouluissaan – ei saman aineen kollegoita Käsityölle on tyypillistä, että oppimateriaalia, uusia ideoita ja työtapoja on paljon ja koko ajan tulee uutta. Kuka sen kaiken saa käsiinsä? Päätettiin ottaa yhdessä selvää, mikä se internet oikein on ja onko siitä hyötyä käsityölle. Käynnistettiin käsityönopettajien täydennyskoulutus asian tiimoilta. Avainhenkilöt Pirjo Sinervo, aina uudesta innostuva käsityöopettaja, joka jo oli kokeillut verkkojulkaisemista. Turkka Sinervo, Turun Tietokone opetuksessa - TOP-keskuksen johtaja, jonka tehtäväkenttään sisältyi opetuksen palvelinympäristön hallinta ja opettajien IT-täydennyskoulutus. Erja Syrjäläinen, opettajienkouluttaja HY:stä, Tekstiiliopettajaliiton koulutusvastaava.

5 Käspaikka.fi Jakamiskulttuuri on vahvaa käsityönopettajien kesken.
Käspaikassa jaetaan omaa osaamista periaatteella ”Antaessaan saa” – kaikki voittavat! Opettajat saavat materiaaleja opettamiseen ja tukea ammatilliseen osaamiseen. Oppilaat ja opiskelijat, alakoulusta yliopistoon ja aikuiskoulutukseen, saavat materiaaleja oppimiseen Kuka tahansa käsityötä harrastava ja tekevä saa luotettavaa käsityötietoa vapaasti verkosta. Käsityö, käsityöala saa näkyvyyttä! KÄSITYÖMENETELMÄT, TEKNIIKOIDEN OPPIMINEN IDEAT, UUTUUDET TYÖOHJEET

6 Yhteisöllisyys Käspaikassa
Opettajien täydennyskoulutukset ja työpajat Oman aineen kollegoiden tapaaminen Yhteisyyden tunteminen, joukkoon kuuluminen, omistajuus Yhteinen intohimo käsityöhön! Raha ei ole kaikki kaikessa! Postituslistat: tiedonvälitys, yhteydenpito, keskustelut, edunvalvonta, sijaisten hankkiminen… Käspaikan blogi moninaisia puheenvuoroja käsityöstä, sanoin ja kuvin, Taito-radio ja liikkuvaa kuvaakin Käspaikan Facebook-ryhmä, kaikille avoin, : 2307 jäsentä

7 Punontapaja Porvoossa 20. - 21.4.2012
Järjestäjä: Käspaikan ystävät – käsityö verkossa ry yhteistyössä Taito ry:n ja Tekstiiliteollisuus Oy:n kanssa. Yritysyhteistyö!

8 Käspaikka on saanut lukuisia palkintoja
Pääministerin parhaat käytännöt, I palkinto 2004: ”Käspaikka on valtakunnallinen verkkoyhteisö, joka yhdistää oppilaat, opiskelijat, opettajat ja alan tutkijat. Sen tavoitteena on tukea käsityö- ja muotoilualan uusimman tiedon jakamista ja saattaa se kaikkien ulottuville. Käspaikka-sivustossa on laaja valikoima opettajien ja opiskelijoiden tuottamaa materiaalia opetuksen ja harrastajien vapaaseen käyttöön. Käspaikka on edustava malli tavasta yhdistää useissa ja toisistaan eroavissa työyhteisöissä työskentelevät henkilöt, niin opettajat kuin oppilaat, toimivaksi yhteistyöverkostoksi. Käsityötiede ja tutkimus sekä alan opettajien koulutus ovat myös merkittävässä asemassa Käspaikassa, jossa yhdistyvät luontevasti teoria ja käytäntö.”

9 Miten Käspaikka on pysynyt hengissä?
Alkuinnostus internetiin ja verkkojulkaisemiseen. Puitteet ”omasta takaa” Turun opetustoimen palvelinympäristöstä. Sopivat henkilöt vetureina. Rahoitustukea OPH:lta 5-6 vuotena verkkohankkeeseen ja useita kertoja opettajien täydennyskoulutukseen. Täydennyskoulutusten kautta opettajat ovat saaneet aikaa oppia uutta ja ovat samalla sitoutuneet verkkomaailmaan niin käyttäjinä kuin myös julkaisijoina.

10 14-vuotias Käspaikka vaakalaudalla 2010
OPH:n rahoitustukea oli mahdollista saada vain muutamana vuonna – ”hanke alkaa ja se päättyy” - entä sen jälkeen? Rahoitusta viimeksi vuonna 2007. Valtakunnalliselle toiminnalle olisi tarvittu valtakunnantason rahoittaja. Sitä ei ollut saatavilla. Opettajaverkosto päätyi ottamaan ohjat omiin käsiin. Punomo.fi syntyi tukemaan Käspaikka.fi:tä Sinervojen perheyrityksen Punomo Networks Oy:n muodossa. Ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä kypsyi PS:n mielessä lähes 10 vuotta, taustalla tahto ratkaista Käspaikan tulevaisuus. Yhteisöltä tuli yksimielistä tukea. Käspaikasta oli tullut käsityölle ratkaisevan tärkeä opetuksen tietovaranto.

11

12 Punomo.fi:n liikeidea Jos viereinen häkkyrä kuvaa verkkoa, niin pienet punertavat täplät voisivat olla yksittäisiä käsityön toimijoita. Ne näkyvät niin pieninä, ettei saa kunnolla selvää. Kun toimitaan yhdessä, jokainen näkyy paremmin! Se on Punomon idea!  Käsityön opetuksessa ja käsityön tekijöillä ikuinen ongelma saada tietoa materiaaleista ja välineistä ja niiden ostopaikoista. Punomon tavoitteena vastata tuohon haasteeseen.

13 Punomolla on Facebook-sivu ja Käsityöelämää -blogi

14 Missä mennään? Tekniikkaongelmat: yrittäjä IT-toimittajien armoilla
Punomossa käsitöiden, materiaalien ja työvälineiden myynti pitäisi saada nousuun… Tarvittaisiin enemmän myyjiä, jotta valikoimat olisivat kattavammat Resurssien vähäisyys: Markkinointiin ei ole suuria panostuksia, tunnettavuuden hankkiminen työlästä. Pitää myydä yrittäjille verkkokauppapaikkoja, pitää saada kuluttajat asiakkaiksi verkkokauppoihin. Työvoimaa ei ole varaa palkata. Yrityspuolella yhteisöllisyyttä? Verkostoitumisen merkitystä ei vielä tunnisteta riittävästi. Verkkomaailman kuviot monelle epäselviä: luullaan, että riittää ”kun mulla on jo se oma verkkokauppa siellä internetissä”.

15 Opetus ja yritystoiminta
Käspaikan toimijoiden, käsityön opetuksen ammattilaisten asenteet ovat muuttuneet myönteiseen suuntaan suhteessa yrittäjyyteen. Suunnitelmissa on tiivistää Käspaikka.fi ja Punomo.fi yhdeksi verkkoympäristöksi eli toteuttaa myös niiden kesken parempaa yhteisöllisyyttä verkossa.

16 Tervetuloa Käspaikkaan ja Punomoon!
Kiitos!


Lataa ppt "KÄSPAIKKA.fi & PUNOMO.fi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google