Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mihin lapsi vanhempaa tarvitsee?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mihin lapsi vanhempaa tarvitsee?"— Esityksen transkriptio:

1 Mihin lapsi vanhempaa tarvitsee?
Mynämäki Leena Valkonen

2 Mistä puhun: Valkonen, Leena Millainen on hyvä äiti tai isä? Viides- ja kuudesluokkalaisten lasten vanhemmuuskäsitykset. Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 286. 207 viides-kuudesluokkalaisen kirjoitelmaa aiheesta ”Millainen on hyvä äiti tai isä?” 1466 käsitystä vanhemmuudesta

3 Hyvän vanhemmuuden palaset eli hyvä vanhempi:
Pitää lasta tärkeänä Pitää lapsesta huolen On kiva Rajoittaa ja kasvattaa Elää ihmisiksi

4 ”Odotan vanhemmiltani sitä että he välittävät siitä mitä teen.”
”Vanhempieni pitäisi arvostaa mielipiteitäni ja osata rakastaa minua.” ”Äidin ja isän kanssa pitäisi pystyä puhumaan asioista joista haluaa puhua jollekin joka ymmärtää.” ”Äidin ja isän pitää olla lapsensa kanssa hyvissä väleissä, koska jos lapselle tulee jokin ongelma hän voi kertoa siitä vapaasti vanhemmilleen.”

5 ”Vanhempien pitäisi olla tukena joka asiassa.”
”Tärkeintä isänä ja äitinä olemisessa onkin RAKKAUS lapsia kohtaan. Ja ilman rakkautta, ei ole oikea perhe.” ”Odotan että vanhemmilla on aikaa lapsilleen eihän lapset kunnolla yksin pärjää.” ”Hyvä äiti tai isä ei ole liikaa töissä.” ”Minun isä on tosi hyvä mutta aika ei vaan riitä.”

6 1. Pitää lasta tärkeänä: Välittää ja on kiinnostunut lapsesta
Ottaa huomioon lapsen tunteet, toiveet ja mielipiteet On sellainen, jolle voi jutella etenkin ongelmista ja murheista Kuuntelee, ymmärtää ja tukee lasta Rakastaa lasta Antaa lapselle aikaa

7 ”Vanhempien täytyy rakastaa, välittää ja pitää huolta lapsistaan.”
”Huolehtiminen on tärkeää, ja välittäminen.” ”Vanhempien tehtävä on huolehtia lapsen terveydestä ja saada lapset tuntemaan turvalliselta kotona ja perheessä.” ”Mielestäni hyvät vanhemmat ovat huolehtivaisia. Jos tulen myöhään kotiin heidän pitää olla huolissaan missä olen ollut.”

8 ”Äidin kuuluu huolehtia lapsistaan: laittaa ruokaa, pestä pyykkiä, ostaa uusia vaatteita, kastella kukkia.” ”Hyvä äiti on sellainen, joka huolehtii lapsistaan määräämällä kellonajan, tekemällä ruokaa, siivoamalla, antamalla rahaa jos tarvitsee ja olemalla illalla kotona.” ”Huolehtii vaatteista, kotiin tuloajasta, syönkö ja onko kaverit hyviä.”

9 ”Että hän huolehtisi ja auttaisi pahalla hetkellä.”
”Hyvä äiti tai isä on sellainen joka huolehtii lapsistaan sekä auttaa läksyissä: jos osaa.” ”Että äiti ja isä pystyvät elättämään minut ja pitämään katon pään päällä.” ”Vanhemmat kuuluu antaa lapsille: nukkumapaikka, ruoka, tarvikkeet, koulutuksen ja huomiota.”

10 Huolenpitoon siis kuuluu:
Tunne: rakkaus ja välittäminen Huolehtiminen lapsen hyvinvoinnin raameista (terveydestä, turvallisuudesta, koulusta…) Huolissaan olo silloin kun on aihetta Kotitöiden tekeminen Rajojen asettaminen sekä lapsen kulkemisista ja tekemisistä ajan tasalla pysyminen Auttaminen: kouluasioissa, erilaisissa käytännön asioissa Elättäminen: kodin, ruoan, vaatteiden jne. tarjoaminen

11 ”Sellainen kiva, mukava ja hauska”
”Hyvän vanhemman tulisi olla kiltti, eikä pitäisi huutaa paljoa (ainakaan turhasta!)” ”Jos olisin aikuinen ja minulla olisi omia lapsia en mäkättäisi pienimmästäkin asiasta, kuuntelisin, antaisin lasten pitää hauskaa enkä nolaisi heitä kaveriensa edessä.” ”Antaa paljon karkkia. Paljon synttärilahjoja. Ostaa paljon pelikoneita. Pelejä koneisiin.”

12 ”Kehittymistä tarvitaan nuorten muodin ymmärtämisessä
”Kehittymistä tarvitaan nuorten muodin ymmärtämisessä. Myöskin siinä, että he eivät aina kyselisi missä olin, mitä olin tehnyt jne.” ”Koko ajan ei tarvitse huolehtia kaikesta.” ”Luottaa muhun niin paljon, että antaa mun tehdä omia juttujani.”

13 3. On kiva: Kiva vanhempi on - kiltti, mukava, hauska ja ystävällinen
- reilu, rento ja huumorintajuinen Kiva vanhempi ei - ole liian ankara - lyö - huuda - huolehdi liikaa Kiva vanhempi - tinkii joskus asettamistaan rajoista - ostaa joskus jotakin kivaa - antaa rahaa - antaa lapsen mennä ja tehdä - luottaa lapseen

14 ”Täytyy olla tietty raja, lapsi ei saa tehä kaikkee mitä lystää.”
”Lapset ei saa syödä liikaa makeisia. Pitää mennä nukkumaan klo 10 ja pitää tulla kotiin klo 7-8 ja syömään viideltä.” ”Heidän täytyisi joskus huutaa ja olla vihaisia.” ”Lapsen lahjominen ja lelliminen ei ole tärkeää.”

15 ”Jos vanhemmat ostavat kaiken mitä lapset haluavat ne tottuvat siihen ja aikuisena heidän elämä on vaikeaa.” ”Joskus kuitenkin vanhemmatkin saavat ärähtää jos tekee väärin tai jotain muuta sellasta.” ”Heidän tulisi opettaa vaikeita asioita ja sanoa mikä on oikein ja mikä on väärin.”

16 4. Rajoittaa ja kasvattaa:
Laittaa rajoja mm. seuraavissa asioissa: - kotiintulo-, nukkumaanmeno- ja ruoka-ajat - rahankäyttö - karkin syönti - lapsen kulkemiset Ei lelli - ei hanki lapselle kaikkea mitä tämä haluaa - ei anna liikaa rahaa - ei passaa lasta, vaan vaatii tekemään asioita Pitää kurin - suuttuu, kun on aihetta - rankaisee

17 Kasvattaa - luo rajat ja valvoo niitä - opettaa hyviä tapoja - opettaa oikean ja väärän - kasvattaa rehellisyyteen ja kunnollisuuteen - on esimerkki Opettaa ja neuvoo - opettaa uusia asioita - neuvoo vaikeissa asioissa

18 ”Hyvä äiti ja isä käy kaupassa ei jättä heiteelle eikä juo paljon viinaa, kaljaa eikä käytä huumeita.” ”Toivoisin, että äitini ei polttaisi tupakkaa eikä joisi kaljaa. Äiti lopetti kaljan juonnin neljäksi kuukaudeksi mutta sen jälkeen on taas juonut silloin tällöin.” ”Tärkeää ei ole tupakointi ja juopottelu. Juhlia kyllä saa joskus.”

19 ”Hyvä isä ja äiti ei riitelisi koko ajan vaan olisi kilttejä toisilleen ja lapsilleen”
”Ymmärrän että aikuisilla niin kuin lapsilla on vastuita ja riitoja. Mutta aikuisten pitäisi ymmärtää, että kun he kiistelevät lapsien kuullen lapsille voi tulla huono mieli.” ”Jos vanhemmat eivät tule toimeen keskenään ei ole oikein vihotella lapsille.”

20 ”Lapsesta ei ole mukavaa että vanhemmat eroavat, siksi heidän pitäisi valita oikea pari, että niiden ei pitäisi erota.” ”Kun vanhemmat eroavat niin lapsi voi silloin paremmin (yleensä) näin kävi minulla. Nyt äidillä ja isällä on enemmän aikaa minulle eivätkä keskity riitelemään.” ”Esim. vaikka jos isä ja äiti asuvat erillään niin lapsen pitää saada käydä isänsäkin luona vaikka viikonloppuisin”

21 5. Elää ihmisiksi Hyvä vanhempi
- ei juo alkoholia ollenkaan tai ei ainakaan paljoa - ei käytä huumeita - ei polta tupakkaa - tulee toimeen parisuhteessa - ei riitele - ei käyttäydy tyhmästi tai nolaa lasta

22 Hyvä vanhempi - ei eroa - eroaa, jos elämä on jatkuvaa riitelemistä ja lapsi kärsii siitä - pitää yhteyttä lapseen eron jälkeen - antaa lapsen pitää yhteyttä muualla asuvaan vanhempaan eron jälkeen

23

24 Mitäs tämä sitten tarkoittaa…
”Heidän pitäisi joskus antaa periksi lapselle jos lapsi haluaa jotain (mutta ei aina).” ”Vanhemmat hössöttää ja on joskus ylihuolehtivaisia, vähän liikaakin. On se tietysti kiva, kun vanhemmat huolehtii mutta liika on liikaa.” ”Vanhemmat eivät saa olla liian ankaria mutta ei myöskään liian lempeitä.”

25 ”Kasvatus on oltava jämerä mutei liian jämerä
”Kasvatus on oltava jämerä mutei liian jämerä. Lapset saavat käydä kaveriensa luona mutta liika hilluminen on pois suljettava. Ystävät saavat käydä kotona mutta ei joka päivä se menee yli hilseen.”

26 Vanhemmuuden ulottuvuudet ja ehdottomuudet
- huolehtii, mutta ei liikaa - on kiva ja salliva, mutta ei lelli - laittaa rajat, mutta ei ole liian ankara Ehdottomuudet: - välittää ja rakastaa - elää ihmisiksi

27 Ovatko vanhemmuuden peruspalaset siis:
se, että lapsi voi kokea itsensä tärkeäksi vanhemmalleen ja se, että vanhempi elää vastuullista aikuisen elämää?

28 Kolme muuta kysymystä – kysymys1: Onko huolenpito ydinasia?
Myös yläkoululaisten kyselyssä (yli 200 nuorta) huolenpito oli tärkein odotus vanhemmille.

29 8-luokkalaisten terveisiä – millaista huolenpitoa odotan vanhemmiltani:
”Sitä normaalia, ei liian tiukka, eikä liian välinpitämätön” ”Että he antaisivat minun käydä joissakin paikoissa, mutta silti laittaisivat esim. jossakin vaiheessa viestin, että onko kaikki kunnossa?” ”Jos minulla olisi esim. jotain ongelmia he tukisivat ja olisivat huolestuneita, antaisivat myötätuntoa kaikenlaisissa asioissa ja tilanteissa.” ”Ruoka säännöllisesti, jonkinlainen nukkumaan-menoaika ja muita sääntöjä, jotka ovat joustavia.”

30 ”Kysyy kuulumisia, haluaa tietää kavereista, mutta ei ole liian uteliaita, jos nuori ei halua kertoa.” ”Semmosta jännää että ne huomaa että mieki olen täyspäiväsesti menossa mukana.” Äiti voisi joskus olla vähän vähemmän huolehtiva ja antaa enemmän omaa rauhaa. Isä sen sijaan voisi hieman lisätä huolehtivuuttaan, sillä nykyään tuntuu ettei häntä kiinnosta lainkaan miten minulla menee.” ”Huolehtia lasten koulunkäynnistä ja koko muustakin elämästä.”

31 Huolenpidon asia: Itsenäisyys ja riippumattomuus vs. huolenpito
Huolenpito on tunnetta ja toimintaa – niille rakentuu lapsen ja vanhemman suhde Erik H. Erikson ja aikuisuuden mitta… Kysymyksiä: Miten vanhemman huolenpito muuttuu lapsen iän myötä? Mitä on leikki-ikäisen, 10-vuotiaan tai murkun huolenpito? Mitä on etähuolenpito? Isot kysymykset: Millainen on huolenpidon yhteiskunta, mitä on huolenpidon politiikka? Millainen on huolta pitävä koulu?

32 Kysymys 2: Mistä uusi auktoriteetti?
Vanhaan, pelkoon ja rangaistuksiin perustuvaan auktoriteettiin tuskin voidaan palata Kivuus ja rajoittavuus mahtuivat lastenkin käsityksissä samaan aikuiseen Millaista on auktoriteetti tämän päivän lasten ja aikuisten suhteissa? Ehdotettu: perustuu esimerkkiin, luottamukseen ja rakastavaan huolenpitoon (vrt. Ojakangas, Steutel & Spiecker) ~ Taas HUOLENPITO! ~ Onkohan meillä auktoriteettiongelma vai huolenpidon ongelma? Vai aikuisuuden ongelma?

33 Kysymys 3: Välillä vanhempi, välillä ei?
Lapset arvioivat meitä vanhempinaan silloinkin kun emme varsinaisesti toimi vanhemman roolissa Vanhemmuutta on siis muuallakin kuin lapsen ja vanhemman välissä ja sitä rakennetaan muuallakin kuin lapsen silmien alla Tehdäänkö kaikki aikuisen ratkaisut aina myös vanhemman roolissa? Vanhemmuus ei ole erityisosaamisen laji Vanhemmuus laajenee kasvatustieteen, psykologian ja sosiologian alueelta eettiseksi ja moraaliseksi filosofian kysymykseksi ~ oliko muuten lapsellista kysyä lapsilta? 

34 ”HYVÄ ISÄ TAI ÄITI ON SEMMOINEN JOKA PITÄÄ HUOLTA LAPSESTA JA ETTÄ KUN ON RUOKA KAIKKI ON PAIKALLA”

35 Ota yhteyttä: leena.valkonen@jyu.fi
HYVÄÄ SYYSKAUTTA! Ota yhteyttä:


Lataa ppt "Mihin lapsi vanhempaa tarvitsee?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google