Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HI6 kertaus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HI6 kertaus."— Esityksen transkriptio:

1 HI6 kertaus

2 Kulttuurien kohtaaminen
Opettele esimerkkejä kulttuurien erilaisista kohtaamisista historian aikana: 1. Toisen kulttuurin tuho: intiaanikulttuurit tuhottiin, aboriginaalien perinteinen kulttuuri tuhottiin 2. Kulttuuri ei ole muuttunut: Kiina, Intia pysyneet melko muuttumattomina 3. Kulttuuri on muuttunut täysin: Japani muuttui 1800-luvun lopulla, Islam oli häviämässä 1800-luvulla, kunnes vastareaktio länsimaistumiselle

3 Etnosentrismi/eurosentrismi/rasismi
Kulttuurien kohdatessa paljon epäluuloa, suoranaista rasismia, erityisesti eurooppalaisten taholta: esim. aboriginaalit, intiaanit, afrikkalaiset Dokumenttitehtävä, jossa kuvataan suhtautumista toiseen kulttuuriin (usein pointtina ymmärtää etnosentrismi)

4 Kulttuurin ominaispiirteet
Maailmankulttuurien keskeiset omintakeiset piirteet: esim. uskontojen vaikutus maailmankuvaan, yhteiskuntarakenne…

5 Tehtävätyypit Suora kysymys: ”Kerro esimerkkien pohjalta..”
Dokumenttitehtävä: yksi tai kaksi lähdettä, joita tulee analysoida (tulkita omin sanoin), jos kaksi lähdettä, usein selvä ristiriita näkemysten välillä

6 Yo, kevät 2014 Miten etnosentriset asenteet vaikuttivat alkuperäisväestön ja siirtomaavallan kohtaamisessa valitsemallasi kulttuurialueella tai maassa imperialismin päätösvaiheessa 1900-luvulla? (6p.)

7 Yo, syksy 2013 Suomalainen lähetystyöntekijä Tuure Vapaavuori kuvaili 1930-luvulla työssään kohtaamiensa afrikkalaisten ulkoasua seuraavasti: ”Joukossa on myös muutamia erikoisen itsetietoisen näköisiä. Heillä on nimittäin jotain, mistä ihmisen jo sopii olla ylpeä – ainakin omasta mielestään. Minussa se ensiaikoina tahtoi herättää vastustamattoman naurun puuskan. Joku asianomaisen hyvä tuttava tahi sukulainen oli Hereromaan työkentiltä lähettänyt mitä ihmeellisimpiä vaatekappaleita. Näillä poloisilla täällä ei ole hämärintä aavistustakaan siitä, minkä ruumiinosan peitteeksi tahi koristeeksi ne on pantava. – – Jollakin on päällään pelkkä paita, mutta käsissä komeilevat hansikkaat. Toisella on joku muu vaatekappale ja kaulassa jonkinlainen kauluksentapainen solmioineen, vaikkei niiden jatkona näykään paitaa.” T. Vapaavuori, Pistävän kuun alla (1947) Erittele Vapaavuoren kirjoitusta ja sen sisältämää kuvausta tapausesimerkkinä kulttuurien kohtaamisesta. (6p.)

8 Yo, syksy 2011 Oheisessa tekstissä ranskalainen kirjailija Michel de Montaigne (1533–1592) vertaa Amerikan intiaanikansojen keskinäisissä sodissa vangitun soturin kohtelua eurooppalaisiin tapoihin kohdella vihollisia. ”Tämän tehtyään [surmattuaan vangin] he paistavat ja syövät hänet yhteisellä aterialla ja lä- hettävät lihakimpaleita poissaoleville ystävilleen (...) Vaikka tuomitsemme heidän virheensä, olemme sokeita omillemme. Minusta on raakalaismaisempaa syödä ihminen elävältä kuin syödä hänet kuolleena, repiä piinaten ja kiduttaen kappaleiksi ruumis, jossa on vielä täysi tunto jäljellä, kärventää hänet vähin erin sekä antaa koirien ja sikojen raadella hänet. Olemme lukeneet ja nähneet näin äskettäin tehtävän, ei vanhojen vihollisten kesken, vaan naapureiden ja oman maan kansalaisten kesken – ja mikä pahinta, hurskauden ja uskonnon nimissä.” Michel de Montaigne, Esseitä (2003; alkuteos 1580) a) Miten Montaigne arvotti intiaanien ja eurooppalaisten tapoja? (2 p.) b) Minkälaisia suhtautumistapoja Amerikan alkuperäisväestöä kohtaan ilmeni 1500-luvun Euroopassa, ja miten niitä perusteltiin? (4 p.)

9 Yo, Kevät 2012 Selosta, miten siirtomaavalta purkautui ja mitä seurauksia sillä oli valitsemallasi Euroopan ulkopuolisella kulttuurialueella.


Lataa ppt "HI6 kertaus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google