Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KATEUS TYÖYHTEISÖSSÄ Kehittämiskonsultti Susanna Lundellin (TTL) teoksen esittelyistä referointia ym. Eeva Toppari.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KATEUS TYÖYHTEISÖSSÄ Kehittämiskonsultti Susanna Lundellin (TTL) teoksen esittelyistä referointia ym. Eeva Toppari."— Esityksen transkriptio:

1 KATEUS TYÖYHTEISÖSSÄ Kehittämiskonsultti Susanna Lundellin (TTL) teoksen esittelyistä referointia ym. Eeva Toppari

2 Kateus on minän puolustusmekanismi heikon itsearvostuksen tueksi
Kateus on homeenvihreää "vihreä kateudesta", pakahduttavan halkaisevaa "halkeaa kateudesta", ytimiä kalvavaa "kateus kalvaa" ja tuhoavaa "kateus vie kalatkin vedestä". ”Happamia”, sanoi kettu pihlajanmarjoista. "Vielä sitä meilläkin kuollaan", sanoi isäntä, kun ei naapurin hautajaisiin kutsuttu. "Sääliä saa ilimaaseksi mutta kateus pitää ansaata”, on Lauri Tähkän motto

3 Kateus työyhteisössä Työterveyslaitoksen tutkija Susanna Lundell on perehtynyt työyhteisön kulttuurin rooliin työyhteisön kehittymisessä. Lundell on kirjoittanut kirjan Kateus työyhteisössä, jossa hän selvittää kateuden olemusta, ilmenemistä ja tekijöitä, jotka lietsovat kateutta työyhteisössä ja yksilöissä laajemminkin. Kirja ei tyydy pelkästään pohtimaan kateuden ilmenemistä, vaan tarjoaa myös keinoja kateuden ehkäisemiseen työpaikoilla.

4

5 Susanna Lundell Pelkästään sinulla ei ole käynyt huono tuuri, jos työtoverisi on taipuvainen kateuteen. Siitä kärsii koko organisaatio. Kateudesta tulee työyhteisön yhteinen ongelma silloin, kun ihmiset eivät tiedosta omaa kateuttaan. Työelämässä kateus kohdistuu kipeimmin toisten onnistumisiin, hyviin ihmissuhteisiin, johtajuuteen, luovuuteen ja hedelmälliseen yhteistyöhön. Sairaalloinen kateus ei soisi toiselle hyvää, vaikka se ei olisi itseltä pois. Kateus ei välttämättä riipu siitä, miten asiat todellisuudessa ovat, vaan siitä, miten ihminen kokee niiden olevan.

6 kateutta ei voi eikä pidä kieltää
Susanna Lundell hallitsematon kateus syö työntekijöiden voimavaroja ja yrityksen tulosta, pahimmillaan se johtaa työn sabotointiin ja työpaikkakiusaamiseen työelämän epävarmuus, kilpailuilmapiiri ja työntekijöiden eriarvoinen kohtelu ovat otollista maaperää kateudelle asiantuntemusta, erityisiä taitoja, luovuutta, onnistumisia arvostetaan työelämässä , mutta ne ovat myös kadehdituimpia asioita kateutta ei voi eikä pidä kieltää hyvä kateus kannustaa ihmisiä kehittämään itseään

7 venäläinen, amerikkalainen, irlantilainen, ”pohojalaanen” kateus
Kateus voi toimia myös oikeudenmukaisuutta puolustavana tunnevoimana ja epäkohtien paljastajana. Se ei siis ole yksiselitteisesti tai yksinomaan vain kielteinen ja tuhoava tunne.

8 Susanna Lundell Jos ihminen on rakentanut oman identiteettinsä ja itsearvostuksensa vain työelämän varaan, omat epäonnistumiset ja työkavereiden onnistumiset saavat helposti kateuden heräämään. Nykypäivän työelämässä jatkuva tulosten vaati-minen ja kilpailu ruokkivat ihmisten ahneutta. Se näkyy vääristyneenä kunnianhimona. Työstä voi tulla vain väline rahan, aseman, vallan ja maineen saamiseksi. Työpaikan tasapäistävän kulttuurinkin takana on usein pelko ja kateus. Tasapäistämisellä yritetään estää kateutta, mutta se ei onnistu, koska kateus asuu ihmisen mielessä, ei todellisuudessa. Tasapäistävä työyhteisö estää luovuutta ja lahjakkuuden kehittymistä. Ihmisissä oleva potentiaali jää käyttämättä.

9 Palkitsemisjärjestelmiäkin voidaan hioa rohkaisemaan yhteistyötä, jakamista ja oman osaamisen näkyväksi tekemistä. Kateus on tarttuvaa sekä yksilö- että yhteisötasolla. "Taudin" kurissapitämiseksi johtajuuden tulisi pyrkiä avoimeen, rakentavaan vuorovaikutukseen ja tiedon jakamiseen. Avoin työyhteisö on valmiimpi tarttumaan rakentavasti ristiriitoihinsa ja löytämään niihin syvällisiä ratkaisuja kuin sulkeutunut ja epäluuloisen ilmapiirin vallassa elävät ihmiset. Usein ei ongelmana olekaan kateus, vaan kuviteltu kateuden pelko, jolla on samat seuraukset.

10 OLETKO KADE? (Susanna Lundell)
Pystytkö vaivautumatta iloitsemaan työtoverin onnistumisesta? Ilmaisetko työtoverillesi, jos huomaat hänen onnistuneen? Haetko muista ihmisistä yleensä heidän vahvuuksiaan? Tunnetko myötätuntoa työtoverisi epäonnistuessa? Osaatko iloita omista onnistumisistasi? Uskotko, että muut ovat aidosti iloisia puolestasi, kun onnistut? Onko sinun helppo ottaa vastaan neuvoja? Pystytkö pyytämään apua tarvittaessa? Jos vastasit kolmeen tai useampaan kohtaan kieltävästi, kannattaa miettiä, missä määrin kateus ohjaa tekemisiäsi. Johtaako kateus kohdallasi hyvään? Vai vähentääkö se kaikkien hyvää?

11 Kateellinen työkaveri pilaa ilon työstä
Pidä kadehtija etäällä itsestäsi 1. Kadehtija yrittää siirtää pahaa oloaan kateuden kohteellinen. Kateellinen esimerkiksi ilkeilee ja piikittelee. Pidä hyvää huolta rajoistasi omien ja muiden tunteiden välillä. 2. Kateellinen työkaveri saattaa esimerkiksi vihjailla ilkeästi. Häneltä voi kysyä, mitä hän vihjailullaan tarkoittaa ja pyytää häntä lopettamaan. Tärkeää on, ettei provosoidu. Jos hän ei lopeta, ota etäisyyttä ja varo, ettei toinen pääse sotkemaan mieltäsi ja ajatuksiasi.

12 3. Älä paljasta heikkoja kohtiasi
3. Älä paljasta heikkoja kohtiasi. Juttele vain työasioista ja pidä henkilökohtaiset asiasi, ajatuksesi ja tunteesi omana tietonasi. 4. Olet vahvoilla, kun toimit itse suoraselkäisesti, olet rehti ja aito oma itsesi. Älä lähde mukaan ilkeään juoruiluun ja juonitteluun. Jos kateellinen on narsistinen esimies, pitäkää porukalla yhtä ja tukekaa toinen toisianne. 5. Jos voit todella huonosti ja työkykysi ja terveytesi on uhattuna, harkitse työpaikan vaihtoa. Lähde: Susanna Lundell, Kateus työyhteisössä: Ohjeita kadehditulle

13 TALOUSELÄMÄ Työpaikalla kateudesta tulee ongelma, jos se estää asioiden jakamisen ja yhteistyön, tuhoaa ilmapiirin ja typistää luovuuden. Työyhteisö on otollinen ympäristö kateudelle, sillä moni rakentaa itsetuntoaan työn kautta. Ihminen myös kadehtii vertaistensa onnistumisia enemmän kuin menestyneitä tuntemattomia. Lundellin mielestä myös nykyajan narsistinen, yksilön saavutuksia korostava kulttuuri edistää kateutta, samoin huono johtaminen. Tunteita ei voi kieltää, mutta kateutta voi hillitä. Jos minä autan sinua ja sinä minua, kateus vähenee. Kiitollisuus ehkäisee kateutta.

14 Talouselämä… Johtajan pahin virhe on epäoikeudenmukainen palkitseminen. Oikeudenmukaisuus ei tarkoita tasapäistämistä, vaan jokaisen yksilöllisyyden kunnioittamista. Eikä kaikkia kielteisiä tunteita pidä luokitella kateudeksi – usein ihmisillä on aito syy tyytymättömyyteen. Kaikkea kateutta ei voi suitsia. Työpaikallakin saattaa törmätä narsistiseen tyyppiin, joka suojaa olematonta itsetuntoaan kovistelemalla muita. Tällöin ei valitettavasti auta muu kuin varuillaan olo. Kiusaavalle narsistille ei pidä paljastaa itsestään mitään.

15 Talouselämä… Lundellin terapeuttinen kirja on kepeä lukea. Mitään uutta se ei kuitenkaan varsinaisesti paljasta. Toisaalta kertoo paljon tästä ajasta, että kustantaja julkaisee työpaikan kateudesta kirjan. Ehkäpä kirjalle on tilaus, kun Lundellinkin kuvailema kateutta ruokkiva narsistinen kulttuuri tuntuu olevan maailmassa melkein yhtä paha ongelma kuin globaali finanssikriisi – narsismi saattaa olla jopa kriisin yksi syy.

16 Kateus ei kauas kanna (Ritva Raippa, Käsi kädessä – Hyvän mielen hyötylehti 6/2008)
kateus on kielteinen tunne toisen onnistumisesta kateuden tunne voi olla vihaa, alemmuutta, kykene-mättömyyttä tai syyllisyyttä kateus voi ilmetä inhona, panetteluna ja vastoinkäymisistä iloitsemisena kateellinen ahdistuu, jopa vaipuu itsesääliin, muiden menestyksestä => hän ei käsitä, että se mitä toisella on, ei ole itseltä pois kateus on voimakkaimmillaan silloin, kun se kohdistuu ”vain vähän” itseä parempiin kateus liittyy osin itsetuntoon, itsensä arvostaminen vähentää kateutta kateuden voi kääntää voimavaraksi, elämänohje ”Do it yourself”

17 Ritva Raippa takertuminen aikaisemmin käytettyihin tapoihin ja sääntöihin on tyypillistä kateutta työyhteisöissä: vanhempien ja nuorempien työntekijöiden välinen kateus: vanhemmat pitäytyvät vanhoissa käytänteissä ja kokevat nuorempien uudet toimintamallit uhkana, nuoret kokevat uhkana vanhempien käytännön osaamisen kateuden vastakohta on aito ilo lähimmäisen onnistumisesta ja menestymisestä

18 Lähteitä ”Kateus syö menestyksen eväät” ”Kerjäläinen kadehtii kerjäläistä ja runoilija runoilijaa!” (Hesiodos)


Lataa ppt "KATEUS TYÖYHTEISÖSSÄ Kehittämiskonsultti Susanna Lundellin (TTL) teoksen esittelyistä referointia ym. Eeva Toppari."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google