Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LAKEUDEN ETAPPI Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LAKEUDEN ETAPPI Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme"— Esityksen transkriptio:

1 LAKEUDEN ETAPPI Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme
ja ympäristömme hyväksi Esitellään Lakeuden Etapin toimintaa, eli sitä, kuinka jätehuolto täällä tapahtuu.

2 8 KUNNAN JÄTEHUOLTOA Asukkaita noin 130 000
Astian tyhjennyksiä yhteensä kpl Jäteasemia 11 kpl Asiakkaita jäteasemilla Ekopisteitä noin 70 kpl Toimialueella myös Rinki-ekopisteitä Missä nyt ollaan? Onko jollain esim. mökki jossain toisessa kunnassa, jossa myös on Etapin jätehuolto?

3 LAKEUDEN ETAPIN JÄTEHUOLTOKESKUS 1. Vaaka 2. Toimisto
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 LAKEUDEN ETAPIN JÄTEHUOLTOKESKUS 1. Vaaka 2. Toimisto 3. Ilmajoen Jäteasema 4. Hyödyntämistoiminnot 5. Siirtokuormaushalli 6. Loppusijoitus 7. Kekkilä Oy 8. Vesien tasausaltaat 9. Biokaasulaitos 10. Pilaantuneet maat 11. Vaarallisten jätteiden loppusijoitus 12. Konesuoja 13. Nestepitoiset jätteet 14. Lassila & Tikanoja 15. Tuhkakenttä Ilmakuva vuodelta Tämä on Etapin jätehuoltokeskus Ilmajoella, pääpaikka, jonne suuri osa jätteistä tulee kodeista (kaikki) ja jäteasemilta. Onko joku käynyt? Haluaako joku kysyä jotain jostain numeroiduista kohdista? Kohtaan 5., siirtokuormaushalli, tulevat kotien roskasäkit, eli poltettavat jätteet. Jos kysyvät niin: Kekkilä ja Lassila&Tikanoja vuokraavat Etapin tiloja (kohta 7 ja 14)

4 ETUSIJAJÄRJESTYS 1. Jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen
2. Uudelleenkäyttö 3. Kierrätys materiaalina 4. Hyödyntäminen energiana 5. Loppu-sijoitus Tässä on jätehierarkia, jonka mukaan meistä jokaisen tulisi toimia. Ensimmäinen vaihe on vähentää jätteen määrää ja viimeinen vaihe vasta se, että jäte päätyy kaatopaikalle (kohta 5). Kaatopaikalle ei mene nykypäivänä kuin ihan pieni osa jätteistä, vain 3 prosenttia! Tästä tärkeintä on kertoa ensimmäisestä kohdasta, jossa tulee lisää seuraavassa diassa. Jos tulee kysymyksiä muista kohdista voi ne kertoa: 2. Uudelleenkäyttö tarkoittaa sitä, että jäte käytetään uudelleen samaan käyttötarkoitukseen eli esimerkiksi annat jonkun lelun kaverillesi tai myyt kirpputorilla tavaraa. 3. Kierrätys on sitä, että jäte kiertää materiaalina esimerkiksi kun viet metallipurkin metallinkeräykseen siitä tehdään jälleen uusia metallituotteita sulattamalla! 4. Jätteen sisältämä energia saadaan talteen eli siitä tehdään energiaa! Tämä on sitä, mitä teidän roskapusseille tapahtuu, mennään siihen myöhemmin. 5. Kaatopaikka.

5 KUINKA VÄHENTÄÄ JÄTETTÄ?
Tässä kohtaa kysytään lapsilta, että kuinka he voisivat vähentää jätettä omalla kohdallansa.

6 KUINKA VÄHENTÄÄ JÄTETTÄ?
Esimerkkejä Tee ostoslista ennen kauppaan lähtöä, tällöin tulee harvemmin ostettua turhaa tavaraa Hanki kestävää ja laadukasta ja vältä kertakäyttötuotteita Älä osta aina uutta vaan osta kirpputoreilta lainaa kaverilta huolehdi hyvin nykyisistä tavaroista, huolla ja korjaa uudista vanhaa Suosi elämyksiä Osta kaverille lahjaksi vaikka leffaliput tavaran sijaan Jätettä syntyy luonnollisesti aina silloin kun ostaa jotain uutta.

7 VAARALLINEN JÄTE Vaarallista jätettä on käytöstä poistettu aine tai esine, joka voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jätteiden lajittelussa ensisijaisen tärkeää on saada vaaralliset jätteet erikseen muun jätteen joukosta. Tänä vuonna ( ) kampanjoimme vaarallisista jätteistä. Vaarallinen jäte on asia tai aine, joka voi aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan haittaa tai vahinkoa ympäristölle tai ihmisille. Esimerkiksi jäteöljyn kaataminen maahan saastuttaa maata ja voi pilata esimerkiksi alueen vesiä. Mitä jätteitä näät kuvissa? Muita esimerkkejä esim. hiuslakkapullo (vaaralliseen jätteeseen jos vähänkin ponnekaasua jäljellä), lääkkeet, energiansäästölamput, maalit jne. Vaaralliset jätteet kuuluu viedä jäteasemalle, jotta ne saadaan turvalliseen käsittelyyn.

8 VAARALLINEN JÄTE Vaarallista jätettä ovat muun muassa:
energiansäästölamput ja muut loisteputket elohopeakuumemittarit ja käyttämättä jääneet lääkkeet maalit, liimat ja lakat aerosolipurkit kuten hiuslakka- tai spraymaalipurkit (hölskyy tai pihisee, kyljessä kemikaalien vaarallisuusmerkintä)  torjunta- ja desinfiointiaineet käytetyt akut ja paristot (muista teipata navat!) jäteöljyt, öljynsuodattimet ja muut öljyiset jätteet No mitä niitä vaarallisia jätteitä sitten onkaan? Onko kukaan koskaan vienyt vaarallisia jätteitä jäteasemalle? Tai esimerkiksi paristoja kauppaan? Paristoista kannattaa teipata navat heti käytöstä poistettua (voi tulla tulipalo)

9 VAROITUSMERKIT Oletteko nähneet näitä merkkejä jossain aineessa tai esineessä? Tämä merkki kertoo siitä, että aine on vaarallista ja tällöin myös vaarallista jätettä, jos se jää tarpeettomaksi. Punareunaiset merkit ovat uusia merkkejä, oransseja ei enää paineta uusiin tuotteisiin.

10 POLTETTAVA JÄTE Kodin jäteastiassa
likaiset muovi- pahvi- ja paperipakkaukset ja styroksi pienet PVC-muovituotteet, esim. lelut, sadevaatteet vaatteet ja kengät lemmikkieläinten kuivikkeet hehkulamput ja sulakkeet yksittäisinä kappaleina muu soveltuva jäte Tämä on sitä jätettä, mitä kotona laitetaan omaan poltettavan jätteen jäteastiaan. Vaikka nimi on poltettava jäte, ei jätettä saa polttaa kotona (ainoastaan puhdasta puuta ja sytykkeenä kartonkia / paperia, muut on kielletty jätehuoltomääräyksissä Jätteen tie kodista energiaksi:

11 POLTETTAVAN JÄTTEEN REITTI
Kuljettaja hakee jäteastian sisällön kotipihasta ja kippaa sen jäteauton kyytiin. Sitten jätteet kuljetetaan Ilmajoelle siirtokuormaushalliin eli ns. välivarastoon.

12 POLTETTAVAN JÄTTEEN REITTI
Kuljettaja hakee jäteastian sisällön kotipihasta ja kippaa sen jäteauton kyytiin. Sitten jätteet kuljetetaan Ilmajoelle siirtokuormaushalliin eli ns. välivarastoon.

13 Siirtokuormaushallissa jätteet puretaan jäteautosta ja kuormataan vielä suurempaan autoon, joka kuljettaa ne Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen, lähelle Vaasaa. Lähdettäessä jätekuorma ajetaan vaa’an kautta, jossa punnitaan alueelle tulevia ja sieltä lähteviä kuormia.

14 Jätteet viedään Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen
Jätteet viedään Westenergyn jätevoimalaan Mustasaareen. Siellä auto kippaa ne suureen bunkkeriin (tässä voi katsoa kuvasta, missä näkyy ihminen joka valvoo jätteiden nostelua hihnalle). Jätteet nostellaan bunkkerista hihnalle (kuvassa keltaisena näkyvällä suurella ”kouralla” eli kahmarilla), jota sanotaan arinaksi. Arinalla jätteet poltetaan. Jätteistä jää jälkeen tuhkaa (…joka tuodaan Lakeuden Etappiin Ilmajoelle käsiteltäväksi). Videon voi katsoa, jos laitteet pelaavat ja aikaa on. Kesto noin minuutti.

15 BIOJÄTE ruoantähteet ja muut elintarvikkeet
hedelmien ja vihannesten kuoret kahvinporot, suodatin- ja teepussit munankuoret, ruodot ja luut Biojäte hyödynnetään biokaasulaitoksessa biokaasuksi ja maanparannusrakeeksi Biojätteeseen laitetaan kaikki ruuantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet. Kokatessa syntyy mm. kuoria, jotka kuuluvat biojätteeseen.

16 BIOKAASULAITOS ILMAJOELLA
Tältä näytää Ilmajoella sijaitseva biokaasulaitos. Siellä valmistetaan biojätteestä maanparannusrae Ranua! Videon voi katsoa, jos laitteet pelaavat ja aikaa on. Kesto noin minuutti.

17 EKOPISTEET Ekopisteet ovat kierrätyspisteitä, joissa kerätään paperia, pakkauslasia ja pakkausmetallia. Onko joku joskus nähnyt tällaisia astioita? Missä? Mitä niihin laitettiin? Millaista on paperi? Entä lasi? Miksi lasipurkkien kanssa pitää olla varovainen (jos lasi menee rikki, voi tulla teräviä sirpaleita)? Metalli? Videon voi katsoa, jos laitteet pelaavat ja aikaa on. Kesto noin minuutti. Ctrl + näpäytä linkkiä

18 PAPERI Ekopisteelle tai kiinteistön keräysastiaan
kaikki postilaatikon kautta talouteen tulleet paperit sanoma- ja aikakauslehdet mainokset kirjekuoret valkoiset paperipussit puhelinluettelot kirjat ilman kansia Puhdistetaan ja lajitellaan lajittelulaitoksella, siistataan paperitehtaalla uuden sanomalehtipaperin raaka-aineeksi.

19 LASIPAKKAUSJÄTE Ekopisteelle tai kiinteistön keräysastiaan
lasipurkit ja –pullot poista korkit ja kannet, etiketit ja kaulukset eivät haittaa Lasipurkeista tehdään uutta lasia. Muu lasi Esim. juomalasit, peili, maitolasi ja kristallit. Otetaan vastaan jäteasemalla. Lasit murskataan ja käytetään maarakennuksessa.

20 METALLIPAKKAUSJÄTE Ekopisteelle tai kiinteistön keräysastiaan
metalliset tölkit ja purkit metalliset kannet ja korkit metalliset keittiövälineet alumiinifoliot ja –vuoat Isot metalliromut jäteasemalle. Metalli käytetään uudelleen teollisuuden raaka-aineena.

21 KARTONKIPAKKAUSJÄTE Ekopisteelle tai kiinteistön keräysastiaan
kartonkiset tölkit ja muut kartonkipakkaukset munakennot pahvilaatikot wc- ja talouspaperien hylsyt Lajitellaan poltettavaa jätteeseen, ellei kiinteistöllä ole keräystä tai ekopistettä lähellä. Kierrätetään kartonkiteollisuuden raaka-aineena.

22 JÄTEASEMAT 11 jäteasemaa, joilla vastaanotetaan
kierrätettävän, poltettavan ja kaatopaikkajätteen pieneriä vaarallisia jätteitä Tänne viedään siis esimerkiksi jäteastiaan liian suuret jätteet, kuten vaikka sohvat. Myös monia muita jätteitä sisältyy kierrätettäviin jätteisiin: esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkaromu, puujäte, tiili- ja betonijäte ja niin edelleen. Kuinka moni on käynyt jäteasemalla ja mitä siellä tehtiin? (mitä vietiin, millaista oli) Romut ja roinat jäteasemalle: Videon voi katsoa, jos laitteet pelaavat ja aikaa on. Kesto noin minuutti. Ctrl + näpäytä

23 SÄHKÖ- JA ELEKTRONIIKKAROMU
Jäteasemalle isot ja pienet kodinkoneet televisiot ja stereot ATK-laitteet pienelektroniikka valaisimet sähköllä tai paristolla toimivat lelut Maksutta korkeintaan 3 kpl/ laitetyyppi/ asiakas/ tuontikerta. Laitteesta ei saa poistaa osia.

24 MILLÄ JÄTE KULKEE? Jätekuljetukset
Lokeroauto kerää yhdellä reissulla montaa eri jätelajia Ympäristöystävällistä: ei turhaan huristella edestakaisin Tällainen auto voi hakea jätteitä kotoa tai ekopisteiltä. Miten lokeroauto toimii: eri osiin eri jätteitä, eli vaikka lasia ja metallia voidaan ottaa samalla kertaa ilman, että ne menevät sekaisin. Vähän niin kuin omat huoneet eri jätteille!

25 TUTUSTU NETTISIVUIHIN
Etappi.com sivuilla voit mm. Tarkistaa jätehausta mihin mikäkin jäte kuuluu: Pelata Etapin arvoitus –peliä

26 KIITOS!


Lataa ppt "LAKEUDEN ETAPPI Tarjoamme toimivaa jätepalvelua asiakkaidemme"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google