Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Trukinkuljettajan tehtävät -Trukkikurssi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Trukinkuljettajan tehtävät -Trukkikurssi"— Esityksen transkriptio:

1 Trukinkuljettajan tehtävät -Trukkikurssi

2 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Johdanto Tällä kurssilla opit trukin käytön keskeiset periaatteet ja tiedostat turvallisuuteen vaikuttavat tekijät Kurssin läpikäynti ei poista tarvetta käytännön harjoitteluun trukilla todellisessa työympäristössä Trukkikortti EI ole yleismaailmallinen ajolupa ! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

3 Kurssin pääasiallinen sisältö
Trukkiturvallisuus Trukin valinta Trukkikäsitteitä Trukkityypit Trukin huolto ja kunnossapito Trukin painopiste sekä tasapaino-ominaisuudet Henkilönostot Trukilla ajaminen ja työskentely Trukkityön ergonomia Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

4 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkiturvallisuus Trukin liikuttelu ahtaissa tiloissa sisältää paljon riskejä Suomessa sattuu vuosittain yli tuhat trukkitapaturmaa Yleensä trukkitapahtumassa uhri on joku muu kuin kuljettaja Materiaalivahinkoja sattuu erään selvityksen mukaan 2000 – 5000 euron edestä / trukki Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

5 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkiturvallisuus Esimerkki: Trukkionnettomuus varastossa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

6 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkiturvallisuus Yleisiä trukkitapaturmia ovat: Trukin kaatuminen tai putoaminen Trukin päälle ajo tai esineen ja trukin väliin puristuminen Kuorman kaatuminen tai putoaminen Trukin sarvilta putoaminen tai liukastuminen trukista poistuttaessa Trukilla liikkuvassa tilassa (perävaunu) työskennellessä tilan siirtyminen Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

7 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkiturvallisuus Vaarallisten työtapojen taustalta löytyy aina joukko syitä niiden käyttöön Jo syiden tunnistaminen auttaa toimimaan turvallisemmin Seuraavat osatekijät ovat avainasemassa turvallisessa trukin käytössä: Trukin valinta Trukkityyppi Trukin kunnossapito Trukin käsittelytaito Liikennesäännöt Trukin ergonomia Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

8 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin valinta Onko trukin koko ja tyyppi oikea Riittääkö nostokyky vai työskennelläänkö jatkuvasti riskirajoilla ja äärirajoilla Onko turvavarustus kunnossa? Vilkkuvalot, Peilit, Sammutus, turvakatos… Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

9 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin valinta Löytyykö kaikki tarvittavat lisälaitteet henkilönostoihin ja erikoistavaroille Voisiko näkyvyyttä tai ohjaamon ja hallintalaitteiden ergonomiaa parantaa? Tyydyttävätkö ajo-ominaisuudet – kaarreajo, jarrutukset, maston liikkeet… Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

10 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin valinta Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

11 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Trukilla tarkoitetaan oman voimakoneensa avulla vapaasti liikkuvaa lähisiirtolaitetta, joka on ensisijaisesti suunniteltu kuormien nostamiseen, kuljettamiseen tai pinoamiseen Esimerkiksi manuaalinen haarukkavaunu (pumppukärryt) ei siis ole trukki Trukin ei tarvitse välttämättä nostaa mitään Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

12 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Nykyisin on olemassa kymmeniä eri trukkimalleja Nostokyvyt vaihtelevat n. 500 kilosta useisiin kymmeniin tuhansiin tonneihin Käyttövoimana trukeissa voi olla: Sähkö Diesel Bensiini Nestekaasu Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

13 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Käyttövoiman perusteella voidaan valita trukki esim. sisä- tai ulkotiloihin Trukit jaotellaan toimintatavan perusteella kolmeen eri ryhmään: Kiinteälavaisiin trukkeihin (kuormaa kantaviin) Hinaaviin ja työntäviin trukkeihin Nostaviin trukkeihin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

14 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Kuormaa kantavat trukit : Kylkitrukki Konttilukki Kurottaja Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

15 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Hinaavat ja työntävät trukit : Vetotrukki Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

16 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Nostavat trukit voidaan jakaa useampaan alaryhmään toimintatavan mukaan: Vastapainotrukit Tukipyörätrukit Työntömastotrukit Lavansiirtovaunut Matala- ja korkeakeräilytrukit Kapeakäytävätrukit AGV-trukit Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

17 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Vastapainotrukit Yleisin trukkityyppi Mahdollisuus varustella monipuolisesti Sisäkäytössä yleensä käyttövoimana sähkö ja ulkokäytössä joko nestekaasu tai diesel/bensa. Nostokyky 1000 kg ylöspäin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

18 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Tukipyörätrukit Yleisin pinoamistrukki Voi olla joko aisa- tai rattiohjattu Nostaa korkealle ja kapeassa tilassa Nostokyky max kg ja korkeus 6500 mm Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

19 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Työntömastotrukit Monipuolisin sisätrukki Vastapainotrukin ja tukipyörätrukin ”hybridi” Nostokyky on jopa 2500 kg ja nostokorkeus mm Monitietrukki on työntömastotrukin sovellutus Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

20 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Lavansiirtotrukki (-vaunu) Joko istuen, seisten tai kävellen ajettava Pieni omapaino mahdollistaa keveillä rakenteilla työskentelyn Soveltuu erinomaisesti kuormalava- kuormien siirtämiseen Nostokyky kg Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

21 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Matala- ja korkeakeräilytrukki Matalakeräilytrukkia käytetään varastoissa, joissa keräily tapahtuu 1. ja 2. keräilytasoilta Korkeakeräilytrukkia käytetään varastoissa, joissa keräily tapahtuu useilta eri keräilytasoilta Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

22 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit Kapeakäytävätrukki Käytetään ahtaissa tiloissa, missä normaalikokoiset trukit eivät mahdu kulkemaan Vaativat ainoastaan mm tilaa hyllyjen välissä Yleensä induktio- tai kisko-ohjattuja Lastaus ja purkaminen tapahtuu yleensä trukin sivuilta Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

23 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit AGV (Automated Guided Vehicle), automaattitrukki, vihivaunu Toimivat ilman kuljettajaa Toimivat aina ennalta rajatulla alueella yleensä sisätiloissa Ohjaus tapahtuu esim. laserien tai seinälle/lattialle sijoitettavan induktionauhan avulla Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

24 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityypit AGV-trukit pystyvät jopa kommunikoimaan toistensa kanssa Ovat täysin omatoimisia, ajavat mm. itsestään latausasemalle, kun akku tyhjenee Esittelyvideo AGV paperitehtaassa AGV juomatehtaassa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

25 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkikäsitteittä Trukkien käyttöön ja trukkien maailmaan liittyy muutamia käsitteitä joita trukin kuljettajan on syytä tietää Mastot: Jaetaan yleensä neljään eri kategoriaan: simplex-, duplex- triplex- ja quatro-mastoihin Vapaanostomasto Vapaanosto = se alue mikä pystytään nostamaan haarukoita ilman, että maston korkeus vielä muuttuu Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

26 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkikäsitteittä Alarakennekorkeus = trukin matalin korkeus haarukat alas laskettuna Ylärakennekorkeus = trukin suurin korkeus haarukat ylös nostettuna Nostokorkeus = haarukoiden yläpinnan korkeus lattiatasosta mitattuna Haarukkapituus = haarukan pituus kärjestä tyveen (yleensä 1150 mm) Haarukkaleveys = normaalisti yhden haarukan leveys Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

27 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkikäsitteittä Haarukoiden leveys = kahden haarukan leveys haarukoiden ulkopinnasta mitattuna Työkäytäväleveys = trukin vaatima käytäväleveys, jossa trukki mahtuu kääntymään ympäri kuorman kanssa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

28 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkikäsitteittä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

29 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kunnossapito Trukeista kannattaa aina pitää hyvää huolta, koska: Huonokuntoinen trukki on vaaraksi itselle ja muille Huoltamalla ja korjaamalla pikkuviat heti, voidaan estää isommat remontit myöhemmin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

30 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kunnossapito Jättämällä rikkinäisen tai sotkuisen trukin kaverille, saat sellaisen varmasti myös itselle Epäkuntoisella trukilla ei saa työskennellä Työpaikallasi tulee olla määritellyt toimintatavat koskien trukkien huoltoa ja korjauksia Jätä tarkka tieto oireista, jotta juuri oikea paikka tulee korjattua Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

31 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kunnossapito Ajoonlähtötarkastus Aina ennen ajovuoron alkua työpaikalla tai koulussa on syytä tarkastaa ajoneuvon tai työkoneen ajokunto Näin säästytään monelta ikävältä asialta etukäteen ja ennen kaikkea pidetään huolta itsestä ja muista! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

32 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kunnossapito Ajoonlähtötarkastus: 1. Tarkasta trukki ulkopuolisesti (silmämääräisesti) vaurioiden ja vuotojen varalta 2. Tarkasta kuljettajan työtila, turvakatos turvaohjaamo 3. Tarkasta hydrauliikkaneste (polttomoottorikäyttöisessä trukissa myös polttoaine ja jäähdytinneste), akun varaus 4. Tarkasta renkaat 5. Tarkasta nostolaitteen ja maston sylinterit, letkut ja nostoketjut Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

33 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kunnossapito 6. Tarkasta haarukat 7. Kokeile työhydrauliikan toiminto käyttämällä kaikkia mahdollisia hydraulisia laitteita 8. Kokeile käyttö- ja käsijarrun toiminta 9. Kokeile ajotoiminta ajamalla hitaasti eteen ja taaksepäin 10. Kokeile ohjauksen moitteeton toiminta 11. Kokeile äänimerkki ja valojen toiminta (12. Tarkasta akkuveden määrä ainakin kerran viikossa ja lisää sitä tarvittaessa) Ilmoita työnjohdolle ja huoltoon välittömästi jos havaitset jonkun puutteen trukissa! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

34 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin painopiste PAINOPISTE= Piste, johon kappaleen koko painon voidaan ajatella keskittyvän Tasaisen kappaleen painopiste sijaitsee kappaleen keskellä, kappaleet tosin harvoin ovat aivan tasaisia. Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

35 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin painopiste Kuorma on AINA pyrittävä ottamaan trukin haarukoille, niin että sen painopiste on mahdollisimman alhaalla tai lähellä haarukoiden tyveä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

36 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin painopiste Trukin kaatuminen on yleisin syy kuljettajien vakaviin loukkaantumisiin Tasapainoon vaikuttaa erityisesti painopisteen paikka Painopisteestä alas kulkevan luotiviivan tulee sijaita tukipisteistä muodostuvan tukipinnan sisällä, jotta trukki pysyisi pystyssä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

37 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin painopiste Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

38 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin painopiste Mitä korkeammalla taakka on, sitä helpommin painopisteestä lähtevä luotisuora ylittää tukialueen Pienikin kuoppa lattiassa voi kaataa trukin tai pudottaa kuorman Trukin ja kuorman yhteinen painopiste on sitä edempänä, mitä suurempi on taakan paino ja etäisyys trukista Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

39 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kaatuminen Painopisteen lisäksi keskipakovoima vaikuttaa trukin tasapainoon Kappaleet pyrkivät jatkamaan matkaansa alkuperäiseen suuntaansa pysähdyttäessä tai käännyttäessä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

40 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukin kaatuminen Jos huomaat trukkisi alkavan kaatua: 1. ÄLÄ hyppää, pysyttele trukin sisällä! 2. Pidä kiinni ohjauspyörästä 3. Tue itseäsi jaloilla 4. Nojaa vasten kallistuskulmaa 5. Nojaa eteenpäin. Huom! Trukista putoaminen on estettävissä käyttämällä turva- vyötä! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

41 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Allasi on kaksi täysin erilaista ajoneuvoa, kun ajat trukilla tyhjänä tai kuorma päällä Tyhjän trukin tasapainoon vaikuttaa trukin oma painopiste, kun taas kuormatussa trukissa ratkaisee trukin ja kuorman yhteisen painopisteen paikka Kummassakin tapauksessa trukki voi kaatua, mutta vähän eri syistä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

42 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Trukki ilman taakkaa: Yleisimmiten trukilla kaadutaan juuri tyhjänä Miksi näin on ja miten kaatuminen tyhjällä trukilla sitten tapahtuu? Kun kuorman putoamista ei tyhjällä trukilla tarvitse varoa, mennään kurveihin liian vauhdilla ja käännetään liian jyrkästi Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

43 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Pinnan kaltevuus, kuopat ja lattialla lojuvat tavarat tai kolhaisu esimerkiksi hyllytolppaan antaa sen viimeisen silauksen Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

44 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Trukki ilman taakkaa, kova vauhti: Nopeuden lisäys ei pelkästään lisää kaatumisriskiä, vaan myös törmäysvaara muihin liikkujiin kasvaa Keskittyminen kohdistuu trukin hallintaan, kun pitäisi tarkkailla ympäristöä Myös ajomatka ennen jarrutuksen alkamista pitenee, samoin kuin jarrutuksen aikainen pysähtymismatka Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

45 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Trukki ilman taakkaa, vauhdilla kurviin: Painopiste on lähes trukin tukipisteistä muodostuvan kolmion toisen reunan päällä Suri vaara kaatua, jos joku on jättänyt huolimattomuuttaan tielle kuormalavasta irronneen tukilaudan tai jonkun muun vastaavan Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

46 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Trukki taakan kanssa: Taakan ja trukin yhteinen painopiste on silloin yleensä lähes etupyörien linjalla olevalla tukiviivalla Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

47 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Luiska-ajo: Aja rauhallisella nopeudella sekä ylös että alas Älä käänny, äläkä aja poikittaissuuntaan! Kallista mastoa, jos se on mahdollista Aja kuormattuna aina kuorma ylämäen puolella! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

48 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Luiska-ajo: Ilman kuormaa on vastapainotrukilla mahdollista ajaa haarukat alamäen suuntaan, jolloin paino siirtyy vetävien pyörien päälle ja pito paranee Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

49 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Luiska-ajo: Onko sallittua? Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

50 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Auton lastaus luiskan avulla: Varmista, että auto on paikoillaan ja jarrut päällä Varmista, että luiska/ramppi on paikoillaan ja kestää trukin painon, jos et ole varma , ÄLÄ AJA!! Auto voidaan tukea kiiloilla tai sidontaliinoilla, jotka kiinnitetään laituriin. Sovi aina työnjohdon kanssa luiska-ajan pelisäännöistä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

51 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Painopiste-etäisyys Tarkoittaa kuorman painopisteen ja haarukoiden tyven välistä etäisyyttä Kuvassa paino- piste-etäisyys on 600 mm Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

52 Trukin tasapaino-ominaisuudet
Painopiste-etäisyys Vastapainotrukeilla mitoituksessa käytetty painopiste-etäisyys vaihtelee seuraavasti: 400 mm kun nostokyky on alle 1000 kg 500 mm kun nostokyky on 1000 kg – 5000 kg 600 mm kun nostokyky on 5000 kg – kg Tukipyörä- ja työntömastotrukkien painopiste-etäisyys on aina 600 mm Tarkista aina painopiste-etäisyys ja nostokyky! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

53 Turvallisuusohjeita trukkityöhön
Pidä trukin haarukat noin 10 cm:n korkeudella Nosta ne hieman ylemmäs luiskissa ja epätasaisessa maastossa Varmista joka tilanteessa, että näet minne ajat Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

54 Turvallisuusohjeita trukkityöhön
Aja työkoneella niin päin, että näet varmasti ajosuuntaan Aja tasaisesti – jatkuva jarruttelu ja kiihdyttely kuluttaa niin trukkia kuin kuljettajan niskojakin Jätä noin kolmen trukin välimatka edelliseen Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

55 Turvallisuusohjeita trukkityöhön
Ylimääräisiä henkilöitä ei saa kuljettaa trukin sarvilla, kuorman päällä eikä myöskään hytissä, jollei siinä ole erityisesti toiselle henkilölle tarkoitettua paikkaa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

56 Turvallisuusohjeita trukkityöhön
Kuorman alla ei saa koskaan olla ihmistä Vaikka trukin kuljettajan vastuulla on estää ketään menemästä ylös nostetun taakan alle, on sieltä pois pysyminen myös jokaisen oma etu Jalkojen ja käsien lepuuttelu työkoneen hytin ulkopuolella on kielletty oman turvallisuutesi vuoksi Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

57 Turvallisuusohjeita trukkityöhön
Suojaimien käyttö ei osoita pelkoa, vaan kertoo käyttäjänsä asenteesta Turvakengät myös vähentävät nilkan nyrjähdyksiä ja liukastumisia Muista myös kestävät ja istuvat työkäsineet sekä lämmin ja näkyvä vaatetus KOULUSSA AJAESSA ON AINA PAKOLLISTA KÄYTTÄÄ SUOJAVAATETUSTA JA TURVAKENKIÄ!! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

58 Turvallisuusohjeita trukkityöhön
Tulipalo varastossa on aina suuronnettomuusriski Palossa ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevia tuhojen laajuudelle Siksi poistumisteiden, palo-ovien sekä ensisammutus- ja sähkökaappien edustat on pidettävä vapaana tavarasta ja trukeista Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

59 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Henkilönostot Käytä aina henkilönostoihin siihen tarkoitettua ja hyväksyttyä henkilönostokoria Korin ja kuorman yhteispaino saa olla max. 500 kg Korin lattian on oltava luistamaton ja läpinäkyvä, esim. verkkolevy, jonka suurin sallittu silmäkoko on 15 mm Korissa oleva ovi ei saa avautua ulospäin ja siinä on oltava itselukittuva salpa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

60 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Henkilönostot Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

61 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Henkilönostot Myös trukin pitää olla hyväksytty henkilönostoihin Nostokyvyn tulee olla 5 kertaa korin ja kuormanpaino suurimmalla nostokorkeudella Haarukoiden nosto- ja laskuliikkeiden nopeus enimmillään 0,3m/s Etuakselilla umpikumirenkaat tai kahdet ilmakumirenkaat napaa kohden Työskentelyn ajaksi trukki on varustettava työvilkuilla Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

62 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Henkilönostot Maston kallistus tulee estää henkilön ollessa nostettuna Sähkötrukeissa tulee seisontajarru varustaa kytkimellä, joka katkaisee virran ajomoottorista seisontajarrun ollessa kytkettynä Hydrauliikan varmistus Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

63 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Henkilönostot Nostaa saa vain 18 vuotta täyttänyt, pätevä ja siihen luvan saanut henkilö Vuoden työkokemus vastaavanlaisella työkoneella Nostokorissa saa olla vain täysi-ikäinen ja terve henkilö Henkilönosto on suunniteltava etukäteen Suunniteltava niin, ettei työstä aiheudu varaa niin työn suorittajille kuin ulkopuolisille Työnantajan on järjestettävä henkilönostoille työn valvoja! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

64 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Henkilönostot Ohita itse trukillasi aina riittävän kaukaa henkilönostoa suorittava trukki Kolhaisu kaataa nostavan trukin helposti tai nostettu henkilö voi horjahtaa alas Trukilla kuljetetaan vain tavaraa, ei ihmisiä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

65 Trukilla ajaminen - ajosuunta
Ajosuuntaa ohjaavat vivut ja polkimet vaihtelevat hyvin paljon trukkityypeittäin Vastapainotrukki on yleisin trukkityypeistä, sen pääajosuunta on aina kuormansuuntainen -> haarukat edellä Vastapainotrukkia ajetaan istualleen ajosuuntaan Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

66 Trukilla ajaminen - ajosuunta
Ajosuuntaa voidaan vaihtaa Manuaalisella vivulla eteen/taakse, ajonopeutta säädellään polkimella Jalkapolkimilla, joissa yleensä toinen poljin vaihtaa suunnan eteenpäin ja toinen taakse päin Jos trukissa on kaksi jarrupoljinta, vasemmanpuoleinen toimii ns. ”mateluajopolkimena” ja oikean puoleinen toimii normaalina jarruna Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

67 Trukilla ajaminen - ajosuunta
Ajosuuntaa voidaan vaihtaa Pelkästään manuaalisella vivulla eteen ja taakse Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

68 Trukilla ajaminen - kääntyminen
Koska trukit on suunniteltu työskentelemään ahtaissa olosuhteissa niiden ohjaus on nopeampi Useimpia trukkeja ohjataan takapyörää kääntämällä ja tästä johtuen trukin peräosa liikkuu erittäin nopeasti sivusuuntaan Ero on siis merkittävä esimerkiksi auton ohjaukseen verrattaessa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

69 Trukilla ajaminen - kääntyminen
Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

70 Trukilla ajaminen -kääntyminen
Kolmipyöräinen vastapainotrukki kääntyy pienemmässä tilassa kuin nelipyöräinen Käytännössä trukki pyörähtää ”paikallaan” ympäri Vastapainotrukilla käännös voidaan aloittaa kulman ollessa trukin rungon puolessa välin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

71 Trukilla ajaminen -kääntyminen
Tukipyörätrukki on suunniteltu vielä pienempään tilaan kuin vastapainotrukki Täydessä käännöksessä keskipakoisvoima kohdistuu kuljettajaan eikä kuormaan -> VAROVAISUUTTA! Tukipyörätrukilla ajaessa käännös voidaan aloittaa kulman ollessa n. maston kohdalla Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

72 Trukilla ajaminen -kääntyminen
Kertaus: Ohjausperiaatteet vaihtelevat eri trukeilla, joten tarkasti liikkeet oppii vasta käytännön työssä Trukeissa kääntyvät takapyörät siksi kääntösäde on pieni Trukin taakse tulee kuitenkin jättää tarpeeksi tilaa, ettei jyrkästi kaartuva perä osu takana esineisiin, rakenteisiin tai ihmisiin Varo myös, etteivät renkaat mene linkkuun! Tämä voi jopa kaataa trukin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

73 Trukilla ajaminen -hallintalaitteet
Hallintalaitteilla tarkoitetaan trukin ajoon ja kuorman käsittelyyn liittyviä ohjaimia Standardi SFS 2782 määrittelee hallintalaitteiden sijainnin ja toimintasuunnan sekä suosittelee, että ne olisivat mahdollisimman hyvin sopusoinnussa ihmisen luonnollisten ja yleisesti totuttujen reaktioiden kanssa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

74 Trukilla ajaminen -hallintalaitteet
Esimerkkejä hallintalaitteista: Vastapainotrukki Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

75 Trukilla ajaminen -hallintalaitteet
Tukipyörätrukki Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

76 Trukilla ajaminen -hallintalaitteet
Lavansiirtovaunu Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

77 Trukilla ajaminen -hallintalaitteet
Yleisimmät symbolit Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

78 Trukilla ajaminen -hallintalaitteet
Muut symbolit Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

79 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Trukkia on aina ajettava varsinaiselta kuljettajan paikalta Mikään kehonosa ei saa missään tapauksessa olla trukin ääriviivojen ulkopuolella Ajon aikana kuorma aina alhaalla, jos mahdollista kallistettuna taaksepäin! Kuormaa ei ole syytä nostella muuten kuin pinottaessa Haarukoiden laahaaminen maata/lattiaa vasten on kielletty Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

80 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Ajo-ohjeita trukin kuljettajalle: Ole erityisen tarkkaavainen kuin muita henkilöitä, liikkuvia tai kiinteitä esineitä on työalueella Koulun alueella AINA TURVA-AITA! Ainoastaan opettajalla on oikeus liikkua varoen turva-aidan sisällä koneiden ollessa liikkeessä! Ilman erillistä käskyä opiskelijoiden liikkuminen turva-aidan sisällä on EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

81 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Ajo-ohjeita trukin kuljettajalle: Kuorma rajoittaa näkyvyyttä Kapeilla käytävillä ajaessa on varmistettava, että trukille ja kuormalle on riittävästi tilaa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

82 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Ajo-ohjeita trukin kuljettajalle: Varo yläpuolisia esteitä Putkistot, valaisimet, oviaukot Ota huomioon vapaakorkeus + kuorman korkeus Ota huomioon myös kuorman leveys mm. oviaukkojen kohdalla Ylitä rata- ja nosturikiskot vinottain, näin kuorma pysyy paremmin kyydissä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

83 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Ajo-ohjeita trukin kuljettajalle: Nopeus on aina sovitettava tilanteen mukaan, ota huomioon kuorma, näkyvyys, muut henkilöt sekä mahdolliset esteet Nopeutta on vähennettävä risteyksissä ja tilanteissa joissa näkyvyys on huono Jollei näkyvyyttä ole tarpeeksi, on syytä käyttää apulaista Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

84 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Ajo-ohjeita trukin kuljettajalle: Holtiton ajotapa (esim. hallitsemattomat kiihdytykset ja jarrutukset, ylisuuri tilannenopeus tai trukeilla muuten ”leikkiminen”) voi johtaa vakaviin onnettomuuksiin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

85 Trukilla ajaminen -työkäyttö
Ajo-ohjeita trukin kuljettajalle: Trukeilla on aina ajettava sellaisella nopeudella, että se voidaan turvallisesti pysäyttää Ajon aikana vaikuttavat yhtä aikaa painovoima, liike-energia ja keskipakovoima, mikä pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa kaatumisen, hallinnan menetyksen tai taakan putoamisen Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

86 Trukilla ajaminen – kuorman kuljettaminen
Ennen kuorman ottamista haarukoille on kuljettajan tiedettävä tai arvioitava kuorman paino, kuorman painopiste sekä tunnettava trukin nostokyky ja painopiste-etäisyys Kuljettajan on aina varmistuttava siitä, että kuorma pysyy kasassa kuljetuksen ajan Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

87 Trukilla ajaminen – kuorman kuljettaminen
Koskaan ei saa ottaa kuormaa joka on huono tai ei pysy yhdessä kasassa tai saattaa rikkoutua kuljetuksen aikana Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

88 Trukilla ajaminen – kuorman kuljettaminen
Painavat tavarat kannattaa yleensä sijoittaa mahdollisimman alas (muista painopiste) Haarukat työnnetään lavan alle koko pituudeltaan Haarukoiden kuormittavuus vähenee Trukin vakavuus paranee Muista tarpeen tullen kaventaa tai leventää haarukoita! Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

89 Trukilla ajaminen - hyllytys
Valmistelu ja lavan ottaminen: Työnnä haarukat lavan alle perille asti. Varo takana olevia tavaroita ja rakenteita Nosta lava n. 10 cm korkeudelle. Jos kuorma tuntuu huteralta, levitä haarukoita Jos lavan painopiste on liian edessä, ota lava kyytiin toisinpäin. Kallista sarvia tai mastoa taaksepäin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

90 Trukilla ajaminen - hyllytys
Katso ympärillesi ennen liikkeelle lähtöä. Lähde liikkeelle tasaisesti Ajaessasi tarkkaile vuoroin kuormaa ja vuoroin muita liikkujia Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

91 Trukilla ajaminen - hyllytys
Lava hyllyyn: Lähestyminen aja kohtisuoraan hyllypaikan eteen, pysähdy ja suorista masto ennen nostoa Nosto hyllyyn Nosto tapahtuu pysähdyksissä ja masto pystysuorassa. Ylitä hyllypaikan vaakapalkki muutamalla sentillä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

92 Trukilla ajaminen - hyllytys
Lava paikoilleen Aja varovasti eteenpäin. Käyttäessäsi tukipyörätrukkia varo, ettet kolhi alatason lavoja Laske lava hitaasti alas tukevasti molempien vaakapalkkien päälle Älä laahaa haarukoita pitkin hyllypalkkia. Katso taaksesi ennen peruutusta laske kuorma kokonaan alas ennen liikkumista Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

93 Trukilla ajaminen - hyllytys
Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

94 Trukilla ajaminen - hyllytys
Hyllytys työntömastotrukilla: 1. Aja rauhallisesti hyllyn eteen kohtisuoraan, kuorma alhaalla 2. Nosta kuorma niin korkealle, että se ylittää hyllyn alatason Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

95 Trukilla ajaminen - hyllytys
Hyllytys työntömastotrukilla: 3. Työnnä mastoa eteenpäin, kunnes haarukat ja kuorma ovat hyllytason päällä 4. Aja varovasti hyllytason eteen, laske haarukoita niin että ne irtautuvat kuormasta, mutta eivät ”makaa” hyllytason päällä, varmista että kuorma pysyy, peruuta pois Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

96 Suositeltavia liikennesääntöjä trukeille
Noudatetaan oikeanpuleista liikennettä Kävelijät väistävät trukkeja, mutta työpisteeseen satunnaisesti tuleva trukki väistää siellä työskenteleviä Trukki väistää painavaa haarukkavaunua vetävää kulkijaa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

97 Suositeltavia liikennesääntöjä trukeille
Kuormattu työkone saa mennä ennen tyhjänä ajavaa, mutta muuten väistetään oikealta tulevia Sivukujilta, esim. Hyllyjen väleistä tulevat väistävät pääkäytävillä ajavia Älä aja, jos et näe! Osoita muille selvästi, mitkä ovat aikeesi Noudata aina ensisijaisesti työpaikan omia ajosääntöjä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

98 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Kuljetusyksiköt Kuljetusyksiköt tulee valita niin, että kaikki toimitusketjujen vaiheet sujuvat turvallisesti Rullakon renkaiden pitää pyöriä kunnolla. Vikuroiva rullakko on esim. autonkuljettajalle todellinen riskitekijä Kuormalavan kansi- ja tukilankkujen pitää olla ehjä Naulankannat eivät saa olla nousseet ylös Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

99 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Kuljetusyksiköt Viallinen lava ei ole vaihtokelpoinen, ja se voi kaatua kuljetuksessa tai pudota hyllystä Kuljetusyksiköt eivät saa olla kohtuuttoman likaisia, märkiä tai pahanhajuisia Yksikön tunnusten pitää olla tallella, esim. lavassa FIN-, SFS-, valmistaja- ja vuosileima Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

100 Kuljetusyksikköjen kuormaus
Aseta tavarat lomittain vuorokerroksin sido kuorma tukevaksi Pyri saamaan painopiste mahdollisimman alas ja mieluummin lähelle trukin sarvia Huomioi trukin ja taakan yhteisen painopisteen paikka Kuormaa FIN-lavalle korkeintaan 1000 kg Suositus rullakon maksimipainoksi on 400 kg Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

101 Kuljetusyksikköjen kuormaus
Pidä kuorma matalana, jotta näet eteesi ja kuorma voidaan purkaa turvallisesti Laita keveimmät tuotteet ylös Tarkista, onko pakkauksessa vaarallisten aineiden merkintöjä Tutustu aineiden yhteen kuormausmääräyksiin sekä käsittely- ja turvallisuusohjeisiin Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

102 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityön ergonomia Trukin tärinä sekä työskentely kiertyneissä ja epämukavissa asennoissa aiheuttaa kuljettajalle monia vaivoja, jos ennalta ehkäisyyn ei kiinnitetä ajoissa huomiota Säädä työkoneen penkki ja hallintalaitteet itsellesi sopiviksi työvuoron alussa Poista kaikki roskat ja muu irtotavara ohjaamon lattialta Pidä rengaspaineet oikeina ja kone muutenkin kunnossa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

103 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityön ergonomia Käytä hyväksesi peilejä, maston korkeusmerkkejä tai hytin kallistuslaitetta Pidä itsesi lämpimänä vaatteilla ja trukin lämmityslaitteilla Käytä turvakenkiä Venyttele ennen työtä ja tee taukoliikkeitä myös työpäivän aikana Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

104 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityön ergonomia Kuljettajan tapaturma sattuu usein trukista poistuttaessa Hyppäämisestä seuraa myös keholle haitallinen tärähdys Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

105 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityön ergonomia Riskejä voidaan vähentää: Käyttämällä tukevia ja pitäviä turvakenkiä Laskemalla jalka lattiaan mahdollisimman kohtisuorassa asennossa Varmista, ettei astumiskohdassa ole vettä, jäätä, roskia tai kuoppaa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

106 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
Trukkityön ergonomia Astumalla askelman kerrallaan ja tukemalla toisella kädellä trukkiin Astumalla alas vasta työkoneen pysähdyttyä kokonaan Pitämällä jalkalihaksesi kunnossa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

107 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
KERTAUS Valitse oikea työkone oikeaan tehtävään ja ympäristöön Jätä työvälineesi seuraavalle sellaisessa kunnossa kuin haluaisit sen itse saada Aja rauhallisesti – säästä itseäsi, työkavereitasi, kuormaa ja konettasi Tarkkaile ympäristöäsi ja säilytä näkyvyys kaikissa tilanteissa Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )

108 Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )
KERTAUS Noudata aina työpaikkasi liikennesääntöjä Rakenna, kuljeta ja nosta vain tukevia ja ehjiä kuormia Pidä omalta osaltasi työympäristö järjestyksessä ja siistinä Trukinkuljettajan tehtävät ( 5ov )


Lataa ppt "Trukinkuljettajan tehtävät -Trukkikurssi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google