Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TU Läsnäoloharjoitukset 4 VALUUTAT JA RAHATALOUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TU Läsnäoloharjoitukset 4 VALUUTAT JA RAHATALOUS"— Esityksen transkriptio:

1 TU-91.1001 Läsnäoloharjoitukset 4 VALUUTAT JA RAHATALOUS

2 1. Lue inspiraatioksi alla olevat linkit
1. Lue inspiraatioksi alla olevat linkit. Erityisesti USA (mutta myös aiemmin EU), ovat vaatineet Kiinaa jo yli vuosikymmenen harjoittamaan joustavampaa valuuttakurssikurssipolitiikkaa. Mitä tarkoittaa se, että esim. Donald Trump syyttää Kiinaa valuutan manipuloinnista ja on sanonut Kiinan olevan ”currency manipulator”? Etsi tietoa Kiinan valuutan kurssikehityksestä sen jälkeen, kun se siirtyi pois kiinteästä USA:n dollariin sidotusta järjestelmästä. Pohdi millaisia mahdollisia vaikutuksia maailman taloustilanteella (tai poliittisella ilmapiirillä) on ollut Kiinan keskuspankin harjoittamaan valuuttapolitiikkaan. Lisäksi analysoi yuanin hypoteettista valuuttakurssikehitystä sen viennin ollessa vahvaa ja jos samalla yuanin annettaisiin kellua täysin vapaasti. Käytä kysyntä-tarjonta-analyysiä ja piirrä analyysistäsi sopivat kaaviot.

3 Kiinteä valuuttakurssi v. 1995 - 2005
Finassikriisi alkaa…

4 Finassikriisi alkaa…

5 Vuosina 1995-2005 Kiinassa kiinteät valuuttakurssit
Renminbi (yuan) oli sidottu USA:n dollariin vaihtosuhteella yuania/dollari. Heinäkuussa 2005 luovuttiin kiinteästä kurssista ja 2.1% revalvaation jälkeen siirryttiin valuuttakoriin sidottuun, kapeaan ja tarkasti valvottuun vaihteluväliin. Kun Yhdysvaltojen dollari heikentyminen jatkui Kannusti se Kiinan keskuspankkia sallimaan yuanin kurssin aikaisempaa voimakkaamman vahvistumisen suhteessa dollariin. Kaiken kaikkiaan yuan ehti vahvistunut jo n. 30% vuoden arvosta ennen finassikriisiä. Finanssikriisin alettua Kiina tiukensi valuutta- politiikkaansa…

6 Viime aikoina on näyttänyt siltä, että Kiina on vähitellen muuttamassa tiukasti säännösteltyä valuuttasidonnaisuuttaan USA:n dollarista ainakin osittain kelluvan valuutan suuntaan. Merkkejä sidoksen löyhentämisestä saatiin viime elokuussa, kun CNY/USD-kurssia devalvoitiin kolmena peräkkäisenä päivänä ja samalla muutettiin viitearvon määrittymistä markkinavetoisemmaksi.

7 Kiinan johto ilmoittanut tavoittelevansa juanin vapaata kelluntaa vuoteen 2020 mennessä.
Vaihtosuhde 6,6278yuan/dollari 7,788 yuania/euro.

8 China a Currency Manipulator?
Eräät amerikkalaispoliitikot uskovat Kiinan saaneen epäreilun kilpailuaseman maailmanmarkkinoilla pitämällä valuuttakurssinsa keinotekoisesti alhaalla. Kiinan ja Yhdysvaltojen kiistan ytimessä on Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämä maiden kahdenvälisessä kaupassa.

9 By far the largest bilateral trade imbalance is with China
By far the largest bilateral trade imbalance is with China. The United States ran a $347 billion deficit with China in The next largest contributor to the deficit, at $68 billion, is Japan.

10 Kiinan talouskasvu: ulkomaankauppa ja ulkomaiset sijoitukset Kiinaan lisäävät yuanin kysyntää. Miten valuuttakurssi kehittyy? Jos kiinteä kurssi: €/Yuan Dollari heikkenee yuan heikkenee

11 Jos olisi kelluvat valuuttakurssit… yuan vahvistuisi ja siis heikentäisi mahdollisesti ulkomaan kauppaa, mutta toisaalta tuontitavarat olisivat edullisempia… Suuret ulkomaiset investoinnit ja ylijäämäinen vaihtotase kasvattavat yuanin kysyntää voimakkaasti. SY $/Yuan DY QY

12 Miten joustavampaa valuuttakurssipolitiikka vaativat ajattelevat revalvoitumisen parantavan vaihtotaseongelmaa? Yuanin revalvoitumisen ajatellaan vähentävän kiinalaisten tuotteiden kysyntää ja vastaavasti lisäävän amerikkalaisten ja eurooppalaisten tuotteiden kysyntää ja näin tasapainottavan vaihtotaseita… Tosin kokemus esim. Japanin ja USA:n välisestä kaupasta kertoo, ettei vaihtokurssin suurikaan revalvoituminen välttämättä auta…

13 Yuanin revalvoituminen on myös Kiinan etu? jatkoa
Jos Kiina antaa valuuttansa vahvistua: pitkällä aikavälillä edistäisi maan kehitystä kohti tasapainoisempaa taloutta; yksityinen kulutus Kiinassa kasvaisi ostovoiman vahvistuessa.

14 EU:n velkakriisi on johtanut moniin ongelmiin Euroopassa. Pohdi mm
EU:n velkakriisi on johtanut moniin ongelmiin Euroopassa. Pohdi mm. alla olevia kysymyksiä: Miksi ja millaisia muutoksia on tehty alkuperäiseen Maastrichtin vakaus- ja kasvusopimukseen sen voimassaoloaikana?

15 Vakaus- ja kasvusopimuksen kritiikki alkaa:
Euro Stability Pact is stupid, says Prodi By David Haworth in Brussels and George Trefgarne  (Filed: 18/10/2002) The European Union's Stability and Growth Pact, designed to support the euro, suffered another blow yesterday when Romano Prodi, president of the European Commission, described it as stupid".

16 Mistä kiista syntynyt? Suhdannepolitiikan harjoittamisen mahdollisuudet EMU:ssa???
Itsenäisestä rahapolitiikasta luovuttu … Kansallinen itsenäinen finanssipolitiikka saa korostetun merkityksen, mutta SGP rajoittaa budjettialijäämän käyttöä esimerkiksi matalasuhdanteessa, jos ylijäämää ei ole saatu kerättyä riittävästi noususuhdanteen aikana.

17 Entä, jos sopimusta rikotaan?
Mahdollisuus määrätä sanktioita jäsenvaltiolle, joka ei poista alijäämää. maksettava EU:lle koroton talletus, joka voidaan muuttaa sakoksi, jos liiallista alijäämää ei korjata seuraavan kahden vuoden aikana. Mutta tätä mahdollisuutta ei käytetty kun olisi pitänyt …

18 Muutoksia alkuperäiseen sopimukseen v. 2005
Jos maan BKT kääntyy laskuun (ennen piti olla vähintään -2% BKT:n muutos) sallitaan suurempi budjetti vaje. Nyt otetaan huomioon alijäämämaan julkisen velan suuruus eli vähän velkaantuneet maat voisivat ylittää 3% budjettialijäämän rajan. ”Golden Rule”, investointeja infrastruktuuriin ei lasketa 3% budjettivajevaatimuksen. Budjetin vuotuisesta tasausvaatimuksesta luovuttu ja tasausvaatimus koskee suhdannesyklin pituutta.

19 v. 2010-2011 jälleen muutosten aikaa
Merkel: EU luomassa tiiviimmän talousliiton FABRIZIO BENSCH / Reuters Angela Merkel Berliini. Saksan liittokansleri Angela Merkel katsoo, että EU on luomassa tiukan yhteisen budjettivallan ja talousliiton. Merkel sanoi Saksan liittopäivillä, että syntymässä on tiiviimpi talousunioni, jossa ainakin euromaille on tiukat säännöt. "Me emme vain puhu finanssipoliittisesta liitosta, me alamme luoda sellaista", Merkel sanoi. Merkelin mukaan velkakriisi on pakottanut EU-maat etenemään asiassa ja tunnustamaan tosiasiat.

20 Euroopan parlamentti on hyväksynyt 6-packinan tunnetun Euroopan talouspolitiikkaa yhtenäistävän ja EU:n komission ohjausvaltaa kasvattavan lakipaketin kokonaisuudessaan, kesäkuu 2012 6-packin tärkein kohta on puoliautomaattinen rangaistusmenettely EU-maille, jotka eivät noudata yhteisesti sovittua kasvu- ja vakaussopimusta. Ensimmäistä kertaa unionin historiassa EU kieltää sakon uhalla myös kansantalouden tilastotietojen tarkoituksellisen väärentämisen!! Jatkossa EU-maat joutuvat selittämään julkisen talouden talousarvionsa komissiolle jo ennen niiden hyväksymistä maan parlamentissa. EU:n toive on, että tämä hyväksyttämisprosessi pakottaa EU- maat harkitsemaan tarkasti budjettipäätöksiään. Paketti antaa komissiolle vallan puuttua jäsenmaan alijäämäiseen budjettiin neuvomalla, ja tarvittaessa sakolla.

21 b) Budjettikurin pitäminen eurokriisin jälkeen monissa EU:n maissa on osoittautunut kovin hankalaksi. Tarkastele EU-maiden budjettialijäämiä ja velkaantumista. Voidaanko sanoa, että Euro-kriisin siemenet oli jo kylvetty EMU:n perustamis-vaiheessa?

22 Julkinen velka v. 1999 EMU:uun liittyneissä maissa:
Maa %/BKT Italia 118 Belgia 116 Kreikka* 104 Alankomaat 65 Espanja 64 Itävalta Saksa 61 Ranska 59 Portugali 57 Suomi 47 Irlanti 41 Liittymisen ehdon piti olla max 60%/BKT. Toisaalta joidenkin nyt ongelmissa olevien maiden alijäämät olivat varsin kohtuulliset … *Kreikka liittyy v. 2001

23 Ennen finanssikriisiä alijäämien ja velan kehitys monissa maissa varsin suotuisaa:
Budjettialijäämä Julkinen velka

24 Julkisen sektorin tasapaino ja julkinen velka v. 2012 - 2015

25 Niin kuin EU ylipäätään myös EMU ja yhteisvaluutan euron käyttöönotto olivat vahvasti poliittisia päätöksiä ja siksi useat hankalat eroavaisuudet maiden välillä lakaistiin maton alle….


Lataa ppt "TU Läsnäoloharjoitukset 4 VALUUTAT JA RAHATALOUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google