Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Nimi:Marcus Luokka: 7B Päivämäärä:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Nimi:Marcus Luokka: 7B Päivämäärä:"— Esityksen transkriptio:

1 Nimi:Marcus Luokka: 7B Päivämäärä: 24.11.2016
Minun arkeni Nimi:Marcus Luokka: 7B Päivämäärä: Nimi, luokka, päivämäärä Tallenna työ omalla nimelläsi >> terveystieto 7d kansioon

2 Tutkimuksen sisältö Tutkimuksen tavoite Kuvaus tutkimushenkilöstä
Tutkimuksen kohteena elintavat: Arkirytmi Ravitsemus Liikkuminen Uni Johtopäätökset: suositukset Elintapojen vaikutukset sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen Jätä nämä tällaisiksi.

3 Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitetään,
Millaiset elintavat tutkimushenkilöllä on? Miten elintavat vaikuttavat tutkimushenkilön fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin? Jätä nämä tällaisiksi.

4 Kuvaus tutkimushenkilöstä
Tutkimushenkilönä on 13-vuotias poika Riihimäeltä. Hän käy Pohjolanrinteen koulua maanantaista perjantaihin. Koulupäivät kestävät keskimäärin 6-8 tuntia. Vapaa-aikanaan hän on kavereitten kanssa ja pelaa tietokoneella. Kirjoita itsestäsi kuvaus.

5 Tutkimuksen kohteena elintavat

6 1. Arkirytmi Herä-tys ja aamiai-nen 7:30 Koulu alkaa klo 8:05
Lounas 10:50 Koulu loppuu 14:05 Päivälli-nen 14:20 Tietokoneela 14:30-17:30 kavereitten kanssa ,00 Kävely treenei-hin-21:20-21:30 Treenit 21:30-22:30 Kävely treenei-stä 22:30-22:40 Iltapala 23:00 Tv:n katselu ja puhelimella 23:00 Ham-paiden pesu ja nukku-maan klo 02:20

7 Arkirytmin analysointi
Tutkimushenkilö käytti aikaa lepoon n. tuntia päivässä, koulutyöhön ja läksyihin n. 9:40 tuntia, syömiseen kului n. 1, liikkumiseen n. 3 tuntia päivässä ja ruutuaikaa hänellä oli noin 5 tuntia. Kyseisen päivän rytmi kuvaa tutkimushenkilön päivärytmiä hyvin. Tässä esimerkissä ruutuaika on merkitty vain päivän loppuun, mutta tutkimushenkilö on käyttänyt päivän mittaan puhelintaan ja yhdellä oppitunnilla hän käytti myös tablettia. Ruutuaika on siis selkeästi yli 2 tuntia. Tutkimushenkilön ruutuaika ylitti suositukset. k Tutkimushenkilö kokee, että hänellä on selkeä ei rytmitä hyvin arkea. Koulunkäynnin lisäksi sosiaalista terveyttä vahvistivat liikuntaharrastukset. Fyysistä terveyttä vahvistivat lenkit ja treenit. Psyykkistä terveyttä vahvisti säännöllinen rytmi ja liikunnasta sekä koulutyön onnistumisen tunteet. Tutkimushenkilö voisi tehdä arkirytmiinsä seuraavia parannuksia: vähentää ruutuaikaa. Esimerkki: Tutkimushenkilö käytti aikaa lepoon n. 9 tuntia päivässä, koulutyöhön ja läksyihin n. 7 tuntia, syömiseen kului n. 1, liikkumiseen n. 2 tuntia päivässä ja ruutuaikaa hänellä oli noin 2 tuntia. Kyseisen päivän rytmi kuvaa tutkimushenkilön päivärytmiä hyvin / huonosti. Jos huonosti niin, miten se poikkeaa tavallisesta rytmistä? Tässä esimerkissä ruutuaika on merkitty vain päivän loppuun, mutta tutkimushenkilö on käyttänyt päivän mittaan puhelintaan ja yhdellä oppitunnilla hän käytti myös tablettia. Ruutuaika on siis selkeästi yli 2 tuntia. Tutkimushenkilön ruutuaika ylitti suositukset. Tutkimushenkilö kokee, että hänellä on selkeä / ei ole selkeä arkirytmi ja hänen sisäinen kello rytmittää/ei rytmitä hyvin arkea. Koulunkäynnin lisäksi sosiaalista terveyttä vahvistivat liikuntaharrastukset. Fyysistä terveyttä vahvistivat lenkit ja treenit. Psyykkistä terveyttä vahvisti säännöllinen rytmi ja liikunnasta sekä koulutyön onnistumisen tunteet. Tutkimushenkilö voisi tehdä arkirytmiinsä seuraavia parannuksia: vähentää ruutuaikaa.

8 2. Ravitsemus Aika Ruoka Kcal 6:50 Aamupala Kaurapuuroa
Kahvia (2 kuppia) Banaani Vettä 328 2 5 10:50 Lounas Jauhelihakeitto Maito (laktoositon, iso lasi) Ruisleipä ja juusto 212 158 54 +13 16:05 Päivällinen Kaalilaatikko Maito Kahvi 290 1 19:30 Iltapala Profeel ,rahka Ruisleipä ja kinkku 153 54+34 Yhteensä 1030 MUOKKAA TÄHÄN SINUN OMASTA RAVINTOPÄIVÄKIRJASTASI; Mene finelli.fi ja lisää yhden päivän osalta kaikki syömäsi ruoan. Tee esimerkin mukainen taulukko, johon kirjoitat kunkin ruuan ja siitä tulleet kalorit. Klikkaa finelli.fi sivulla oikeasta yläreunasta>> anna vertailuryhmän tiedot. Laita siihen ikäsi ja sukupuolesi. Seuraavalle sivulla on tehty vertailu sinun ja sinun ikäisesi ravintosuosituksista.

9 Ravitsemuksen analysointi
Kerro tällä sivulla huomioita ravitsemuksestasi suhteessa suosituksiin. - Saatko riittävästi rasvaa, hiilareita, proteiineja? - Saatko tarpeeksi energiaa? Esimerkiksi: Tutkimushenkilö ei selvästikään saa tarpeeksi energiaa. Hiilihydraatteja hän saa 20 % alle suosituksen. Rasvaa 25 % alle suosituksen. Proteiineja 15 % yli suosituksen. Selvästi myös ateriaväli lounaan ja päivällisen välissä on liian pitkä, yli 4 tuntia. Tässä välissä voisi syödä esimerkiksi välipalan.

10 Liikkuminen Treenit käsipallo 2,00 tuntia  Matkat
Pyöräilyä kouluun ja koulusta kotiin. 20min / suunta / Muokkaa omasta liikkumispäiväkirjastasi: Laske yhteen matkat, treenit jne? Merkitse suorituksesi perään fiilis.

11 Liikkumisen analysointi
Pohdi, miten liikkuminen sijoittui päivän mittaan? Täyttyivätkö liikuntasuositukset? Kuvasiko tämä hyvin tutkimushenkilön liikkumista vai onko liikkuminen tavallisesti erilaista? Monipuolisempaa, vähemmän, enemmän….? Esimerkiksi: Tutkimushenkilö liikkui päivän aikana keskimäärin 2 tuntia. Koulumatkat hän pyöräili ja niihin kului noin 40 minuuttia päivässä. Treeneihin meni noin 1,5 tuntia päivässä. Liikkuminen tapahtui ennen koulua ja koulun jälkeen. Koulupäivän aikana tutkimushenkilö liikkui vähän. Tutkimushenkilö liikkui liikuntasuosituksen mukaisesti yli 1,5 tuntia /päivä.

12 Uni Nukkumaanmenoaika 21:00 Heräämisaika 5:50 Unta yhteensä 8h 50min Merkitse nukkumaanmenoaikasi, heräämisaikasi, kuinka paljon unta yhteensä.

13 Unen analysointi Laske kuinka paljon keskimäärin oli nukuttu yössä? Täyttyykö suositukset? Oliko henkilö väsynyt heräessään? Mitä syitä myöhäiselle nukkumaanmenolle oli? Esimerkiksi: Tutkimushenkilö nukkui keskimäärin 8 tuntia yhdessä, mikä on vähemmän kuin 9-10 tuntia, joka on unentarve murrosikäisillä nuorilla. Tutkimushenkilö oli myös usein väsynyt herättyään, mikä vahvistaa sitä väitettä, että uni tulisi olla pidempi. Iltoina, jolloin nukkumaanmeno on viivästynyt tutkimushenkilön harjoitukset olivat liian myöhään tai hän oli puhelimella liian pitkään.

14 Johtopäätökset: suositukset
Tee tälle sivulle suosituksia tutkimushenkilöiden elintapojen kohentamiseen: Arkirytmiä… Ravitsemusta… Liikkumista… Unta… Esimeriksi: Arkirytmi vaikutti säännölliseltä, mutta ruutuaikaa tulisi vähentää. Tutkimushenkilö voisi lisätä ruuan määrää, erityisesti hiilihydraattien ja rasvan määrää. Aterioiden määrää voisi lisätä esimerkiksi 1-2 välipalalla, jotta ateriaväli ei olisi niin pitkä. Tutkimushenkilö voisi liikkua hieman monipuolisemmin treenien ja pyöräilyn lisäksi. Esimerkiksi koulupäivän aikana kävelemällä välitunnilla. Tutkimushenkilön tulisi aikaistaa nukkumaanmenoa ja vähentää puhelimella olemista ennen nukkumaanmenoa, jotta aivojen luontainen melatoniini erittyy riittävästi.

15 Elintapojen vaikutukset sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen
Myönteiset vaikutukset Terveyttä heikentävät vaikutukset Sosiaalinen terveys: Psyykkinen terveys: Fyysinen terveys: Miten tutkimushenkilön elintavat vaikuttavat myönteisesti tutkimushenkilön terveyteen? Jos tutkimushenkilö ei paranna elintapojaan suosituksen mukaisesti, miten hänen elintapansa voi heikentää hänen terveyttään? Esimerkiksi: Myönteisiä vaikutuksia: Sosiaalinen terveys….. Psyykkinen terveys….. Fyysinen terveys….. Terveyttä heikentävät vaikutukset: Unettomuus ja väsymys voi lisääntyä. Kasvu ja kehitys heikentyä, jos ei syö riittävästi ja monipuolisesti….


Lataa ppt "Nimi:Marcus Luokka: 7B Päivämäärä:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google