Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:"— Esityksen transkriptio:

1 Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä: 28.11.2016
Minun arkeni Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä: Nimi, luokka, päivämäärä Tallenna työ omalla nimelläsi >> terveystieto 7d kansioon

2 Tutkimuksen sisältö Tutkimuksen tavoite Kuvaus tutkimushenkilöstä
Tutkimuksen kohteena elintavat: Arkirytmi Ravitsemus Liikkuminen Uni Johtopäätökset: suositukset Elintapojen vaikutukset sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen Jätä nämä tällaisiksi.

3 Tutkimuksen tavoite Tutkimuksessa selvitetään,
Millaiset elintavat tutkimushenkilöllä on? Miten elintavat vaikuttavat tutkimushenkilön fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin? Jätä nämä tällaisiksi.

4 Kuvaus tutkimushenkilöstä
Tutkimushenkilönä on 13-vuotias tyttö Ryttylästä. Hän käy Pohjolanrinteen koulua maanantaista perjantaihin. Koulupäivät kestävät keskimäärin 7 tuntia. Vapaa- aikanaan hän tekee mitä huvittaa. Kirjoita itsestäsi kuvaus.

5 Tutkimuksen kohteena elintavat

6 1. Arkirytmi Herä-tys 6.00 ja aamiai-nen 6.20 Koulu alkaa klo 8:05
Lounas 10:50 Koulu loppuu 14:05 Päivälli-nen 18.00 Läksy-jen teko 15: Kävely treenei-hin 16:30-16:55 Treenit Kävely treenei-stä Iltapala 21.00 Tv:n katselu ja puhelimella Ham-paiden pesu ja nukku-maan klo22.00

7 Arkirytmin analysointi
Koehenkilö nukkuu päivässä noin 7-8 tuntia. Koulutyöhön ja läksyihin hän käyttää noin 15 minuuttia päivässä. Syömiseen hänellä kuluu noin 1tunti ja 20 minuuttia päivässä. Hän liikkuu noin tunnin ja 30 minuuttia. Ja ruutu aikaa koehenkilöllä on noin 2 tuntia. Esimerkki: Tutkimushenkilö käytti aikaa lepoon n. 9 tuntia päivässä, koulutyöhön ja läksyihin n. 7 tuntia, syömiseen kului n. 1, liikkumiseen n. 2 tuntia päivässä ja ruutuaikaa hänellä oli noin 2 tuntia. Kyseisen päivän rytmi kuvaa tutkimushenkilön päivärytmiä hyvin / huonosti. Jos huonosti niin, miten se poikkeaa tavallisesta rytmistä? Tässä esimerkissä ruutuaika on merkitty vain päivän loppuun, mutta tutkimushenkilö on käyttänyt päivän mittaan puhelintaan ja yhdellä oppitunnilla hän käytti myös tablettia. Ruutuaika on siis selkeästi yli 2 tuntia. Tutkimushenkilön ruutuaika ylitti suositukset. Tutkimushenkilö kokee, että hänellä on selkeä / ei ole selkeä arkirytmi ja hänen sisäinen kello rytmittää/ei rytmitä hyvin arkea. Koulunkäynnin lisäksi sosiaalista terveyttä vahvistivat liikuntaharrastukset. Fyysistä terveyttä vahvistivat lenkit ja treenit. Psyykkistä terveyttä vahvisti säännöllinen rytmi ja liikunnasta sekä koulutyön onnistumisen tunteet. Tutkimushenkilö voisi tehdä arkirytmiinsä seuraavia parannuksia: vähentää ruutuaikaa.

8 2. Ravitsemus Aika Ruoka Kcal 6:50 Aamupala Kaurapuuroa 72
10:50 Lounas Jauhelihakeitto maito 121 53 16:05 Päivällinen Makaroonilaatikko 1191 71 19:30 Iltapala paahtoleipä 54 Yhteensä 1562 MUOKKAA TÄHÄN SINUN OMASTA RAVINTOPÄIVÄKIRJASTASI; Mene finelli.fi ja lisää yhden päivän osalta kaikki syömäsi ruoan. Tee esimerkin mukainen taulukko, johon kirjoitat kunkin ruuan ja siitä tulleet kalorit. Klikkaa finelli.fi sivulla oikeasta yläreunasta>> anna vertailuryhmän tiedot. Laita siihen ikäsi ja sukupuolesi. Seuraavalle sivulla on tehty vertailu sinun ja sinun ikäisesi ravintosuosituksista.

9 Ravitsemuksen analysointi
Hiilihydraatteja koehenkilö saa: Kerro tällä sivulla huomioita ravitsemuksestasi suhteessa suosituksiin. - Saatko riittävästi rasvaa, hiilareita, proteiineja? - Saatko tarpeeksi energiaa? Esimerkiksi: Tutkimushenkilö ei selvästikään saa tarpeeksi energiaa. Hiilihydraatteja hän saa 20 % alle suosituksen. Rasvaa 25 % alle suosituksen. Proteiineja 15 % yli suosituksen. Selvästi myös ateriaväli lounaan ja päivällisen välissä on liian pitkä, yli 4 tuntia. Tässä välissä voisi syödä esimerkiksi välipalan.

10 Liikkuminen Muokkaa omasta liikkumispäiväkirjastasi:
Treenit Jalkapallo treenit 1,5 tuntia  Matkat Pyöräilyä kouluun ja koulusta kotiin. 20min / suunta / Muokkaa omasta liikkumispäiväkirjastasi: Laske yhteen matkat, treenit jne? Merkitse suorituksesi perään fiilis.

11 Liikkumisen analysointi
Pohdi, miten liikkuminen sijoittui päivän mittaan? Täyttyivätkö liikuntasuositukset? Kuvasiko tämä hyvin tutkimushenkilön liikkumista vai onko liikkuminen tavallisesti erilaista? Monipuolisempaa, vähemmän, enemmän….? Esimerkiksi: Tutkimushenkilö liikkui päivän aikana keskimäärin 2 tuntia. Koulumatkat hän pyöräili ja niihin kului noin 40 minuuttia päivässä. Treeneihin meni noin 1,5 tuntia päivässä. Liikkuminen tapahtui ennen koulua ja koulun jälkeen. Koulupäivän aikana tutkimushenkilö liikkui vähän. Tutkimushenkilö liikkui liikuntasuosituksen mukaisesti yli 1,5 tuntia /päivä.

12 Uni Nukkumaanmenoaika 21:00 Heräämisaika 5:50 Unta yhteensä 8h 50min Merkitse nukkumaanmenoaikasi, heräämisaikasi, kuinka paljon unta yhteensä.

13 Unen analysointi Laske kuinka paljon keskimäärin oli nukuttu yössä? Täyttyykö suositukset? Oliko henkilö väsynyt heräessään? Mitä syitä myöhäiselle nukkumaanmenolle oli? Esimerkiksi: Tutkimushenkilö nukkui keskimäärin 8 tuntia yhdessä, mikä on vähemmän kuin 9-10 tuntia, joka on unentarve murrosikäisillä nuorilla. Tutkimushenkilö oli myös usein väsynyt herättyään, mikä vahvistaa sitä väitettä, että uni tulisi olla pidempi. Iltoina, jolloin nukkumaanmeno on viivästynyt tutkimushenkilön harjoitukset olivat liian myöhään tai hän oli puhelimella liian pitkään.

14 Johtopäätökset: suositukset
Tee tälle sivulle suosituksia tutkimushenkilöiden elintapojen kohentamiseen: Arkirytmiä… Ravitsemusta… Liikkumista… Unta… Esimeriksi: Arkirytmi vaikutti säännölliseltä, mutta ruutuaikaa tulisi vähentää. Tutkimushenkilö voisi lisätä ruuan määrää, erityisesti hiilihydraattien ja rasvan määrää. Aterioiden määrää voisi lisätä esimerkiksi 1-2 välipalalla, jotta ateriaväli ei olisi niin pitkä. Tutkimushenkilö voisi liikkua hieman monipuolisemmin treenien ja pyöräilyn lisäksi. Esimerkiksi koulupäivän aikana kävelemällä välitunnilla. Tutkimushenkilön tulisi aikaistaa nukkumaanmenoa ja vähentää puhelimella olemista ennen nukkumaanmenoa, jotta aivojen luontainen melatoniini erittyy riittävästi.

15 Elintapojen vaikutukset sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen
Myönteiset vaikutukset Terveyttä heikentävät vaikutukset Sosiaalinen terveys: Psyykkinen terveys: Fyysinen terveys: Miten tutkimushenkilön elintavat vaikuttavat myönteisesti tutkimushenkilön terveyteen? Jos tutkimushenkilö ei paranna elintapojaan suosituksen mukaisesti, miten hänen elintapansa voi heikentää hänen terveyttään? Esimerkiksi: Myönteisiä vaikutuksia: Sosiaalinen terveys….. Psyykkinen terveys….. Fyysinen terveys….. Terveyttä heikentävät vaikutukset: Unettomuus ja väsymys voi lisääntyä. Kasvu ja kehitys heikentyä, jos ei syö riittävästi ja monipuolisesti….


Lataa ppt "Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google