Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Joulu Suomessa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Joulu Suomessa."— Esityksen transkriptio:

1 Joulu Suomessa

2 Jouluhymni

3 Käännä sanat Joulupäivä Jouluaatto Tapaninpäivä Joulupukki Lahja Juhla
Koriste Kuusi Tähti Joulupallo Himmeli Korvatunturi Joulupukin kylä Kynttilä Legenda Graavilohi Lyhty Lyhde Adventti Joulukalenteri Enkeli Hyasintti Joulutähti Tulppaani Jouluruoka Kinkku Riisipuuro Piparkakku Lanttulaatikko Glögi Kirkko Muori Tonttu

4 Adventti Joulua edeltää 4 sunnuntaita. Tätä aikaa Pohjoismaissa sanotaan Adventiksi. Jokaisena sunnuntaina sytytetään kynttilä ja luetaan legenda:ensimmäisenä palaa yksi, toisena kaksi kynttilää ja seuraavana kolme, kunnes neljäntenä sunnuntaina palaa vierekkäin 4 kynttilää.

5 Legendat kertovat Kuka Jeesus on, jota jouluksi odotamme.

6

7

8 Joulukalenteri Ensimmäisenä joulukuuta vanhemmat lahjoittavat lapsille joulukalenterin eli suklaakalenterin. Kalenterissa on 24 aukkoa, joissa on 24 suklaata. Joka päivä lapset aukenevat yhden aukon ja syövät pienen suklaan. Kun kaikki suklaat ovat syöty, tulee joulu.

9 Joulupukki Joulu–ukkoa ei vanhassa kansanperintessä tunneta. Joulupukki on vasta 1800 – luvun kaupunkikulttuurin tuote. Se nykyinen ulkoinen eskuva on kansainvälinen hahmo, joka monissa maissa tunnetaan nimellä Nikolaus ja sen muunnelmina. Joulupukilla Suomessa on aikaisemmin tarkoitettu jouluna pukiksi pukeutunutta henkilöä tai tuvan kattoon ripustettua olkipukkia.

10 Joulu jouluaatto tapaninpäivä (24. joulukuuta) (26. joulukuuta)
joulupäivä (25. joulukuuta)

11 Joulu Joulu on juhla. Se on Jeesuksen syntymäpäivä. Joulu alkaa adventtina. Se on 4 viikkoa ennen joulua. Adventtisunnuntaina vanhemmat sytyttävät kynttilän ja lahjoittavat lapsille joulukalenterin. Ennen joulua pidetään pikkujouluja koulussa, lastentarhassa, työpaikoilla. Lapset laulavat joululauluja, kertovat runoja ja tanssivat. Joulupukki tuo lapsille lahjoja. Joulupukki asuu Pohjois-Suomessa Korvatunturilla. Hän tekee lahjat itse omassa pajassaan. Tontut auttavat joulu- pukkia.

12 Ennen joulua kaikki valmistautuvat juhlaan: ostavat lahjoja, kirjoittavat ja lähettävät postikortteja ystävilleen ja tuttaville. Kaikkialla siivotaan asuntoja ja laitetaan jouluruokia. Äidit ja lapset leipovat piparkakkuja, pullia, torttuja. Uunissa jouluksi paistuu kinkku, lanttulaatikko ja hautuu riisipuuro. Kotona seisoo joulukuusi. Kuusen latvassa on tähti ja oksilla riippuu koristeita: palloja, tähtiä, kynttilöitä. Aattoiltana tontut ja joulupukki jakavat lahjoja. Lapset laulavat, tanssivat, lausuvat runoja joulupukille. Jouluna perheet haluavat olla yhdessä.

13 Vastaa kysymyksiin Mikä juhla joulu on? Mistä joulu alkaa?
Mitä perinteisia ruokia syödään jouluna? Missä joulupukki asuu? Kuka auttaa joulupukkia? Mitä ihmiset tekevät ennen joulua? Mikä puu seisoo kotona? Kuka tulee jouluna joka kotiin?

14 Mitä suomalaiset tekevät jouluaattona ja jouluna
1)Jouluaattona koko perhe menee haustausmaalle muistellakseen sukulaisiaan. 2)Kotiin palattuaan kaikki perheen jäsenet juovat glögiä. 3) Sitten syödään riisipuuroa, joka on perinteistä jouluruokaa. 4) Usein päivänviettoon kuuluu joulusauna. 5) Sen jälkeen koko perhe ja perheen lähisukulaiset kokoontuvat yhteen juhlapöydän ääreen. 6) Ja nyt on aika saapua Joulupukin! 7) Jouluaamuna käydään kirkossa.

15 Pikkujoulu Ennen joulua pidetään pikkujouluja koulussa, lastentarhassa, työpaikoilla. Pikkujoulujen suosio on pysynyt suunnilleen ennalaan viime vuosina. Pikkujoulut voidaan pitää työpaikalla tai ravintolassa . Pikkujoulujen viettäminen myös laivaristeilyllä on ollut suosittua. Pikkujouluissa voi olla kilpailuja tai muuta ohjelmaa. Pikkujouluissa tarjotaan paljon ruokaa.

16 Avaa sulkeet On (рождество). Ikkunalla palaa (свечка). Kotona on (ёлка). Siitä (Дед Мороз) näkee, että lapset (ждут) häntä. (Дед Мороз) koputtaa oveen. Pekka avaa oven ja näkee (Joulupukki). Hänellä on (красный) säkki, jossa on (подарки). Joulupukilla on valkoinen parta, punainen takki päällä ja huopaset (на ногах). Lapset (танцуют и поют). Joulupukki antaa lapsille (подарки). Matille (машинку), Hannalle (куклу), isälle (книгу), äidille (чашку), Vahti-koiralle (косточку). Kaikki sanovat (joulupukki): ”Kiitos!”

17 Yhdistä sana ja kuva nkeli Enkeli Kuusi Piparkakku Muori Korvatunturi
Tonttu nkeli

18 Ratkaise sanaristikko
3 Vaakasuoraan: 1. Рождественское украшение 2. Гиацинт 3. Гном 4. Подарок 5. Адвент 6. Глинтвейн 7. Рождество 8. Ангел По вертикали: 1. Свеча 2. Звезда 3. Ель 4. Тюльпан 5. Украшение из снопа 6. Праздник 7. Дед Мороз 8. Церковь 1 2 1 2 4 3 5 6 4 8 7 5 6 7 8

19 Hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!


Lataa ppt "Joulu Suomessa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google