Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tutkinto alkaa ja päättyy

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tutkinto alkaa ja päättyy"— Esityksen transkriptio:

1 Tutkinto alkaa ja päättyy
Alkaa ensimmäisestä osallistumiskerrasta (pakollinen tai ylimääräinen) Hajauttaa voi kolmelle peräkkäiselle kerralle. Jos aloittaa keväällä 2017 jollain aineella,… …pitää pakolliset kirjoittaa viimeistään kolmannella perättäisellä kerralla eli keväällä 2018. Valinta PAKOLLINEN/YLIMÄÄRÄINEN on sitova

2 Tutkinto sisältää Vähintään neljä ainetta = pakolliset aineet, joista yksi on ÄIDINKIELI vähintään yhden pitkän pakollisen kokeen: ENA, MAA, RUA Vain yksi reaaliaine voi olla pakollinen, joten jokainen kirjoittaa ruotsin tai matematiikan pakollisena tai molemmat  Tutkintoon on hyvä kuulua ylimääräisiä aineita. Äidinkielessä, englannissa ja ruotsissa on kaksi koetta ja molempiin pitää osallistua.

3 Milloin voi aineen kirjoittaa?
Pakolliset kurssit pitää olla suoritettuna, ja syventävät varmistavat hyvää tulosta. Mm. kertauskurssi (soveltavat) on erittäin hyödyllinen.

4 Kevään 2017 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät www
Kevään 2017 kirjoituksissa huomioitavaa Koepäivät Kuullunymmärtämiskokeet ma 13.2. Toinen kotimainen kieli klo 8.30 ti 14.2. Vieras kieli, pitkä oppimäärä klo 8.30 ke 15.2. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (ei saksa tai ranska) - Aloitusaika kielikohtainen

5 Kirjalliset kokeet klo 9-15
ma 3.10. pe 10.2. äidinkieli, suomi ja ruotsi, tekstitaidon koe ma 13.3. äidinkieli, esseekoe ke 15.3. psykologia, historia, fysiikka, biologia, filosofia pe 17.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä ma 20.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä ke 22.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä pe 24.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia  maantiede, terveystieto ma 27.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä (saksa ja ranska sähköisenä)

6 Ainereaalista vielä pe 24.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto ke 15.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia Tietyt reaaliaineet kirjoitetaan aina samana päivänä, joten jos haluat kirjoittaa kaksi saman päivän reaaliainetta, joudut hajauttamaan ne eri kerroille, esim. keväälle 2017 ja syksylle 2017.

7 Riittääkö 4 ainetta tutkintoon?
Saat kaikista hyväksytyistä aineista, myös ylimääräisistä, pisteitä, joilla voit korvata yhden pakollisen hylätyn kokeen ja päästä ylioppilaaksi > KOMPENSAATIO L=7 E=6 M=5 C=4 B=3 A=2 p i i 14 i i= 18 p Mukaan lasketaan vain ne aineet, jotka olet kirjoittanut viimeistään samalla kertaa kuin viimeisen pakollisen aineesi.

8 Kokeiden uusiminen Voit uusia hyväksytyn kokeen kerran, hylätyn kokeen kaksi kertaa Hylätyn ylimääräisen milloin vain, hylätyn pakollisen voit uusia ensi yritystä seuraavan kolmen kerran aikana kaksi kertaa (ke sy -17, ke -18, sy -18) Jos arvosana ei korotu, tutkinto vanhenee, mutta kompensaatio pysäyttää vanhenemisen :D ja pitkän pakollisen voi uusia lyhyenä, jos tutkintoon kuuluu joku toinen pitkä oppimäärä :)

9 Montako ainetta kakkosen keväällä tai kolmosen syksyllä?
Yksi kirjoitusaine riittää usein hajauttajalle. Ei lukulomaa, vaan tiedossa kertausta kesälomalla: kaikki jo opiskeltu pitää kerrata Normaali koulu pyörii kirjoitusten aikaan > STRESSI!!!!!

10 Lukilausunnot ym. erityisjärjestelyt
Anomus on oltava YTL:llä mennessä. Anomukseen vaaditaan useamman ihmisen lausunto (esim. erityisopettaja, aineenopettaja, joskus myös lääkäri). Siksi prosessi on laitettava alulle hyvissä ajoin.

11 Ilmoittaudu Viimeistään 16.11., jos aloitat nyt tutkinnon.
Jo tutkinnon aloittaneet ilmoittautuvat tulosten selvittyä, viimeistään Kun olet ilmoittautunut wilman kautta kevään yo-aineeseesi, tulosta ilmoittautuminen paperille kaksipuolisena, allekirjoita se ja palauta kansliaan tai opolle.

12 Sähköisen tutkinnon aikataulu
_tiedostot/Sahkoinen_tutkinto/aikataulu.pdf Löytyy esimerkiksi lukion peda.net sivuilta.

13 Ylioppilastutkintoon osallistuakseen täytyy maksaa ylioppilastutkintomaksu. Huolehdi siitä ajoissa!
Lue peda.netistä YTL:n kirje kokelaille!

14 Yhteishaku 2017 Oppilaitoksiin lukion jälkeen haetaan pääsääntöisesti yhteishaussa. Yhteishakuun kuuluvat (ja monet muutkin) koulutukset löytyvät opintopolusta: Opintopolku.fi Siellä tapahtuu myös hakeminen.

15 Yhteishaun ajankohta Korkeakoulujen kevään yhteishaku: Tarkista kumpi hakuaika pätee haluamaasi koulutukseen! I HAKU: Vieraskieliset tutkinnot ja taideyliopiston haku II HAKU: Pääosa suomen- ja ruotsinkielisistä koulutuksista

16 Pääsykokeet ja valinta
Jo hakuvaiheessa opintopolusta näkee milloin mahdollisiin pääsykokeisiin (1 tai 2) pitää osallistua. Yleensä pääsykokeisiin osallistutaan ilman erillistä kutsua. Valinnoista ilmoitetaan korkeakoulun oman aikataulun mukaan, usein kesäkuussa. Paikka täytyy muistaa ottaa vastaan!

17 Haku tapahtuu opintopolussa
Samalla lomakkeella voi hakea kuuteen eri koulutukseen, jotka asetetaan mieluisuusjärjestykseen. Vain yhden paikan voi vastaanottaa yhdellä kertaa. Hakua ei kannata jättää viimeiseen hetkeen -> ruuhka! Jos haluaa työmarkkinatukea, on haettava vähintään kahteen paikkaan ja vastaanotettava paikka, jos sellaisen saa.

18 Ensikertalaisuuskiintiö
Ne joilla ei ole vielä vastaanotettuna korkeakoulupaikkaa (yliopisto tai amk), ovat ensikertalaisia ja heille on kiintiö kaikissa koulutuksissa. Paikan voi kuitenkin saada, vaikkei olisikaan ensikertalainen. Tämä ja paljon muuta opintopolussa! Myös peda.net sivuja kannattaa seurata, sinne tulee tämäkin info.

19 Jos ei saa opiskelupaikkaa
Työvoimatoimisto Mahis (tai oman kunnan etsivä nuorisotyö) Avoin amk tai avoin yliopisto


Lataa ppt "Tutkinto alkaa ja päättyy"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google