Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?"— Esityksen transkriptio:

1

2 RUUAN REITTI: KANANMUNA

3 MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?

4 KANALASTA KENNOON Kanat syövät rehua ja juovat vettä. Kanat asuvat kanaloissa, joita Suomessa on neljä erityyppistä: 1.Luomukanalat → luomumunat 2.Lattiakanalat → vapaiden kanojen munat 3.Virikehäkkikanalat → häkkikananmunat 4.Ulkokanalat → kuin lattiakanalat, mutta kanat pääsevät ulos

5 KANALASTA KENNOON Kanat munivat yhden munan päivässä. Ruskeat kanat munivat ruskeita munia ja valkoiset kanat valkoisia munia. Kanalasta munat kuljetetaan pakkaamoon, jossa munat tarkistetaan, punnitaan, leimataan ja pakataan erikokoisiin munakennoihin.

6 MUNIA PAKATAAN KANALASSA

7 MUNAKYSYMYKSIÄ Mitä kananmunan leima (0FI, 1FI, 2FI, 3FI) kertoo? Minkä kokoisia kananmunakennoja (pakkauksia) olette nähneet? Montako munaa niihin mahtuu? Mitä munankuoren sisältä löytyy? Mistä kananmunan kuori koostuu? Mikä kananmuna oikeasti on?

8 HYVÄ TIETÄÄ KANANMUNASTA Kauppaan munat kuljetetaan autoilla. Kaupan hyllyltä voi valita erikokoisissa pakkauksissa olevia munia, erilailla kasvatettujen kanojen munia ja erilaisella rehulla ruokittujen kanojen munia. Myös erivärisiä munia on kaupan.

9 Kotiin munat kuljetetaan varovasti. Ne säilytetään jää- tai viileäkaapissa omassa kennossa. Kennossa lukee parasta ennen -päiväys. Vaikka kananmunia säilytetään viileässä, leivonnassa käytetään mieluiten huoneenlämpöisiä kananmunia kuohkeiden vaahtojen takaamiseksi. HYVÄ TIETÄÄ KANANMUNASTA

10 Kananmunat voidaan viedä pakkaamolta myös kananmunavalmisteita valmistavaan tehtaaseen. Kananmunavalmisteita ovat esimerkiksi valkuaismassa, joka on pussista kaadettavaa kananmunan valkuaista, keitetyt ja paistetut kananmunat sekä munakasmassa, josta saadaan lämmittämällä munakasta. Näitä tuotteita käyttävät laitoskeittiöt, kuten koulut ja ravintolat, mutta nykyään myös tavallisista ruokakaupoista voi löytää valkuaisia pahvitölkissä.

11 KANANMUNA KEITTIÖSSÄ

12 HYVÄ TIETÄÄ KANANMUNASTA Kananmunat ovat luonnon monipuolisia ravintoainepakkauksia, jotka sisältävät hyvälaatuista proteiinia. Kananmunat sisältävät useita kivennäis- ja hivenaineita. Kananmunassa on C-vitamiinia lukuun ottamatta kaikki ravintoaineet, mitä ihminen tarvitsee. Keltuaisen sisältämän kolesterolin vuoksi korkeaan kolesteroliin taipuvaisten on suositeltavaa rajoittaa käyttömäärä 2-3 kananmunaan viikossa.

13 MUNAKYSYMYKSIÄ Missä eri muodoissa / ruuissa olet syönyt kananmunaa? Miksi Suomessa voi maistaa kakkutaikinaa turvallisesti?

14 VASTAUKSET POHDINTAKYSYMYKSIIN ESIINTYMISJÄRJESTYKSESSÄ Kananmunalla on ruuanvalmistuksessa ja leivonnassa monia tehtäviä: Muna saostaa keitot, kastikkeet ja kiisselit Muna sitoo laatikot ja piiraat Muna kuohkeuttaa ja kohottaa kakut Muna kuorruttaa marengilla paistokset Muna emulgoi salaatinkastikkeen Muna kirkastaa kala-ja lihaliemet Muna parantaa makua, ravintoarvoa, rakennetta, väriä ja ulkonäköä

15 VASTAUKSET POHDINTAKYSYMYKSIIN ESIINTYMISJÄRJESTYKSESSÄ Kananmunan leima kertoo, millaisessa kanalassa se on tuotettu: 0FI=luomukanala, 1FI=ulkokanala, 2FI= lattiakanala, 3FI=virikehäkkikanala Munankuoren sisältä löytyy valkuainen ja keltuainen Kananmunan kuori on lähinnä kalsiumia, mutta siinä on myös fosforia ja magnesiumia Kananmuna on kanan hedelmöittymätön munasolu Suomessa voi maistaa kakkutaikinaa eli raakaa kananmunaa turvallisesti, koska suomalaiset kananmunat ovat käytännössä salmonellavapaita.

16 RUOKATIETO YHDISTYS RY www.ruokatieto.fi/ruuanreitti ruokatieto@ruokatieto.fi

17 Kuvituskuvat: Heli Pukki Silja Nousiainen Fotonokka © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. KUVAT


Lataa ppt "RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google