Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PaikkaOp pi Plus 2014-2106 Oppiaineita integroivia tehtävämalleja interaktiivista karttaa apuna käyttäen. Paikkatiedon oppimisympäristö:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PaikkaOp pi Plus 2014-2106 Oppiaineita integroivia tehtävämalleja interaktiivista karttaa apuna käyttäen. Paikkatiedon oppimisympäristö:"— Esityksen transkriptio:

1 PaikkaOp pi Plus 2014-2106 Oppiaineita integroivia tehtävämalleja interaktiivista karttaa apuna käyttäen. Paikkatiedon oppimisympäristö: www.paikkaoppi.fi Ks. PaikkaOppi -koulutukset PaikkaOppi Plussan blogista: http://blog.edu.turku.fi/paikkaoppi/ PaikkaOppi Plus -info Moision koulu, 28.10.2015 PaikkaOppi -koordinaattori Virpi Hirvensalo

2 Paikkatieto=ympäristöön liittyvää tietoa, jolle voidaan määrittää sijainti

3 Lähiympäristössä olevaa tietoa voi hyödyntää eri aineiden opetuksessa monin tavoin Matematiikka ja maantiede: geometriset muodot ympäristössä ja kartalla. Kartta-alustalle voidaan luoda itse reittejä ja alueita ja tämän jälkeen laskea reittien pituuksia ja alueiden pinta-aloja. Kemia: vertaillaan vesistöjen veden lämpötilojen, pH-arvojen ja ravinnepitoisuuksien muutoksia tietyn ajanjakson aikana ja merkitään tulokset kartalle. Äidinkielessä, historiassa ja maantieteessä voidaan kerätä oman asuinalueen tai kaupungin perinnetietoa haastattelemalla aiheesta tietäviä ihmisiä tai kokoamalla tietoa erilaisista historiallisista lähteistä. Tieto voidaan koota kartta-alustalle yhteiseksi karttaesitykseksi. Yläkoulun teemapäivä aiheesta ruoka. Rasteilla tarkastellaan ruokaa tietyn oppiaineen näkökulmasta: Terveystiedossa tutkitaan terveellisen ruoan merkitystä, biologiassa tarkastellaan ruoansulatusta, maantiedossa tutkitaan ruoan reittejä tai ruoan tuotantoa lähialueella, kotitaloudessa tutkitaan mitä lähiympäristön villiyrttejä voi käyttää ruoan valmistukseen, kielissä harjoitellaan keskustelua ruokapöydässä ja kemiassa tutkitaan ruoka- aineiden rakenteita jne. Tässä esim. ruoan tuotantopaikkoja ja villiyrttien sijaintia voidaan tuoda kartalle.

4 Paikkatietotaidot eivät enää pelkästään GIS- spesialistien puuhaa, vaan Web 2.0 myötä kuka tahansa voi tuottaa, käsitellä ja jakaa paikkatietoa. Google Maps, Google Earth, Foursquare, Facebook Places, puhelinten navigointisovellukset… Kartta- ja paikkatietopalveluiden käyttö osa kansalaisten uuslukutaitoa.

5 Sosiaalista mediaa: flickr –kuvapalvelun geotagatut kuvat Turun kaupungin karttapohjainen palautepalvelu Yhteisöllinen liikenne- ja navigointisovellus, jossa kuljettajat jakavat toisilleen reaaliaikaista liikennetietoa säästääkseen aikaa ja bensarahaa.

6 Paikkatiedosta on moneksi Kansalaisen peruspaikkatietotaidot arkielämän apuna ja yhteiskunnallisessa osallistumisessa Reitin etsiminen (navigointi), tiedon haku karttapalveluista (esim. lähin pankkiautomaatti, hyvä kahvila), vaikuttaminen ja osallistuminen esim. kaupunkien palautepalvelut ja yhä lisääntyvän avoimen paikkatiedon hyödyntäminen työprojekteissa tai yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Tutkimustaidot paikkatiedon avulla Maantiede, ympäristöoppi, muut oppiaineet Uudet opsit korostavat tutkimustaitojen merkitystä jo alakoulun ensimmäisiltä luokilta lähtien. PaikkaOppi on hyvä tutkimustyökalu, jolla omia havaintoja saadaan tallennettua ja esitettyä. Tiedon etsiminen kartalta ja karttapalveluista, oman paikkatiedon tuottaminen, analysoiminen ja tulosten esittäminen kartalla.

7 Kansalaisen perustaitoja: sijainnin määrittäminen

8 Tutkimustaitoja: luonnontieteellinen tutkimuspolku (tai kulttuuripolku)

9 Paikkatieto voi olla tekstiä, kuvia, audio- ja videoklippejä. Lähiöiden rakennettua ja luonnonympäristöä sekä palveluita tutkittiin maantieteen lähiökurssilla Joensuun Lyseon lukiossa. Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukion merilinjalaisten Navigare necesse est -kurssin purjehduksella integroitiin maantiedettä ja historiaa. Tsykissä äidinkielen ja maantieteen integrointia: kartta-alustalla kuvauksia keskeisistä paikoista Turkua koskevassa kirjallisuudessa.

10 Mikä on PaikkaOppi? Mitä siellä voi tehdä?

11 PaikkaOppi (http://www.paikkaoppi.fi) on verkkopohjainen oppimisympäristö, joka tukee maantieteen, biologian sekä eri oppiaineiden monipuolista kouluopetusta. Palvelussa voit tehdä interaktiivisia karttaesityksiä omista ympäristöhavainnoista, kokemuksista, merkityksistä ja tiedoista.

12 PaikkaOppi toimii projektialustana oppilaiden omille havainnoille ja kokemuksille ympäristöstä. PaikkaOppia käytetään paljon maantieteessä ja biologiassa, mutta se sopii hyvin myös muihin oppiaineisiin tutkivan oppimisen työkaluksi alakouluista lukioon. Kartta-alusta sopii esimerkiksi liikuntaan, yhteiskuntaoppiin, äidinkieleen, historiaan ja matematiikkaan. Se sisältää paljon erilaisia sähköisiä karttoja, joista voi valita omaan aiheeseen sopivan. Kartat sopivat myös lähdeaineistoiksi omiin tutkimuksiin ja esitelmiin. Karttoja on eri teemoista: maastosta, liikenteestä, rakennuksista, asuinalueista, ympäristönsuojelualueista… Havaintoja voi merkitä kartalle sekä luokassa työasemalla että mobiilisti ulkona. Karttaesityksiä voi tehdä yksin tai ryhmässä ja jakaa halutessa joko ryhmälle, koululle, PaikkaOpin käyttäjille tai julkisesti kaikille.

13 PaikkaOppi Plussan kuulumisia ja paikkatiedon hyödyntämisestä eri oppiaineissa: http://blog.edu.turku.fi/paikkaoppi/ PaikkaOppi -oppimisympäristö: http://www.paikkaoppi.fi


Lataa ppt "PaikkaOp pi Plus 2014-2106 Oppiaineita integroivia tehtävämalleja interaktiivista karttaa apuna käyttäen. Paikkatiedon oppimisympäristö:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google