Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yksityistietoimitukset Lohjalla 8.3.2016 Sami Huippa, Maanmittauslaitos Lohja Hannu Kiviluoto, Maanmittauslaitos Lohja.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yksityistietoimitukset Lohjalla 8.3.2016 Sami Huippa, Maanmittauslaitos Lohja Hannu Kiviluoto, Maanmittauslaitos Lohja."— Esityksen transkriptio:

1 Yksityistietoimitukset Lohjalla 8.3.2016 Sami Huippa, Maanmittauslaitos Lohja Hannu Kiviluoto, Maanmittauslaitos Lohja

2 Mikä on yksityistie? Yksityistiet ovat teitä, jotka eivät ole julkisin varoin ylläpidettäviä maanteitä tai katuja ja joita voivat käyttää muutkin kuin maanomistaja, jonka alueella tie sijaitsee.

3 Yksityistietoimitus - milloin tarvitaan? Yksityistietoimitusta tarvitaan silloin, kun halutaan selvittää tai perustaa tieoikeuksia. Yksityistietoimituksessa voidaan: Perustaa tieoikeus toisen omistaman kiinteistön kautta. Lakkauttaa tieoikeus tai siirtää toiseen paikkaan. Selvittää kenellä on tiehen käyttöoikeus. Perustaa käyttöoikeus puutavaran varastointia, autopaikkaa, venevalkamaa tai - laituria varten. Perustaa tiekunta tien hallinnointia ja hoitoa varten. Vahvistaa tieyksiköt.

4 Yksityistietoimituksen hakeminen Yksityistietoimitusta haetaan Maanmittauslaitoksesta. Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla www.maanmittauslaitos.fi on valmiita hakemuslomakkeita tai sitten hakemus voi olla vapaamuotoinen.www.maanmittauslaitos.fi - sähköpostitse toimitushakemukset@maanmittauslaitos.fi - salattu sähköpostin lähetys Turvaposti-palvelun kautta, tai - Maanmittauslaitos / Toimitushakemukset PL 1006, 00521 Helsinkitoimitushakemukset@maanmittauslaitos.fi Yksityistietoimitusta voi hakea maanomistaja, osaomistaja, tiekunta tai kunta sekä tietyin edellytyksin myös kiinteistöön kohdistuvan erityisen oikeuden haltija (esim. vuokralainen). Yksityistietoimitus tulee vireille kun hakemus on saapunut Maanmittauslaitokseen. Maanmittauslaitos määrää toimitusinsinöörin suorittamaan toimituksen. Vireille tulosta lähetetään ilmoitus toimituksen hakijalle.

5 Mitä yksityistietoimituksessa tehdään? Toimituksen suorittaa Maanmittauslaitoksen toimitusinsinöörin yksin tai kahden kunnanvaltuuston valitseman uskotun miehen kanssa yhdessä mikäli toimitusinsinööri katsoo tarpeelliseksi tai joku asianosainen vaatii uskottuja miehiä käytettäväksi. Toimituskokous, yksi tai useampia Maastokatselmus Päätös haetusta toimenpiteestä Toimituksen lopettaminen ja selvitys muutoksenhakumenettelystä o Tehtyihin päätöksiin voi hakea muutosta Maaoikeudesta. Valitusaika on 30 päivää toimituksen lopettamispäivästä lukien.

6 Toimituksen rekisteröinti ja kustannukset Toimituksen laillistumisen jälkeen Maanmittauslaitos tekee kiinteistötietojärjestelmään kiinteistöjen kohdalla merkinnät toimituksessa päätetyistä oikeuksista tai niiden muutoksista. Yksityistielain mukaisesti tietoimituksen kustannukset on hakijan maksettava (pääsääntöisesti). Mikäli tietoimitus suoritetaan tiekunnan hoidossa olevalla tien osalla voi kustannukset tulla määrättäväksi myös tiekunnalle. Mikäli toimituksessa perustetaan tiekunta ja määrätään tieyksiköt niin toimituskustannukset tulevat yleensä silloin tiekunnan maksettavaksi.

7 Yksityistielain muutokset (1/2) Yksityistielaki tulee muuttumaan lähivuosina. Nykyinen yksityistielaki on vuodelta 1963. LVM (=liikenne- ja viestintäministeriö) on pitänyt sidosryhmäkuulemisia (2 kpl) syksyn 2015 aikana, mutta päätöstä lain korvaamisesta uudella ei ole tehty. Jos hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle, niin arvio on vuoden 2017 aikana. Voimaan laki voisi tulla viimeistään 2019 varovaisesti arvioiden.

8 Yksityistielain muutokset (2/2) Uudistuksia voisivat olla tiekuntien korvaaminen tiestökunnilla (hallinnoivat useampia yksityisteitä alueellisesti) sekä tielautakuntien lakkauttaminen, jolloin osa tehtävistä, ks. YksTL 52 §, saattaisi tulla Maanmittauslaitokseen. MMM näkee, että vain sellaiset tehtävät, jotka voidaan ratkaista sujuvasti yksityistietoimituksessa, tulisivat MML:een. Ei esim. kunnan- tai valtionavustusasiat tai ei muutoksenhaku yksittäisten tiekuntien päätöksiin (YksTL 70 §).

9 Tuomioistuinmaksulaki Oikeudenkäyntimaksu ja hakemusmaksu Tämän lain mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä tuomioistuimissa. Maksu sisältää korvauksen asiassa annettavasta ratkaisun tai välipäätöksen sisältävästä toimituskirjasta. Lisäksi maksu sisältää korvauksen muusta asian käsittelyyn liittyvästä viranomaisen toimenpiteestä, jollei siitä perittävästä maksusta tai kustannusten korvauksesta säädetä erikseen. Oikeudenkäyntimaksu sisältää korvauksen asiaan liittyvästä sovittelusta sekä pääasiaan liittyvän täytäntöönpanon kieltoa tai keskeyttämistä koskevan asian käsittelystä. Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Lain vaikutukset yksityistietoimitusten osalta Valitus maaoikeuteen: Oikeudenkäyntimaksu ennen 1.1.2016 jätetyissä valituksissa 196 €. Oikeudenkäyntimaksu 1.1.2016 alkaen 500 €.

10 Alueellinen tietoimitus - miksi? Kiinteistörekisterin tiedot yksityisteiden osalta saatetaan Etelä- ja Varsinais-Suomessa kuntoon alueellisilla tietoimituksilla. Tieoikeudet halutaan saada sähköiseen muotoon rekisterikartalla näkyviksi käyttöoikeusyksiköiksi. Alueelliset tietoimitukset ovat tarpeen tehdä, koska: Ennen 1990-luvun puoltaväliä perustetut oikeudet näkyvät harvemmin rekisterikartalla. Tieoikeuksia löytyy rekisteristä 1800-luvulta asti. Uusia korvaavia oikeuksia perustettu, mutta samalla vanhoja oikeuksia ei ole lakkautettu. Tiet rakennettu eri paikkaan kuin rasite. = Tieoikeudet eivät vastaa todellisia käytössä olevia kulkuyhteyksiä!

11 Alueellinen tietoimitus – toteutus 200 – 300 kiinteistöä mukana toimituksessa. Kuulemiskirje kiinteistöjen omistajille. Pyydetään merkitsemään karttaotteeseen kulkureitit. Tarvittavat arkistoselvitykset ja maastokatselmukset. Palautteen, arkistotutkimusten ja maastokatselmusten perusteella laaditaan suunnitelma kulkuyhteyksien järjestelemiseksi. Toimituskokous missä: Suunnitelma esitellään. Asianosaisia kuullaan. Tehdään päätös tieoikeuksista. Lakkautetaan tarpeettomat tieoikeudet.

12 Alueellisessa tietoimituksessa ei käsitellä Toimituksessa ei käsitellä: Sellaista tieoikeuden perustamista, joka kohdistuisi uuteen rakentamattomaan tiealueeseen. Sellaista tieoikeuden perustamista, jossa ilmenee epäselvyyttä, ristiriitaisuutta tai kiistaa. Tienpidon yksiköintiä. Mainituissa tapauksissa asiakkaat ohjataan hakemaan yksityistietoimitusta. Toimituksessa ei määrätä korvauksia maan luovuttamisesta, haitasta tai vahingosta.

13 Alueellisten tietoimitusten kustannukset ja hyödyt Toimitus tehdään valtion varoin. Saavutetut hyödyt: Kattavampi ja ajantasainen kiinteistörekisteri. Säästöä sekä valtiolle että kiinteistöomistajille. Kiinteistötoimitusten läpimenoajat lyhenevät. Vähemmän tiekiistoja jatkossa? Tiekuntien tiedot ajan tasalle. o http://www.maanmittauslaitos.fi/lomakkeet/ilmoita-tiekunnan-yhteystiedot-yksityistierekisteriin http://www.maanmittauslaitos.fi/lomakkeet/ilmoita-tiekunnan-yhteystiedot-yksityistierekisteriin Yksityistieoikeuksien perusparantamisen kiinteistörekisteriin arvioidaan Etelä- ja Varsinais-Suomessa vievän noin 10 vuotta ja 700 henkilötyövuotta.

14 Karkkila - Alimmainen

15 Kysymyksiä?


Lataa ppt "Yksityistietoimitukset Lohjalla 8.3.2016 Sami Huippa, Maanmittauslaitos Lohja Hannu Kiviluoto, Maanmittauslaitos Lohja."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google