Kantaluokan määrittely

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
18. Abstraktit tietotyypit
Advertisements

Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
Minimaalinen Java-ohjelma •Kaikki ohjelmakoodi on luokkamäärityksen sisällä •Ohjelma käynnistyy ”public static void main(String[] args)”-metodista •System.out.print()
Koostumussuhde Jukka Juslin © Jukka Juslin.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3: Muuttujista ja funktioista Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
Osion kaksi kertaus Jukka Juslin © Jukka Juslin.
© Jukka Harju, Viittausmuuttujat. © Jukka Harju, Viittaukset •Viittausmuuttuja sisältää tiedon siitä missä muistipaikassa olio.
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 13 Monimuotoisuus.
Luokkien väliset koostesuhteet
© Jukka Harju, Jukka Juslin1 Java-ohjelmointi opas ammattimaiseen osaamiseen Luku 12 Periytyminen.
16. Javan omat luokat.
Muutamia käsitteitätMyn1 Muutamia käsitteitä •Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan,
Luokkakaaviot Luokkakaaviot Tekninen suunnittelu.
Ict1td002: Ohjelmointitaito Kertaus Osio 2 - luokat - ilmentymät - viittaus- ja arvomuuttuja - ilmentymien taulukointi HAAGA-HELIA IltaTiko.
Polymorfismi Sisältö Mitä on polymorfismi?
Taulukoiden määrittely, käsittely ja kopiointi Vaihtoehdot taulukoille
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely •Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
13. Pakkaukset.
Perintä. Yleistä Olio-ohjelmoinnin menetelmä muodostaa uusia luokkia aiemmin määriteltyjen luokkien avulla Luokka saa automaattisesti käyttöönsä kaikki.
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 3
OLIO-OHJELMOINTI PERUSTEET PERUSTIETOTYYPIT
UML-luokkakaaviot.
9. Periytyminen Javassa.
Dynaamiset oliottMyn1 Dynaamiset oliot Dynaamisen olion tunnuksen esittely ja olion määrittely voivat tapahtua yhtäaikaisesti tai eri aikaan. Dynaamisen.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
Virtuaaliset jäsenfunktiot tMyn1 Virtuaaliset jäsenfunktiot Virtuaalinen jäsenfunktio on esiteltävä monimuotoisessa kantaluokassa. Virtuaalisen jäsenfunktion.
1 Kertaus koetta varten oleellisista asioista Jukka Juslin.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Luokan muodostintMyn1 Luokan muodostin Olioihin kohdistuvia automaattisia toimintoja ovat luonti, alustus, kopiointi, sijoitus, tyhjennys ja tuhoaminen.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
UML-luokkakaaviot ja Java
Metodit – Arvotyyppi Ellei metodi palauta arvoa, sen arvotyyppi on void Tällöin ”return;”-lauseke ei ole metodissa pakollinen, vaikka sen käyttö on sallittua.
4. Attribuutit 4.1. Sisällys Yleistä attribuuteista. Näkyvyys luokan sisällä ja ulkopuolelta. Attribuuttien arvojen käsittely aksessoreilla. 4.2.
10. Abstrakti luokka Johdanto Abstrakti luokka (abstract class) poikkeaa konkreettisesta luokasta (ei-abstrakti luokka) siten, että siitä ei.
Olioon kohdistuvia perustoimintoja tMyn1 Olioon kohdistuvia perustoimintoja Kopiointimuodostin (copy constructor) alustaa olion tietojäsenet saman luokan.
17. Kooste Kooste Kooste (aggregation) on luokkien A ja B välinen suhde, joka tarkoittaa “A on B:n osa” tai “A kuuluu B:hen”. − Koostesuhteessa.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Opintojakso TT00AA11 Ohjelmoinnin jatko (Java): 3 op Pakkaukset ja määreet.
Johdetun luokan olion esittely... tMyn1 Johdetun luokan olion esittely ja määrittely Esittelyluokka tarkoittaa olion tunnuksen luokkaa. Määrittelyluokka.
Oliot ja luokat Oliot ja luokat Oliot (object) ja luokat (class) ovat keskeisiä olio- ohjelmoinnin käsitteitä. Olio-ohjelmointi on ohjelmointiparadigma,
© Jukka Harju, Sisältö 1. Mitä on periytyminen Javassa? 2. Periytyminen UML-luokkakaaviossa 3. Termejä 4. Periytymishierarkia 5. Periytyminen vs.
Vesa Ollikainen & Outi Grotenfelt
Poikkeustenkäsittely- lohkot tMyn1 Poikkeustenkäsittelylohkot try-catch Poikkeustilanteiden käsittelymekanismi toteutetaan varatuilla sanoilla try, throw.
11. Rajapinnat Sisällys Mitä rajapinnat ovat? Kuinka ne määritellään ja otetaan käyttöön? Moniperiytyminen rajapintojen avulla. Varoituksen.
Tekstitiedostoon kirjoittaminen tMyn1 Tekstitiedostoon kirjoittaminen Tiedostoja käsitellään ohjelmassa tiedosto-olion avulla. Tiedosto-olion luokka sisältää.
Monimuotoinen luokka tMyn1 Monimuotoinen luokka Monimuotoinen luokka mahdollistaa saman jäsenfunktion toteutuksen monella tavalla. Tällöin puhutaan virtuaalisesta.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Kantaluokan määrittely tMyn1 Kantaluokan määrittely Perinnän käyttöön liittyvät varatut sanat private, protected, public, final ja abstract. Ne tarkoittavat.
Johdetun luokan määrittely tMyn1 Johdetun luokan määrittely Kun johdettu luokka periytetään kantaluokasta, saadaan kantaluokan jäsenet enemmän tai vähemmän.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
Symbian ohjelmointi Ti Symbian ohjelmointi 5. harjoitus Juha Turunen
Olio-ohjelmoinnin perusteet luento 4: Perinnästä Sami Jantunen LTY/Tietotekniikan osasto.
16. Javan omat luokat Sisällys Johdanto. Object -luokka: − toString -, equals -, clone - ja getClass -metodit. Comparable -rajapinta: − compareTo.
17. Kooste.
Olio-ohjelmointi Olio-ohjelmoinnissa keskeisiä käsitteitä ovat luokka ja olio. Olio on abstraktio jostakin ongelma- tai ratkaisualueen käsitteestä. Oliolla.
Funktio-ohjelmointi ja Java
13. Pakkaukset.
11. Rajapinnat.
Poikkeustenkäsittelylohkot try-catch
Kantaluokan määrittely
3. Luokat, oliot ja metodit Java-kielessä (Lausekielinen ohjelmointi I ja II –kursseilla opitun kertausta.)
Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
Luokan määrittely class-määreellä
Toisto Toistolausekkeet for, while(ehto){…} ja do {…} while(ehto)
Muutamia käsitteitä Perintä (inheritance) on luokkien välinen suhde, jossa johdettu luokka (subclass, derived class) perii kantaluokan, perusluokan (superclass,
13. Pakkaukset.
16. Javan omat luokat.
4. Attribuutit.
3. Attribuutit.
13. Pakkaukset.
Esityksen transkriptio:

Kantaluokan määrittely Perinnän käyttöön liittyvät varatut sanat private, protected, public, final ja abstract. Ne tarkoittavat luokan jäsenten näkyvyyssääntöjä (class member access specifier). Luokan jäsenten näkyvyys vaikuttaa niiden viittausalueeseen. Kantaluokan määrittely tMyn

Saantimääreiden merkitseminen: class kantaLuokka { private //vain kantaluokassa näkyvät jäsenet //johdetun luokan jäsenfunktio ei voi käyttää protected //myös johdetussa luokassa näkyvät jäsenet //johdetun luokan jäsenfunktio voi käyttää public //kaikkialla näkyvät jäsenet Kantaluokan määrittely tMyn

//ei voida korvata (redefine) //johdetussa luokassa abstract final //ei voida korvata (redefine) //johdetussa luokassa abstract //jos kantaluokassa on abstract-tyyppinen //jäsenfunktio, niin silloin sillä ei ole minkäänlaista //toteutusta tässä luokassa } Kantaluokan määrittely tMyn

Perittävä kantaluokka voi olla konkreettinen tai abstrakti luokka. Luokkahierarkiassa alimman tason luokka pitää olla konkreettinen. Konkreettiseen luokkaan voidaan luoda olioita, kun taas abstraktiin luokkaan ei pystytä luomaan olioita. Kantaluokan määrittely tMyn