Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LUENTO V Venäjän imperiumin murroskausi 1905–1917 historiapolitiikassa ja kansan historiallisessa muistissa. Vallankumouksien syyt ja tulkinta. Kaksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LUENTO V Venäjän imperiumin murroskausi 1905–1917 historiapolitiikassa ja kansan historiallisessa muistissa. Vallankumouksien syyt ja tulkinta. Kaksi."— Esityksen transkriptio:

1 LUENTO V Venäjän imperiumin murroskausi 1905–1917 historiapolitiikassa ja kansan historiallisessa muistissa. Vallankumouksien syyt ja tulkinta. Kaksi uutta kulttia: Nikolai II ja Pjotr Stolypin.

2 Aleksanteri III:sta on tullut nykyään jälleen venäläisten nationalistien symboli. Nk. ”Kansankokouksen” juliste: ”Venäjä venäläisille ja venäjäksi”

3 Musta-kelta-valkoista lippua (nyk
Musta-kelta-valkoista lippua (nyk. kutsutaan ”imperiaaliseksi”) alettiin käyttää 1700-luvulla; virallisesti hyväksyttiin Venäjän lipuksi ; Valko-sini-punainen lippu otettiin käyttöön Pietari Suuren hallintoaikana vuonna 1699;  Vuoteen 1883 käytettiin molempia lippuja, mutta tämän jälkeen musta-kelta-valkoisen lipun käyttäminen valtiollisena symbolina kiellettiin tsaarin ukaasilla; lopullisesti lippu kiellettiin vuonna 1896. .

4 Valko-sini-punainen lippu otettiin käyttöön uudelleen vuonna 1991

5 Nykyään musta-kelta-valkoista lippua käytetään Venäjän monarkistis-nationalistisissa piireissä, kun taas valko-sini-punaista lippua pidetään liberaalis-demokraattisen suuntauksen symbolina. Kuvassa: nk. ”Keisarillinen venäläinen marssi” vuonna 2013.

6 Nikolai II:n periodi: Venäjän vallankumouksia edeltävä ja valmistava aika. Nikolai II, Venäjän viimeinen keisari * * * Nikolai II:n ja Pjotr Stolypinin hahmot nyky-Venäjän historiapolitiikassa ja kansan historiallisessa muistissa.

7 Nikolai II 1868-1918 Venäjän valtaistuimella 1894-1917

8

9 Nikolai ja Alix Victoria Helena Louise Beatricea vihkimisen jälkeen, huhtikuu 1894, Coburg, Baijeri

10 Juhlan symboliikan avulla pyrittiin näyttämään, että:
6.– : kruunajaisperiodi Juhlan symboliikan avulla pyrittiin näyttämään, että: uusi valta pyrkii ottamaan mallia Venäjän ”kultakaudesta”, 1600-luvun perinteistä ja yhteiskunnallisista rakenteista, jolloin väitetysti (valtiovallan toimesta) vallitsi sopusointu tsaarin ja kansan välillä; itsevaltius on ainoa valtiojärjestys, joka voi olla olemassa Venäjällä.

11 Nikolai II:n kasvattajana oli Konstantin Pobedonostsev
Nikolai II:n kasvattajana oli Konstantin Pobedonostsev. Häneltä keisari sai seuraavia ideoita: usko siihen, että hän on Venäjän kansan isä, maan isäntä, ja että ”yksinkertainen” kansa täydellisesti hyväksyy tämän käsityksen; varmuus siitä, että hän saa viitteitä maan ohjaamisesta suoraan Jumalalta; Nikolai II:n mielikuvituksessa Venäjän kansa oli patriarkaalinen, tsaariinsa uskova, suvaitsevainen ja uskonnollinen; Nikolai II:n tragedia oli nopeasti modernisoituvan Venäjän haasteitten huono ymmärtäminen ja täysin idealisoitu käsitys kansasta.

12 Nikolai II:n täyttämä väestönlaskennan luettelointilista (1897)
Nikolai II:n täyttämä väestönlaskennan luettelointilista (1897). Sarakkeeseen ”toimi” hän kirjoitti: ”Venäjän maan isäntä”

13 Venäjällä oli paljon suuria poliittisia ja taloudellisia ongelmia, jotka jarruttivat sen kehitystä. Yhtenä suurimmista ongelmista oli maatalouden jälkeenjääneisyys, jonka syyt olivat seuraavia: Talonpoikaiston puolifeodaalinen riippuvaisuus maayhteisöstä ja paikallisista johtajista, kuten esimerkiksi ”zemski natšalnik” (maapiiripäällikkö); Talonpojilta puuttui monia niistä kansalaisoikeuksista, jotka olivat muiden säätyjen edustajilla (esim. aatelisilla, virkamiehillä, papeilla); 1800-luvun lopulla Venäjän eurooppalaiseen osaan syntyi agraarinen liikaväestö: kun vuonna 1861 tämän maaseudulla asui henkeä, niin vuonna1900 jo henkeä; maapalstojen keskikoko oli 1860-luvulla 5,2 hehtaaria mutta 1900-luvulla 2,8 hehtaaria; Suurimmalla osalla talonpoikia ei ollut varoja taloutensa modernisoitiin ja uusien maataloustarvikkeiden ostamiseen. Venäjän maataloudessa vallitsivat suurelta osin jälkeenjääneet agraariset menetelmät; Talonpoikien suurimman osan lukutaidottomuus ja vähäinen sivistys.

14 Talonpoikaisperhe Jeniseiskin kuvernementista 1800-luvun lopussa

15 Nälkä talonpoikaisperheessä

16 1900-luvun alun Venäjän väestön tyytymättömyyden muista syistä tärkeimpiä:
maan poliittisten vapauksien ja oikeuksien puute; kansallisten vähemmistöjen tyytymättömyys; työläisten huono asema ja alistaminen; Venäjä-Japanin sota (27. tammikuuta (9. helmikuuta) 1904 — 23. elokuuta (5. syyskuuta) 1905)  Kakkien näiden ongelmien tiivistetyksi tulokseksi tuli vallankumous, joka alkoi tammikuussa 1905.

17 Pilakuva ”Suurvallat jakavat Kiinaa”. "Le Petit Journal", 16.1.1898.

18 Saksalainen pilakuva ”Venäläis-japanilainen sota”

19 Ranskalainen pilakuva ”Sodan loppu”

20 Vallankumous vuosina 1905–1907

21 Vuoden 1905 alussa työläisjärjestöt päättivät jättää tsaarille anomuksen, jossa kerrottaisiin työväestön tarpeista. Aamulla 9. tammikuuta Pietarin työläisalueilta lähti keskustaan monituhantisia työläisjoukkoja.

22 Työläisten aseetonta kulkuetta ammuttiin
Työläisten aseetonta kulkuetta ammuttiin. Taidemaalari Valentin Serov oli erään työväenkulkueen hajottamisen silminnäkijänä. Hän muisteli: ”Sitä, mitä minä näin Taideakatemian ikkunasta 9. tammikuuta, en unohda koskaan – pidättyväinen, mahtava, aseeton ihmisväki, joka kulki ratsuväenhyökkäyksiä ja tähtäyksiä vastaan, - on kauhea näky”.

23 Valentin Serovin maalaus, jossa kerrotaan työläisten kulkueen hajottamisesta Vasilinsaarella: taiteilija näki tämän kohtauksen Taideakatemian ateljeensa ikkunasta

24 Aikakauslehti ”Le Petit Parisien” Verisunnuntaista

25 Pilakuva ranskalaisesta aikakauslehdestä ”L'Assiette au Beurre”

26 Aikakauslehden ”L'Assiette au Beurre’n” kansi: helmikuun 1905 numero.

27 9. tammikuun jälkeen viha hallitusta ja tsaaria vastaan levisi maan eri alueisiin ja väestön eri kerrostumiin. Alkoi vallankumous.

28 12. lokakuuta 1905 alkoi yleisvenäläinen poliittinen lakko

29 Pilakuva vuodelta 1905: Sergei Witte suostuttelee Nikolai II:ta allekirjoittamaan manifestin. Sergei Witte: ”Minä luulen, että hallitsija noina päivinä etsi tukeakseen jonkinlaista voimaa, muttei löytänyt ketään, joka hyväksyisi voimakeinot, - kaikki jänistivät.”

30 Lokakuun 17. manifesti vuodelta 1905
Lokakuun 17. manifesti vuodelta Kansa sai kaikki demokraattiset vapaudet, sellaiset kuin henkilökohtainen koskemattomuus, kokous-, liittoutumis-, sanan- ja omatunnonvapaus. Sitä paitsi manifestissa luvattiin, että maa saa parlamentin - Valtiollisen Duuman - jonka hyväksynnättä yksikään laki ei tule voimaan.

31 Ilja Repin: Mielenosoitus 17. lokakuuta 1905. 1905

32 Valtiollisen Duuman avajaiset Talvipalatsin Georgioksen salissa 27. 4

33 Ensimmäisen duuman kansanedustajat lähtevät Talvipalatsista Taurian palatsiin

34 Taurian palatsi Pietarissa, jossa pidettiin Valtiollisen Duuman istunnot

35 Ensimmäisen duuman (27.4.- 9.7.1906) istunto

36 Pilakuva aikakauslehti Oskolki’n (”Sirpaleet”) kannessa: ”Päällä ei mennä seinän läpi”. Talonpojan paidassa teksti: ”Valtiollinen Duuma”. Seinällä teksti: ”välikarsina” (tässä yhteydessä: ”virkamiehistö”). Syvälliset ristiriidat Duuman ja hallituksen välillä veivät Duuman hajottamiseen 9. (22.) heinäkuuta 1906.

37 Pjotr Stolypin (1862-1911), 26. 4. 1906 alkaen sisäministeri, 8
Pjotr Stolypin ( ), alkaen sisäministeri, 8.7 alkaen myös pääministeri. Johti uutta kompromissivalmista poliittista kurssia ja aloitti agraarireformin. Samalla kukisti ankarasti vallankumouksen.

38 12.(25.) sosiaalivallankumouk-selliset järjestivät räjähdyksen Stolypinin kesähuvilassa Aptekarin saarella. Paikalla kuoli 27 henkilöä, vakavasti haavoittuneita oli 33, joista monet kuolivat. Stolypinin tytär ja poika haavoittuivat.

39 otettiin käyttöön ns. kenttäoikeuksia, jotka eivät voineet kestää yli 48 tuntia. Oikeusistunnon jälkeen tuomiot pantiin täytäntöön 24 tunnin sisällä. vuodesta 1906 vuoteen 1909 teloitettiin yhteensä 2694 henkilöä; Leo Tolstoi (esseessä ’En voi olla hiljaa’):”Ja tämä kaikki tapahtuu Venäjällä, jossa ei ollut kuolemarangaistuksia, mistä syystä olin niin ylpeä eurooppalaisten edessä.Täällä on nyt loputtomia teloituksia, teloituksia, teloituksia… … Käännyn kaikkien noiden rikollisuuksiin osallistujien puoleen: … Pjotr Stolypinille ja Nikolai Romanoville. Tulkaa järkiinne, muistakaa, keitä te olette, ja ymmärtäkää mitä te teette. … Te kaikki, ensimmäisestä teloittajasta viimeiseen heistä, Nikolai II:n saakka, tulkaa järkiinne, miettikää itsestänne, sielustanne…”

40 Kadettikansanedustaja Fjodor Roditšev, joka puheessaan 17. 11
Kadettikansanedustaja Fjodor Roditšev, joka puheessaan , joka oli suunnattu kenttäoikeuksia vastaan, kutsui hirsipuita ”Stolypinin solmioiksi”.

41 Stolypinin repressiivisen ohjelman elementteinä olivat kenttäoikeuksien ohella:
rankaisuretket; poikkeustilaan julistaminen kuvernementtien suurimpaan osaan; monien julkaisujen kielto; poliittisten aktivistien ja jopa oppositiopuolueiden jäsenien vainoaminen. Pelkästään vuosina 1907–1909 sai poliittisista syistä kuoleman-, vankeus- tai pakkotyörangaistuksia yli 26 000 henkilöä. Sitä paitsi ns. ”administratiiviseen karkotukseen” lähetettiin vuosina 1906–1909 miltei henkilöä.

42 "Kesäkuun kolmannen kaappaus“:
hajotettiin toinen duuma ja samalla julistettiin uusi vaalilaki; Uuden vaalilain mukaan nostettiin varallisuus äänioikeusperusteeksi. Tuloksena vaaleihin osallistui vain kolme ja puoli miljoona äänestäjää (Venäjän väestö oli silloin henkeä); Vaalit olivat kaksivaiheisia; Vahvasti rajoitettiin ei-venäläisten pääsyä duumaan. Esimerkiksi, jos Venäjän eurooppalaisessa osassa valittiin yksi kansanedustaja :sta asukkaasta, niin Puolan tsaarikunnassa 672 000:sta ja Kaukasian alueella :sta henkilöstä. Siperian ja Keski-Aasian ei-venäläisilta kansoilta äänioikeudet riistettiin kokonaan.

43 D-r Maria Ferretti, Viterbon Tuscian yliopiston professori (Italia) Venäjän 1905-vuoden vallankumouksesta historiapolitiikassa: Venäjällä vallitsee ”haudanhiljaisuus vuoden 1905 vallankumouksesta uusien vuosijuhlien kuumeenomaisen etsinnän taustalla”.

44 Maria Ferretti: Neuvostoaikana vuoden 1905 vallankumousta pidettiin Lokakuun vallankumouksen ”alkusoittona”, sen takia se oli mytologisoitu; perestroikan jälkeen vuoden 1905 vallankumouksen käsitteestä luovuttiin; Nyky-Venäjän liberaaleille, jotka ylistävät ”villiä kapitalismiä”, vuoden 1905 vallankumous on sopimaton historiallinen tapahtuma; silloin, kuten nykyäänkin, Venäjää ajettiin väärin ymmärrettyyn modernisaatioon jättäen vaille huomiotta maan erikoispiirteet, sen arkaaisuus ja jälkeenjääneisyys. Silloin tuloksena oli vallankumous, mikä nykyään pyritään unohtamaan; Venäläiset nationalistit eivät myös halua muistaa vallankumousta, koska heidän ideologiansa keskellä on Venäjä patriarkaalisena, ortodoksisena valtiona, jossa tsaari-isä hallitsee lapsi-kansaansa. Tässä idyllisessä maailmassa ei ole tilaa sosiaalisille konflikteille ja ristiriidoille; Sata vuotta tapahtumien jälkeen ei vallankumouksella ole kelvollisia perijöjä Venäjällä.

45 3. kesäkuuta vaalilaki teki mahdolliseksi sellaisen Duuman enemmistön, jonka tuella Stolypinin hallituksella oli mahdollista hyväksyä melkein kaikki lait, jotka Stolypinin mielestä olivat tärkeitä.

46 ”Stolypinin uudistusten” tärkeimmät kohteet:
Talonpoikaisyhteisön asteittainen poistaminen ja maatalouden pääomittamisen nopeuttaminen; Talonpoikien siirtäminen Siperiaan, Pohjois-Kaukasiaan, Keski-Aasiaan ja Kaukoitään. Kokonaisuudessa vuodelta 1907 vuoteen 1914 Siperiaan siirtyi kolme miljoonaa neljäkymmentätuhatta talonpoikaa; Apua talonpojille ostaa maata talonpoikaispankin kautta; Osuuskuntien järjestäminen maaseudulla; Agronomisen avun kehittäminen.

47 Siirtolaiset Siperiaan Rjazanin kuvernementista
Siirtolaiset Siperiaan Rjazanin kuvernementista. Vuodesta 1907 vuoteen 1914 Siperiaan siirtyi talonpoikaa. Takaisin tuli vähän yli puoli miljoonaa.

48 ”Stolypinin vaunu”, jossa oli mahdollista viedä mukana karjaa ja maataloustarvikkeita

49 Stolypin suostuttelee valkovenäläisiä talonpoikia eroamaan talonpoikaisyhteisöstä ja lähtemään Siperiaan

50 Pjotr Stolypin tutustuu yksityistilaan Moskovan lähellä, lokakuu 1910
Pjotr Stolypin tutustuu yksityistilaan Moskovan lähellä, lokakuu ”Stolypinin uudistuksien” tuloksena vuodesta 1908 vuoteen 1916 erosi talonpoikaisyhteisöistä 26,1 % talonpojista.

51 Vuoteen 1911 mennessä Stolypin oli menettänyt Nikolai II:n ja oikeistopiirien suosion kokonaan. Lokakuulaiset (hänelle läheinen Duuman puolue) eivät enää olleet valmiit tukemaan häntä. Hän jäi yksin.

52 Kiovan kaupunginteatteri, jossa tehtiin murhayritys Stolypinia vastaan

53 Murhayritys Pjotr Stolypinia vastaan 1.9.1911

54 Dmitri Bogrov, Stolypinin murhaaja murhayrityksensä jälkeen

55 Stolypinin hautajaiset Kiovan Petšeran luostarissa

56 Stolypinin jälkeen pääministeriksi nimitetty valtiovarainministeri Vladimir Kokovtsov

57 Aleksandra Fjodorovna pääministeriksi nimetetylle Vladimir Kokovtsoville: ”Minun mielestäni, Te panitte … Stolypinin toiminnalle liian paljon painoa … Uskokaa minua, ei tarvitse sääliä niitä, jotka ovat jo poistuneet… Olen varma, että jokaisella on oma roolinsa, ja oma tarkoituksensa, ja jos joku on poistunut riveistämme, niin tämä on siksi, että hänen roolinsa on jo loppunut, ja hänen piti vaipua… Olen varma, että Stolypin kuoli, jotta vapauttaisi Teille paikkansa, ja että tämä [tapahtui] Venäjän hyväksi”.

58 Stolypinin maine nousi 1990-luvulla, kun konservatiivit alkoivat etsiä Venäjän historiasta liberalismille vaihtoehtoista ihanteellista kehitysmallia. Kuvaan Stolypinista vaikuttivat jo silloin ennen kaikkea Aleksandr Solženitsynin teokset. Solženitsynin kuvaa Stolypinistä on luonnehdittu haltioituneeksi. Solženitsyn loi todellisen Stolypinin ”henkilökultin”. Solženitsyn loi Stolypinistä urhoollisen hahmon, joka taisteli yksin antamatta periksi duuman ylivoiman edessä; Solženitsyn käsityksensä mukaan Venäjän satavuotinen vapautusliike (dekabristeista alkaen) ”pilasi koko Venäjän”.

59 Aleksandr Solženitsyn Stolypinista: ”Kerran elämässään päätyi Nikolai valinnassaan ei mitättömyyteen, kuten tavallisesti, vaan suureen henkilöön. Tämä suuri henkilö nosti sekä Venäjän että dynastian ja tsaarin kaaoksesta”.

60 Stolypinin hahmo sopii nyky-Venäjän historiapoliittisille rakennelmille täydellisesti: hän pyrki säilyttämään imperiumin ja samalla antamaan sille venäläiskansalliset kasvot, hän yritti syventää maan kapitalismia, mutta samalla säilyttää sen feodaaliset piirteet.

61 ”Nimi Venäjä” (”Imja Rossija”) –televisioprojektin tulokset (joulukuu 2008)
Ensimmäisellä sijalla oli pyhä ruhtinas Aleksanteri Nevski (1221–1263); Toisella sijalla vuosien 1906–1911 pääministeri Pjotr Stolypin; Kolmannella sijalla vuosien Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin; Nikolai II jäi sijalle 20.

62 Pjotr Stolypinin mitali, perustettu vuonna 2008

63 19.9.2011, Venäjän Federaation yhteiskuntakamari

64 Vuoden 2012 Nikita Mihalkovin luoma dokumentti ”Stolypin
Vuoden 2012 Nikita Mihalkovin luoma dokumentti ”Stolypin. Laukaus Venäjää kohti”.

65 Nikita Mihalkov kuvaa Saratovin maaseutumuseossa dokumenttia ”Stolypin
Nikita Mihalkov kuvaa Saratovin maaseutumuseossa dokumenttia ”Stolypin. Laukaus Venäjää kohti”. 2012

66 Nikita Mihalkov Stolypinista (2012):
Minulle on itsestään selvää, että Stolypin on hahmo, jota tarvitaan nykyaikana. Uudistukset, joita suorittaa vahva ja itsenäinen valta, takaavat, ettei maa joutuu kaaokseen. Stolypin pystyi uudistamaan Venäjän välttäen katastrofin; Stolypin oli suuri uudistaja: luotiin talonpoikaispankki, jossa annettiin lainoja ilman korkoa, asutettiin Siperia. Nykyään meidän edessä on samanlaisia kysymyksiä: pitää asuttaa meidän itäalueemme ja liikkua kohti Euraasialaista Liittoa; Jos Stolypin olisi jäänyt eloon, ei olisi ollut kauheaa kansalaissotaa, ja, mikä vielä tärkeämpää, ei olisi ollut Suurta Isänmaallista sotaa, koska ei kukaan olisi uskaltanut hyökätä meille; Mihalkov vastasi kysymykseen, kuka Venäjän poliittisessa eliitissä muistuttaa Stolypiniä: ”Minä haluaisin, että tämä olisi Putin. Hän tuntee maan hyvin. Hän teki suuren asian, pelasti maan hajoamiselta, kun tuli valtaan. Kuitenkin nyt on tullut uusi aika ja uudet haasteet. Jos hän kuulee niitä, niin hän ymmärtää, että monia asioita pitää muuttaa.

67 Huhtikuussa 2012 Vladimir Putin piti puheensa konferenssissa ”Stolypinin päivät. Venäjän modernisoinnin tiet: Stolypinista nykyaikaan”. Hän mm. sanoi: Stolypinin toiminta ja hänen kiistattomat ansionsa oli epäoikeudenmukaisesti unohdettu pitkiksi vuosikymmeniksi; Ne olivat sekä aikalaisten että seuraavien sukupolvien aliarvioimia; Stolypinin uudistuksien kokemukset ovat edelleenkin ajankohtaisia; Stolypinin menetelmät ovat tarpeellisia ei ainoastaan Venäjällä, vaan eräissä muissakin maissa, kun kyseessä ovat kullekin maalle tärkeät prioriteettikysymykset: vallan aseman vahvistaminen, suvereniteetti, sosiaalisen elämän parantaminen; Tänä vuonna juhlimme 150 vuotta Pjotr Stolypinin syntymästä. … Meidän pitää ikuistaa meidän suuren maanmiehemme muisto, hänen tekonsa, ja hänen äärettömän arvokas panoksensa yleiskansallisten prioriteettiongelmien ratkaisemiseen.

68 Pjotr Stolypinin patsas Moskovassa hallituksen rakennuksen edessä
Pjotr Stolypinin patsas Moskovassa hallituksen rakennuksen edessä. Pystytettiin joulukuussa 2012 Vladimir Putinin ajatuksen mukaan.

69

70 Kahden ruplan kolikko painettiin Stolypinin 150-vuosijuhlan kunniaksi vuonna 2012

71 Näyttely Valtionhistoriallisessa museossa ”Imperiumin viimeinen urho: 150-vuotta Stolypinin syntymästä (avattu )

72 Yleisvenäläisen kansallisen klubin mitali ”P. A. Stolypinin kuoleman 5
Yleisvenäläisen kansallisen klubin mitali ”P.A. Stolypinin kuoleman muistoksi”

73 Mitalilla lukee sitaatti Stolypinin Duuman puheesta: ”Te tarvitsette suuria murroksia, mutta me tarvitsemme Suurta Venäjää.”

74 Mitalit ”Me tarvitsemme Suurta Venäjää…

75 ”Euroopan kartta”, sodanaikainen juliste. 1. 8
”Euroopan kartta”, sodanaikainen juliste Saksa julisti sota Venäjäjälle

76 Nikolai II ja ylipäällikkö suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitš päämajassa. 23. elokuuta 1915 tsaari erotti Nikolai Nikolajevitšin ja nimitti itsensä ylipäälliköksi.

77 Sananparsi ”Järki on hyvää, mutta kolme [järkeä] on parempi”.

78 Leipäjono Pietarissa tammikuussa 1917.

79 Työläisnaisten mielenosoitus Pietarissa 23. 2. 1917
Työläisnaisten mielenosoitus Pietarissa Naisten vaatimuksia: ”Lisätkää leipä-annosta!” ”Ruokkikaa isänmaan puolustajien lapsia”

80 27. 2. sotilaat alkoivat liittyä vallankumouksellisiin joukkoihin
27.2. sotilaat alkoivat liittyä vallankumouksellisiin joukkoihin. ”Alas monarkia! Eläköön tasavalta!”

81 Katutaisteluja Pietarissa helmikuun 1917 lopussa

82 2. 3. klo 15. 00 Nikolai teki päätöksen vallastaluopumisesta
2.3. klo Nikolai teki päätöksen vallastaluopumisesta. Hän lähetti sähkeen kenraali Aleksejeville: ”Palavasti rakastetun Venäjän hyvän, rauhan ja pelastuksen hyväksi olen valmis luopumaan vallasta poikani hyväksi. Pyydän kaikkia palvelemaan häntä uskollisesti ja teeskentelemättömästi. Nikolai”.

83 2. 3. myöhään illalla Nikolai II virallisesti luopui vallasta
2.3. myöhään illalla Nikolai II virallisesti luopui vallasta. Päiväkirjaansa hän kirjoitti: ”Kaikkialla on petturuutta, pelkuruutta ja hujausta!”

84 Väliaikaisen hallituksen ministerit.

85 Sotilas- ja työläisedustajien neuvosto; perustettu 27.2. 1917.

86 Nikolai II kotiarestissa Tsarskoje Selossa, 1917

87 Nikolai Ipatjevin talo Jekaterinburgissa, missä ex-tsaarinperhe vietti elämänsä viimeiset 78 päivää. Tämän talon kellarissa 16. ja välisenä yönä teloitettiin kaikki perheenjäsenet ja neljä seurueen jäsentä.

88 Nikolai II:n perheen jäännöksien hautaaminen Pietarin ja Paavalin tuomiokirkkoon 17. heinäkuuta 1998

89 Ikoni on omistettu Nikolai II:lle perheineen
Nikolai II perheineen julistettiin pyhimykseksi 20.elokuuta 2000. Muistopäivä on 17. (4.) heinäkuuta

90 Monien keskustelujen ja erimielisyyksien ilmaisujen jälkeen vuonna 2000 Nikolai II kanonisoitiin perheensä kanssa. Todennäköisesti päätös tehtiin suurilta osin kirkkopoliittisista syistä, koska vuonna 1981 Nikolai II:n kanonisoi Venäjän ortodoksinen ulkomaankirkko. Neuvostoliiton hajottua vuoden 1991 jälkeen alkoi lähestymisprosessi Venäjän ortodoksisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen ulkomaankirkon välillä. Nikolai II:n kanonisointi vaikutti myönteisesti tähän prosessiin.

91 Kohtaus elokuvasta ”Romanovit. Kruunupäinen perhe”
Kohtaus elokuvasta ”Romanovit. Kruunupäinen perhe”. Ohjaaja Gleb Panfilov, Tsaariperheen idealisoitu kuva. Venäjällä on syntynyt ideologinen liike, jota voisi kutsua Nikolai II:n ylistykseksi.

92 Nikolai II:n patsas Taininskojen kylässä Moskovan alueella
Nikolai II:n patsas Taininskojen kylässä Moskovan alueella. Ensimmäinen muistomerkki viimeiselle tsaarille. Tekijä V. Klykov. Asennettu vuonna 1996, räjäytetty vuonna Pystytetty uudelleen vuonna 2000.

93 ”Nimi Venäjä” (”Imja Rossija”) –televisioprojektin tulokset (joulukuu 2008)
Ensimmäisellä sijalla oli pyhä ruhtinas Aleksanteri Nevski (1221–1263); Toisella sijalla vuosien 1906–1911 pääministeri Pjotr Stolypin; Kolmannella sijalla vuosien Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin; Nikolai II joutui sijalle 20.

94 ”Nimi Venäjä”-ohjelman katsojien mielipiteitä Nikolai II:sta:
”Nikolai II on asianhaarojen ja ovelan vapaamuurarien salaliiton uhri. ”Verisunnuntainpa” tarinan vääristelivät kommunistit, koska tämä oli heille hyödyllistä … Häpeää Leninille ja Stalinille! Kunnia Tsaarille!” - ”Nikolai II on vastuussa noista kauheista tapahtumista, jotka koki Venäjä 1900-luvun alussa. Hänen lyhytnäköinen, raukkamainen, itsepäinen politiikka vei kahteen vallankumouksiin ja, epäsuorasti, Lokakuun vallankumoukseen ja kansalaissotaan. Hän on samanlainen pyhimys kuin Boris Jeltsin”. - ”Isä-Tsaari Nikolain ja Pyhän Venäjän puolesta!” - ”Oikeasti [he] tekivät että teloittivat [häntä]. Harmillista, ettei teloittivat teitä, monarkisteja ja rukoilijaa! Olisi pitänyt.” - ”Nikolai II on Venäjän ylpeys! Ainoastaan hän on Nimi Venäjä – arvoinen. Jumala, suoja Tsaaria!” - ”Juu, pojat. Jos olette Nikolai II:n puolesta, mistäpä voi teidän kanssa jutella…” - ”Nikolai II on suuren Kotimaamme historian häpeällinen sivu!” - ”Hän oli hyvä ihminen. Ei onnistunut vaan hallituskauden kanssa…”

95 Televisio-ohjelma ”Ajan tuomio”, 2010
Televisio-ohjelma ”Ajan tuomio”, Teemana: ”Nikolai II: ansioitunut hallitsija vai romahdukseen vienyt johtaja?”

96 Äänestyksen tulokset:
Nikolai II on ansioitunut hallitsija: % - Nikolai II vei maan romahdukseen: 78%

97 Nikolai Verinen 44% marttyyri 32% Ei kantaa 24% (1156 äänestäjiä)
Aikakauslehti ”Diletant’in” kyselyn vastauksia, 2. marraskuu Kysymys: kuka on teille Nikolai II? Nikolai Verinen 44% marttyyri 32% Ei kantaa 24% (1156 äänestäjiä)

98 Venäläisten historiallisessa muistissa suhtautuminen Nikolai II:een on edelleen ambivalenttia negatiivisuuten taipuen; Kuitenkin on olemassa ideologinen liike, jota voisimme kutsua Nikolai II:n ylistykseksi.

99 Ohjaaja Aleksei Utšitel tekee elokuvaa ”Matilda” Nikolai II:n ensimmäisestä rakkaudesta. Kuvassa: kohtaus Nikolai II:n kruunajaisseremoniasta

100 Nuori tanssija Matilda Feliksovna Kšesinskaja, jonka kanssa Nikolailla oli suhde vuosina 1890-1894.

101 Aleksei Utšitel Nikolai II:sta: ”Haluan avata katsojien silmät näkemään Nikolai II:n. Koulusta saakka olemme kuulleet heikosta, tahdottomasta henkilöhahmosta, joka vei maata kohti tragediaa. Mutta hän oli kaikkein viisain ja sivistynein henkilö, joka muutti Venäjän kukoistavaksi valtioksi.”

102 Nikolai II:n ja Aleksandra Fjodorovnan patsas Pietarissa, asennettu vuonna 2013.

103

104


Lataa ppt "LUENTO V Venäjän imperiumin murroskausi 1905–1917 historiapolitiikassa ja kansan historiallisessa muistissa. Vallankumouksien syyt ja tulkinta. Kaksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google