Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus."— Esityksen transkriptio:

1 © Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus Psykologian laitos, Helsingin yliopisto sami.paavola at helsinki.fi www.helsinki.fi/science/networkedlearning Hajautetun kognition perusteet 11.11.08

2 © Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Mihin yliopistokurssien analyysissa huomio - vastaavuuksia ”Perinteinen näkemys”Hajautettu kognitio Toisto, yhdistäminen, muistaminen Wiki-sivun tekeminen; myöhempi käyttö Mielessä ajatteluPaperilla työstäminen; Harjoitusten tekeminen? Yksinään tekeminen ja esim luennot Vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen; Kulttuurinen tapa toimia Sopiminen luennoitsijan kanssaToiminnan yhteinen koordinointi Luennoitsija asiantuntijaOsallistujien erilainen asiantuntijuus Jaetut tehtävät, jaettu ymmärrys TietosisällötMistä tieto? Välineet, artefaktit, ulkoiset representaatiot YleistettävyysYmpäristön ja olosuhteiden merkitys

3 © Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Myös perinteinen luentokurssi voidaan nähdä hajautetun kognition silmälasien läpi Huomioon esimerkiksi: –Millaisia ulkoisia representaatioita käytetään ja tuotetaan (kalvot, muistiinpanot, tenttivastaukset, jne.), miten näitä prosessoidaan mielessä –Mitä apuvälineitä ja työvälineitä käytetään: Opettaja käyttää kirjoja, tietokoneet käytössä, mahdollisesti kynät ja paperi –Mikä on fyysinen ympäristö ja tapa toimia: Opiskelijat tulevat luentosaliin kerran viikossa; istuvat ja kuuntelevat; keskustelevat jonkin verran, jne. –Kulttuurinen tausta: Miten luennot ovat historian kuluessa muuttuneet (mikä niiden aiempi tarkoitus, kuinka paljon keskustelua, jne.) –Mikä prosessi, jolla oppimissysteemi toimii: opettaja tuottaa puhetta ja kalvoja (ulkoisia representaatioita), oppilas siirtää tietoja omaan käyttöön; käsittelee mielessään asioita, tuottaa tenttivastauksen, opettaja vertaa mallivastaukseen, tuottaa numeron, jne. –Lopputulos: kyetään vaihtelevassa määrin toistamaan asioita myöhemmin siten kuin kirjoissa ja luennoilla esitetty; oppilaat saavat merkinnän kurssista; opettaja palkan, jne.

4 © Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Oppimisen kehittäminen hajautetun kognition avulla? Huomioon esimerkiksi: –Millaisia ulkoisia representaatioita käytetään ja tuotetaan? Voidaanko yhdessä tuottaa jotain? Myös jotain uutta? –Mitä apuvälineitä ja työvälineitä käytetään? Tukemaan sosiaalisesti, fysikaalisesti, kulttuurisesti, ajallisesti hajautettua kognitiota? Uudet hajautetun työn välineet (wiki, verkkoympäristöt, jne.)? –Mikä on fyysinen ympäristö ja tapa toimia? Mikä merkitys luennoilla – niiden ulkopuolella? Kuinka paljon opiskelutapoja voi muuttaa, että toimii? Mitä vaatii? Mitä rajoituksia institutionaaliset säännöt aiheuttavat? Tai opitut opiskelukäytännöt? –Mikä prosessi tukisi hajautetun kognition tehokasta käyttöä? Mitä tukea vaatii? Opiskelijan – opettajan roolit? –Mikä olisi hyödyllinen lopputulos opiskelusta tai kursseilta? Voisiko tuottaa jotain, joka myöhemmin käytettävissä?


Lataa ppt "© Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus (www.helsinki.fi/science/networkedlearning) Sami Paavola Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google