Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Uskonnot ilmiöinä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Uskonnot ilmiöinä."— Esityksen transkriptio:

1 Uskonnot ilmiöinä

2 Mitä uskonto on? Uskonnolle on olemassa erilaisia määritelmiä.
Uskonto vastaa perimmäisiin kysymyksiin Esim: Onko Jumala olemassa? Mikä on elämän tarkoitus? Onko kuoleman jälkeen elämää?

3 Uskonnolle on olemassa erilaisia määritelmiä
Uskonto on uskoa yliluonnollisiin voimiin. On myös ajattelutapoja, joissa ei uskota yliluonnolliseen. Silti niissä on uskonnollinen ulottuvuus. Esim. ideologiat, kuten marxilaisuus, tai buddhalaisuus.

4 Uskonto kuuluu ihmisyyteen.
Se luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisöjä. Käsitykset muuttuvat ajassa. Uskonnollisuus ei tarkoita taikauskoa tai jälkijättöisyyttä. Uskonto luo tarkoitusta olemassaololle.

5 Uskontojen ryhmittely
Ryhmittelyn avulla osoitetaan uskontojen eroja ja yhtäläisyyksiä. Tapoja jaotella uskontoja: Levinneisyys Uskontoja joilla on maailmanlaajuista merkitystä, kutsutaan nimellä: Maailmanuskonnot: Kristinusko Islam Hindulaisuus Buddhalaisuus Juutalaisuus

6 Niissä ei yleensä ole nimettyä uskonnon perustajaa.
Yhteen kansaan tai maantieteelliseen alueeseen liittyvää uskontoa sanotaan kansalliseksi eli Etniset uskonnot Esim: suomalainen muinaisusko, luonnonkansojen uskonnot Myös esim. hindulaisuus on etninen uskonto, se liittyy vahvasti Intiaan. Niissä ei yleensä ole nimettyä uskonnon perustajaa.

7 Muissa uskonnoissa tieto kulkee suullisena perimätietona. Esim:
Perustettu uskonto Esim. Kristinusko Islam Buddhalaisuus Kirjauskonto: Esim. Kristinusko (Raamattu) Juutalaisuus (Toora) Islam (Koraani) Muissa uskonnoissa tieto kulkee suullisena perimätietona. Esim: Luonnonuskonnot.

8 Ryhmittely jumalauskon perusteella:
Monoteismi: Usko yhteen jumalaan Polyteismi Usko moneen jumalaan. Panteismi Jumaluus on kaikkialla Ateismi Jumaluutta ei ole


Lataa ppt "Uskonnot ilmiöinä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google