Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas."— Esityksen transkriptio:

1 SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas koivusta tehtävät valmistetaan tavallisesti erilevyisistä kappaleista. Sauma voidaan valmistaa oikohöylällä, jolloin siitä tulee suora tai erikoisella saumauskoneella, jolloin saadaan profiloitu sauma.

2 Saumalevyn valmistus Särmäys Halkaisu a c b

3 Saumalevyn valmistus b Lappeen oikaisu Särmien oikaisu

4 Saumalevyn valmistus Liimaus

5 Saumalevyn valmistus Mitallistaminen

6 Sauman kaarevuus Levyä liimattaessa saa sauma aina jonkin verran liimasta kosteutta ja puu hieman turpoaa. Liimauksen jälkeen alkaa sauman kuivuminen, joka on päistä nopeampaa kuin keskeltä. Jos sauma on täysin suora, se saattaa avautua päästä kuivuessaan. Tämän estämiseksi tehdään sauma hieman kaarevaksi, jolloin sen päihin saadaan liimattaessa aikaan pieni puristus-jännitys, joka liimasauman kuivuessa pitää sen kiinni. Kaarevuuden suuruus:

7 Saumalevyn rakenne Kohta A: sydänkeskeisistä laudoista. Se säilyy kohtalaisen hyvin suorana kosteusvaihteluissa, mutta halkeilee helposti ja on siten rakenteeltaan huono. Kohta B: säteittäin sahatuista laudoista. Levy säilyttää hyvin muotonsa ja liikkuu vähän kosteuden vaihdellessa. Kohta C - D: tangentiaalisesti sahatuista laudoista eli pintalaudoista. Tällainen levy tulee kuivuessaan yläpinnaltaan koveraksi ja kostuessaan kuperaksi. Kohdat C ja D liikkuvat paljon kosteuden vaihdellessa.

8 Saumalevyn ominaisuuksia
Levy liikkuu paljon, etenkin jos se on tehty pintalaudoista. Levy säilyttää huonosti muotonsa. Levy kestää melko hyvin kulutusta. Saumalevy ei ole kaunis, koska saumat näkyvät ja laudoissa on useimmiten värivaihteluita. Levy on lujuudeltaan heikohkoa. Saumalevyä ei pidä käyttää vapaana levynä, vaan se tulee sitoa.

9 Saumalevyn siderakenne
Saumalevyn muodon säilymistä voidaan parantaa sijoittamalla listat levyn päihin tai lappeeseen. Listat on kiinnitettävä pyrstöuurre-liitoksin ja liimattava vain toisesta päästä kiinni, jotta levy pääsee liikkumaan kosteuden vaihdellessa.

10 SAUMALEVYN VALMISTUS Saumalevy muodostuu yhteen liimatuista sahatavaran kappaleista, joista yleensä kaikki pinnat on höylätty. Työvara pituussuunnassa mm. Työvaran suuruus riippuu lähinnä sauma-levyn leveydestä ja saumalevyyn liimattavien kappaleiden lukumäärästä. Liimattavat kappaleet voivat olla eri levyisiä. Liimattavat kappaleet voivat olla leveys-suunnassa hieman kiilamaisia. Saumalevyä varten joudutaan valmistamaan aina vähintään kaksi yhteen liimattavaa kappaletta. Oikaistaessa lapetta sitä ei tarvitse höylätä aivan sileäksi, vaan siihen saa jäädä sahan jälkeä noin 0,5mm syvyydeltä.

11 SAUMALEVYN VALMISTUS Lappeiden oikaisun jälkeen kappaleisiin höylätään välittömästi paksuus, jonka oltava vähintään 2 mm saumalevyn nimellispaksuutta suurempi. (Saumalevyn lopullinen paksuus höylätään vasta liimauksen jälkeen). Samaan saumalevyyn liimattavien kpl on oltava saman paksuisia. Sahatavaran syrjät oikaistaan vasta paksuuden höyläämisen jälkeen. Syrjiä ei oikaista pituussuunnassa aivan suoriksi vaan hieman koveriksi. Saumalevyn kappaleisiin tarkistetaan pituus vasta saumalevyn paksuuden höyläämisen ja syrjän oikaisun sekä saumalevyn leveyden sahauksen jälkeen.


Lataa ppt "SAUMALEVY Saumalevyn rakenne vaihtelee sen mukaan, onko se tehty havupuusta vai koivusta. Havupuusta levyt tehdään tasalevyisistä kappaleista, kun taas."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google