Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Modernismin tulo Suomeen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Modernismin tulo Suomeen"— Esityksen transkriptio:

1 Modernismin tulo Suomeen
1910-luvulla eurooppalainen vanhan ajan maailma oli tuhoutunut. Taiteilijat ja kirjailijat olivat suuressa osassa uuden aikakauden luonnissa, koska he etsivät uusia arvoja ja ilmaisukeinoja. Kaikki vanhat arvot ja asenteet hylättiin, koska ne olivat johtaneet aikakauden tuhoutumiseen. Uuden aikakauden tärkeimmät sanat olivat yksilö, kaupunkilaisuus, tunne ja kokemus. Uuden suunnan nimeksi tuli modernismi eli nykyaika 1900-luvulla modernismista tuli hallitseva tyylisuunta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

2 Modernismin tyylisuuntia kutsutaan ismeiksi
Modernismin tyylisuuntia kutsutaan ismeiksi. Futuristit rakastivat koneita ja uskoivat että tekniikka ratkaisee ihmisten ongelmat. Surrealistit keskittyi ihmismielen sisäiseen todellisuuteen. Kirjoitti unista ja maalasi kaikkia unikuvia jossa todellisuuden lainalaisuudet ei päde. Ekspressionistit saivat runoihinsa ja maalauksiinsa tunnetta. Runot olivat vahvoja kuvia ja vertauksia sekä maalaukset erottuivat joukosta vahvojen värien ja räiskyvien kuvien ansiosta.

3 1900-luvulla modernismi löi itsensä läpi ensin ruotsinkielisessä kirjallisuudessa ja vasta jälkikäteen myös suomenkielisessä kirjallisuudessa. Teollistuminen, teknologian huima kehittyminen, sodat ja lamat rikkoivat turvallisuudentunteen. Oli sopeuduttava uusiin asioihin: muutokset kuuluivat arkipäivään. Kirjallisuus heijasti vallitsevia oloja ja olot heijastuivat kirjallisuuteen. Ihanteet näkyivät yleensä runoudessa ja kuvataiteessa.

4 Elmer diktonius Elmer syntyi vuonna1896 ja kuoli vuonna Hän on kirjoittanut ensimmäisen modernin romaanin. Teoksen nimi on Janne Kubik eli suomen kielellä Janne Kuutio ja se on kirjoitettu vuonna 1932 Ruotsiksi ja vuonna 1946 suomeksi. Teos kertoo tavallisen suomalaisen köyhälistön miehen elämästä.  Kirjan rakenne on omalaatuinen ja se on yksi kokeellisimmista Suomessa kirjoitetuista romaaneista. Elmer Diktonius kirjoitti modernismin tyylin mukaisesti. Diktonius kommentoi kirjan tapahtumia lukujen lopussa.

5 Uuno kailas Syntynyt vuonna 1902 ja kuoli vuonna Harrasti runoilua, kirjoittamista ja kääntämistä. Hänen ensiteoksensa oli Tuuli ja Tähkä. Hän oli yksi modernismin taiteen edustajista. Uuno Kailaksen teos Tuuli ja Tähkä ei ollut kriitikoiden mieleinen teos, sillä sen kokonaisuus oli hajanainen. Uuno ei itsekkään pitänyt teoksestaan ja kelpuutti vain joitakin runoja kirjaansa Runoja.


Lataa ppt "Modernismin tulo Suomeen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google