Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Analyysissä huomioitavaa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Analyysissä huomioitavaa"— Esityksen transkriptio:

1 Analyysissä huomioitavaa
Dokumenttielokuva Analyysissä huomioitavaa

2 Dokumenttielokuvan analyysi
Tuotanto: Kenen laskuun ja kenen ehdoilla toimitaan? Aihe: Yleinen vai yksittäinen? Miten yksittäinen on yleistettävissä? Ääni: Hallitsevat kokonaisuutta, pääsevätkö kuvatut ihmiset esille omilla ehdoillaan? Mikä on kommentaarin rooli kokonaisuudessa? Lavastaminen: Onko haastatteluja ja tilanteita on lavastettu? Onko tämä tehty ilmeiseksi?

3 Tallentaminen: Kuinka itse tallentaminen tapahtumana vaikuttaa kohteeseen?
Materiaali: Minkä materiaalin varassa dokumentti etenee? Arkistomateriaalin vai itse kuvatun varassa? Onko materiaali primääriaineistoa vai vain havainnollistavaa? Tyyli: Miten elokuvallisia keinoja on käytetty? Millaista optiikkaa, rajausta, kameranliikkeitä, leikkausta, ääntä (suoraa vai ei, synkronista vai ei), äänitehosteita tai musiikkia on käytetty ja miten nämä vaikuttavat kokonaisuuteen?

4 Estetiikka: Onko dokumentin teossa tavoiteltu esteettisiä arvoja ja kuinka tämä vaikuttaa itse asian käsittelyyn ja sen välittymiseen? Retorisuus: Millä keinoilla katsojaa pyritään vakuuttamaan? Verbaaliset, visuaaliset ja audiaaliset keinot sekä niiden yhdistelmät? Miten huumoria, ironiaa ja satiiria on käytetty sekä miten ne vaikuttavat? Tulkinta: Materiaalin valitseminen ja editoiminen kommentaarista puhumattakaan edellyttää aina tulkintaa. Miten tekijät tuovat esille omat rajoituksensa tulkitsijoina?

5 Kantaaottavuus: Ovatko tekijät pyrkineet tekemään moraalisen kannanoton vai vain tuomaan esille asioita? Ideologisuus: Millaisia arvoja ja asenteita koskien esimerkiksi kansojen, kulttuurien ja etnisten ryhmien välisiä suhteita, sosiaali- ja ikäluokkia tai sukupuolirooleja elokuva tahattomasti tai tahallisesti edustaa? Refleksiivisyys: Missä määrin itse elokuvan tekemisen ja aiheeseen perehtymisen prosessi on tuotu esille ja kuinka tämä vaikuttaa välittyvään vaikutelmaan?

6 Levitys: Millaisia levityskanaville elokuva on suunniteltu, millaisia yleisöjä sen voidaan odottaa tavoittavan, millaisia rajoituksia tähän liittyy Vastaanotto: Kuinka katsojien voidaan olettaa suhteuttavaa näkemänsä ennalta omaamiinsa tietoihin, käsityksiin ja tunteisiin? Konteksti: Millaiset psykologiset, sosiaaliset, historialliset, taloudelliset ja käytännölliset tekijät ohjaavat tekemistä, levittämistä ja vastaanottamista?


Lataa ppt "Analyysissä huomioitavaa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google