Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tsunami.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tsunami."— Esityksen transkriptio:

1 Tsunami

2 Yleistä Tsunami on esim. merenalaisen tulivuo renpurkauksen tai maanjäristyksen syn nyttämä hyökyaalto. Avomerellä tsunami voi saavuttaa lähes kilometrin tuntivauhdin ja matalan veden saavutettuaan kasvaa 30 metriä korkeaksi. Harvinaisissa tapauksissa asteroidi, joka on pudonnut mereen, voi lähettää mat kaan jopa satojen metrien korkuisen aallon, megatsunamin. Megatsuna- mi voi syntyä myös massiivisesta maanvyörymästä.

3 Tsunamin synty Tsunami muodostuu vedessä meripatsaan mennessä epätasapainoon. Tsunameja syntyy yleisimmin mannerlaattojen alityöntövyöhykkeillä, esim. lähellä Japania. Merellisen laatan painuessa joko mantereisen laatan tai toisen merel- lisen laatan alle voi toisinaan synnyttää maanjäristyksen. Maanjäristys saattaa äkillisesti nostaa toisen laatan reunaa, jolloin se nostaa samal- la yläpuolella olevaa vesimassaa. Tämän seurauksena veden epävakaa tila pyrkii tasoittumaan ja lähtee liikkeelle aiheuttaen tsunamin. Tsunamin syntymiseen maanjäristyksen seurauksena maanjäristyksen täytyy ravistella merenpohjaa 6,5 Richterin asteen voimalla.

4 Tsunamin rantautuminen
Tsunamin edetessä sen aaltomaisuus johtaa siihen, että se leviää joka suuntaan. Tämä mahdollistaa sen, että se mitä todennäköisemmin is- keytyy johonkin rannikolle tuhoten kaiken edeltään. Rannan madaltu- essa tsunami hidastuu ja sen korkeus kasvaa kuten kyseisestä kuvasta näkyy. Koska tsunamin korkeus kasvaa iskey tyessään rantaan, se pystyy helposti tuhoamaan isojakin kerrostaloja. Isoa tsunamia ei pysty pysäyttämään. Loivalla rannalla tsunamin korkeus jää matalammaksi kuin jyrkällä.

5 Varoitusjärjestelmä Vuonna 1949 Tyynellemerelle perustettiin tsunamivaroituskeskus Aleuttien maanjäristyksestä johtuneen tsunamin tapettua 159 ihmis- tä Havaijilla. Kyseinen varoituskeskus antaa varoituksia lähes kaikille Tyynenmeren alueille. Tsunamien saapumisaika on helppo ennustaa ja se onkin varoitusjär- jestelmien keskeinen tehtävä. Tsunamien kokoa taas on huomattavas- ti vaikeampi ennustaa. Viimeisin varoitusjärjestelmä on rakennettu Intian valtamerelle vuon- na 2006, pari vuotta tapaninpäivän maanjäristyksen aiheuttaman tu- hoisan tsunamin jälkeen.

6 Tsunamin tuhot Tsunamin iskeytyessä rantaan sitä ei pysäytä mikään. Mitä isompi tsu- nami, sitä suuremmat vahingot. Esimerkiksi Japanin vuoden 2011 ta- pahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin vahingot maksoivat hallitukselle n. 150 miljardia. Kuvat kertovat puolestaan.

7 Kuuluisia tsunameja Intian valtameren maanjäristys ja siitä seurannut tsunami vuonna Tsunami osui laajasti 6 eri valtioon ja kuolleita oli yli Sendain maanjäristys Japanissa ja siitä seurannut tsunami vuonna Tsunami oli poikkeuksellisen suuri ja ylsi jopa Yhdysvaltoihin asti. Kuolleita yli Vuonna 1883 tulivuori Krakataun purkaus (yksi suurimmista purkauksista ikinä) ja siitä seurannut tsunami. Tsunami eteni yli 3200km ja sen seuraukseni jopa Englannin kanaalissa nousi vesi. Kuolleita Maanjäristys lähellä Portugalia ja siitä seurannut tsunami vuonna m korkea tsunami tappoi yli ihmistä. Vuonna 1498 Tyynellämerellä tapahtunut vedenalainen maanjäristys ja siitä seurannut tsunami. Kuolleita Kuten listasta huomaa, 2000-luvulla on tapahtunut kaksi tuhoisinta tsunamia ja vielä noin lyhyen aikavälin sisällä.

8 Lähteet http://fi.wikipedia.org/wiki/Tsunami
environment/2011/03/the-10-most-destructive-tsunamis-in-history/


Lataa ppt "Tsunami."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google