Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta"— Esityksen transkriptio:

1 Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta
Asiatyyli Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta

2 Mikä kaikki vaikuttaa tyyliin?
Osuvat sanavalinnat Selkeät virkerakenteet ja virkkeiden vaihteleva pituus Erilaiset lausetyypit Selkeä sanajärjestys Tyylikeinojen eli retoristen keinojen käyttäminen (ks. KK s ) Oikeakielisyyssääntöjen noudattaminen ?

3 tyyli on enemmän kuin kieltä
Tyyli on ilmaisutapa Tyyliin vaikuttavat paitsi em. asiat myös tekstin rakenne ja kirjoittajan oma ääni Tyyli pitää valita myös syntyvän tekstilajin, kontekstin ja lukijan mukaan Yo-aineessa tyyliä määrää myös tehtävänanto Tyyliä synnyttävät myös kielen tehokeinot eli tyylikeinot.

4 Asiatyylin piirteitä Selkeys, havainnollisuus, ymmärrettävyys
(tiiviit lyhyehköt virkkeet, sanoilla selkeät tarkoitteet, konkreettiset käsitteet) Eloisa ja yhtenäinen tyyli (ei turhaa toistoa, toistuvaa virkerytmiä tai kuluneita ilmauksia, vaan tyylikkäitä sanavalintoja ja erilaisia tyylikeinoja, ilmaisun vaikutelma samantyylinen alusta loppuun asti)

5 Asiatyyli pähkinänkuoressa
neutraalia selvää tiivistä tarkkaa ja täsmällistä havainnollista ymmärrettävää

6 Tyyliin eloa retorisilla keinoilla!
Kielikuvat Kysymykset ja huudahdukset Vastakohdat Sitaatit, sanonnat Toisto Kärjistykset ja liioittelu Rinnastukset Puhuttelut Sanaleikit Määrällistäminen Ironia ja huumori Superlatiivit ja vahvistussanat

7 Hyvää asiatyyliä? Pohdi seuraavien sanojen sopivuutta erilaisiin asiateksteihin: kännykkä bisnesenkeli pärjätä homma pointti hoidella loppupeleissä juurikin kamala netti

8 Hyvää asiatyyliä? Pienten lasten harrastustoiminnan tutkimiseen liittyvät ongelmat voidaan ajatella nivoutuvan yhteen "pääongelmaan" lapsen ajattelun ymmärtämiseen. 2. Kiusaamisen määrä aikaisempiin tutkimuksiin nähden asettui haitarin yläpäähän (5–17 %). 3. Poikien kohdalla tietynlainen “rämäpäisyys” ja aggressiivinen energisyys on sosiaalisesti hyväksyttävämpää kuin tytöillä. 4. Samalla Enontekiön saamelaisten perinteinen nuorena avioituminen loppui kuin seinään. 5. Lähdemieheni Isabella Bird syntyi vuonna 1831 Yorkshiressä. 6. Yöpakkaskriisi herätti Kortesalmessa vahvan Kekkos-vastaisen siemenen, joka säilyi elinvoimaisena läpi hänen poliittisen uransa ajan.

9 Hyvää asiatyyliä? 7. Oulun läänin talousseura kohdisti voimavaransa vuoroviljelyn ja meijeritoiminnan ohjaamiseen. Tällä oli kuitenkin myös merkittävä rooli innovaatioiden leviämisessä, kulkivathan heinän peltoviljelyn eteneminen ja uudet koneet “käsi kädessä”. 8. Ohjelmistotuoteperheen käyttöliittymän ja sen toiminnallisuuden yhdenmukaisuuden ylläpitämisessä on omat ongelmansa, sillä mitä enemmän ihmisiä on tuotteita tekemässä, sitä enemmän vaivaa pitää nähdä, että ohjelmista ei tule tekijöidensä näköisiä. 9. Esimerkiksi Kannakselle saadusta ruotsalaisesta Boforsin kanuunapatterista meni kolme neljästä tykistä rikki, koska ne eivät kestäneet lämpötilan vaihteluita, jotka syntyivät aamuisin jäätyneiden vehkeiden kuumentuessa hetkessä tulikuumiksi tulituksen alkaessa.


Lataa ppt "Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google