Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS"— Esityksen transkriptio:

1 KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS

2 KEMIKAALISET MERKINNÄT
Kemikaalilaissa on määritetty puhdistusaineiden pakkaus- merkinnät. Niiden tarkoitukse- na on ohjata aineen turvalli- seen käyttöön ja suojata hait- tavaikutuksilta. Merkinnöissä kerrotaan aineen käyttötarkoi- tus ja käyttökohteet. Lisäksi niissä tulee olla maininta käyttötavasta sekä annosteluohjeet. Pakkausmerkintöjen ohjeita tulee noudattaa, koska väärin käytettynä kaikki puhdistusaineet voivat olla terveydelle haitallisia.

3 Altistuminen kemikaaleille
Keittiö- ja ravintolatyössä työntekijä joutuu päivittäin tekemisiin erilaisten puhdistusaineiden kanssa. Puhdistusaineiden kemikaalit voivat joutua elimistöön hengityksen mukana, ihon ja ihossa olevien haavojen kautta tai ruoansulatuselimistön kautta. Haihtuvat ja kaasuja muodostavat kemikaalit imeytyvät nopeasti verenkiertoon hengitysteiden kautta. Myös keuhkojen limakalvot ovat herkkiä ärsytykselle ja syövytysvaikutuksille.

4 Kemikaalien aiheuttamia terveysvaikutuksia
Voimakas hapan tai emäksinen aine Liuotin Myrkyllinen aine Pesuaineet Akuutti Vaikutus: Syövyttävät ja tuhoavat elävää kudosta, jos niitä joutuu iholle, silmiin, ruoansulatuskanavaan tai limakalvoille Hengittäminen aiheuttaa huonovointisuutta ja vakavia terveyshaittoja; huumaavat liottimet lamaannuttavat keskushermoston toimintaa. Voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jopa kuoleman. Jotkut ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Kemikaaleja käsittelevillä henkilöillä esiintyy ammattitautina ihotautia, ekseemaa. Se on ihon pinnallisten kerrosten tulehdus, joka syntyy iholle vieraiden aineiden aiheuttamasta vauriosta tai allergisesta herkistymisestä

5 Kemikaalien käsittely ja varastointi On huolehdittava, että kemikaaleja varastoidaan ja käsitellään turvallisesti. Työpaikalla ei saa käyttää sellaisia kemikaaleja, joista ei ole käyttöturvallisuustiedotetta ja varoitusmerkintöjä tai niitä vastaavia tietoja. Kemikaalit tulisi säilyttää alkuperäisissä pakkauksissa, jotka on merkitty asianmukaisella tavalla käyttö-, ja turvallisuusohjeineen. Jos pakkaus joudutaan vaihtamaan, uusi pakkaus on merkittävä samoin kuin alkuperäinenkin.

6 KYSYMYKSIÄ Mitä kemiallisten aineiden merkeissä kerrotaan aineesta?
Minkä alojen työntekijät altistuvat kemikaaleille? Kuinka kemikaaleja kuuluu säilyttää?

7 VASTAUKSET Aineiden käyttötarkoitukset ja käyttökohteet
Keittiö- ja ravintolatyöntekijät Kemikaalit tulisi säilyttää alkuperäisissä pakkauksissa, jotka on merkitty asianmukaisella tavalla käyttö-, ja turvallisuusohjeineen. Jos pakkaus joudutaan vaihtamaan, uusi pakkaus on merkittävä samoin kuin alkuperäinenkin.


Lataa ppt "KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google