Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ultraäänitutkimus/ Ultrasound

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ultraäänitutkimus/ Ultrasound"— Esityksen transkriptio:

1 Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Hanna Kuikka , Laura Kärki

2 Mikä se on? Radiologinen tutkimus Perustuu ultraääniaaltoihin
Ei aiheudu säteilyvaaraa Kivuton toimenpide Kestää 5-20 minuuttia Tutkimuksen tekee lääkäri, radiologi tai aiheeseen erikoistunut lääkäri tai ultraäänihoitaja Kätilöt ja terveydenhoitajat tekevät raskauden ajan sikiöseurantoja Kuva muodostetaan tietokoneen näytölle ja siitä voidaan tulostaa mustavalkoisia pysäytyskuvia.

3 Indikaatiot Pinnallisten pehmytkudosten tutkiminen Rinnat ja kivekset
Nuorten naisten rintasyöpäepäilyt Lihakset ja nivelet Lihas- ja nivelrikot Verisuonet ja sisäelimet Syövät Mahdolliset rakennepoikkeavuudet tai kalkkikertymät Sappi- tai munuaiskivi epäily Sikiöseulonta Lapsen kehityksen seuranta

4 Tutkimuslaitteet/ -paikka
Ultraäänilaitteeseen kuuluu kuvanäyttö, josta nähdään kuvattava alue. Lisäksi kuuluu anturi, jota liikutellaan tutkittavan alueen päällä. Ultraäänitutkimus voidaan suorittaa lähes missä vain, koska siitä ei aiheudu vaaraa ympäristölle. Yleensä ultraäänitutkimus tehdään hämärässä, koska tällöin näkyvyys on parempi. Kuva:

5 Tutkimuksen toteutus Tutkittava alue paljastetaan ja sille levitetään geeliä, joka estää ilmaraon muodostumisen ihon ja anturin väliin Esivalmisteluja tutkimuksiin ei juurikaan ole, mutta alavatsan tutkimuksissa rakon olisi hyvä olla täysi. Tutkimuksen aikana on mahdollista esimerkiksi nesteen poisto keuhkoista tai kudosnäytteiden otto syöpäepäilyssä Tutkimuksen jälkeen potilas voi lähteä normaalisti kotiin, eikä siihen liity mitään jälkiseurantaa.

6 Kuva: http://yle.fi/uutiset/ultraaanitutkimus_haastaa_mammografian_yksinvaltaa/5673819
Tutkimustulokset Ultraäänentekijä tekee diagnooseja ultrauksen aikana, sekä sen jälkeen pysäytyskuvista Ultraäänestä selviää kudostenepämuodostumat ja nestemäärä esimerkiksi virtsarakossa Virhetulkinta: Epäpätevä henkilö Vanha/ epäkunnossa oleva laite Epätarkka kuva/ vaikea kuvauspaikka Tutkimukseen epäsopiva laite

7 Lähteet: tutkimuksista/ultraaanitutkimukset/Sivut/default.aspx Ultraaanitutkimukset/


Lataa ppt "Ultraäänitutkimus/ Ultrasound"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google