Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VÄLIMEREN YMPÄRYSVALTIOT ITALIA JA TURKKI

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VÄLIMEREN YMPÄRYSVALTIOT ITALIA JA TURKKI"— Esityksen transkriptio:

1 VÄLIMEREN YMPÄRYSVALTIOT ITALIA JA TURKKI
Välimeri on Atlantista itään puskeva, Euroopan, Aasian ja Afrikan välissä sijaitseva meri, jonka yhdistää Atlanttii kapea Gibraltarinsalmi. Välimerelle tyypillinen ilmastotyyppi on välimerenilmasto subtrooppinen ilmasto. Sille ovat ominaisia kuivat ja kuumat kesät sekä kosteat ja viileät talvet. Sen alueilla esiintyy (nahkealehtistä) välimerenkasvillisuutta. Välimerenilmasto on länsituulten vyöhykkeen kostean lauhkean ilmaston ja hepoasteiden korkeapainealueen kuivan subtrooppisen ilmaston rajaseutua, jolla nämä kaksi ilmastotyyppiä vuorottelevat vuodenaikojen mukaan.

2

3 Italian sijainti ja yleistä tietoa
Italia sijaitsee Apenniinien niemimaalla. Italiaa rajaa pohjoisessa Alpit, idässä Adrianmeri, lännessä Ligurianmeri ja Tyrrhenanmeri, etelässä Joonianmeri. Italiaan kuuluu useita saaria esim. Sisilia ja Sardinia sekä Capri. Sisilian saarella sijaitsee Euroopan korkein tulivuori Etna ja Napolin edustalla on Vesuviuksen tulivuori. Italia voidaan jakaa kolmeen osaan sen maastonmuotojen ja ilmaston mukaan: Alppien etelärinteet, Po joen laakea laaksoon sekä vuoristoinen niemimaahan (ja Sisilian ja Sardinian saaret.) Italian korkein kohta on Mont Blanc 4810,45m. Italian historia on laaja ja merkittävä, Italiassa merkittävin uskonto on katolisuus. Absoluuttinen sijainti: Italian koordinaatit ovat: 42º 50’ N 12º 50’ E Aikavyöhyke: + 1

4 Turkin sijainti ja yleistä tietoa
Turkki on euraasialainen valtio. Se ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais- Aasiasta Balkanin alueelle. Lisäksi Turkki rajautuu Mustaanmereen pohjoisessa, Aigeianmereen lännessä ja Välimereen etelässä. Turkin alueella sijaitsee myös Marmaranmeri, jonka kautta kulkee Euroopan ja Aasian välinen raja. Turkin läpi kulkee kahden mannerlaatan saumakohta, josta ovat syntyneet Bosporinsalmi ja Dardanellit Turkin m korkea Ararat. Välimeren ilmasto ei yllä Turkin sisämaahan(vuoristot estävät), joten Turkin sisäosissa on mannermainen ilmasto. Turkki on ns. kulttuurien rajamaa. Sen valtaväestö on muslimeja. Turkki pyrkii mukaan EU:hun. Turkin koordinaatit: 39°55′38″N, 32°51′52″E (Ankara) Aikavyöhyke: + 2

5 Italia ja matkailu Italia on hyvin monipuolinen matkailukohde.
Sen lämmin ilmasto, rannat ja saaret houkuttavat turisteja. Italia muoti ja keittiö ovat kuuluisia ympäri maailmaa. Italia on täynnä erilaisia historiallisia nähtävyyksiä antiikin ja Rooman imperiumin ajalta. Italian vaihteleva miljöö käy rantalomailuun, lasketteluun Alpeilla tai vaelteluun vuoristossa ja saarilla(esim. Sisilia, Cabri). Nähtävyys kohteita esim: Pompeijin hautautunut kaupunki, Venetsia, Colosseum Huonoja puolia ovat saastuneet rannat ja heikot viemärijärjestelmät osissa alueista. Italian liikenne ja talvisin epävakaa sää. Italia on aktiivisella alueella (maanjäristysvaara)

6 Turkki ja matkailu Turkki on suosittu matkailukohde sen monipuolisen luonnon, valkoisten hiekkarantojen ja eksoottisen kulttuurin takia. Turkissa yhdistyvät Välimeren ja Lähi- Idän kulttuurit Turkkiin liittyy paljon historiallisia tapahtumia ja monia eri vaiheita. Sen alueella toimi ”Itä-Rooman” eli Bysantin valtakunnan keskus, Osmaanien valtakunta, Troija.. Turkin matkailukohteita ovat esimerkiksi: Hagia Sofia (Bysantin ajoilta oleva kirkko) Sininen Moskeija Turkissa on 33 kansallispuistoa Tunnetut golf- kentät Turkin tunnetuimpia lomakohteita ovat Alanya, Marmaris, Belek ja Istanbul.

7 Koko välimeren alue on altista eroosiolle
Koko välimeren alue on altista eroosiolle. Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa aiheuttaja on vesi, Turkissa taas vesi -että tuulieroosio. Aavikoitumisen riski on suurinta Etelä- Espanjan -ja Turkin alueella.

8 Luonnonkatastrofeita ja muita ongelmia
Välimeren alueella on monia eri ympäristön hasardeja, jotka ovat vuorovaikutuksessa ihmisen toimintaan ja maankäyttöön. Tulivuoria, Vesuvius, Ararat, Etna Maanjäristyksiä Tsunameita Tulvia Metsäpaloja Massaliikuntoja Myrskyjä Ilmastonvaihteluita Kuivuutta ja aavikoitumista Maiden sisäisiä konflikteja Turkissa väestöstä viidesosa on kurdeja, vähemmistöryhmään kuuluvia. Italiassa osa rikkaammasta väestöstä kannattaa Italian uudelleenjakoa Etelä ja Pohjois- Italiaksi. (”Rikas pohjoinen elättää etelää”) Pakolaisvirtoja Italiaan tulee kokoajan pakolaisia Lähi- Idän ja Afrikan alueelta  lisää maan sisäistä epävakautta ja nostattaa ääriliikkeiden kannatusta Köyhyyttä Velkoja Korruptio ”Italia on EU:n korruptoitunein valtio”

9 Tulivuoret Välimerellä tulivuoria syntyy, kun mannerlaatat painuvat toisiaan vasten(kerrostulivuoria). Vesuvius saattavat purkautua vuoroin rauhallisesti, vuoroin räjähdyspurkauksin. Vesuviuksen tunnetuin purkaus on (vuonna 79) Pompejin tuhoon johtanut purkaus. Turkissa oleva Ararat on uinuva tulivuori ja ollut viimeksi aktiivinen 1840. A

10 Aktiivinen alue maanjäristyksille.
Turkki Italia Liikenne vaarallinen. Aktiivinen alue maanjäristyksille. Viimeisimmät kuolonuhreja vaatineet maanjäristykset tapahtuivat toukokuussa Pohjois-Italiassa alueella, jonka keskus sijaitsi Modenan, Ferraran, Mantovan ja Reggio Emilian provinsseissa. kesäisin laajojen metsä- ja pensaspalojen vaara lämpötila voi nousta yli + 40 ilmansaasteet ovat ongelma monissa kaupungeissa. Talvella tulee varautua myös lumeen ja rankkasateisiin sekä lumimyrskyihin Syyrian ja Turkin välisen raja-alueen turvallisuustilanne on epävakaa. Maanjäristysriskin seurauksena vallitsee Turkissa myös tsunamin riski( Välimerellä, Egeanmerellä ja Marmaranmerellä). Turkissa on kulkukoiria. Rankkasateiden aiheuttamia tulvia saattaa esiintyä jokien lähettyvillä. Kesäisin Turkissa saattaa esiintyä metsäpaloja, joiden leviämistä kuiva, kuuma ja tuulinen sää edistävät. Hellevaara, lämpötila Turkissa kohoaa usein 40 asteeseen tai jopa tämän yli. Turkissa ilmansaasteet ovat ongelma. Sen kaupungeista kuusi oli maailman sadan saastuneimman kaupungin listalla (kirja 2014), kun taas koko Euroopasta listalle ylsi vain seitsemän kaupunkia.

11 . 6 huhtikuuta 2009, Italiassa

12 Lähteitä: http://www.rantapallo.fi/turkki/
ovat/ _transparency_international_osa_italialaista_kulttuuria/


Lataa ppt "VÄLIMEREN YMPÄRYSVALTIOT ITALIA JA TURKKI"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google