Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Palmgren-konservatorio

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Palmgren-konservatorio"— Esityksen transkriptio:

1 Palmgren-konservatorio
Musiikkiteknologian harmonisointihanke syksy 2014 Karla Suvanto, Lauri Häkkinen ja Sanna Heljakka

2 Musiikinperusteiden alkeet iPad-sovellusten avustuksella
Musiikkiteknologia luovan toiminnan välineenä Teknologia-avusteinen ryhmäimprovisaatio Äänentoisto Musiikinperusteiden alkeet iPad-sovellusten avustuksella

3 Puitteet Kolmen 9-12 –vuotiaan oppilaan ryhmä
Kaksi pianistia ja lyömäsoittaja Taitotaso heterogeeninen Kaikilla kokemusta ryhmässä improvisoinnista Luokkatilassa soittimet, kaksi iPadia ja stereot kaiuttimineen Tunteja 17x45 min syksyn aikana Lopussa konsertti (tallennettu äänitteelle)

4 Hyötyjä ja haasteita Ryhmäimprovisoinnin edut (yhteissoitto, kuuntelu, luovuus, omaehtoisuus) Teknologiasta uusi ulottuvuus (kokemusta improvisoinnista oli jo) Oppilailla oli äärettömän hauskaa Oppilaat tutustuivat teknologian tuomiin mahdollisuuksiin (kuvaaminen, äänittäminen, loopperit) Apple vastaan Android Huonojen sovellusten suuri määrä Milloin teknologian käyttö on pedagogisesti perusteltua ja milloin parempi lopputulos syntyisi perinteisin keinoin?

5 Yhteenveto Teknologia toi ryhmäimprovisointiin mukavan lisämausteen
Yksilöopetuksessa ehkä hyödyllisempi (esim. loopperilla tehty tausta ja päälleimprovisaatio) Opettajana tulen käyttämään teknologiaa harjoittelun opettamisen tukena (videointi), sekä oppilaan luovan musisoinnin tukena (loopperi, säveltämisohjelmat)

6 Puitteet Ryhmässä oli viisi oppilasta iältään 15 - 21 vuotta.
Oppilaat olivat sekä klassisen musiikin linjalta että pop-jazz linjalta. Kenelläkään ei ollut kokemusta äänentoistolaitteiden käytöstä ennen kurssia. Laitteina käytettiin kuluttaja- ja ammattitason kaiuttimia, miksereitä, mikrofoneja, D.I.-boxeja ja johtoja. Tunteja 16 x 90min syksyn aikana. Lisäksi vierailtiin oppilaskonserteissa.

7 Mitä tehtiin ja miten toteutettiin?
Oppilaat muodostivat yhtyeen, joka harjoitteli ja soitti pop-rock kappaleita ja samalla opiskeli äänentoiston käyttöä. Tunnit sisälsivät teoreettisen osuuden, harjoituksia ja käytännön osuuden. Aiheena äänen fysiikka ja akustiikka, äänentoistolaitteet sekä näiden soveltaminen bändissä. Lähtökohtana laulukamat, tavoitteena klubitason PA. Tarvittavat tilat ja laitteet konservatoriolta.

8 Hyötyjä ja haasteita Käytännönläheinen opetus mielekästä.
Kokonaiskuvan hahmottaminen selkeämpää. Musiikki ja soittaminen vahvasti läsnä. Yhdessä toimiminen (bändi). Aiheiden sisäistäminen ja siirtäminen käytäntöön. Bändin miksaaminen ja balanssi. Havainnoivan kuuntelun kehittäminen. Oman tekemisen arviointi.

9 Yhteenveto OPS-hahmotelma toteutui hyvin.
Antaa opettajalle hyvät lähtökohdat opetukseen. Valmistelutyön määrä kohtuullinen. Tarvittavat tilat ja laitteet oltava helposti saatavilla.

10 Puitteet Kahdeksan osaamistasoltaan erilaista 8-11-vuotiasta perusopetuksen soitto-oppilasta Kokoontumiskertoja 17 x 60 min. Tekniset opetusvälineet: 4 ipadia, projektori, valkokangas ja äänentoistolaitteet Toiminnallinen oppiminen, iPadien lisäksi kehosoittimia, musiikkiliikuntaa ja boomwhackers- soittoputket sekä oppilaiden omat soittimet

11 Sovellukset Säveltunnistus viivastolla: Notes, Lasido, Playpad, Alto trainer, Noteworks Rytminluku: Treble clef kids; rhythm ja Rhythm training, Intervallit: Master in a minute, Music theory pro, Hello Kitty music Kaikkiin mupesisältöihin sopivia: Music theory pro, Hello Kitty music, Jelly bean tunes, Garage band

12 Haasteita Osa ohjelmista kankeita eivätkä selvästikään pedagogisesti loppuun asti mietittyjä Tahtilajien oppimiseen ei löytynyt sovellusta Englanninkieli ei ongelma, mutta suomalaisia sovelluksia tarvitaan iPadit ovat erittäin hyvä oppimisen apu, mutta eivät riitä tunnin ainoaksi opetusvälineeksi. Tarvitaan opettajan ohjausta ja harkintaa. Pilottiin osallistuneelta kolmelta opettajalta tieto/ taito koko muun oppilaitoksen käyttöön

13 Hyötyjä Kaikki oppilaat aivan innoissaan iPad’eistä -> oppimisen motivaatio huipussaan Sovellukset selvästi nopeuttavat ja helpottavat nuotinlukutaidon ja - kirjoitustaidon oppimista Yksilöllistäminen helppoa Tasa-arvoisuus -> keskittyvät omaan laitteeseensa, eivät muiden taitotasoon Sovellukset mahdollistavat käytännönläheisyyden, eli MUPE - sisällöt eivät ole soitinoppimisesta irrallista tietoa/ taitoa Mahdollisuus oppia käyttämään eri soittimissa käytettäviä nuottiavaimia (altto-, g- ja f-avain)

14 MUPE-seikkailu jatkuu
Kuvissa Noteworks ja MTP-appsit


Lataa ppt "Palmgren-konservatorio"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google