Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen"— Esityksen transkriptio:

1 Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet 17.9.2014 Seija Jeskanen
Arviointi Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen

2

3 arviointi Mitä? Miksi? Kuka? Miten? Milloin?

4 Mitä arvioidaan? Osaamista Edistymistä Yritteliäisyyttä Työskentelyä
Huolellisuutta Asenteita Luonteenpiirteitä? Temperamenttia? Vuorovaikutustaitoja?

5 Miksi arvioidaan? Opintojen aikaisen arvioinnin tehtävä on
ohjata ja kannustaa opiskelua, kuvata, miten hyvin oppilas on saavuttanut kasvulle ja oppimiselle asetetut tavoitteet, auttaa oppilasta muodostamaan realistinen kuva oppimisestaan ja kehittymisestään, tukea oppilaan persoonallisuuden kasvua. (POPS2004, 262)

6 Miksi arvioidaan? Päättöarvioinnin tehtävänä on
määritellä, miten hyvin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut perusopetuksen oppimäärän tavoitteet eri oppiaineissa. Päättöarvioinnin periaatteet Päättöarvioinnin tulee olla valtakunnallisesti vertailukelpoista ja kohdella oppilaita tasavertaisesti. Päättöarvosanan tulee kussakin yhteisessä oppiaineessa perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa vuosiluokilla 8–9. (POPS2004, 266)

7 Miksi arvioidaan? Arviointi oppimisen tukena (Assesment for learning)
Arviointi oppimisen tukena (Assesment for learning) Oppimisen arviointi (Assesment of learning) Tavoite ja tarkoitus Opetuksen tukeminen ja suuntaaminen Oppimisen tukeminen ja ohjaaminen Oppimisen mittaaminen Kohdeyleisö  Opettajat ja oppilaat koulussa  Yhteiskunta, vanhemmat Ajoitus Oppimisprosessin aikana  Oppimisjakson lopussa Muoto Kuvaileva arviointi   Arvosanat

8 Kuka arvioi? Opettaja Oppilas Oppilasryhmä Ulkopuolinen tutkija
Opetushallitus, OKM Euroopan neuvosto OECD (PISA)

9 Miten arvioidaan? ”Sanoin opiskelijoilleni…, että kurssin lopussa oleva koe on vapaaehtoinen ja se ei vaikuta kurssin arvosanaan. Sanoin myös, että he saavat itse päättää omat arvosanansa. Pelkoni siitä, että antavatko kaikki nyt itselleen arvosanaksi 10, osoittautui… täysin aiheettomaksi. Kukaan 55 opiskelijastani ei antanut itselleen arvosanaa 10!”

10 Miten arvioidaan? Formatiivinen arviointi Summatiivinen arviointi
Itsearviointi Vertaisarviointi Summatiivinen arviointi Suora arviointi Epäsuora arviointi Objektiivinen arviointi Subjektiivinen arviointi Autenttinen arviointi Määrällinen arviointi Laadullinen arviointi

11 Oppilasarvioinnin tyypit (Atjonen 2007, 67)

12 Miten arvioidaan? oppilaiden osaamista verrataan toisiinsa
=suhteellinen arviointi oppilaiden osaamista arvioidaan suhteessa yhteisiin opetussuunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin = yhteisiin tavoitteisiin perustuva absoluuttinen arviointi oppilaiden osaamista ja edistymistä arvioidaan suhteessa heidän omiin edellytyksiinsä ja tavoitteisiinsa = omiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin perustuva arviointi.

13 Autenttinen arviointi

14 Miten arvioidaan? Itsearviointi Oppilas oppii
• tiedostamaan asetetut tavoitteet, • asettamaan omalle opiskelulleen tavoitteita, • tarkastelemaan ja säätelemään oppimisprosessiaan, • asettamaan tavoitteita työskentelylleen ja yhdessä toimimiselle, • tunnistamaan omaa edistymistään.

15 Vertaisarviointi: Ryhmäarviointi:
Edesauttaa oppimista – oppimisen omistajuus. Hyödyllinen oppimiskokemus. Oppiminen toisen onnistumisista. Oppiminen toisen epäonnistumisista. Ryhmäarviointi: Ryhmä arvioi omaa toimintaansa ja oppimistaan. Ryhmä arvioi muiden ryhmien toimintaa ja oppimista.

16 Miten arvioidaan? Palaute Selkeä kuvaus vaaditusta suoriutumisesta.
Tieto oppilaan sen hetkisestä suoriutumistasosta. Tieto, miten tavoitteen ja suorituksen välinen ero kurotaan kiinni.

17 Miten arvioidaan? Arviointi eettisenä toimintana on reilua,
oikeudenmukaista, läpinäkyvää, oppimiseen motivoituvaa, pysyvää, osuvaa.

18 Miten arvioidaan? Arviointia voivat vääristää:
sisältöihin liittyvät tekijät, henkilöön liittyvät tekijät, tilanteeseen liittyvät tekijät, testiin/ kokeeseen liittyvät virheet.

19 Milloin arviodaan? Ennen opiskeluprosessia Opiskeluprosessin aikana
Diagnostinen koe/testi Opiskeluprosessin aikana Formatiivinen arviointi Opettajan suorittama arviointi Itsearviointi Vertaisarviointi Opiskeluprosessin jälkeen Summatiivinen arviointi Opettajan laatima koe, ulkopuolisen tahon laatima koe/ testi

20 Hyvän arvioinnin piirteitä
Arvioin sitä mitä olen opettanut. Arvioin johdonmukaisesti. Arvioin oikeudenmukaisesti. Arvioin objektiivisesti. Arvioin avoimesti. Arvioin kehittävästi ja kehittyvästi.

21 Mietittävää Miten arviointi voi tukea oppimista, oppilaan itsetuntoa ja minäkuvaa? Miten arvioida toisen oppimista oikeudenmukaisesti? Miten välttää virheitä arvioinnissa? Millaisia arviointitapoja voi käyttää? Miten opettaja voi kehittää työtään arviointitiedoilla? Miten koulu kehittyy arvioinnin avulla? Miten oppilas kehittyy arvioinnin avulla?

22 Kolumni: Mitä koulussa oikein arvioidaan?

23 Kirjallisuutta Atjonen, P Hyvä, paha arviointi. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi. OPH. Perusopetuksen opetusssuunnitelman perusteet. Koppa. Jyväskylän yliopisto. Matematiikan opetuksen tuelvaisuus.


Lataa ppt "Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google