Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hermanni, Veeti & Joonas

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hermanni, Veeti & Joonas"— Esityksen transkriptio:

1 Hermanni, Veeti & Joonas
Muovit Hermanni, Veeti & Joonas

2 Historia Ensimmäisten muovien katsotaan olleen käytössä jo vanhassa Kiinassa. Ensimmäisen, kokonaan teollisesti valmistetun muovin bakeliitin kehitti ja patentoi belgialaissyntyinen, Yhdysvalloissa asunut kemisti Leo Bakeland. Muovien käyttö on lisääntynyt sitä mukaan, kun on keksitty uusia muovimateriaaleja, sekä niiden sovellutuksia. Maailmansotien aikaan syntyi monia uusia muovilajeja. Eniten muovin käyttö on lisääntynyt pakkaus- ja rakennusaloilla.

3 Raaka-aineet Tärkein ja ylivoimaisesti yleisin muovin raaka-aine on öljy. Muovin raaka-aineena voidaan käyttää myös hiiltä ja maakaasua. Biohajoavien muovien raaka-aineina on kokeiltu myös esim. maitoa, maissia, sokeria ja rypsiöljyä. Eteeni on tärkeä muovien raaka-aine. Se jalostetaan Nesteen muovitehtailla joko polyeteeniksi tai polyvinyylikloridiksi.

4 Ominaisuudet Muoveja on lukemattomia erilaisia laatuja, mikä johtuu muoviraaka-aineiden ja lisäaineiden suuresta määrästä. Joitakin yleisiä ominaisuuksia muoveilla kuitenkin on: Keveys ja lujuus suhteessa painoon, hyvä kemikaalien kesto, hyvä korroosion kesto, kestävät hyvin vettä ja kosteutta, hyvä eristyskyky, hyviä äänieristeitä, ovat hyviä sähköneristeitä, mutta saadaan sopivilla lisäaineilla myös sähköä johtaviksi, johtavat huonosti lämpöä, helppo muotoiltavuus, läpivärjättävyys tai läpinäkyvyys.

5 Käyttö Muoveja käytetään lääketieteessä esim. niveliin, suoniin, muovinauloihin, luunauloihin, korvalehtiin, silmiin, jalka- ja käsiproteeseihin, lisäksi hammaspaikkoihin ja piilolinsseihin. Lisäksi muoveja käytetään rakennusteollisuudessa, pakkaustuotteita valmistavassa teollisuudessa, ajo- ja kulkuneuvoteollisuudessa, laite- ja kodinkoneteollisuudessa sekä vapaa-ajan ja viihde- elektroniikan tuotteita valmistavassa teollisuudessa.

6 Muovilaadut Erilaisia muoveja on valmistettu erilaista laatua. Erilaisilla muovilaaduilla on hyvinkin erilaisia ominaisuuksia. Yleisimmät muovilaadut: Plyeteeni Polyvinyylikloridi polystyreeni polypropeeni Polyeteenitereftalaatti

7 Jaottelu Muovit jaotellaan neljään eri kategoriaan:
Kestomuovit: Kestomuoveja voidaan sulattaa, jähmettää ja muotoilla toistuvasti. Kertamuovit: Kertamuoveissa polymeeriketjut liittyvät toisiinsa pitkittäisillä ja poikittaisilla lujilla kemiallisilla sidoksilla (verkkorakenne). Muoveille on annettava lopullinen muoto ennen niiden täydellistä polymeroitumista. Elastit: Elastisilla polymeereillä on suuri liikkuvuus ja palautumiskyky. Elastit jaetaan kumeihin ja termoplastisiin elasteihin. Biohajoavat muovit: Tavallisimmat muovit: polyeteeni ja polypropeeni hajoavat auringonvalossa. Mutta ensimmäiset nopeammin hajoavat muovilaadut sisälsivät tärkkelystä ja polyeteeniä. Muovit jaotellaan neljään eri kategoriaan Kestomuovit: Kestomuoveja voidaan sulattaa, jähmettää ja muotoilla toistuvasti. Kestomuovien molekyyliketjut ovat suoria tai haarautuneita polymeeriketjuja. Molekyyliketjujen poikittaiset toisiinsa yhdistävät voimat ovat heikkoja, siksi muoveja lämmitettäessä ketjut tulevat liikkuviksi ja muovi pehmenee, ja jos lämpöä on riittävästi muovi sulaa. Kertamuovit: Kertamuoveissa polymeeriketjut liittyvät toisiinsa pitkittäisillä ja poikittaisilla lujilla kemiallisilla sidoksilla (verkkorakenne). Muoveille on annettava lopullinen muoto ennen niiden täydellistä polymeroitumista. Kertamuoveja ei voida muokata uudelleen. Kuumennettaessa ne hajoavat ja hiiltyvät. Elastit: Elastisilla polymeereillä on suuri liikkuvuus ja palautumiskyky. Elastit jaetaan kumeihin ja termoplastisiin elasteihin. Biohajoavat muovit: Tavallisimmat muovit: polyeteeni ja polypropeeni hajoavat auringonvalossa. Mutta ensimmäiset nopeammin hajoavat muovilaadut sisälsivät tärkkelystä ja polyeteeniä. Nykyisin kehitetään muoveja, joiden raaka-aineena käytetään tärkkelystä, selluloosaa, aminohappoa tai bakteerien avulla tuotettua polyesteriä. Biohajoaminen on bakteerien, sineten ja niiden tuottamien entsyymien aiheuttamaa polymeeriketjujen pilkkoutumista.

8 Kestävä kehitys ja kierrätys
Kestävän kehityksen mukaisia muovituotteita saadaan aikaan vain hyvällä muovituntemuksella, kokemuksella ja tiedonhankinnalla. Muoviteollisuus on teollisuudenaloista yksi nuorimmista, joten se on pystynyt käyttämään viimeisintä teknologiaa, joka on auttanut pitämään mm. tuotannon puhtausasteen korkealla tasolla ympäristön näkökulmasta. Mutta totta on, että muovi kuluttaa luonnonvaroja ja muoviteollisuus saastuttaa. Kun muovi on elinkaarensa päässä, siitä on tullut jätettä, mitä tehdään? Vielä on niin, että Suomessa ei kotitalouksien muovijätteitä kierrätetä. Joillakin paikkakunnilla kotitalouksien muovijätettä kerätään ja ne hyödynnetään energiantuotannossa. Teollisuus hyödyntää omassa tuotannossaan syntyviä muovijätteitä.

9 Lähteet Google kuvahaku


Lataa ppt "Hermanni, Veeti & Joonas"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google